Biztosításdoktor Biztosításdoktor

Elemi károk bejelentése

2015.03.03. 10:51 - Kárszakértő

Üdvözlöm!

Minap kisvárosi társasházunk garázsfeljáróján parkoltam (A garázs tulajdonosának engedélyével, ugyanis a parkolóban nem volt hely) és reggelre egy méretes jégtábla némi hóval kísérve rácsúszott a tetőről a lent parkoló autómra, berepesztve ezzel a szélvédőt illetve behorpasztva a motorháztetőt.

A társasház közös képviselője elismerte, és a háznak van biztosítása is. Ilyen esetben kihez és milyen dokumentumokkal kell fordulnom kárbejelntési igényemmel?

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a társasház közös képviselője által aláírt felelősségvállalási nyilatkozatta - amely tartalmazza a biztosítási szerződés kötvényszámát - kérem keresse fel a társasház biztosítási szerződését kezelő biztosítótársaságot és tegye meg kárbejelentését.

A bejelentéshez szükséges lesz a gépjármű forgalmi engedélye valamint a kárbejelentőt részletesen töltse ki a bekövetkezett káreseményre vonatkozólag. A biztosító kárszakértője a gépjárművet ezt követően szemlézni fogja.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Biztosan helyes volt a rendőri intézkedés?

2015.03.02. 16:44 - Kárszakértő

Tisztelt Kárszakértő!

Tulajdonomban lévő autó baleset részese volt.

Eset : szabálytalanul előző autó hirtelen fékezésre kényszeríti a szemből érkező két autót, ahol a hátsó nekiütközik az elsőnek. A szabálytalanul előző autó sértetlen marad. Felek rendőrt hívnak felelősség megállapítása érdekében. A rendőr a balesetért a szabálytalanul előzőt teszi felelőssé, helyszíni bírsággal sújtja és kötelezi baleseti bejelentés kitöltésére mindkét károsult részére. Jelenleg a biztosító kárszakértőjének jelentkezésére várva kételyeim támadtak.

Kérdés: helyes volt a rendőri intézkedés? Ha igen, akkor ezt a biztosító is köteles elfogadni? Ha nem, milyen lehetőségei vannak a károsultaknak?

Üdvözlettel : M. Sándor

Tisztelt Érdeklődő!

A rendőrségi határozat a helyszíni bírság tekintetében mindenképpen jogos volt, viszont a a másik sávban haladó gépjárművek közük a hátul haladó nem tartotta be a megfelelő követési távolságot, mert a KRESZ is kimondja, hogy a gépjármű sebességét és a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy minden váratlan körülmények között meg tudjon állni. A biztosítótársaság kárszakértője állásfoglalásának kialakítása érdekében minden részletes körülményt vizsgálni fog a jogalapi döntés /felelősség kérdésének/ megállapításához.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Nem volt hivatalos papír

2015.02.28. 09:27 - Kárszakértő

Tisztelt Szakértő!

Négy nappal ezelőtt volt egy koccanásom egy körforgalomban. Testvéremmel utaztam sötétben és már a körforgalomban voltunk két kijárat között, mikor is az első kijáratnál a másik sofőr lassítás nélkül, telefonálva behajtott a körforgalomba, az elsőbbség adás tábla ellenére. A fékezés ellenére is kicsit elkaptam a bal hátsó sarkát, meg egy kicsit a bal oldalát a jobb oldali lökhárítómmal, ami jelentősen megsérült. A hölgy egyből elismerte a hibáját szóban.

De mivel nem volt nálunk semmilyen bejelentő papír így egy lapra felírtuk, hogy körforgalomban történt a baleset és egy ábrán bejelöltük, hogy ki hol volt az adott helyzetben, amit a hölgy alá is írt és kérte, hogy ne írjuk rá a papírra, hogy ki volt a hibás, mert majd részletesen úgy is ráírunk mindent a bejelentő lapra.

Másnap felhívtam telefonon és a biztosítást nem szerette volna megírni, hanem KP-ben szerette volna rendezni. Rákövetkező nap már fizetni sem akart és közölte, hogy nem hívtunk rendőrt. Továbbá, hogy hátulról mentem neki így én voltam a hibás és nem ismeri el a hibáját, mivel én voltam a hibás, mert ő már bent volt a forgalomban és nem tartottam be a követési távolságot. Mindent tagadott illetve közölte, mivel a hátsó része sérült a gépkocsinak, csak rendőri igazolás ellenében fizetne a biztosító, ami nem történt meg, és így ő volt a vétlen.

Szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben mit lehet tenni?

Köszönettel: Balázs

Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos sokszor találkozhatunk ilyen hozzá állással, amikor a balesetben részes fél / károkozó/ utólagosan nem ismeri el a felelősséget a baleset okozásával kapcsolatosan.

Önnek lehetősége van utólagos rendőrségi feljelentést tenni,helyszínelést kérni a járművek összeállításával, valamint a rendelkezésére álló tanú / testvér/ esetlegesen ha volt más tanú a baleset helyszínén és elérhetősége rendelkezésre áll,akkor ezen dokumentumok alapján forduljon a saját gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződését kezelő biztosítótársasághoz és kérje segítségüket az okozó biztosítójának megadásában ahol részletes kárbejelentését megteheti.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Keveset fizetett a biztosító

2015.02.26. 10:04 - Kárszakértő

Kedves Biztosításdoktor!

