A biztosító nem hagyja jóvá a javítást

2014.11.20. 10:48 - Kárszakértő

Üdvözlöm!

Cégünk egyik autója, egy bérelt autóval került közeli kontaktusba, amiben mind a 2 autó megsérült. A helyszínen a bérelt autót vezető úriember elismerte felelősségét, majd mikor leadta a bérelt autóját, az autót bérbe adó cégnél is elismerte a vétkességét. Azonban a mi megsérült autónkat nem tudjuk megjavíttatni, ugyanis az ellenfél biztosítója ( Allianz ), addig nem hagyja jóvá a javítást, amíg a bérelt autót vezető egyépként kanadában élő magyar úriembertől nem kap egy károkozói nyilatkozatot, amiben újra elismerné a vétkességét.

Sajnos erre mint kiderült, elég kicsi az esély. Ezzel eggyütt a mi autónk törötten várja, hogy megjavíttatthassuk. Az ügy 07.12. óta húzódik már. A tanácsát szeretném kérni, hogyan, miképp juthatnánk az ügy végére, hogy végre az ártatlanul megsérült autónk újra járhasson.

Válaszát előre is köszönöm: Vas Gábor

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a károkozó gépjármű / bérelt gépkocsi / vezetője mind a helyszínen mind pedig az autókölcsönző cégnél elismerte a károkozást. Amennyiben a gépjármű forgalmi engedélyébe bejegyzett üzembentartó is hozzájárul a biztosítása terhére történő rendezéshez akkor a káresemény téríthető.

Levélben kérdezze meg a kárrendezésben illetékes biztosítótársaságtól, kárszámra történő hivatkozással, hogy milyen dokumentáció,információ hiányzik még a kár rendezéséhez, jogalapi / felelősség kérdésének/ elbíráláshoz mert az Ön által leírtak alapján minden megvan a rendezéshez. A baleset napjától a kifizetés napjáig késedelmi kamatot kérhet írásban a biztosítótársaságtól a kártérítési összegre vetítve.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Vétlen vagyok a hiteles autómmal

2014.11.17. 10:54 - Kárszakértő

Kedves Biztosításdoktor!

A napokban egy teherautó (vétkes, elismerte,K@H Bizt. van, én Allianz) nekicsapott egy harmadik járműnek, melynek során a 11 éves Suzukim 3 oldalról összetört. Várhatóan gazdasági totálkárként 300e Ft-ot állapít meg a biztosító, a hitelem tőke és kamattal együtt még 600e Ft. A biztosító a banknak fizet.

Kérdéseim:

- a fennmaradó részt ki kell fizetnem? Ha igen, egyben (hisz a fedezet autónak annyi)?

- nem vagyok vétkes, rendben fizettem, 3 éve lett volna még a hitelből, behajthatom a vétkes félen? Ha igen, hogyan?

- amennyiben nem éri meg megcsináltatnom, másik autót veszek, annak átírási költségét (egyéb ktg.) ráterhelhetem a másik félre, vagy annak biztosítójára?

Ha igen, hogyan, mi a menete? Mire a kárszakértő kijön, szeretnék tisztábban látni, valamennyire felkészülni.

Köszönöm: Ilona

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjárművének sérülései alapján úgy gondolom, hogy amennyiben gazdasági totálkáros lesz az Ön gépjárműve, az nem jelenti azt, hogy nem lehet helyreállítatni, hiszen csak az új alkatrészekkel történő helyreállítást nem finanszírozza a biztosítótársaság, hiszen értékemelkedéssel járna az új alkatrészek beépítése. A biztosító által térítendő összegből - a bank engedélye alapján - Ön a gépjárművet megcsináltathatja. Egyeztessen a finanszírózó bankkal, hogy a gépjárműre helyreállítás után engedélyezzék a hitelszerződés fenntartását.

Természetesen a bank által kijelölt műszaki szakértő amennyiben ezen megoldást a bank elfogadja ellenőrizni fogja a gépjármű helyreállításának minőségét. A javítás után gyártott alkatrészekkel is történhet. Amennyiben a gazdasági totálkárként a biztosítótársaság a bankkal számol el akkor a fennálló hiteltartozást Önnek ki kell fizetnie ennek összege nem hárítható tovább a károkozó gépjármű biztosítójára. A futamidő vége előtt lezárási díjat viszont számla ellenében megtéríti Önnek a kárrendezésben illetékes biztosítótársaság. A sérült gépjármű helyett vásárolt azonos kategóriájú gépjármű forgalomba helyezési költségeit / vagyonszerzési illeték,eredetiség vizsgálat/ számla alapján szintén az okozó biztosítójától kérheti.

Üdvözlettel. Horváth László www.pba.hu

Kinyomtathatom-e az igazolást?

2014.11.14. 10:12 - Kárszakértő

Kedves Biztosításdoktor!

Kötelező gépjármű felelősség-biztosításomat a Groupama Garancia Biztosítónál online kötöttem meg és átutalással fizettem be. A biztosító pdf formátumban kiküld egy igazoló lapot, a kérdésem az lenne ezzel -a kinyomtatott változattal- tudom igazolni a rendőrnek, hogy gépjárművemre van biztosítás. Nem vagyok benne biztos, hogy ez hiteles neki. Tavaly még bementem kérni egy igazolást, de ha nem szükséges a sorban állást elkerülném.

Köszönettel: Imre

Tisztelt Érdeklődő!

A biztosítótársaság által digitális formátumban kiküldött fedezetigazolást a közúti ellenőrzés során az intézkedő hatósági személy elfogadja. Lehetősége van a befizetési bizonylat alapján zöldkártyát kérni a biztosítótársaságtól,a díjjal fedezett időszakra amelyet postai úton küldenek meg az Ön részére.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Hármas karambolban a középső voltam

2014.11.11. 16:49 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Ez év augusztusában kistehergépkocsim egy hármas karambol középső áldozata lett. Hátulról fékezés nélkül belém hajtottak és a már előttem álló gépkocsinak löktek. Én a balesetben vétlen voltam, a károkozó elismerte a hibáját. Hyundai H-1 típ. tehergépkocsim hátulja nagyon összetört, az eleje látszólag nem túlzottan, bár nagy ütést kapott.

A Biztosító gazdasági totálkárra vette fel az autót és fizetett 790 000 Ft-ot és azt írták, hogy a maradványérték 275 000 Ft, Ők ugyanis ennyiért elvitetik. Tehát a kárkori értéke az autónak 1 065 000 Ft.

