Biztosításdoktor Biztosításdoktor

Parkolóban meghúzták az autómat, tehetek valamit?

2015.05.22. 13:18 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

11 napja egy szálloda előtt a parkolóban nekitolattak az autómnak. A lökhárító kicsit lóg, az egyik lámpa kicsit az égbe világít, valamint megkaristolódott a jobb-első sárvédő és a lökhárító.

Nem voltam jelen, amikor mindez történt, viszont találtam a szélvédőn egy cetlit, feltehetően egy szemtanútól, aki leírta a vétkes autó típusát, színét és rendszámát. Mást, pl. telefonszámot nem. Én is emlékszem az autóra, ami mögé leparkoltam.

A típus és szín stimmel, viszont interneten rákeresve az adott rendszám nem ahhoz az autóhoz tartozik. Valószínűleg nem sikerült megjegyeznie a szemtanúnak. Próbáltam hasonló rendszámokra is rákeresni, egyik sem talált.

Kérdéseim: tehetek-e bármit ennyi idő után, hogy a javítás költségeit ne nekem kelljen állnom?

Köszönöm válaszát.

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésére álló rendszámot kérem bocsássa a saját gépjármű kötelező felelősségbiztosítását kezelő biztosítója rendelkezésére, mert ez által fény derülhet az okozó gépjármű biztosítójának nevére címére ahol Ön a bejelentést megteheti és a gépjármű kárfelvétele megtörténhet.

Amennyiben az okozó nem rendelkezett biztosítással a baleset időpontjában, akkor a MABISZ fogja kártalanítani Önt.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Mégse adtam el a kocsit

2015.05.20. 13:59 - Kárszakértő

Üdvözlöm!

Lenne egy furcsa helyzetem. Eladtam az autómat, rögtön vittem az adásvételit a biztosítómhoz, hogy minél hamarabb töröljék a biztosítást, ez meg is történt egy pénteki napon de a hétvégén az "új tulaj" panaszkodott az autóra így közös megegyezéssel még az átíratás előtt visszament az üzlet. Ebben az esetben mi a teendőm a kötelezővel kapcsolatban illetve hol köthetek újat?

Válaszát előre is köszönöm. Tóth Miklós

Tisztelt Érdeklődő!

A leírása alapján a gépjármű eladása meghiúsult, tehát az Ön tulajdonában marad továbbra is. A gépkocsira kötött gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést javaslom tovább fizetni, kérje biztosítójától az eredeti állapot visszaállítását csatolja a meghiúsult tulajdonjog átruházási szerződés másolatát / amelyen nyilatkozik az vevő a vásárlástól történő elállásról / valamint a forgalmi engedélyének másolatát, amely bizonyítja, hogy a gépjármű továbbra is az Ön tulajdonában marad.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Felmondtam a biztosítást, de nem fogadták el

2015.05.18. 10:08 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

A Postánál van kötelező biztosításom. Évfordulóra szerettem volna felmondani váltás miatt. Ekkor be is sétáltam a postahivatalba, ahol a hölgy kitöltetett velem egy nyomtatványt majd "bevitte a rendszerbe" a felmondást. Mondta, hogy majd kapok tőlül levelet.

A levelet nem kaptam meg, így felhívtam őket egy idő után. A telefonos support szerint nem érkezett be a felmondásom, kérték, faxoljam el az én példányomat. Beballagtam egy postahivatalba, ott megnézték, továbbfaxolták, mondták, hogy rendben, felmondottnak tekinthetem. Így kötöttem egy újat (15 000 Ft-al olcsóbban).

Most pedig kaptam egy levelet a postától, hogy a felmondásomat nem fogadták el, ugyanis nincs rajta postai pecsét. :-O Pecsétet valóban nem nyomott rá a kollegina, ellenben aláírta, hogy átvette. Így nem érvényes? Most mit tehetek?

Köszönettel: Németh Péter

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésére álló postai dolgozó által aláírással, remélem dátummal is ellátott felmondólevelet, küldje el biztosítótársaság részére tértivevényes panaszlevélben és kérje nyilatkozatukat az elmaradt szerződés törlés és intézkedések tekintetében. Igényének érvényesítéséhez jogi segítséget is kérhet.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Drágább lesz a javítás, mint gondoltam

2015.05.15. 16:44 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

A minap sajnos ráfutottam egy előttem haladó, majd hirtelen fékező autóra. A 4 autós sor utolsója voltam és csak én nem tudtam megállni. Sajnos kiderült, hogy az elején csak újrafényezésnek gondolt javítás mellett a hátfalat is javítani kell. Ez elvileg 150 ezer körül lenne vagy megy minden a hivatalos úton biztosítón keresztül.

A másik autó hátsó lökhárítója már korábban fényezve volt.

Kérdésem, hogy tudok-e bármi enyhítő dologra hivatkozni, hogy ne nekem kelljen fizetni a teljes összeget, mert nem bizonyítható teljes mértékben, hogy a hátfal miattam sérült?