Édesapám Suzuki Swiftjét a kocsi átvételtől számított 2 és fél hónapos korában ellopták. A kocsi teljes cascovl rendelkezett. A biztosító minden előzetes értesítés nélkül kb. 2 hónappal később átutalt édesapámnak kb. 2 200 000 Ft-ot, ami kb. 1 000 000 Ft-tal van az újkori listaár alatt. Semmi sem támasztja alá az ekkora értékcsökkenést, ennyi pénzért sehol sem kapható három hónapos Suzuki, még az önrészt beleszámolva sem.

Javaslatomra édesapám Békéltető testületi tárgyalást kért. Az időpontot kitűzték, kérdésem az, hogy ezen a tárgyaláson milyen hatásos érvekkel érdemes felkészülni?

Válaszát előre is köszönöm.

üdvözlettel, aáb.

Tiszttelt Érdeklődő!

A leírtak alapján javaslom a casco biztosítási feltételekben meghatározott / casco biztosítás kötésekor kézhez kapott/ jelen esetre vonatkozó térítési határ megtekintését,tehát milyen mértékben térít a biztosítótársaság ilyen korú gépjármű ellopása esetén, azonban figyelembe kell venni a casco biztosítás alapján térülő károk esetében a levont önrészesedést, valamint éves biztosítási díjat hiszen a biztosítási érdek megszűnik a lopáskár által.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A németek elfogadják a bónuszom?

2015.02.24. 10:56 - Kárszakértő

Tisztelt szakértő!

Kötelesek a német biztosítók elfogadni a magyar biztosítom által kiadott kártörténeti igazolást? Ugyanis nem szeretnék 0-ból indulni kint, amikor autót vásárlok. A másik kérdésem viszont az, hogy ha esetleg pár év múlva újra magyar rendszámos kocsit szeretnék, akkor fordítva is működnie kell ennek? Ugyanis azt sem szeretném, ha pár év kinti vezetés miatt elveszíteném az itthoni bonusomat.

Köszönöm válaszát

Tisztelt Érdeklődő!

A német biztosítótársaságtól, ahol a gépjárművét biztosítani szeretné, érdeklődjön a balesetmentes vezetéssel Magyarországon megszerzett bonusz fokozat elfogadásának feltételeiről és mértékéről.

Ennek megfelelően a kiállított kártörténeti igazolás - hiteles fordítását- kerülhet sor a kedvezmény szerződésre vezetésére. Későbbiekben a Magyarországon kötendő újbóli biztosítás esetén szintén hasonló eljárás alapján kerülhet sor a kedvezmény beszámítására.

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

Hirtelen fékezett az előttem haladó

2015.02.20. 17:41 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosítás doktor!

Tegnapi napon megtörtént életem első koccanása, az előttem haladó gépjármű vezető a budapesti nagy forgalomban indokolatlanul nagy fékezésekkel fékezte állóra, mert az előtte haladót szorosan folyamatosan követte. Az ütközés előtt valamivel fel is figyeltem erre a vezetési stílusra.

Sáv váltásomkor jobbra tértem volna le, hogy lekanyarodjak mikor is ismét az előtte lévő autóra tapadhatott és elém ismét erőteljesen befékezett mikor térni akartam át a másik sávba az autóm bal eleje az ő autója jobb hátulját súrolta. A forgalom nagy volt, felismertem hogy nem jó sofőr már korábban, nyilván nagyobb követési távolságot is hagyhattam volna, hibám elismerem itt nem ez a fő kérdés.

Mint kiderült a vezető 2014.11 hóban szerzett jogosítványt, természetesen T tábla nem került ki az autóra nem kötelező meg még szégyen is kitenni. Nekem 2007 óta van jogosítványom nem történt még karcolás sem de nyilván a baleset az baleset. Az úriember elmondása szerint a pár hónapos jogosítványa alatt már több alkalommal ugyan ez az eset megtörtént szám szerint 4. alkalommal. Még egyszer hangsúlyoznám, nem az a kérdés, hogy én hibás vagyok-e mert igen hibás vagyok.

A kérdés, hogy aki krónikus baleset okozó jelen esetben a másik fél hibás-e. Ha valaki vezetési stílusával megtévesztő módon indokolatlan nagy fékezéseket hajt végre a mögötte haladót veszélyezteti és ellehetetleníti a biztonságos közlekedést maga mögött. Biztosítás mindkét autón volt. Lehet-e valamit elérni az ügyben, hogy ne csökkenjen két kategóriával a biztosítás. Ha kárkifizetésre kerülne a sor részemről akkor teljes mértékben megmaradhat a jelenlegi biztosításom?

Köszönöm a választ! Üdvözlettel

Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben - mint Ön is leírta - tapasztalatlan vezető közlekedik a gépjárműve előtt, akkor érdemes nagyobb követési távolságot tartani, a hasonló esetek kivédése céljából. Lehetősége van a káresemény rendezésére biztosítójának bevonásával.