Ezt Én levélben vitattam ( H-1 2,5 CRDi 2005-ös évjárat klímával, ködlámpával elektromos ablakkal, szervó kormánnyal, CD-s rádióval 170 000 km-rel) mert a használt autó kínálatban hasonló autót 1 250 000 Ft-ért találtam ), de levelemet elutasították az Eurotax használt autó áraira hivatkozva. Ez csak az egyik dolog amit sérelmezek. A másik, hogy abban az időben vállalkozásomnak nagyon sok határidős munkája volt és mivel a hátsóajtó olyan mértékben sérült, hogy ki sem lehetett nyitni, az oldalajtón csak kisebb méretű anyagokat tudtunk bepakolni így korlátozott mértékben tudtuk az autót használni, így több napon keresztül béreltünk egy kisteherautót is. Saját költségünkön!

Ezzel a törött autóval 100 km-t mentünk a baleset óta és ekkor a motor megállt. Szerelőt hívtam, megállapították, hogy a láncfeszítő eltörött és a vezérműlánc átugrott.A kárszakértőt kihívtam egy pótszemlére, de természetesen a Biztosító nem ismeri el a baleset következményeként a dolgot. Én nem vagyok autószerelő, de szerintem kaphatott a gépkocsi eleje akkora ütést, amitől később ez történhetett.

Természetesen a 275 000 Ft maradványértéket már nem kívánják kifizetni az általuk küldött roncsvadász által, de új ajánlatot sem adtak. Sőt teljesen kihátráltak a roncs értékesítéséből. Én meg azóta is fizetem a kötelező biztosítást, teljesítményadót egy mozgásképtelen autóra, amit nem Én kértem, hogy törjenek össze. Kérem segítsenek, hogy mit tehetnék hogy minél kisebb veszteséggel szállhassak ki ebből az ügyből.

Köszönettel: Jakab Attila

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján Ön a gépjármű káridőponti értékének meghatározásával nem ért egyet, amelynek felülvizsgálatára vonatkozó kérelmét a kárrendezésben illetékes biztosítótársaság elutasította,- leírása szerint - a magyarországi eurotax árakra történő hivatkozással.

Amennyiben Ön mint említette levelében igazolni tudja ,hogy a gépjármű káridőponti forgalmi értéke magasabb volt mint a biztosító által meghatározott / piaci adatok, vagy a gépjármű esetleges értéknövelő beruházásának számlája,karorsszéria felújítás, fotóműfelújítás stb. / kérheti a megállapított érték felülvizsgálatát. A maradványérték, roncsérték meghatározásakor, a biztosítótársaság a szemle alkalmával bemutatott működőképes motorral rendelkező gépjárműre adta a vételi ajánlatot, gépjárműkreskedők által.

A maradványérték / roncs/ megváltozott értékesítési körülményeire tekintettel kérem vegye fel a kárrendezésben illetékes biztosítótársasággal a kapcsolatot, és kérje rendezési javaslatukat a balesetben sérült gépjármű értékesítésére vonatkozólag, levélben kárszámra történő hivatkozással.

A sérült gépjárművet Ön piaci körülmények között közvetlenül is értékesítheti. A gépjármű forgalomból történő ideigelenes kivonása által a teljesítményadó, gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés fizetése alól mentesülhet, a forgalmi engedély másolatát amelyben rögzítve van az ideiglenes kivonás ténye bocsássa a biztosítását kezelő biztosítótársaság részére a szerződése szüneteltetéséhez.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Nem adtam meg az elsőbbséget, most mi lesz?

2014.11.07. 08:59 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor,

Tegnap este megtörtént életem első balesete: elsőbbségadás kötelező tábla volt nekem, szétnéztem, kifordultam, majd belém jött egy kivilágítatlan jármű. Idősebb férfi kipattant, elkezdett kiabálni én meg nem igazán tudtam mitévő legyek. Amíg én sokkosan néztem ki a fejemből, ő felhívta a rendőrséget, majd adta a telefont. A rendőrség közölte velem, hogy mivel tanú/trafipax nincs, nekem meg tábla volt, szinte 100% én leszek a hibás, jobban járok, ha megegyezünk. Elkezdtük megírni a betétlapot, kiderült, hogy a férfi jogosítványa le van járva, de ez hazaérve esett le nekem, amikor nézegettem, hogy mit jelent a 4b jelzés a kártyán, mivel ő bőszen az 1. oldali dátumot mutogatta. Még hívni fog a kötvényszám miatt.

Mit tanácsol?

1. Felajánlható, hogy intézze el mindenki a saját kárát vagy utólag feljelenthetem, hogy jogosítvány nélkül vezetett?

2. Tehetek utólagos nyilatkozatot a biztosító felé, hogy nem ismerem el a káromat?

3. A biztosító vizsgálja, hogy kárkifizetésnél érvényes-e a jogosítványa annak, aki számára fizetnének és ez meghiúsíthatja a kifizetést, illetve a B10-ből való visszaléptetésem?

Köszönettel: Anna

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján a legérdekesebb a kivilágítatlansága a gépkocsinak, mert így amennyiben sötét volt nem lehetett látni az érkezését.

Amennyiben esetlegesen voltak, vagy felkutathatóak tanuk okvatlenül kutassa fel őket mert döntő lehet a nyilatkozatuk a felelőssgvállalás szempontjából.( pl: média segítségével)

A felelősségvállalási nyilatkozat megtételénél kárbejelentésnél - ezen információt -kivilágítatlan részes fél - bocsássa a biztosítója rendelkezésére. Az úr lejárt jogosítványa akkor érdekes, amennyiben ez okozati összefüggésbe hozható a balesettel, tehát nem hosszabítják meg újra az orvosi viszgálatot követően. Amíg érvényes jogosítványát nem mutatja be az Ön biztosítójának, nem kap kártérítést. A B/10 fokozatból történő visszalépés, amennyiben az Ön biztosítása terhére bármennyi kifizetés történik 2 fokozatot jelent a biztosítási évfordulótól, vagy lehetősége van a kifizetett kártérítés visszafizetésére ezáltal tehermentesítve a saját gfb. szerződését

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Biztosítás csak lopásra

2014.11.02. 20:03 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Gépjármű vásárlás előtt állok. Sajnos a parkolást közterületen tudom megoldani. Az első évben szeretném a gépjárművet lopás ellen biztosítani,a környékünkön jellemző, hogy az "új autókon" bepróbálkoznak. Kérdésem az lenne, hogy van-e olyan biztosítótársaság, akinél csak lopáskárra köthetek biztosítás? A nagyobb biztosító társaságok csak teljes körű casco-ra adnak lehetőséget. Az autó amit vásárolnék 2-3 M közötti értékű 2007-2010 évjáratú középkategóriás jármű lenne.