Előre is köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!

A káreseményben sérült gépjármű szemléjét végző kárszakértő amennyiben előzmény sérülést talál a mostani ütközésben résztvevő gépjárművön azt más kárként rögzíti, és a térítendő tételek között nem fog szerepelni.

A saját biztosítóját a kárbejelentéskor informálja írásban részletesen az Ön által tapasztaltakról.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Két biztosítás egy autóra?

2015.05.13. 13:55 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

A következőben szeretnék Öntől tanácsot kérni:

a céges autóként vásárolt gépkocsinkon közel egy éve nem volt érvényes kötelező biztosítás. A vásárlás óta a cég, mely megvásárolta az autót, átalakult bt-ből kft-vé, így új adószámot kapott a vállalkozás és megváltozott a címe is. Amikor rájöttünk, hogy nincs érvényes biztosítás, az interneten kötni akartunk egyet.

Ki is választottuk a biztosítót, ám attól kaptunk egy levelet, hogy nem tudják megkötni a biztosítást, mivel a gépjárműnek nem én vagyok a tulajodnosa, azaz a cég. Ekkor jöttünk rá, hogy a forgalmiban is még az előző céges adatok szerepelnek. Mivel elég bonyolultnak tűnt az ügy, felkerestük egy, a lakóhelyünkön lévő másik biztosítót, mivel az előző úgysem tud velünk szerződni. Csináltattunk egy új forgalmit is, már az új céges adatokkal és megkötöttük az új biztosítást is.

Ezt követően kaptunk egy 220 000 forintos csekket attól a biztosítótól, aki korábban értesített bennünket, hogy nem tudnak szerződni. Mi a teendő ebben az esetben? Válaszát előre köszönöm!

Tisztelettel: E. Á.

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján egy most alakult cégre kíván a forgalmi engedélybe történt bejegyzés napjától érvényes gépjármű kötelező felelősségbiztosítást kötni.

Mivel a leírtak alapján az új cég / Kft./ jogutódja a korábban szerződéskötést elmulasztó Bt. - nek így a korábbi kötelezettségek is az új céget terhelik, a biztosító ezért küldte ki a fedezetlenségi díjjal együtt kiszámolt biztosítás díját.

Amennyiben teljesen új cégről van szó - nem a leírtakban szerepelő jogutódról - akkor a biztosítótársaság követelése nem helytálló csak a forgalmi engedélybe bejegyzésre kerülő - új üzembentartó - időponttól kell a gfb. szerződés díját rendezni.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Parkolási koccanás felelősség megállapítása

2015.05.11. 10:33 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Jobb oldalra történő párhuzamos parkolásnál kocsim jobb hátsó oldala összeért egy éppen a parkolót elhagyni készülő kocsi bal elejével. Én a forgalmi sávon haladtam és látva a több szabad helyet, valószínűleg indexelés nélkül lehúzódtam a parkolózónába.

A két kocsi azért ért össze, mert a parkolót elhagyni kívánó autós, aki elmondása szerint indexelt is, közben elindult előre a parkolósávban.

Ki a vétkes? Ha nem jeleztem irányváltást, akkor mindenképpen én? Nem tudom, hogy mi vonatkozik a forgalomba becsatlakozni kívánó gk-ra ebben az esetben, azt gondolnám, hogy a parkolóhelyeken belül előre indulás sem biztos, hogy szabályos. Főleg, ha kint van az index, ami azt jelentené, hogy megvárja míg szabad az út és utána kikanyarodik.

Ha nem hívtunk rendőrt, hanem eljöttünk a helyszínről, hogy majd megbeszéljük a történteket, akkor kinek a segítségét tudjuk kérni a felelősség megállapításában?

Köszönöm válaszát! Zoltán

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésemre bocsátott leírások szerint Ön állt, várakozott és eközben a parkolóhelyet elhagyni készülő gépjármű vezetője nem kellő körültekintés következtében az Ön gépjárművének ütközött.

A KRESZ szerint a forgalomba bekapcsolódni kívánó gépjármű vezetője körültekintően köteles felmérni a forgalmi viszonyokat és ez vonatkozik a szabályosan vagy szabálytalanul parkoló gépjárművekre is.

Véleményem szerint a parkolásból kiálló gépjármű vezetője felelős a bekövetkezett balesetért.

Lehetőségük van azonban utólagos rendőrségi intézkedést kérni,amely a járművek összeállítása alapján helyszíni szemlével megállapítja a jogalapot / felelősség / kérdését.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A vétkes megállás nélkül távozott

2015.05.06. 09:59 - Kárszakértő

Kedves Doktor!