Ez esetben a kifizetésre kerülő összegről tájékoztató levelet küld a kárrendezésben illetékes társaság Önnek, lehetőséget teremtve a kártérítési összeg visszafizetésére, amely által az Ön szerződése tehermentesíthető, megszerzett bonusz kedvezményét megőrizheti.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A biztosítás fedezi az átírást?

2015.02.17. 16:16 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Autónkat gazdasági totálkárosra törték. A biztosító korrekt árakat adott meg, de mivel autót kényszerültünk vásárolni én is azzal a kéréssel fordultam a biztosítóhoz, amivel több sorstársam is, hogy fizesse ki a biztosító a vásárolt hasonló korú, teljesítményű autó átírásával kapcsolatos költségeimet. A biztosító szakembere ez elől elzárkózott, melyet egy levélben közölt ( egy azonosíthatatlan PTK törvényre hivatkozva).

Kérdezem én, van-e konkrét jogszabályi paragrafus, ami kötelezi a biztosítót ennek az összegnek a kifizetésére? Amennyiben igen kérem írja le a pontos törvényi hivatkozást, hogy be tudjam nyújtani a biztosító munkatársai felé. Az azonos kategória a gépjármű teljesítményére vonatkozik?

Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Henrietta

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésemre bocsátott leírtakkal kapcsolatosan a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződéssel okozott károk térítését a Kormányrendelet szabályozza mint törvényi szabályozás az Ön igénye az ügynevezett járulékos igények kategóriájába tartozik, amelyek a baleset bekövetkezése nélkül fel sem merültek volna.

A 2009. évi LXII. törvény paragrafusa az alábbiakban fogalmaz 12. § A biztosítás kiterjed a felelősség kérdésének vizsgálatára, és azoknak a megalapozott kártérítési igényeknek a kielégítésére, amelyeket a biztosított személyekkel szemben a biztosítási szerződésben megjelölt gépjármű üzemeltetése során okozott károk miatt támasztanak Az azonos kategória a gépjármű hengerűrtartalmára vonatkozik.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Beletolattam az oszlopba

2015.02.13. 10:25 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Tolatás közben kárt okoztam egy beton villanyoszlopban. Nem sérült senki, talán nem is látta senki. Kötelező felelősségbiztosításom rendben van. Be kell-e bejelentenem, hogy nekimentem a villanyoszlopnak? Fizeti-e a biztosítóm a villanyoszlopban keletkezett kárt, vagy a cseréjét? Megemelkedik-e ezért a kötelező felelősségbiztosításom ára? Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Érdeklődő!

Hivatkozással a levelében leírtakra a gépjármű kötelező felelősségbiztosítása alapján a biztosítója a villanyoszlopban okozott kárt megtéríti Ön helyett, hiszen a fedezet a dologi károkra személyi sérüléses balesetek térítésére is kiterjed. Bejelentését a biztosítójánál internetes felületükön keresztül vagy ügyfélszolgálatukon keresztül megteheti.

Amennyiben a káresemény kapcsán kifizetést eszközöl biztosítója, - a kifizetett összegről értesíti Önt levélben, lehetőséget biztosítva az esetleges kártérítési összeg visszafizetésére - jelenlegi bonusz kedvezményéből két fokozatot lép vissza biztosítási évfordulótól, amely díjemelkedési vonzattal jár.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A külföldi fél beperelt

2015.02.04. 10:11 - Kárszakértő

Tisztelt Címzett!

Külföldön autóbalesetem volt. Egy taxi elém hajtott, és összeütköztünk. A kinti rendőrség intézkedett, a felelősségemet nem ismertem el, mivel nem én voltam a hibás. A későbbiek során engem hoztak ki felelősnek. Mivel nem fizetett a biztosítóm és én sem, így a külföldi fél beperelt,és a biztosítómat is. A kérdésem az, hogy ezek után az én biztosítóm kifizeti-e a kinti félnek a kárt?

Köszönöm a választ előre is!

Tisztelt Érdeklődő!

A felelősség kérdésének tisztázása érdekében kérem egyeztessen a biztosítójával mert, amennyiben a külföldi hatósági vizsgálat egyértelműen bebizonyította az Ön felelősségét az ütközésben,akkor az Ön gépjármű kötelező felelősség biztosításának terhére kell a káreseményt rendezni, amelyre a gfb. szerződése alapján kerülhet sor. A peres eljárás költségeit is a bíróság által hozott határozat értelmében a baleset okozásában felelős félnek illetve biztosítójának kell rendeznie.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Parkoló autóként voltam vétlen

2015.02.02. 10:16 - Kárszakértő

Kedves Biztosításdoktor,

Parkoló autóm baleset részese lett, melyben a károkozás felelősségét nem volt hajlandó elismerni egyik fél sem (2 aktív fél volt+ az én várakozó autóm). Szerencsére hallottam a balesetet, észleltem az érintettségemet és kihívtam a rendőröket, akik megindították az eljárást, mely során kiderül majd, hogy kettejük közül ki volt a hibás. Ez elvileg 2 hónapig is elhúzódhat.

A dolgot bonyolítja, hogy az egyik autó biztosítása nem volt rendben, így ha őt hozzák ki (valószínűleg őt fogják), akkor a MABISZ az illetékes. Kérdésem arra vonatkozna, hogy milyen módom van arra, hogy az autóm helyreállítását meggyorsítsam, és ne kelljen 2 hónapig nélkülöznöm az autómat, úgy, hogy igazából közöm sincs az egészhez.