Köszönettel: Barnabás

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtakkal ellentétben létezik több biztosítótársaságnál csak lopás casco biztosításra fedezet, csak a teljes körű casco biztosítás nagyobb védelmet nyújt a mindennapokban fedezeti tartalma alapján / törés, lopás ,elemi kár/ 

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Baleset utáni kártérítés

2014.10.28. 09:18 - Kárszakértő

Tisztelt biztosításdoktor!

2014.10.10-én este Mórahalmon történt 7 autó összetolásának az egyik áldozata vagyunk. A mi autónk sérült meg a balesetben a legjobban, így azt a mozgásképtelensége miatt autómentővel kellet szerelőhöz szállítani. Mivel nekünk is haza kellett jönni onnan, így a feleségem másnap elment a család másik autójáért.

Olyan kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, hogy jogosan állítja-e azt a károsult biztosítója, hogy neki nem kell megtérítenie a családom hazautazását a lakhelyére, sem a tönkretett hétvégénket, sem a párom hazautazását a másik autóért?

A második kérdésem az lenne, hogy mi alapján dönti el a biztosító, hogy az eredeti állapot hány százalékáig javítható a sérült jármű? Több internetes biztosítási oldalon 50-80%-os határt láttam, ami elég tág határ. Én hiába választok olyat, ahol nagyobb a kifizetési határ, ha a károkozóé csak a minimálisat fizetné.

Azt is megállapítottuk a kárszakértői szemle során (ahol kérésünk és a megbeszéltek ellenére a szakértő nem várt meg bennünket), hogy nem jól értékelték fel az autónkat, mert több extra is hiányzott a kárbejelentő lapról, így még az általunk kérdezett eurotax szerint is, a biztosító kárszakértője több mint 100 000 Ft-tal lejjebb értékelte az autónkat - ami a javíthatósági határnál sokat számítana... A törvény szerint nem járhatunk jobban, mintha nem sérült volna meg az autó, de szerintem az azért túlzás, hogy mint károsult mi viseljük az értékcsökkenést, a tönkretett hétvégénket és a karambol következtében keletkezett extra utazások árát is.

Az autót nekiálltunk megjavíttatni saját pénzünkön számlára, de a rendőrségi eljárás befejezéséig a biztosítóval csak a biztosító nem fizet ki semmit. Ilyen esetben lehet-e kamatot kérni? A károsult autó egy 67 000 km-t futott szervizkönyves, megkímélt állapotú 2005-ös évjáratú faceliftes 5 ajtós, Alfa Romeo 147-es, Distinctive felszereltséggel, parkolóradarral, állófűtéssel, stb. Segítségét és jogi tanácsát előre is köszönöm.

Üdvözlettel, K.N.

Tisztelt Érdeklődő!

Jogi tanáccsal én sajnos nem szolgálhatok ,amennyiben szükséges kérem forduljon Autójogász kollégámhoz levélben.

Ami a biztosítási igényeit illeti teljesen jogosan kérheti a hazautazási és a balesettel összefüggésben felmerült többletköltségeinek, veszteségeinek megtérítését, amely a járulékos kárigények kategóriájába tartozik, hiszen a baleset bekövetkezése nélkül ezen költségek fel sem merültek volna.

A gépjármű javíthatósági értékhatáráról kérjen levélben kárszámra történő hivatkozással az illetékes biztosítótársaságtól részletes tájékoztatást, valamint tárja eléjük a részemre leírtakat, mert a gépjármű saját paraméterei - jelen esetben a leírtak alapján egy korához képest keveset futott, megkímélt gépjárműről beszélünk - alapján lehetőség van a káridőponti érték pozitív korrekciójára, figyelembe véve a piaci adatokat is, ezáltal a gépjármű javíthatósági határa is módosítható. Lehetősége van a baleset bekövetkezésétől a kifizetés időpontjáig írásban késedelmi kamatot a kérni a kártérítési összegre vetítve.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Parkolóházban ütköztem

2014.10.22. 15:36 - Autódoktor

Tisztelt Biztosításdoktor!

Gépjárművemmel a napokban egy parkolóházban a korlátnak ütköztem, és kár keletkezett a korlátban. Töltöttünk ki kárbejelentési lapot a helyszínen. Másnap bementem a biztosítóhoz, ott is töltöttünk ki. A biztosítós nem tudta konkrétan megmondani, hogy kiterjed-e erre a biztosító általi kártérítés, csak ennyit mondott, hogy várjak, majd keresnek. Van rá esély, hogy térítik a kárt? 

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés terhére történő kártérítést szabályozó törvényi rendelkezés az alábbiak szerint fogalmaz.

2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról:

" Minden magyarországi telephelyű gépjármű üzemben tartója köteles - a külön jogszabály alapján mentesített gépjárművek kivételével - az e törvény szerinti biztosítóval a gépjármű üzemeltetése során okozott károk fedezetére, az e törvényben meghatározott feltételek szerinti biztosítási szerződést kötni, és azt díjfizetéssel hatályban tartani (biztosítási kötelezettség)."

A leírtak alapján nem csak a gépjárműben okozott károkra nyújt fedezetet a gfb. szerződése, hanem a dologi károkban / pl: villanyoszlop, szalagkorlát,/is fedezetet biztosít a káresemény időpontjában díjjal rendezett szerződés.

Tisztelettel: Horváth László www.pba.hu

P rendszámossal ütköztem

2014.10.15. 12:58 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Gépjárművemnek nekiment egy P rendszámos autó. Mint kiderült a P rendszámos autó nem rendelkezett kötelező felelősségbiztosítással. A sofőr elismerte a károkozást, töltöttünk ki kárbejelentőt, amelyen a sofőr adatai szerepelnek, biztosítási adatok viszont ebből kifolyólag nem. Az autó várhatóan gazdasági totálkáros.

Ebben az esetben a Mabisz elfogadja a kárbejelentőt jogalapnak? A károkozó, illetve a P rendszám tulajdonosa ez esetben számíthat szankciókra? Esetleg magával vonz ez bármilyen feljelentést? Esetleg nekem mint vétlen félnek, kell feljelentést tennem? Megtörténhet valamilyen módon, hogy nem térítik meg a káromat?

Segítségét előre is köszönöm!

Köszönettel: Roland

Tisztelt Érdeklődő!

Az érvénytelen biztosítással rendelkező P rendszám tulajdonosa által okozott káresemény térítésére is a MABISZ hivatott.

Az Ön saját biztosítójánál megtörtént kárfelvételt követően és a kárbejelentés járulékos igények rögzítése után a teljes dokumentációt összeállítva, továbbítja a fent említett szervezetnek és a kártérítést - a felelősségvállalási nyilatkozat beszerzése, valamint a jogalapi vizsgálat után - folyósítani fogják az Ön részére.