Budapesten a párom egy többsávos úton közlekedett, amikor egy kb. 60-70 km/ órás sebességgel közlekedő autó bevágott elé. Azonban a szabálytalan sávváltás következtében az autónk bal sárvédője teljesen összetört, a lökhárító leszakadt és a bal első lámpa kiesett a helyéről. Ezzel több száz ezer forintos kárt okozott a nemrégen vásárolt sérülésmentes autónkban.

A vétkes sofőr megállás nélkül távozott. Sajnos a férjem csak az első 3 betűt tudta felírni. Érdeklődni szeretnék, hogy ilyenkor ki fizeti nekünk a keletkezett kárt? Milyen jogaink vannak?

Köszönettel: Edit

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján rendőrségi feljelentéssel élhet a károkozó cserbenhagyó gépjárművel szemben. Amennyiben azon a részen van térfigyelő kamera akkor a felvételen látható lesz - vélhetően- a teljes rendszám.

A gépjármű kárbejelentését előzetesen tegye meg a saját gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződését kezelő társaságnál és a sérült gépjármű sérüléseinek felvétele során talán fény derülhet a károkozó gépjármű típusára is.

Amennyiben a rendőrségi feljelentés eredménytelenül a károkozó felderítése nélkül zárul és van casco biztosítási szerződésük annak terhére rendezhető a káresemény.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Megúszható-e a bonus visszasorolás?

2015.05.03. 08:23 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Február végén balesetet okoztam, a másik féllel betétlapot cseréltünk. Az autót pár nap múlva eladtam, és vettem egy újat. Az új gépjárműre február végén biztosítóváltással új biztosítást kötöttem. Március első felében jeleztem az eladást a régi biztosítóm felé, és ekkor az előzmény biztosítás érdekmúlással megszűnt.

A meglévő B5 bónuszomat akkor vezették át az új biztosításomra, gondolom akkor le is kérték a kárnyilvántartó adatait. Ápr. 29-én kaptam a levelet az előző biztosítómtól, hogy megtörtént a kár kifizetése a másik fél részére.

Így a következő biztosítási évfordulónál (2016. február vége) elvileg B6 helyett visszacsúszom B3-ba (ha nem fizetem be nekik). Ha a jelenlegi, élő biztosításom alatt, ebben a biztosítási évben nem történik károkozás, mire számíthatok? Csak a mostani szerződésemhez tartozó biztosítási évet kérik már csak le a kárnyilvántartóból, és „elfelejtik” az előző gépjárművel az előző biztosítónál okozott kárkifizetést, vagy nem úszható meg a visszasorolás?

Köszönettel! B. S.

Tisztelt Érdeklődő!

A bonusz besorolás a kártörténeti nyilvántartóból a biztosítók által lekérdezett adat és mint ilyen rögzítve van a rendszerben Ön által okozott és akkori biztosítója által kifizetett káresemény amely a bonusz visszasorolás alapja a biztosítási évfordulókor.

Abban az esetben ha biztosítója által kifizetett kártérítést visszafizeti - a biztosítójának értesítő levele alapján - akkor a szerződés tehermentesítésre kerül és megőrizheti a bonusz fokozatát, ellenkező esetben marad a visszasorolás.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Kőfelverődés kötelezőre?

2015.05.02. 11:55 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy néptelen útkereszteződésben nyergesvontatóval szembehaladva arról valószínüleg kőfelverődésből származó kb .20 forintos méretű repedezett lyuk keletkezett autóm szélvédőjén. Gyorsan megfordultam és sikerült megállítanom a teherautót. A vezető nem vette észre természetesen, hogy mi történt, de elküldött a főnökéhez betétlapért, ő is megállapította a friss kárt. Mint kiderült, egész héten több kocsijuk trágyát szállított sáros helyről sáros helyre. A biztosító nem fizeti a kárt, mert nem bizonyítható, hogy az akkor és így történt. Szerintem ez egy egyszerű hétköznapi eset vagy lemaradtam valamiről?

Köszönettel várom véleményét. Csonka Zoltán

Tisztelt Érdeklődő!

Mivel rendelkezésre áll az okozó felelősségvállalási nyilatkozata is valamint megállapítható volt a sérülés keletkezési ideje / pl. apró üvegszilánkok a kavics által ütött kráterben/ kérem forduljon panaszlevélben a kárrendezésben illetékes biztosítótársasághoz kárszámra történő hivatkozással, és kérje állásfoglalásuk felülvizsgálatát , és keletkezett kárigénye megtérítését. Igényének érvényesítéséhez jogi segítséget is kérhet.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Viszlát félretett pénz

2015.04.28. 09:44 - Kárszakértő

Kedves Doktor!

Egy valószínűleg már a horizonton túl járó hajó ügyében kérnék tanácsot. Jóapám másfél hete a városban, a besárgult lámpánál lassítva arra lett figyelmes, hogy az autórádió az ölébe ugrik, valamint, hogy a kocsiülés kényelmetlenné válik (5 ajtós Régi Swift). Egy úr hátulról (ezüst Mercedes) belehajtott. Személyi sérülés nem történt.