Kérhetem a kötelező biztosítómat, hogy mérje fel a kárt egy előzetes rendőri jelentés alapján (elvileg ilyet tudok szerezni, hiszen az én vétlenségemet vizsgálat nélkül is meg tudják állapítani), finanszírozza a javítást és hajtsa be majd ő? Vagy a cascom terhére meg lehet csinálni ezt? Vagy csak saját zsebből tud ez működni? Nyilván kárszakértőnek látnia kell a javítás előtt. Milyen lehetőségeim vannak?

Válaszát előre is köszönöm! Iszlai Gábor

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján parkoló gépjárműként vétlen félként volt elszenvedője a leírta balesetnek, ezért lehetősége van bármelyik ütközésben résztvevő gépjármű kötelező felelősségbiztosításának terhére kérni a saját gépkocsija sérülésének felmérését és kárának megtérítését.

A felelősség megállapítását követően a két érintett biztosítótársaság - biztosítatlanság esetén MABISZ - elszámol egymással. A gépjármű sérüléseinek rögzítése és kártérítés céljából forduljon az Ön által rendezett gfb.-vel rendelkező gépjármű felelősségbiztosítójához.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Korábban sérült elem újbóli sérülése

2015.01.28. 14:21 - Kárszakértő

Tisztelt Doktor úr!

Egy nagyáruház parkolójában belém tolatott valaki, a károkozást elismerte, a hátsó lökhárítót a jobb oldalán benyomódott, karcos lett, a kárszakértő szerint cserélni kell. Ugyanezen az elemen azonban van egy korábbi sérülés is, a rendszámtábla felett egy két cm-es karcolás. Ezért a biztosító csak a kár felét akarja megtéríteni. Ez így jogszerű?

Üdvözlettel: Gergely Edina

Tisztelt Érdeklődő!

A sérült elem előzménysérülése miatt a biztosítótársaság kárszakértője, a helyreállítási költségnek csak egy részét kívánja megtéríteni. Amennyiben a levonás mértékével nem ért egyet - egy-két cm karcolás - abban az esetben lehetősége van felülvizsgálatot kérni és a levonandó százalék mérséklését kérni, hiszen ezen káresemény nélkül a gépjármű - Ön részéről leírt - sérülése nem igényelte volna a helyreálltást.

Lehetősége van nem gyári hanem után gyártott alkatrésszel megoldani a cserét, így a költségek csökkenthetőek,és a biztosítótársaság kárszakértőjénél is érdeklődhet ezen megoldás választása esetén a levonandó összeg csökkentésének mértékéről.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A kutyákat rajtakaptuk a vérengzésen

2015.01.27. 09:47 - Kárszakértő

Tisztelt Szakértő!

Mezőgazdasági telepemen a szomszéd telepet őrző kutyák 16 db anya birkát és 16 db növendéket téptek szét. A kutyákat rajtakaptuk a vérengzésen, a tanúk erről írásban nyilatkoztak az illetékes biztosító felé kárigényünk benyújtásakor.

A kutyák tulajdonosa a helyszínt körbejárva, a tanúkat meghallgatva szóban elismerte a felelősségét és az állatorvos az igazolására ezt írta: XY elismerte, hogy a kutyái a kerítést megbontották és a vérengzést végrehajtották. Sajnos magát a biztosítottat külön írásban nem nyilatkoztattuk, mert ezt elegendőnek tartottuk és megbíztunk benne.

Fontos körülmény, hogy a szomszéddal közös oldalkerítésen több lyuk is volt, amelyen a kutyák átbújhattak, azonban a tanúk látták a kutyákat a kerítés fölött átugorva elmenekülni. Továbbá a másik szomszéddal közös kerítésen is voltak lyukak, a biztosító szerint a másik szomszéd kutyái vagy akár teljesen idegen kutyák is bejöhettek ezzel okozva a kárt, ezért elutasította a kárigényt. Valamint a biztosító nyilatkoztatta a biztosítottat, ami utólag már nem ismerte el a felelősségét.

Mi a helyzet akkor, ha a biztosított nem ismeri el a felelősségét, azonban a tanúk nyilatkozatai igazolják azt? Mit tehetnénk még a kárunk térítése érdekében?

Válaszát előre is tisztelettel köszönöm!

Tisztelt Érdeklődő!

Mint levelében is leírta tanúk állnak az Ön rendelkezésére akik, gondolom írásban is nyilatkoztak a látottakról valamint rendelkezésére áll az állatorvos igazolása is. Amennyiben a tulajdonos akinek a kutyái okozták Önnek a vesztséget nem hajlandó elismerni a károkozást, - ezáltal a biztosítótársaság sem tudja az Ön kárát rendezni - lehetősége van jogi segítséget igénybe venni, a kárának érvényesítéséhez.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Ki a hibás?

2015.01.22. 11:47 - Kárszakértő

A következő lenne a kérdésem:

Zöld lámpát követően balra kanyarodott egy dobozos kisautó, én utána mikor totál piroson egy gyalogos elé ment és ő befékezett én meg belecsúsztam. Én elismertem a felelősségem, de itt a gyalogosnak aki 3 sávos úton totál piroson ment semmi felelőssége?