A MABISZ által kifizetett kártérítési összeget biztosítatlanság miatt az okozónak vissza kell fizetnie.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Nincs hivatalos papír a vétkesről

2014.10.13. 11:25 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Közel fél éve szenvedtünk balesetet az autónkkal. A szembe jövő autó a kanyarban áttért a mi sávunkba (záróvonalon), és összeütköztünk. A rendőrséget értesítettük, a szembejövő sofőr szondája pozitív lett, őt bevitték. A rendőrség azt mondta, hogy vérmintát továbbküldték toxikológiára, legyünk türelemmel. Közben mi elmentünk a -vélhetően- vétkes fél biztosítójához, megtörtént a kárfelvétel, megállapították a kárösszeget, amit akkor utal felénk a biztosító, ha igazoljuk a jogalapot. Párom fölhívta a rendőrséget és az alábbi tájékoztatást kaptuk: a toxikológia eredménye megvan, amfetamimt találtak benne. Az ügy orvosszakértő elé kerül, majd a rendőrség átadja az ügyet az ügyészségre, így csak a bírósági ügy lezárásakor kapunk hivatalos papírt. Hogy ez mennyi idő, arra a rendőrség nem tud tájékoztatást adni, de annyit elárultak, hogy hosszú lesz.

Egyetlen hivatalos papírunk van az esetről, a helyszínelési jegyzőkönyv (azt hiszem így hívják), amiben csak annyi szerepel, hogy adott napon, ilyen meg ilyen rendszámú autók ütközésekor rendőrségi helyszínelés történt. Kérdésem az, hogy tehetünk-e valamit az ügy érdekében, hiszen nekünk teljesen mindegy, hogy a másik féllel mi történik, a záróvonal átlépése, és a pozitív alkohol már eleve egyértelművé teszi a vétkességet. De hivatalos papír nincs.

Köszönettel: Laci

Tisztelt Érdeklődő!

A kérdésére válaszolva igen ugyanis a felelősség kérdése tisztázott, hiszen a leírtak alapján a rendőrségi helyszínelés alkalmával felvett jegyzőkönyv is gondolom tartalmazta. A gépjárművezető pedig a leírtak értelmében nem volt vezetésre alkalmas állapotban, a toxikológiai jelentés szerint sem. Kérem vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel és kérje egy igazolás kiadását, mely szerint a másik fél okozta a balesetet, ellene eljárás van folymatban, ezáltal az Ön kára megtérítésre kerülhet, a hatályos jogszabály értelmében, pedig a kifizetett kártérítés egy részét visszakövetelheti a biztosítótársaság a károkozótól. A baleset napjától a kifizetés napjáig Önt késedelmi kamat illeti meg ezen igényét a kárrendezésben illetékes / okozó/ biztosítójánál jelezze írásban.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Lopás után visszajáró összegek

2014.10.10. 10:25 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

CASCO-s használt autómat 3 hónap használat után ellopták. A hosszas ügyintézés után (rendőrség, magánnyomozó, forgalomból kivonás..) végül a biztosító (Groupama) fizetett egy adott összeget. Érdeklődnék, hogy a biztosító köteles-e

- tudtomra hozni az autó értékbecslésének módját, hogy mi alapján jött ki az összeg (évjárat, futott km, extra légzsákok stb..)

- az átírással kapcsolatos költségeket (forgalmi, eredetiségvizsg stb.) kifizetni

- az időarányos hátralévő CASCO díjat visszafizetni (1 évre előre fizettem).

- Milyen időkorlát van a felleblezésre, ha nem vagyok megelégedve az összeggel?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a káridőponti érték megállapítására vonatkozó információt kérhet a biztosítótársaságtól, valamint amennyiben ezen értékkel nem ért egyet fellebbezéssel élhet, rendelkezésre bocsátva a gépjármű saját paramétereinek jellemzőit, amelyet dokumentumokkal igazolni tud, lévén lopáskár történt. A piaci adatokhoz is hasonlíthatja a meghatározott értéket, hiszen ezen adatok alapján tud hasonló felszereltségű gépjárművet beszerezni.

Az új gépjármű forgalomba helyezési és átírási költségeinek térítését ezen módozat terhére nem vállalják a biztosítótársaságok. A casco biztosítás évfordulóig járó díja a kártérítésből levonásra került, - így díj vissza utalásra nem számíthat - mivel a szerződés éves díjfizetésű csak a biztosítótársaságok lehetőséget adnak ettől eltérő fizetési módra, viszont ebben az esetben az évfordulóig járó díj megilleti a társaságot, a biztosítási érdek megszűnése miatt.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Hogyan tovább ismeretlen károkozó elleni feljelentés után

2014.10.07. 14:31 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Autómat egy parkolóházban meghúzták, két elem sérült, amelyeket fényezni kell - kb. 50 000 Ft-ra becsülöm a kárt. Az esetet nem láttam, de egy szemtanú, és a biztonsági kamerák felvétele alapján feljelentést tettem a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. A kérdésem az lenne, hogyan lépjek tovább. Az autót szeretném minél hamarabb megjavíttatni - a kérdésem az, hogyan fogok a pénzemhez jutni, amennyiben a rendőrségi eljárásnak lesz eredménye.

Köszönettel, Mihály

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által közölt információk alapján a káresemény rögzítése megtörtént, valamint független szemtanú is rendelkezésre áll, ezért nincs más teendője mint felkeresni a saját biztosító társaságát és kérni közreműködésüket a káresemény rögzítéséhez. A biztosítója a károkozói rendszám ismeretében alapján tájékoztatni fogja Önt, melyik biztosítótársasághoz kell fordulnia - okozó biztosítója - igényének érvényesítéséhez. Kérem bocsássa rendelkezésükre a részemre leírtakat, valamint a szemtanú elérhetőségét amely alapján nyilatkozat tételét kérheti az illetékes biztosító kárügyintézője.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Az autónkat totálkárosra törték

2014.10.03. 13:08 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Az autónkat totálkárosra törték. A kárfelmérés megtörtént, de a biztosító nem kapkodja el az ügyintézést. A kérdésem az lenne, hogy eladhatom-e az autót a biztosító hivatalos értesítése előtt(jelentkezett egy vevő a törött autóra).Az autó tehermentes, én vagyok a tulajdonosa. A kárfelmérő szerint tuti gazdasági totálkár lesz, de forgalomban maradhat.Valamint azt olvastam a korábbi válaszokban, hogy ilyen esetben, ha egyértelműen a másik fél okozta a balesetet(elismerte), és a gazgasági totálkár miatt másik autót veszek, akkor az átírás járulékos költségeit a biztosítónak ki kell fizetnie a kötelező gjfb.terhére. Ez jelenleg is hatályos jogszabály? Melyek tartoznak a járulékos költségek közé? Csak a hivaltali ktg-ek (forgalmi, törzsköny, eredetv.) vagy a vagyonszerzési illeték is? A motor hengerűrtartalmán kívül mit vesznek még figyelembe? Ez jogszabály vagy a biztosító egyedi szerződése tartalmazza (a Generali-P. a károkozó biztosítója)?