Félre álltak majd beszédbe elegyedtek. Első blikkre csak a lökhárító repedt meg kissé, illetve leesett a rendszámtábla. A hatvanas, már évtizedek óta keletről hazánkba költözött úriember kérte, hogy ne legyen belőle betétlap, adott 20e Ft-ot valamit a telefonszámát, hogy ha valami van még pluszban azt megcsináltatja ismerősével, illetve ő is keresni fog. Kedélyes csevej után kezet fogtak, majd anélkül, hogy apám bármilyen adatot felírt volna (pontos név, rendszám,...) elváltak. Itt ezen a ponton már nyilván mindenki tudja, hogy ez hiba, hiba hátán és veszett fejsze nyele.

A szám nem csöng ki, azóta is némaság és csend.

A kocsi alá emelve a szerelőm megállapította, hogy ez több 100K is lehet, mivel a vonóhorog(gyorsrögzítésű) csonk kb 15 centivel beljebb ment és gyűrte magával az rögzítési pontnál fogva a lemezt stb..., a jobb hátsó ajtó is nehezen zár. Tinédzser korát élő Swift árához mérve ez már enyhén jelentős javítási költség, amit ki kell fizetnem.

Azt szeretném kérdezni, hogy belekezdjünk-e a biztosítóval (MABISZ) való szélmalomharcba, vagy teljesen fölösleges? Mivel bizonyíték nélkül ennyi erővel akár a villanyoszlopnak is tolathatott volna.

Ha van egy szalmaszál, ami esélyt ad, hogy nem fölöslegesen fizeti az ember 30-40 éve a kötelezőjét, akkor azért abba belekapaszkodnék. Javítás még nem történt, hab a tortán, hogy a műszaki napok múlva jár le. Tettem egy feljelentést a lakhelyünk szerinti rkp-on, illetve megkerestük a területileg illetékes kapitányságot is, de térfigyelő kamera sajnos (annak ellenére, hogy forgalmas hely XI. - K.D. tér) nincs.

Köszönet Doktor! Gergő

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján sajnos csak saját költségen lehet helyreállítatni a gépjárművet, mivel nem láttam sehol, a leírásban a balesetet okozó fél rendszámának feltüntetését. Amennyiben esetleg, voltak vagy vannak tanúk akik láthatták a balesetet, felkutatásukra érdemes időt és pénzt fordítani.

A rendőrség a megadott mobil telefonszám lenyomozása alapján is eljuthat - amennyiben nem fiktív a szám - az elkövetőhöz. A MABISZ csak rendszámmal rendelkező cserbenhagyásos ütközések esetén képes az okozó felkutatására és amennyiben ezen gépjármű üzembentartója nem rendelkezett gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződéssel, helytáll majd akár peres úton az okozóval kifizetteti az általa megtérített összeget.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Az ön gépjárműve előzménysérüléssel rendelkezett

2015.04.23. 11:31 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Volt egy kisebb balesetem hátulról belém jöttek, szerencsére nem nagy sebességgel. A hátsó lökhárító enyhén benyomódott, szinte alig látható,illetve a hátsófenéklemez deformálódott egy kicsit a csomagtartó nehezebben záródik.

Szakszervízbe vittem javításra a vétkes kötelező felelősségbiztosítás terhére ahol azt mondták hogy újra kell fényezni a hátsó lökhárítót és a fényezési költség felét nekem kell fizetnem mivel a lökháritón található egy régi sérülés. Régebben meghúzták, néhány centis lakksérülés látszik rajta, annak idején nem jelentettem a biztosítónak mivel nem lett meg a tettes.

Kérdéseim:

Valóban nekem kell fizetnem a nem általam okozott kárért ? Úgy tudom van lehetőség rá hogy nem kérem a javítást hanem a javítási költség, jelen esetben a fényezési költség (felének) kifizetését kérem a biztosítótól.

Köszönettel Haraszin Tibor

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján az Ön gépjárműve előzménysérüléssel rendelkezett a lökhárító vonatkozásában ezért írta fel a kárfelvételi jegyzőkönyvre az eljáró kárszakértő a sérülés mértékének térítési határát / 50%/

Önnek lehetősége van úgynevezett számla nélküli egyezségi megállapodás alapján rendezni a kárt a biztosítótársasággal. Amennyiben ezen lehetőséggel kíván élni kérem jelezze a biztosítótársaság kárügyintézőjénél, kérjen kalkulációt az így fizetendő összegre - kárszámra történő hivatkozással - ezt követően mérlegelheti melyik kárrendezési formát választja.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Mennyi idő alatt évül el a malus?

2015.04.21. 11:47 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

2014-ben volt egy kisebb koccanásom, beleszaladtam az előttem hirtelen fékező autóba, ezért az idei bonus-malus besorolásom M02. Az lenne a kérdésem, hogy ha édesapám nevére átíratjuk az autót mint üzembentartó (tizedére csökkentve ezzel a biztosítási költségeket) elévül-e bizonyos idő után ez a kedvezőtlen fokozat ha saját névre szeretnék autót vásárolni?