Válaszát elöre is köszönöm Szilágyi

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján a követési távolság be nem tartása miatt csúszott bele az Ön előtt hirtelen lefékező gépkocsiba. A KRESZ szabályozás szerint a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy gépjárművel minden körülmények között az előtte közlekedő hirtelen bármilyen okból megálló gépjármű mögött biztonságosan meg tudjon állni. A gyalogos felelősségét amennyiben személye ismert szabálysértési eljárás keretében lehet vizsgálni.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Rám zárt az elektromos kapu

2015.01.20. 10:08 - Kárszakértő

Tisztelt Doktor,

a tükörjéggel borított udvarról kifelé hajtva elkezdett rám zárni az elektromos kapu. Nem tudtam megállni, a bal oldalát végighúzta a kocsinak a vezetőoldali ajtó közepéig és a bal oldali indexet is letörte. Van rá egy tanúm is. Az lenne a kérdésem, hogy a kötelező biztosítás fizet-e ilyen esetre valamit?

Előre is köszönöm! Géza

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősség biztosítási szerződés csak a harmadik személynek / más tulajdonában üzemeltetésében lévő gépjárműben, vagyontárgyban/ illetve személyi sérülés okozása esetén nyújt fedezetet. Az Ön által okozott káresemény saját kárnak számít, és ezért a törvényi szabályozás értelmében az Ön gépjármű kötelező felelősségbiztosítása alapján nem téríthető. Amennyiben rendelkezik casco biztosítási szerződéssel akkor ezen módozat terhére téríthető a káresemény.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Kivonták a kocsit, újra forgalomba helyeznénk

2015.01.16. 11:44 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Autónkat díjnemfizetés miatt kivonták a forgalomból. Anyagi helyzetünk nem engedte ennek rendezését. Sajnos ez az összeg annyira rúg hogy ezt egyben rendezni nem tudnánk, de szeretnék autónkat ha van rá mód újra forgalomba helyezni. Jelenleg műszaki nincs rajta és ideiglenesen kivan vonva a forgalomból. Mit javasol?

Tisztelettel és köszönettel: Gergő

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján az ismételt forgalomba helyezés csak a biztosítási díj kifizetésével oldható meg. A megszűnés napjától újrakötésig járó időszakra számított fedezetlenségi díjat és a biztosítás díját a forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartónak kell kifizetnie. A helyileg illetékes okmányirodában tudnak Önnek felvilágosítást adni, a jármű ismételt üzembe helyezésével kapcsolatos teendőkről.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Eladtam de nem írták át

2015.01.14. 10:17 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

A tavalyi év augusztusában mikor édesanyám vállalkozása tönkre ment, még előtte eladta öcsémnek (számlával) a tulajdonában lévő lassú járművet, amit ő nem íratott át mondván úgy sincs rajta műszaki, majd ha lesz rajta átíratja.

Édesanyám nem fizette be a biztosítást (a felszólítások után sem, mondván nem övé a gépjármű), és most szépen jött a határozat arról, hogy ideiglenesen kivonják a forgalomból (természetesen neki). Kérdés ezt most, hogy lehetne legjobban megoldani, hogy ne kelljen biztosításra még a gatyájukat is kifizetniük. Előre is köszönöm a választ.

Tisztelttel Klesitz Gergely

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján az édesanyja számlával tudja igazolni a gépjármű eladását. Ezen dokumentum másolatát bocsássa, a határozatot küldő önkormányzat rendelkezésére, melyből kiderül, hogy a biztosítás fizetési kötelezettség a tulajdonjog átruházási szerződés / adás-vétel / napjától a részes felet terheli.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Jogszerűen járt el a biztosító?

2015.01.12. 08:49 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

2014 novemberében kaptunk egy felszólítás a helyi okmányirodából, hogy bevonjak a feleségem gépkocsijának rendszámát és forgalmiját amennyiben nem tudjuk, igazolni, hogy 2013 októberétől decemberig volt kötelező biztosításunk. Nem értettük az egészet.

Gyors nyomozás után kiderült, hogy 2013 nyarán nem sikerült a biztosítónak a csoportos beszedés egymást követő két hónapban, ezert augusztus 31-el a szerződést felmondtak. Erről e-mailben is értesültünk az ő állításuk szerint.(Valszeg spamba ment, vagy elkerülte a feleségem figyelmét.)

Nekem sem tűnt fel, hogy nem kaptuk meg a zöld lapot.(akkor két éve költöztünk haza külföldről ahol - mondanom sem kell- egy kicsit másképpen (jobban) mennek a dolgok). Persze gyorsan új biztosítást kötöttünk és kértünk részletfizetést az elmaradt Mabisz vagy nem tudom minek nevezzem büntetésre ami közel 200e ft. Igen, nem kevés, meg a havi részlet sem mivel max 6 hónap lehet futamidő. Elismerem, hogy mi is hibáztunk, de hogy lehet az, hogy egy evvel később derül ki az, hogy nincs kötelezőnk. Úgy gondolom, hogy itt valaki más is hibázott. Nem kellett volna erről legkésőbb ez év január-február idején értesülnünk.