Köszönettel:Zsolt

Tisztelt Érdeklődő!

Az illetékes biztosítótársaság kárszakértőjének írásos tájékoztatását - amelyben rögzítve van a sérült gépjármű értéke is - mindenképpen várja meg a gépjármű értékesítéséig, mivel akkor fogja tudni, mekkora összeggel számolhat abban az esetben ha a biztosító ajánlatát fogadja el. A gépjármű gazdasági totálkárként történő rendezését a biztosító által megbízott kárszakértő gondolom már a kárfelvételi jegyzőkönyvön jelezte,így ez esetben a korábbi válaszaimban leírt járulékos költségek megtérítésével számolhat a jelenleg is érvényes törvényi szabályozás / Kormányrendelet / értelmében, természetesen abban az esetben ha a balesetben sérült gépjárművel azonos kategóriájú gépkocsit vásárol. Megtérítésre kerül a biztosító által az átírási költség, és az Ön által felsorolt további tételek. Kérem ezen igényét írásban jelezze részükre és kérjen tájékoztatást ezek térítéséhez benyújtandó dokumentumokról.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Nem akarja aláírni a nyilatkozatot

2014.10.01. 11:48 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Férjem augusztus végén a nagybani piacon parkolt és rakodott ki az autónkból. Ekkor egy másik autó neki tolatott és benyomta az oldalsó ajtónkat (a kasznis szerint kb. 120e Ft a kár). Az esetre van egy tanúnk is. A károkozónál nem volt betétlap, így megadta az adatait és kérte, hogy hívjuk fel másnap, mert KGFB-n kívül szeretné rendezni a kárt. Férjemnél sajnos nem volt papír, ezért nem íratta alá vele, hogy elismeri a kárt.

Azóta hívogatjuk, de csak halogat különféle indokokkal. Megírtam a nyilatkozatot és elvittük neki (amiben elismerné a kárt), de nem írta alá, mondván, hogy ő nem jogász és nem tudja, hogy ez mennyire hátrányos rá nézve. Tudom, hogy férjemnek nem így kellett volna eljárnia, de ezen már nem tudunk változtatni. Ön szerint tehetünk-e valamit az illető ellen, vagy kénytelenek vagyunk "benyelni" a kárt? Azt sem tudjuk, KGFB-je van-e egyáltalán. Segítségét előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel: H.Ágnes

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtakból arra következtetek, hogy a másik károkozó gépjármű üzembentartója, kérésre sem hajlandó írásban megerősíteni a felelősségvállalásra vonatkozó elismerést. Önnek lehetősége van a saját biztosítójától segítséget kérni arra vonatkozólag ,hogy melyik biztosítótársaságnál van a másik gépjármű kötelező felelősségbiztosítása.

A kapott információ birtokában az illetékes társaságnál kérem tegye meg a bejelentését, rendelkezésükre bocsátva a részemre leírtakat is valamint a tanú elérhetőségeit, nevét amely alapján a biztosítótársaság nyilatkoztathatja őt a látottakról.

A felelősségvállalásra vonatkozólag a biztosítótársaság a részes felet megkeresi írásban eredménytelenség esetén Ön feljelentéssel élhet. Amennyiben a károkozó gépjármű üzembentartója nem rendelkezett a baleset időpontjában érvényes gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződéssel, akkor a MABISZ fogja kártalanítani Önt, ezen eljárás részleteiről,- korábbi válaszaim között szerepel - ha szükség lesz rá a biztosítója tájékoztatni fogja Önt.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Lemondtam a cascot, de még él

2014.09.29. 15:45 - Kárszakértő

Tisztelt Cím!

Autómat februárban parkolás közben megtörték, betétlapot nem hagytak, így kénytelen voltam rendőrt hívni. Úgy tudtam édesanyám lemondta a casco-t. Az autót nem csináltattam még meg. Viszont tegnap kaptam egy levelet a biztosítótól, hogy 2014. november végéig él még a casco biztosításom. Kérdésem az lenne, hogy ez a káresemény februárban történt ugyan, de most derült ki, hogy van casco az autón. A káresemény és a bejelentés között mennyi ideig lehet bejelenteni a kárt?

Köszönettel, K. Barbara

Tisztelt Érdeklődő!

A kárbejelentést a bekövetkezést követő legrövidebb időn belül be kell jelenteni a szerződést kezelő biztosítótársaságnál, a következményi károk - pl: korrodálás - elkerülése végett. A kárbejelentésre vonatkozó szabályozást a casco biztosítási feltételek, ügyfél tájékoztató tartalmazza.

Mivel azonban az Ön esetében leírtak alapján, azt gondolom speciális helyzetről van szó, a részemre leírtakat bocsássa az illetékes biztosító rendelkezésére, és tegye meg a kárbejelentést, amely alapján a biztosítótársaság a kárrendezési eljárást elkezdheti.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Visszakapom a biztosítás árát?

2014.09.25. 11:26 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

A múlt héten ideiglenes kivonattam a forgalomból az autómat, a kgfb-t kezelő társaságtól néhány napon belül ennek tényét tudomásul vevő e-mailt kaptam, aminek tartalma több mindenre kiterjedt, csak arra nem, hogy az évfordulóig kifizetett díj arányos részét visszautalnák.

Vajon ez véletlen?

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében feltett kérdésére válaszolva ideiglenes forgalomból történő kivonás esetén mind a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás valamint a teljesítményadó fizetése alól is mentesül. A mentesülés csak a kivonás időszakára annak lejártáig érvényes. A biztosítótársaságtól levélben kérje a díj visszautalását bankszámlájára vagy lakcímére.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Elkerülhető a fedezetlenségi díj autóvásárláskor?

2014.09.22. 11:33 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Hogy kerülhetem el a fedezetlenségi díj megfizetését használt autó vásárlásakor? Ha kimegyek az autópiacra, kiválasztom és rögtön elhozom a kocsit, akkor már csak másnaptól tudok rá KGFB-t kötni, és így a vásárlás napjára kiszabják rám a fedezetlenségi díjat. Ugyanakkor nyilván nem tudhatom előre az autó adatait, amit még ki sem választottam, hogy már előző nap megkössem rá a biztosítást?

Előre is köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel, G. András

Tisztelt Érdeklődő!