Segítségét előre is köszönöm! Péter

Tiszttelt Érdeklődő!

Hivatkozással levelére a megszerzett bonusz - malusz fokozat elévülési ideje a az üzembentartó váltás napjától számított két év, amennyiben ezen időszak alatt az Ön nevére nem történik gépjármű kötelező felelősség biztosítási szerződés kötés.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Még sosem jöttek belém, tudatlan vagyok

2015.04.16. 14:01 - Kárszakértő

Üdvözlöm,

Sajnos 1 órával ezelőtt belém jöttek hátulról. Álltam. Indexeltem, balra szerettem volna bekanyarodni, mikor hátulról belém jöttek. A jobb hátulját kapta el eltört a lámpa, a lökhárító a csomagtérajtónál kb egy egy centis hézag keletkezett, valamint a tankajtó környéke gyűrődött. A másik sofőr elismerte vétkességét, ezt fel is tüntette a betétlapon.

Az autóm egy 1995-ös F Astra, azonban a lökhárító nem gyári volt. Egy ritka Irmscher lökhárító volt rajta ami jóval nagyobb értékű mint a gyári. Mire lehet ilyenkor számítani? Még sosem jöttek belém, így teljesen tudatlan vagyok.

Egyáltalán mire számíthatok a káromat, teljesen kifizeti a biztosító? A nagyobb értékű lökhárítómat figyelembe fogják venni, ami teljesen tropa lett? Köszönöm a segítséget, hálás vagyok bármilyen tanácsért.

Tisztelt Érdeklődő!

A balesetben sérült gépjármű kárfelvételekor kérem jelezze a kárrendezésben illetékes biztosítótársaság által küldött kárszakértőnek a gépjármű széria felszereltségén túlmutató nagyobb értékű lökhárítóval volt a gépjármű felszerelve. Amennyiben ezen alkatrész dokumentációjával számlájával is rendelkezik annak másolatát szinté bocsássa a szákértő rendelkezésére.

A káresemény rendezése a másik / károkozó/ fél gépjármű kötelező felelősségbiztosítása, felelősségvállalási nyilatkozata alapján fog történni. Az illetékes biztosítótársaság kárügyintézője tájékoztatni fogja Önt az esetlegesen még rendezéshez szükséges benyújtandó dokumentumokról.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Szél csapta az ajtót az autónak

2015.04.14. 09:15 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

A mai nap délutánján igen kellemetlen esemény történt velem. A munkahelyen céges autóparkolójában álló személygépkocsinkba való beszálláskor a szél kikapta a kezemből a vezető oldali ajtót és a mellettem álló autó ajtajának csapta. Mindketten szemtanúk voltunk, felelősségem természetesen azonnal elismertem.

Sajnálatos módon a másik autó ajtaján egy pici darabon le is pattant a festék. Azzal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, hogy az említett esetben rendezhető-e a vétlen autó javítása kötelező felelősség biztosítás keretein belül ? Várom megtisztelő válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírt káresemény az üzemeltetés megkezdésének minősül mert a gépjármű forgalomba történő bekapcsolódásához szükséges intézkedés közben történt a káresemény ezért, mint ilyen a felelősségi körbe tartozik - kivéve az utas által kinyitott gépjármű ajtót - és az Ön gépjármű felelősségbiztosítási szerződése alapján térítendő káreseménynek számít.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Tolatáskor koccantam, mit fizetek?

2015.04.09. 16:52 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Minap történt egy kisebb baleset velem, neki tolattam a mögöttem álló autónak ami egy SMART ForTwo 2002 évjáratú gépkocsi. Abba a csodás helyzetben vagyok, hogy a barátom vezette az én autómat. Barátomnak érvényes jogosítvánnyal rendelkezik de nincs a nevén gépjármű.

A kárt elismerjük 2 db elem sérült vétlen sofőr autójában. Arra lennék kíváncsi, hogy engem így mi érint, mint a gépjármű tulajdonosa, és azt, hogy a barátomat ez hogyan érinti ez az affér.

Tisztelettel: Zsolt

Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben a barátja mint írta érvényes jogosítvánnyal rendelkezett a baleset időpontjában és Ön kölcsönadta neki a gépkocsit használatra, semmilyen egyéb követelésre nem kell a barátjának számítania.