Az okmány irodában annyit mondtak, hogy leterheltek és a biztosítók behajtóként használjak őket. Kérdésem, hogy okolhatom-e jogilag az okmányirodát a történtekért. Persze irtunk panaszlevelet a biztosítónak is (nem értjük, miért nem hívtak telefonon) és az okmányirodának is.

Válaszukat köszönöm előre is.

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés díjjal történő rendezettségének figyelemmel kisérése a forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartónak is kötelessége, hiszen ezen biztosítási módozat, szerződés megkötése és díjjal történő rendezésének hiányában nem vehetünk részt a közúti közlekedésben. Amennyiben Ön díjlehívást választott valamint a szerződés megkötésekor e-mail kedvezménnyel / tehát csak digitális úton komunikál a biztosítótársasággal/ akkor a biztosítótársaság jogszerűen járt el Önnel szemben, a felszólítást illetően.

Jelen esetben Önök pótlólagosan rendezték és díj nem fizetés miatt megszűnt gfb. szerződésüket, újra kötötték amelyet azóta is rendszeresen fizetnek és törlesztik a fedezetlenségi díjat. Az fent említettekről szóló dokumentációt, szerződés másolatot kérem bocsássák a helyileg illetékes okmányiroda rendelkezésére a kérdéses időszakot is magába foglaló fedezetlenségi díjról szóló megállapodással együtt, amely által a forgalomból kivonás megszüntethető.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Fizeti-e a biztosító az átírást?

2015.01.07. 10:25 - Kárszakértő

Üdvözlöm!

A történetem a következő: van (volt!) egy jó állapotú öreg Fordunk (1993-as). Totálkárosra törték az elejét. A károkozó biztosítója megállapított egy nagyjából korrekt káridőponti értéket 215 000 ft-ot, ebből kifizettek 172 000 ft kárösszeget, a fennmaradó 43 000ft a roncsérték (a ronccsal majd lesz valami, ha leadom és végleg kivonatom a forgalomból a különbözetet, költséget téríti a biztosító). Vettünk egy másik autót 210 000 ft-ért.

Kérdésem: kérhetem-e a biztosítótól a vásárolt autó átiratásának költségeit, én ugyanis nem akartam másik autót venni, csak a káresemény miatt volt muszáj. A biztosító persze egyből azt mondta, hogy azt nem térítik. Egy ismerősöm viszont azt mondta, hogy egy ismerőse is így járt és neki állítólag kifizették. Előre is köszönöm a megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel:Sándor

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján az Ön vétlen közlekedése által vált gazdaságossági totálkárossá az Ön tulajdonában lévő gépjármű. A maradványérték / roncsérték/ összegét a biztosító társaggal szerződésben álló használtautó kereskedők által adott árajánlat alapján vagy szabadpiaci körülmények között is értékesítheti.

A sérült gépjármű helyett vásárolt másik gépkocsi forgalomba helyezési és névre írási költségét megtéríti a biztosító számla alapján amennyiben a balesetben sérült gépjármű kategóriájával megegyező géépjárművet vásárol. Részletes tájékoztatást ezen járulékos igény térítéséről,a kárrendezésben illetékes biztosítótársaság kárügyintézőjétől kaphat.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Valami ráborult a garázsban a kocsira - ki fizeti a kárt?

2015.01.05. 14:45 - Kárszakértő

Doktor Úr!

Minap a saját garázsomban borult az autómra egy tárgy. A fényezés megúszta, "általam javítható", de a szélvédő sajnos megrepedt. Mennyi esély van, lakásbiztosítással rendezni a szélvédőkárt?

Köszönettel:Hajdú Pál

Tisztelt Érdeklődő!

A leírtak alapján nem derül ki miért ki által borult a gépjárműre az említett tárgy. Mivel az Ön lakásbiztosításáról és gépjárművéről van szó saját hibás kárról beszélünk amely nem téríthető ezen módozat keretein belül. Amennyiben rendelkezik casco biztosítással a gépjárműre akkor erre a szerződésre igényelhet kártérítést biztosítójától.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Külföldi totálkár, elhúzódó ügy

2014.12.31. 14:18 - Kárszakértő

Ezelőtt egy 7 hónappal Csehországban balesetünk történt. A szembejövő vezető elaludt, áttért a sávunkba és frontálisan nekünk jött. Baleseti bejelentő nem lett kitöltve, öten ültünk a kocsiban és mindenki megsérült és kitöltésre nem volt lehetőség. A rendőrség, tűzoltóság és a mentők pár percen belül kiérkeztek. Közülün egyikünk sérült meg komolyabban, felkartörést szenvedett, azóta kétszer műtötték, a műtétet a saját személyi biztosítója fedezte.

A kocsim a vétkes fél biztosítója totálkárra becsülte és érdekes módon pénzbeli összegről szó sem volt. A vétkes fél biztosítójához a kárigény 2 héten belül benyújtottuk, megadtam a magyarországi bankszámlaszámom is. Most kaptam egy levelet a cseh államügyésztől, hogy a vétkes fél ellen vádat akarnak emelni. Az lenne a kérdésem, hogy remélhetek-e még valami összeget, vagy már reménytelen az egész.

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a károkozó gépjármű vezetője ellen bírósági eljárás indul, mint leveléből kiderül és ezáltal a kárrendezési eljárás elhúzódására lehet számítani, mivel külföldön bekövetkezett balesetről van szó.