A kiválasztott gépjárműre történő gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést a tulajdonjog átruházási szerződés napjától megkötheti interneten, és a kockázatviselés már ezen naptól elindul így mentesül a fedezetlenségi díj fizetés alól, és egyben azonnal rendelkezik biztosítással amelyre a halasztott díjfizetés szabályai vonatkoznak. 

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Mennyit fizet a biztosító?

2014.09.17. 16:09 - Kárszakértő

Tisztelt Cím!

2003-as Opel Corsámba egy pénzszállító ütközött. A felelősségét elismerte, rendőrségi jegyzőkönyv is készült. Az autó bal felén szinte az egész felületen végigment. Légzsák nem nyílt ki. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben fizet-e annyit a biztosító hogy megcsináltassam, bontott alkatrészekkel. 2 ajtó, plusz fújás.

Tisztelt Érdeklődő!

A károkozó gépjármű kötelező felelősségbiztosítójának kárszakértője,a kárfelvétel során tájékoztatni fogja Önt a lehetőségekről amelyekkel a kártérítési eljárás során élhet, beleértve a javítási költséghatárokat is. Természetesen bontott alkatrészekkel történő helyreállítás során, a gépjármű alkatrészeinek esetleges avultatása mérsékelhető, kiküszöbölhető. Célszerű a javítás megkezdése előtt a gépjármű várható helyreállítási költségéről a szerviztől árajánlatot kérni, és a biztosítótársasággal egyeztetni.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Két kocsim van, de csak az egyikre fizetném a biztosítást

2014.09.15. 13:57 - Kárszakértő

Jó napot,

Nekem egy olyan problémám lenne, hogy jelenleg 2 autónak is a tulajdonosa vagyok. Viszont az egyik autót az öcsémnek adtam (nem írtunk semmilyen papírt) és a biztosítás szintén mind a 2 kocsira a nevemen van.

Az elajándékozott kocsi volt meg régebb óta és a most vett másik kocsi biztosítása ismét nulláról indul, tehát jóval többe kerül. Hogyan oldhatnánk azt meg, hogy az elajándékozott kocsi biztosítása ne az én nevemen legyen, illetve annak bónusz-maluszát át tudjam vinni a saját mostani autómra.

Lehetséges ez bármiféle üzembentartó vagy tulajdonos csere nélkül is? A kocsi maradna az én nevemen a biztosítást pedig az öcsém fizetné.

Előre is köszönöm a segítséget, F.O.

Tisztelt Érdeklődő!

Levelére válaszolva a megszolgált bonusz fokozat, gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződések közötti áthelyezésére a jelenlegi törvényi szabályozás nem ad lehetőséget. Abban az esetben ha az elajándékozott gépjármű forgalmi engedélyében bejegyzett üzembentartóként a gépjármű használója kerül bevezetésre, akkor mivel ezen okmány módosítás alapján neki biztosítási kötelezettsége keletkezik,/ saját névre szóló gfb. szerződést kell kötnie/ a meglévő szerződés lemondásával a felszabduló bonusz fokozat az Ön jelenlegi szerződésére átvihetővé válik.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Útjavítás miatti sérülés

2014.09.09. 11:16 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Olyan problémám lenne, hogy az utcánkba szennyvíz kialakítás van folyamatban és ezzel együtt feltörték az aszfaltot kavicsok hevernek rajta és az aszfalt burkolaton egyaránt!

Most a gépkocsimon felfedeztem több kavics felverődés okozta sérülést! Lehet valahogy bizonyítani hogy azért van, mert az építés miatt kavicsok vannak az úton és a felverődés okozta a sérülést, és valaki megtérítse a károm! Előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Tiba István

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjárművön lévő kavicsnyomok bizonyítása meglehetősen kétséges, hiszen - bár írta, hogy javítás van az utcában - bárhol szerezhette őket, nem bizonyított melyik gépjármű verte fel a kavicsot.

Amennyiben rendelkezik casco biztosítási szerződéssel ezen módozat terhére, amennyiben a vállalt önrészesedés felett van a keletkezett sérülés nagysága - kárszakértő bejelentéskor tájékoztatja - akkor ezen módozat terhére rendezhető a káresemény.

Célszerű lenne a burkolatjavítás idejére a további károk megelőzése céljából szomszédos utcát választani a parkolásra.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Álltam, nekem jöttek, mégis hibás vagyok?

2014.09.04. 12:53 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

A következő esettel kapcsolatban kérném a segítségét:

Egy útszakaszra merőlegesen helyezkedik el a belső parkoló. Az útszakaszról merőlegesen fordúlva kb. 1,5 autóhossz után egy sorompó következik (balról, jobbról járda). A sorompón belül jobbról az útra merőlegesen 2 parkolóhely, majd mélygarázslehajtó, majd újra 4 parkolóhely (+2, de ezek kissé más elrendezésben). A sorompón belül balról az útra merőlegesen 7 parkolóhely található. Az történt, hogy a merőleges útról érkezve én az autómmal a sorompó előtt az út bal oldalán álltam meg, hogy a sorompó felnyitása után nagy ívben az autómra merőlegesen lévő (parkoló autókkal párhuzamosan lévő) mélygarázsba lehajtsak, ahova egyébként kis ívben nem lehet lehajtani.

Amikor megálltam, a sorompón belül az út jobb oldalán egy autós tolatott kb. 10 métert (amennyit én láttam), majd megállt, felnyitotta a sorompót, mellettem tolatott, már a sofőr velem egyvonalban volt, amikor (hogy pontosan mi történt nem tudom, valószínűleg korán fordította a kormányt) az autója bal hátuljával az én autóm jobb hátuljának tolatott.

Az eset megtörténte után (1-2 nappal) bejlentettem az esetet a másik fél (ebben az esetben az én biztosítómmal megegyező) biztosítójánál, mert véleményem szerint a másik fél volt a károkozó (az esetről töltöttünk ki bejelentőt helyszínrajzzal).

Kb. 1 hét múlva megnézte az autót a kárszakértő, aki által felajánlott öszeget én egy héttel később elfogadtam. Az eset megtörténte után 1,5 hónappal felhívtam a biztosítót, aki azt mondta, hogy várnak a másik fél nyilatkozatára, akit már másodjára kértek erre. Ezután egy héttel (kérésemre) kaptam E-mail-ben tájékoztatást arról, hogy a biztosítottuk nyilatkozata miatt felülvizsgálják az ügyet.

Többszöri telefonálgatás és információkérő üzenet után kicsivel több, mint két hónappal az eset megtörténte után átutalták a kárszakértő által felajánlott összeg felét, amiért én felhívtam a biztosítót, hogy érdeklődjek miért csak a felajánlott összeg fele érkezett meg, azt a választ kaptam, hogy hamarosan kapok két levelet tőlük, amiben megindokolják ezt.