A károsult gépjárművének sérülését az Ön gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződése alapján rendezi az illetékes biztosítótársaság, az okozott kár következményeként két bonusz fokozatot, fog visszalépni a biztosítási évfordulótól a szerződése, amennyiben a biztosítótársaság által küldött kifizetés értesítő alapján nem dönt az okozott kár visszafizetésén, mert ebben az esetben tehermentesíthető a gfb. szerződése és bonusz fokozata érintetlen marad. A károkozó baráttal a saját gépjárművében keletkezett káreseményt lehetősége van megtéríttetni, akár polgári peres eljárás alapján is.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Záróvonalon keresztül előzött, nekem jött

2015.04.07. 10:50 - Kárszakértő

Egy hónapja történt egy balesetem, a kapubeállóról tolattam le, jobb oldali sávból megadták az elsőbbséget, hogy kitudjak fordulni, a (távolabbi) bal oldali sávból nem érkezett gépjármű. Viszont mikor tolattam, a jobb oldali sávból záróvonalon át kielőzte azt a személygépjárművet, amely megadta nekem az elsőbbséget és koccant a két gépjármű.

Az elsőnek érkező rendőrök azt mondták, hogy 100 %-ban én vagyok a hibás, mivel én álltam ki a kapubejáróról és nekem kellett volna „kellően” körülnézni. Pedig én nem is számíthattam arra, hogy majd egy szabálytalanul érkező gépjármű az ellenkező sávból előzésbe kezd. Ráadásul ő teljesen jól láthatta az én kikanyarodási szándékomat.

A másodiknak érkező rendőrök (helyszínelők) már mindkettőnket hibásnak találta, majd „feljelentéssel” fenyegetőzött, annak érdekében, hogy egyezzünk meg. A másik gépjármű vezetőjét azért vonta felelősségre, mivel nem kikerülte az álló autót, hanem nagyobb sebességgel kielőzte.

Ezek alapján végül elismerte a másik autós a felelősséget, de a biztosító mégsem fizet a következőre hivatkozva: „Az Ön gépjárműve kapubejáróból elindulva, tolatást végezve csatlakozott a forgalomba. A KRESZ 24. §. (1) pontja – amely az elindulás szabályait tartalmazza – értelmében az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni. Fentiek alapján a kár az XXX-000 forgalmi rendszámú gépjármű felelősségbiztosításának terhére nem rendezhető.”

Tisztelt Érdeklődő!

A kárrendezésben illetékes biztosítótársaság hivatkozása hibás ugyanis Ön leírása szerint mindent megtett a forgalomba történő biztonságos bekapcsolódás érdekében - leírása szerint erre,a közvetlen közelében közlekedő autóstársaktól a lehetőséget megkapta, azonban azzal nem lehet számolni, hogy egy forgalmi okból megálló gépjárművet ZÁRÓVONALON megelőző nagysebességű gépjármű ütközik Önnel ez egyszerűen kivédhetetlen.

Javaslom jogorvoslatért forduljon az illetékes biztosítótársasághoz felülvizsgálatot kérve - a részemre leírtak alapján - a felelősség kérdésében, igényének érvényesítéséhez jogi segítséget is kérhet.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Meghúztam egy kocsit, mit tegyek?

2015.04.02. 14:19 - Kárszakértő

Üdvözlöm!

Olyan problémám lenne, hogy Németországban élünk kint és a minap véletlenül parkolás közben meghúztam egy másik autót. Mivel megijedtem, eljöttem a helyszínről. Fogalmam sincs, hogy látta-e bárki is.

Most mit tegyek? Várhatok feljelentést, hogy ha valaki látta a rendszámomat? Az autó magyar rendszámos és idekint még sosem állítottak meg a rendőrök és semmi gondunk nem volt. De így most lehet, hogy ha feljelentek akkor keresni fognak?

Tisztelt Érdeklődő!

A legjobb megoldás ha nem várja meg a feljelentést, hanem visszamegy a helyszínre és megpróbálja a gépjármű tulajdonosát megkeresni és baleseti bejelentő vagy kárbejelentő kitöltésével esetegesen amennyiben nem kívánja biztosítóját bevonni egyezségi megállapodással készpénzben rendezheti az okozott káreseményt.

Amennyiben nem jár sikerrel lehetséges, a feljelentés miatti bírság kiszabása Önnel szemben, cserbenhagyás miatt.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Meghúzták a kocsit

2015.03.29. 10:13 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Gépkocsinkat a házunk előtti parkolóban meghúzták. A mellettünk parkoló Mazdás "hölgy" nem tudott elsőre kiállni, ezért lendületből még egyszer megpróbálta és így sikerült. Az autó hátsó lökhárítója illetve egy oldalelem bánta. Mindezt a feleségem az ablakból látta, de mire leért a "hölgy" elhúzott. A kárt utólag nem hajlandó elismerni, holott az ő autóján is vannak a dolognak nyomai. Külön a feleségemen kívül tanú nincs. A károkozó a házunkban lakik, tehát elérhető.

Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján a kár bekövetkezésére van tanú hiszen az Ön felesége látta a káreseményt. Amennyiben a hölgy nem hajlandó elismerni a káreseményt Ön utólagos rendőrségi feljelentéssel élhet, valamint kérem forduljon saját biztosítójához ahol rendelkezésre bocsátják a károkozó rendszáma alapján az ő biztosítójának a nevét ahol bejelentését megteheti, felesége tanúnyilatkozatot tehet, valamint a biztosítótársaság kárszakértője együttes helyszíni szemle alkalmával meggyőződhet a baleset bekövetkezéséről és a sérülések mértékéről.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Elévülhet a kárigény?

2015.03.24. 10:28 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Az esetem röviden: 2013.06.01-én vétlen áldozat voltam egy autóbalesetben, ahol gazdasági totálkárnak nyílvánították a kocsit. A biztosító mindent kifizetett az előírtaknak megfelelően, a "roncsot" megtartottam és elkezdtem felújíttatást.

Úgy hozta az élet, hogy 2014.02.05-én mégis értékesítettem az autót, sérülten. Mostanra jutottam el oda, hogy az eladott autó helyett vegyek egy másikat. Élhetek-e ennyi idő után is kárigénnyel és kérhetem-e a biztosítót az átírási költségek megtérítésére?

Segítségét előre is köszönöm! Köszönettel: Imre

Tisztelt Érdeklődő!

A jelenleg hatályos törvényi szabályozás értelmében a dologi károk vonatkozásában 3 év az elévülési idő, tehát az Ön által említett, új gépjármű forgalomba helyezési költségeit kérheti biztosítójától. Részletes tájékoztatásért kérem forduljon a biztosítótársaság kárügyintézőjéhez. Felhívom a figyelmét azonban, hogy a biztosítótársaság csak azonos kategóriájú gépjármű forgalomba helyezési költségéig térít.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Az érdeklődő összetörte a próbaúton

2015.03.22. 08:15 - Kárszakértő

Tiszteletem!

Az utolsó téli héten egy érdeklődő próbaúton volt (velem együtt) a Renault Trafic kisbuszommal. Ő vezetett és egy enyhe kanyarban egy szűk, csak egy nyomsávra szűkülő úton nekicsúsztunk a velünk szemben már állóra fékezett Opel Astrába.

Kérdésem az lenne, ebben az esetben hogyan alakulnak a biztosítási viszonyok, ki tudok e jönni a dologból kár nélkül. Az én autómon csak a lökhárító sérült, de az Opel eleje csúnyán összetört, a hűtő is sérült, és eléggé csúnyán nézett ki az eleje. Előre is köszönöm a tanácsát.

Tisztelettel: Sándor.

Tisztelt Érdeklődő!

Mivel az Ön gépjárművét - gondolom érvényes - vezetői engedéllyel próbálta ki az érdeklődő, ezért azt gondolom, hogy az okozott kárt az Ön gépjármű kötelező felelősségbiztosítása alapján a biztosítója rendezni fogja.

A gépjárművében keletkezett kárt amennyiben rendelkezik casco biztosítással annak terhére rendeztetheti,ha nem akkor a gépjárművet vezető személy tartozik a kár megtérítésével Önnek.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Üzembentartóból tulajdonos

2015.03.19. 11:15 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy 97-es E36-os BMW üzembentartója vagyok jelenleg (természetesen hivatalosan). Tehát az én nevemen van a biztosítás.

Terveim szerint megvásárolom a gépjárművet, ezért felmerült bennem a kérdés, hogy szükséges-e új kötelező biztosítást kötnöm a gépjárműre. Némi plusz információ, hogy a jelenlegi biztosításomban (vagy az alkuszcég, vagy a biztosító hibájából) tulajdonosként vagyok feltüntetve, pedig az általam csatolt forgalmi másolatból egyértelműen kiderül, hogy üzembentartó vagyok.

Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Isu

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján nem szükséges új gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést kötnie, mert csak tulajdonjog átruházás történik, tehát a gépjármű üzembentartójában nem történik változás csak a törzskönyvvel tulajdonjogot szerez a gépjárműre.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Meghúzták az autómat, mit tehetek?

2015.03.17. 11:13 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

A mai napon, miután végeztem az iskolában, arra lettem figyelmes, hogy az autón egy felelőtlen ajtónyitásból származó sérülés található. Reggel amikor leparkoltam, a feltehetőleg a kárt okozó autó már bent állt a parkolóban így tudom az autó pontos típusát és színét is. Ebben az esetben van-e olyan lehetőség amivel megoldható lenne az én problémám? Valamilyen módon kérhető kártérítés akár a tulajdonostól akár az autó biztosítójától?

Tisztelt Érdeklődő!