Javaslom Önnek, hogy mivel a felelősség kérdése tisztázott, levélben forduljon az illetékes biztosítótársasághoz, eléjük tárva a személyi sérüléses igényeket is, kérve segítségüket a kártérítési összeg kifizetésében való közreműködésre. A kárigény összeállításában saját magyarországi biztosítójának segítségét is kérheti, és a levélben kérje előleg folyósítását a kárrendezési eljárás lezárásáig.

A baleset napjától a kifizetés napjáig késedelmi kamat igényt is bejelenthet írásban a kártérítési összegre vonatkozólag.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A biztosítóknak mindegy mennyit fizetnek ki?

2014.12.23. 10:17 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Kb. 1 hónapja oldalról belém jöttek, és a KGFB keretén belül szeretném érvényesíteni kárigényemet. A kárszakértő felvette a kárt, és felajánlott egy összeget, ami 84 000 ft. Ezt én túl alacsonynak tartottam, és elvittem egy szervízbe, ahol felmérték és adtak egy előzetes kalkulációt, ami nagyjából 320 000 ft. Én bevittem a biztosítónak és mondtam, hogy elég nagy a különbség a két ajánlat között. Nekik az a válaszuk, hogy semmi gond válasszam, hogy kifizetik a magasabb összeget számlára közvetlenül a szervíznek, és nem kell vele foglalkoznom.

Szeretném megkérdezni, hogy a biztosítónak miért nem érdeke, hogy kifizessen egy a kettő közötti tisztességes összeget, ahelyett, hogy kifizeti a szakszervíz méregdrága számláját? Miért nincs arra lehetőség, hogy a nekem felajánlott összeget felülvizsgálják a kalkulációk alapján? Mindenen megpróbálnak spórolni, és nem fizetni, akkor ez miért nem számít? Arról nem is beszélve, hogy nekem kell a károkozó után rohangálnom, mert elismerte a kárt, de még valami nyilatkozat hiányzik tőle. Nem válaszol a biztosító levelére, és engem kértek meg, hogy vegyem fel vele a kapcsolatot, ha tudom! Elismerte. Aláírta. Egyértelműen ő hibázott. Akkor miért én?

Üdvözlettel: M.M.

Tisztelt Érdeklődő!

A biztosítótársaságoknak lehetőségük van egyezségi megállapodás keretében kifizetni a sérült gépjármű kártérítési összegét, azonban ez az összeg a biztosítótársaság rendelkezésére álló kárszámítási programmal kerül megállapításra, és jóval szerényebb óradíjjal anyagköltséggel mint amilyenekkel a márka szervizek dolgoznak. Önnek lehetősége van a részére felajánlott kártérítési összeg felülvizsgálatát kérni , ha nem kívánja az említett szervizben helyreállítatni a gépjárművét ez esetben forduljon az illetékes biztosítótársaság kárszakértőjéhez. Amennyiben elfogadja a márkaszerviz ajánlatát, kérje a biztosítótársaságtól, hogy hitellevél kiadásával proforma / elő/ számla alapján megtesítse Önt a készpénzfizetési kötelezettség alól.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Ismeretlen károkozónál ki fizet?

2014.12.18. 09:55 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Egy este a szembejövő kocsisorból a második autó előzésbe kezdett. Annak ellenére, hogy én, illetve mögöttem egy másik autó szembe ment vele. Az előzésnek előjele nem volt, váratlanul kiugrott a sorából. Reflexszerűen félrehúzva a kormányt annyit sikerült elérni, hogy csak a külső tükrök csattantak össze. Az enyém gyakorlatilag eltűnt, és a szilánkok az ajtó üvegét is több helyen felsértették.

Van Cascó-m és kötelezőm is, ugyan annál a biztosítónál. Félrehúzódva megnéztem mi történt, és mögém beállt az engem követő autós is, aki megadta nevét, és telefonszámát. Mondta, látta, hogy mi történt, és hajlandó tanúskodni is. A károkozó természetesen tovább ment, és bár egy darabon visszafordulva próbáltam utolérni, nem volt nyoma sehol.

Ezek után a rendőrségre mentem feljelentést tenni ismeretlen elkövető ellen a biztosítás miatt. Ott először kiokosítottak, hogy én csak bejelentést teszek, az majd eldől, hogy feljelentés lesz-e belőle. Nem lett, maradt bejelentés. Ezzel másnap a biztosítómhoz mentem, akik rögtön az én Cascom-ra kezdték volna az ügyintézést.

Mivel az önrészem viszonylag magas, jeleztem, hogy nem lehetne-e a MABISZ-hoz fordulni, hiszen tanú is van arról, hogy nem a kertkapunak mentem 80-nal. Megadták a MABISZ elérhetőségét, akikkel sikerült telefonon beszélni. A végeredmény az lett, hogy kiderült, csak akkor fizetnek, ha meg van az elkövető, és nincs biztosítása.

Az elkövető persze nincs meg, és igen nagy valószínűséggel nem is lesz meg, ha csak egy közeljövőben történő, véletlenszerű közúti ellenőrzésnél be nem vallja, hogy azért nincs külső tükre, mert neki ment egy másik autónak, ő volt a hibás, de nem állt meg. Kérdésem, hogy van még valamilyen mozgás terem, vagy marad az önrész-es Casco-m?