Az eset megtörténte után 2,5 hónappal kaptam 2 levelet, amiben 50-50% kármegoszlást állapítottak meg, azzal az indoklással, hogy a rendelkezésükre álló adatok alapján ők így ítélték meg, de tulajdonképpen semmi konkrétum nem volt a levélben.

A kérdésem az, hogy egy álló, ill. parkolni készülő autó is lehet-e hibás ebben az esetben.

Segítségét köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján Ön a baleset bekövetkeztekor már állt, tehát a gépjárműve nem volt mozgásban elmondása szerint. Ez azért fontos mert ebben az esetben a tolató károkozó jármű vezetője nem megfelelően mérte fel a tolatáshoz szükséges helyet és a megfordulási manővert pontatlanul hajtotta végre, amelynek következtében bekövetkezett az Ön álló gépjárművével az ütközés. A véleményem alapján Ön semmilyen mértékben nem felelős ez esetben a bekövetkezett káreseményért, mert ha teszem fel tilosban parkolt volna - de mint írja nem így történt - akkor sem lehet felelős az álló, parkoló gépjármű vezetője a bekövetkezett ütközésért. Kérem szíveskedjen az eljáró biztosító részére jogalapi / felelősségi / felülvizsgálatot kérő levelet írni, kérve döntésük megváltoztatását, és a kártérítési összeg fennmaradó részének átutalását. Igényének érvényesetéséhez jogi segítséget is igénybe vehet.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Vétlen voltam mégis sok pénzbe kerül a javítás

2014.09.02. 13:17 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor,

van egy 7 éves autóm amibe egy osztrák autós Ausztriában belement. Első körben gondoltam hogy a casco-s biztosítómmal megjavíttatom, aztán majd a biztosítók lerendezik egymás között a többit. Ott kiderült hogy annak ellenére hogy nem én vagyok a vétkes, a bónuszom mégis visszaugrik. Ezt elég bosszantónak tartom, de gondoltam akkor választom a hosszabb megoldást, és felveszem a kapcsolatot az osztrák biztosító magyar kapcsolatával. Ez meg is történt, ott közölték hogy az átfutás min. 2 hónap lesz (+ a javítás). Ez se hangzik túl jól. Mivel a gumi (kb. 50 000 Ft/db) is sérült az autón, legalább azt cserélnem kell hogy használni tudjam az autót. És ezt most nekem kell "hiteleznem" mert az egész biztosítós folyamat még az elején jár... Más választásom nincs, az autóra szükségem van. Tegnap megjött a kárszakértő, aki első körben közölte hogy a biztosító csak egy gumit fizet. Vagyis annak se teljes árát, mert ugye az már használva volt.... Pedig gumit illik párban cserélni de inkább négyet egyszerre, mert az átmérő különbségek miatt az ABS, ASR, ESP rendszerek különböző kerékfordulatszámokkal fognak számolni még ha az autó normálisan megy is. Ezután jött az újabb hidegzuhany. Mivel az autó 6 évnél idősebb, a karosszéria alkatrészek ( új ajtó, küszöb) 40%-át nekem kell fizetni az avulás miatt... Szuper! Szóval most ott tartok hogy vétlen részese voltam egy balesetnek, ennek ellenére ez nekem nem kevés pénzbe fog kerülni. Illetve biztosítok között rohangálok munkaidőben (amit szerencsére a munkahelyemen még tolerálnak), az autóm értéke csökken mert balesetesnek fog számítani ha el szeretném majd adni, és azt se tudom mikor fizet a biztosító... Ezekkel kapcsolatban lennének kérdéseim:

1. Casco-nál is kell fizetni avulás miatt?

2. Ez az avulás téma osztrák biztosítóknál is létezik?

3. Az avulás miatt általam kifizetendő összeget (200 ezer Ft körül lesz) rá tudom terhelni a vétkesre, vagy biztosítójára? Pereljem be őket?

4. Javítás idejére kérhetek a biztosító által fizetett kölcsön autót?

5.Írjak panaszt a biztosítónak hogy legalább kettő gumi legyen cserélve?

6.Van esetleg tapasztalata hogy ez a min. két hónap átfutási idő a valóságban mennyi szokott lenni? Válaszát, és segítségét előre is köszönöm!

K. János

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében feltett kérdésekre sorrendben válaszolnék, mivel úgy értelmezem a károkozó külföldi gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződésének terhére kívánja rendezni a káreseményt. Megjegyezni kívánom, hogy előzetesen cascora történő rendezés esetén a casco bónusz besorolása /casco biztosítási évfordulójától / csak addig változik, ameddig nem kerül tehermentesítésre az említett szerződés, hiszen megvan a károkozó a két biztosítótársaság, pedig el tud majd számolni egymással, Önnek csak az önrészt kell megelőlegeznie, nem pedig a teljes javítási költséget. A lebonyolítási részletekről érdeklődjön casco biztosítását kezelő biztosítótársaság kárügyintézőjénél.

1. A casco biztosítási termékek eltérően alkalmaznak, a gépjármű korától és a szerződés kötési időpontjától függően avulást ezt az Ön szerződésének biztosítási feltételei tartalmazzák

2. Az osztrák rendelkezéseket ebben a tekintetben nem ismerem, lévén más törvényi hatály alá tartozik a külföldi felségjelű gépjárműre vonatkozó kötelező felelősségbiztosítás, ez esetben a magyarországi levelező partnerként megjelölt biztosító tudja Önt tájékoztatni, és az avulás mértékét a kárfelvételi jegyzőkönyv példányán az eljáró kárszakértő rögzíteni fogja - amelynek egy példányát Ön kézhez kapja majd - és a káranyag mellékletét képezi.

3. Az avulás mértékének leszorítása és elkerülése megoldható, hiszen után gyártott illetve bontott alkatrészek felhasználásával ezen összeg csökkenthető.

4. A helyreállítás idejére kérhet bérgépjárművet, amelynek térítési és igénybevételi lehetőségéről, az illetékes biztosítótársaság kárügyintézője fogja tájékoztatni, a benyújtandó dokumentumok listáját is közölni fogja. Ezen igényét a kárbejelentéskor kérem írásban jelezze.

5. A gumicserével kapcsolatosan amennyiben azonos márkájú méretű gumiabroncsot vásárol, nem indokolt a párban cserélés, de ezen feltett kérdésére is kérjen írásos állásfoglalást, mielőtt a cserét lebonyolítja.

6. Az átfutási idő sajnos nemzetközi káreseményeknél a külföldi biztosított nyilatkoztatása végett elég hosszú, ezért érdemes megfontolnia ,hogy előzetesen casco terhére állítatja helyre a gépkocsit, viszont lehetősége van a baleset napjától a kifizetés napjáig késedelmi kamatot kérni a kártérítési összegre vetítve. Kérem ezen igényét is írásban a kárbejelentéskor jelezve.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Elszámolták a súlyt

2014.08.21. 12:26 - Kárszakértő

Üdvözlöm!