A részemre leírtakból nem tudom megítélni, melyik oldalon és ki nyitotta Önre a gépkocsi ajtaját. Javaslom a gépjármű tulajdonosának ( üzemben tartójának ) előzetes megkeresését, és a káresemény körülményeinek tisztázását. Amennyiben az Okozó jármű kiléte ismeretlen marad amennyiben rendelkezik casco biztosítással ezen módozat terhére rendeztethető a káresemény.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Kigyulladt a szomszéd autó

2015.03.11. 15:46 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy közterületen lévő parkolóban szabályosan parkoltam. A mellettem kb 1.5 méterre parkoló autó tisztázatlan körülmények között kigyulladt és teljesen kiégett. Tűzoltók oltották végül el. Az én autómban is jelentős kár keletkezett. A helyszínre rendőrség és tűzoltóság is kivonult. Mindkét autón kötelező biztosítás volt.

Kérdésem Önhöz az lenne, mi ilyenkor a teendő, milyen irányba induljak el, ki téríti meg a káromat. Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel, K. Zoltán

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésre bocsátott leírás alapján a másik gépjármű kötelező felelősségbiztosítása alapján ezen káresemény nem téríthető, mert nem üzemeltetés közben következett be a káresemény.

A körülményeket részletesen leírva mégis azt javaslom tegyen bejelentést a másik gépjármű kötelező felelősségbiztosításának terhére, mert a biztosítótársaság a jogalap vizsgálat elvégzése után tud érdemi nyilatkozattal szolgálni és a gépjármű sérülései is rögzítésre kerülnek.

Amennyiben rendelkezik casco biztosítási szerződéssel ezen módozat terhére rendezhető előzetesen a káresemény.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Bennhagyhatom-e a kocsiba a forgalmit?

2015.03.10. 10:03 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Az lenne a kérdésem, hogy esetleges lopáskár esetén akkor is fizet-e a CASCO biztosítás, ha az autó ellopásakor a forgalmi az autóban volt, vagy ez lehet-e akadálya a kárrendezésnek (mint pl. ha nem tudjuk bemutatni az autóhoz bejelentett számú kulcsot)? Mivel többen is használjuk az autót felváltva a családban, amíg nem lehet egy második igazolólapot kérni a forgalmiról, sajnos nem látunk más megoldást, mint az autóban tartani a forgalmit - ezért a kérdés.

Előre is köszönöm a segítséget,

Tisztelt Érdeklődő!

A levelére válaszolva a gépjármű utasterében nem célszerű a forgalmi engedélyt tartani, azért sem mert a gépjármű eltulajdonításakor azt eredeti példányban, a gépkocsi szintén eredeti kulcsaival együtt le kell adni a biztosítótársaság részére.

Ezen okmány valamint a gépjármű összes eredeti kulcsára vonatkozó szabályzást megtalálja a casco biztosítás kötésekor kézhez kapott biztosítási feltételekben a fent említettekre vonatkozó kárbejelentési kitételeknél.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Két autó, egy biztosított

2015.03.05. 15:29 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor,

azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz mi a teendő az alábbi esetben, illetve normál eljárásnak minősül, ha a biztosító nem ismertetett okok miatt, de három hét eljárási időre hivatkozva, nem rendezi az okozott kart.

Az ügyintéző elmondása miatt, lakcím azonosság miatt meg kell vizsgálniuk az esetet. - nem is értem miért. Történetünk a következő, én a párom parkoló autójának ütköztem kiálláskor, az ő autójában nem tartózkodott senki. A párom autójában szerencsétlenségünkre komolyabb kar keletkezett meg a hűtővize is elfolyt, az én autómról néhány centiméternyi felületen sérült meg a fényezés.

Szóval a kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mire számíthatunk és mit kellene tenni az előírások, jogszabályok szerint a biztosítónak ilyen esetben, ha a károsult és károkozó férj és feleség ? - természetesen mindkét autón van kötelező biztosítás, casco csak a károkozó autóján (enyémen)

Nagyon örülnék ha  rendezne feleségem autójában okozott kart, mert a javítattást időközben elvégeztük, és mar az is bőven elég gondod okozott, hogy a második autót nélkülöznünk kellett.

Illetve teorikusan mi a helyzet abban az esetben ha egy személy két autót birtokol és ergo egyszemélyben ő a károsult és károkozó, ilyenkor az egyik kötelező biztosítására rendezhető a másik autóban okozott kar? Előre is halasan köszönöm a válaszát!

Tisztelettel, Németh László

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésemre bocsátott leírások alapján szerződésen belüli károkozásról beszélünk hiszen a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás csak harmadik személynek okozott kár esettén téríti meg a sérülés helyreállítási költségét, a jelenleg érvényes törvényi szabályozás értelmében.

Tehát csak abban az esetben térít, ha másnak szerződésen kívül álló személynek / idegen / okozunk káreseményt. Amennyiben egy személy birtokában van két gépjármű legyen szó magán vagy jogi személyről, ezen személy által fizetett gfb. szerződésre kártérítés nem fizethető. Természetesen a kárrendezésben illetékes biztosítótársaság részletesen tájékoztatni fogja Önöket a fent leírtakról.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Biztosításdoktor Biztosításdoktor

KeresésKeresés

IndapassIndapass