Köszönettel, György

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésemre bocsátott leírás szerint mivel sajnos nincs meg az elkövető rendszáma ezért kifizetést ahogy Önnek is mondták a MABISZ az Ön részére nem teljesíthet. A rendőrségi bejelentésen, mivel tanú is volt csodálkozom, hiszen ismeretlen elkövető ellen is lehet feljelentést tenni, hiszen a közlekedési szabályok nagyfokú megsértése által csak az Ön józan ítélő képességének köszönhetően, nem lett nagyobb baleseta figyelmetlen és meggondolatlan előzésből.

Mivel mint fent említettem nem rendelkezik rendszámmal amely alapján a gépjármű beazonosítható lenne, ezért sajnos csak casco biztosítása terhére tudja rendezni a káreseményt. Érdemes az interneten a casco biztosítási szerződését felülvizsgálnia, vagy személyes értékesítési tanácsadó segítségét kérnie, hiszen lehet, hogy közel azonos díjon kedvezőbb önrészű ajánlatot tud kapni a jelenlegi szerződésénél.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Utólag nem ismerik el a kárt

2014.12.16. 09:30 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

Belém tolattak egy BMW-vel még a nyáron. A másik féllel a helyszínen kitöltöttük a zöld-sárga kárbejelentőt és azon elismerte hogy ő volt a felelős a balesetért. A BMW-n P-s rendszám volt ami egy cég tulajdonában van.

Azonban amikor a biztosító felszólította a rendszámtulajdonos céget hogy ismerje el a károkozást illetve mutassa be a szükséges dokumentumokat, nem válaszoltak, nem ismerik el a károkozást. Ezért a biztosító nem fizet nekem, pedig volt érvényes biztosítása.

Mit tehetek ha utólag nem ismerik el a károkozást a biztosító felé?

Jogosan utasítja el a biztosító a kárigényemet ?

Tisztelt Érdeklődő!

Lehetősége van a rendelkezésére álló dokumentáció alapján felszólítani a károkozó céget a felelősség elismerésére az okozott kárral kapcsolatosan jogi segítséget is igénybe véve érdeke érvényesítéséhez.

Az ügyben rendőrségi feljelentéssel is élhet a károkozó személyére, és a cégre vonatkozólag egyaránt.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Ráparkoltak az autómra

2014.12.11. 13:25 - Kárszakértő

Lakásom előtt parkolt az autóm kb 4-5 napja. Egyik este azt vettem észre hogy egy másik autós úgy parkolt le hogy teljesen rám állt. Lefotóztam, majd vártam 10-15 percet hátha jön a tulaj mert látszott hogy a lökhárítóm becsúszott a motorháztető alá. Nem jött.

Hívtam a kerültei rendőrséget, fotózás, jegyzőkönyv. A tulajt ők sem tudták elérni. Hónap múlva hívott a rendőrség, hogy menjek szembesítésre, mert a másik szgk tulaja nem ismeri el a károkozást, csak annyit, hogy közel állt.

Az utcában telepített térfigyelő természetesen nem tudott felvételt nyújtani. Ilyen esetben mit tehet a sértet? Még nem javíttattam az autót, pénzem sem volt, és úgy gondolom hogy nem az én terhem lenne.

Válaszát előre is köszönöm: Nagy Pál

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésére álló fotódokumentáció alapján a gépjármű sérülése gondolom beazonosítható. Mivel a másik gépjármű üzembentartója nem ismeri el a károkozást,a rendelkezésére álló rendőrségi feljelentés alapján a saját biztosítótársaságánál kérheti a részes fél biztosítótársaságának megnevezését, valamint kárbejelentéssel élhet a társaságnál.

Amennyiben a károkozó továbbra sem ismeri el a felelősségét a károkozásért igazának érvényesítéséhez kérheti a gépjárművek együttes szemléjét,valamint jogi segítséget is igénybe vehet.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Autóbérlés törés esetén

2014.12.09. 11:32 - Kárszakértő

Tisztelt Biztosításdoktor!

A tegnap este folyamán összetörték a 2007-es évjáratú Audi Q7 típusú gépjárművemet amely ezáltal a forgalomban való használatra alkalmatlanná vált február elejéig. A munkámból adódóan sokat vezetek így szükségem lenne egy bérautóra. A bérlés költségeit a biztosító állja?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Zoltán

Tisztelt Érdeklődő!

A sérült gépjármű optimális javítási idejére van lehetősége Önnek bérgépjármű igényt bejelenteni a kárrendezésben illetékes biztosítótársaságnál írásban, jelezze munkájának ellátásához a gépjármű használata szükséges.

A kárszakértői szemle alkalmával készített kárfelvételi jegyzőkönyvön a kárszakértő meghatározza a gépjármű optimális javítási idejét, napokban. A jegyzőkönyv másolati példányát átadja az Ön részére a szemlét követően. A biztosítótársaság kárügyintézője tudja Önnek elmondani, milyen dokumentáció csatolására van szükség a kárigény elbírálásához, az Ön esetében.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

Biztosításdoktor Biztosításdoktor

KeresésKeresés

IndapassIndapass