Úgy alakult az életem, hogy sikerült vásárolnom 08.06.-án egy 2008-as Honda civic type-s-t 1.8-as benzines motorral. Majd ezek után jöttek a problémák. Megkötöttem a KGFB-t a netrisk-en keresztül az egyik biztosítónál és gondoltam minden rendben, de sajnos nem így alakult! A mai napon kaptam egy levelet az említett biztosítótól, hogy "Ajánlatának nyilvántartásba vétele során megállapítottuk, hogy az éves díj hibás díjszámítás következtében a meghirdetett díjtarifánk szerinti díjtól eltér". Ezért az általam kiszámított 49 ezer Ft helyett ők kikalkuláltak nekem 59 ezer Ft-ot (baleseti adó).

Utána jártam a biztosítónál, ahol közölték, hogy az autó tömegével van problémájuk, mivel én 1266 kg-ot adtam meg, de a forgalmiban 1146 kg szerepel. Hozzá tartozik még, hogy a forgalmi még nem volt nálam amikor a biztosítást kötöttem, ezért a használtautó.hu-ról néztem meg egy ugyanolyan típus saját tömegét, teszteket is megnéztem és mindenhol 1266 kg-ot találtam! Majd később rájöttem, hogy az alkusz oldalon kalkulált adatoknál a biztosítói ajánlatok előtt nekem nem kell megadnom az autó tömegét, mert az az autó pontos típus kiválasztásával valószínűleg megtörténik, és valószínűleg ott is 1266kg-ot adtak meg ehhez a típushoz! Elmentem az NKH.-hoz a mozaik utcába, ahol közölték, hogy az autó száraz tömege 1146 kg, menetkész tömege pedig 1266kg, majd ennyivel elintéztek.

Azt sem tudom, hogy a forgalmiban melyik súlynak kell szerepelnie, de nem hinném, hogy a száraz tömegnek, mert pofátlanságnak gondolom, hogy olyan autónak a súlyával kalkulálnak biztosítási díjat, amiben nincs benzin, olaj sem hűtővíz . Nem merem másik biztosítóhoz átkötni a kötelezőt, mert félek, hogy ugyanez fog történni. Ha lemondom a biztosítást, akkor díjfedezetlenség miatt akarnak már most egy kisebb vagyont kihúzni a pénztárcámból, pedig szerintem ez nem az én hibám!

Nem tudom mi tévő legyek. Kérem segítsenek tisztázni ezeket a dolgokat a fejemben, illetve adjanak tanácsot, hogy merre tovább!

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján amennyiben Ön rossz - téves - adatot adott meg a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződésének kötése során a gépjármű tömegével kapcsolatosan ez esetben a biztosítási díj változásának ódiumát Önnek kell viselnie. Amennyiben az említett alkusz oldalán előre betáplált - nem Ön által megadott - adatok alapján jött létre a hibás szerződés, kártérítési igényével az említett céghez szíveskedjen fordulni, részükre leírva a hiba keletkezésének okát, és kérje, hogy az archívumukban tárolt kalkulációt nézzék vissza és küldjék el az Ön részére is. A kártérítési összeg a valós díj és a magasabb díj közötti összegre értendő. A biztosítási díjfizetésének megszakítását egyáltalán nem javaslom, egyrészt a törvényi szabályozás megsértése és a következmények/ fedezetlenségi díj fizetési kötelezettség / miatt sem.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Besatuztam, belementem

2014.08.18. 10:41 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Pár nappal ezelőtt történt egy koccanásom. Lámpától indultunk, körülbelül hetedik-nyolcadik autósként zártam a sort. Előttem egy Fabia, én F Astrával, abs nélkül, téligumival. A sor elindult, kivártam, majd mikor elég messze volt az előttem lévő, elindultam. 1-2, a sor elején valami történt, előttem mindenki megállt. A fékre léptem, blokkoltak a kerekek és belecsúsztam a Fábiába. Betétlapot nem cseréltünk, rendőrt nem hívtunk.

Hirtelen ilyedtségben csak rendszámot, telefonszámot és nevet cseréltünk. Abban maradtunk, hogy ha tudja a hölgy, hogy mennyi a kár, akkor telefonál, én utalok. Hiba volt, hogy nem cseréltünk betétlapot, úgy a biztosító fizetné. Az én autómat már megjavítottam. Kérdésem, hogy milyen lehetőségeim vannak, ha nem tudok fizetni?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Gábor

Tisztelt Érdeklődő!

Amikor a gépjárművek ütközése megtörtént elmondása szerint telefonszámot cseréltek a részes félként balesetben sérült gépjármű hölgy tulajdonosával. Lehetősége van telefonon megbeszélni a hölgyel, hogy a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződése terhére szeretné rendezni az okozott kár megtérítését, ezért közölje a biztosítója nevét és a károsulttal együtt keressék fel a biztosító ügyfélszolgálatát - elérhetőségükről interneten tájékozódhat - a bejelentések megtétele után a kárszakértő rögzíti a sérült gépjármű sérüléseit, valamint összeállítás alkalmával egyeztetni tudja a bekövetkezés körülményeit, még a kijavított gépjármű esetén is, ezáltal rendezhetővé válik a káresemény. A biztosító által kiszámolt vagy számla alapján megtérített összeget,Önnek még lehetősége lesz a biztosítója által küldött tájékoztató levél alapján visszafizetni, ez esetben a szerződése tehermentesítésre kerül és megszolgált bonusz fokozatát megőrizheti.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Elütöttem a bringást

2014.08.12. 14:11 - Kárszakértő

Jó napot!

A kérdésem az lenne, ha biciklist ütöttem el, és megsérült nem súlyosan, a kötelező fizet ilyenkor személyi sérülésre is, ha engem hoznak ki hibásnak.

Köszönöm

Tisztelt Érdeklődő!

Kérdésére válaszolva igen megtéríti a gépjármű kötelező felelősség biztosítási szerződése alapján az Ön biztosítója mind a személyi sérüléssel kapcsolatos károkat valamint a dologi károkat/ kerékpár sérülése/ is a hatályos törvényi szabályozás alapján. A kifizetett összegekről majd a kártérítési eljárás lezárása után tájékoztatni fogja a biztosítója, lehetőséget kínálva a kifizetett összeg visszafizetésére, amellyel ha él akkor a megszerzett bónusz fokozata a szerződésen változatlan marad lévén a gfb. szerződése tehermentesítésre kerül.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu