RSVPTC

Szerelmes levél egy Volkswagenhez

2009 május 11., 12:21 Módosítva: 2009.07.25 20:01
7

Tárgy: VR6

Dátum: Fri, 8 May 2009 14:00:58 +0200

Feladó: Tamás Tóth

Címzett: Winkler Róbert

Tisztelt Szerkesztőség!

Le kell szögeznem, hogy imádom a Totalcar-t alulról, felülről, kicsiben és nagyban!
Mivel már nincs a TV-ben, de szerencsére van az interneten, ha másért nem is, de ezért érdemes fizetni havonta az internetért a szolgáltatónak.
Azt is le kell szögeznem, hogy jómagam egy autóbuzi vagyok minden tekintetben.
Habár tanuló lassan 21éves leszek, de gyerekkorom óta autókkal kelek és fekszek.
Többségben a német autókért vagyok oda, de egy Honda Accordot sem rúgnám ki a garázsból.

A nyomatékos, erős, és kizárólag benzinégető gépekért dobog a szívem!
Jelenleg a család 1.4 16V G Astrajával járom az utakat, márha manapság utaknak lehet nevezni amin autózunk.
Az Astraról kettős érzelmek keringenek bennem. Köze nincs ennek az autónak a sportos vezetési élményhez, pláne meg ha sedan. Nagy kasztni, gyenge nyomatéktalan motor és a futóművéről nem is beszélve. De megbízható és közel a 200ezer km-hez még 10 évesen is elvisz mindenhová.

Írásom tárgya pedig a NAGY SZERELMEM Corrado/Golf III VR6.
Ez AZ AUTÓ, az én szívemnek csücske.

Ez még igazi Volkswagen volt. Nem amit manapság gyártanak 1.4 Turbós pöckölt motorokat.
A Corrado… Ha ránézek akkor megáll a világ. Egyszerűen gyönyörű. Nekem hasonlít a Vissza a jövőbe c. filmből a Delorean-ra.

Elragadó forma világ, a maga idejében szép,igényes belső, és a motor….
2.8 és 2.9-es motor a nyomaték és a lóerő…

A hangja….  Egyszerűen a hangja semmihez sem fogható…. Gyönyörű…
A VR6 filling…. Leírhatatlan… És nekem a Golf III is tetszik!
Ebben az autóban van motor, váltó, fék, szépen szól és még jól is néz ki.
A maga kategóriájában az egyetlen 6 hengeres volt!

Nincs olyan nap, hogy ne gondolnék arra, hogy ha lesz egy ilyenem, akkor biztosan beállok vele a házba, a szőnyegre és babusgatom.
Barátnőm már néha féltékeny a még nem létező VR6-ra!
A Christine c. filmben önmagamat látom, hasonlóképpen vagyok elfogult a VR6-al!

Magyarországon kapható darabok szinte mind szét van hajtva, esetleg akad néha egy-egy, ami elég jó állapotú 1 millió Ft körül.
Egy örök álom marad, a magas ára miatt, bár gondolom az ár tükrözi az állapotát.

Azt is le kell szögeznem, hogy attól hogy fiatal vagyok, félreértések elkerülése végett én nem azért vennék ilyen autót, mert nagy motor és kenni, vágni, csajozni!!! NEM!!! NAGYON NEM!!!
Hanem azért, mert ez az autó, aminek a szíve az én szívemhez szól!!!!
Biztos hogy nem csinálnám azt vele, amit a videó megosztókra feltöltött hülye gyerekek rúgatják 1-esben, meg tiltásig húzatják egyfolytában a hangja miatt.
Én nem pörgetném rendszeresen, én nem égetnék vele gumit és nem 200-al mennék vele a városban. Ahol van „út” ott nyomnám neki, DE CSAK ÉSSZEL!!!

Én a hangja, a nyomatéka és saját karaktere miatt vennék VR6-ot!
Biztos hogy Magyarországon ritka olyan kevés tulaja közé tartoznék, aki sportolásra és normál városi közlekedésre használná, nem pedig SZÉTHAJTANI!!!
Rendszeresen mindig megkapná tőlem amit kér és cserébe szolgálna akár városban, akár kint ha sportolni támad kedvem.

Én nem tuningolgatnám szét, maximum egy szép felni gumival, egy sport kipufogó, de abból is egy halkabb darab. Itt már maga a motor is úgy van hangolva, mint az Alfáknál, gyárilag is az ember szívéhez szól. Nem piszkálnám a motort sem. Amikor meglátom, hogy rárakják a szívó oldalra a direkt szűrőt, nagyon feldühít. Soha nem raknék rá ilyesmit.

Egyáltalán nem tesz jót a motornak!
Mélyen Tisztelt Winkler és Bazsó Úr is tesztelte a Corrado VR6-ot.

Ha már nem néztem meg azt a videót 100szor, akkor egyszer sem!
Árnyoldala a fogyasztása és a fenn tarthatósága és ezzel kapcsolatos kérdésem lenne!

Mivel még tanuló vagyok, de ha minden jól megy 2év múlva kereső ember leszek, legalábbis remélem, mennyire lenne fenn tartható egy átlag fizetésből??
Mennyire féljek egy ilyen VR6-ot megvásárolni, avagy „mennyire állat vagyok ha egy ilyen benzin temetőt vásárolok”?

Idézetem hangzott el egy kedves autó szerelő ismerősömtől.
Meg állítólag drága lenne nekem ha elromlana benne valami, de még mindig olcsóbb egy 3-as Golfhoz venni alkatrészt mint egy M3-mas BMW-hez ugye!
Gyakorlatilag szinte mindenki le akar róla beszélni, mert széthajtották szinte mindet.

„De ha a vonat alól húznák ki, akkor is ez kellene” írta egy kedves ismeretlen egy internetes blogon.
Egyszerűen nem érdekel más autó.

Nem vagyunk nagypénzű család, pontosan ezért félek ebbe az autóba szerelmes lenni. Nem mai és nagy köbcentis!

Gyakorlatilag 10 éves korom óta tart ez a VR6 szerelem, amióta a régi házunk szomszédjában egy fiatal srácnak egy ilyen gépe volt.
Amikor a fogyasztásról van szó, én mindig azt mondom, hogy ha van pénzem benzinre, akkor nyomom neki (de csak ésszel, nem széthajtani a drága kincsemet) ha nincs pénzem, akkor már kétezernél elváltok.
Ebben az autóban van nyomaték, így megoldható az alacsony fordulaton való váltás.

Persze emiatt mindenki kinevet. Hogy ha valakinek ilyen autója van, az úgy sem bírja ki, hogy kettesből ötödikbe tegye az alacsony fogyasztás miatt.
Pedig én lennék az, aki valóban betartaná, mert bármi áron kellene ez az autó.
Ha elmegy mellettem egy VR6, feláll a hátamon a szőr, libabőrös leszek és könnycsepp csordul ki a szememből. „Bárcsak lehetne nekem is” Úgy vigyáznék rá, min egy nőre….

Ha mégsem 11éve tartó szerelem lesz az én választásom, akkor alternatíva ként ott van még a Corrado 2.0 16V motorral és Golf III GTI 2.0 16V motorral, ami nagyon tetszik még.
Erről az autókról mi az őszinte véleményük? Hideget, meleget szívesen fogadok akár 2ezresről akár a VR6-ról!

Köszönöm hogy levelemet elolvasták!
Minden jót kívánok a szerkesztőségnek!

Köszönettel: Tóth Tamás

Szia Tamás!

Nézd, minden autónak vannak hátrányai, meg előnyei, és Te ezeket azért elég jól látod, még utánaolvasol pár fórumon, meg a Népítéleten, és ha racionálisan akarsz dönteni, elfelejted az egészet.

De ez nem tűnik racionális autóvásárlási szándéknak. Ez szerelem. Szóval, szerintem írhatok én bármit, úgyis fogsz venni egyet. És valószínűleg szívni fogsz vele, de tudod, annyi jó csajt kihagyna az ember, ha ismerné az agymenéseit...

Na, ugyanez a helyzet a Corrado/Golf III buzériáddal. Fogd fel úgy, hogy még mindig jobb, hogy a VR6-osba vagy szerelmes, és nem a G-feltöltősbe. Meg kell tapasztalni, és kész. Nézd csak meg, hogy hányan szerelmesek a legkülönfélébb Alfákba, Citroenekbe, Maseratikba, pedig talán nem a legjobb autók. Ha Te így vagy vele, lelkes vagy, miért mondjam azt, hogy ne próbáld ki? Persze, azért gyűjtsél egy kis pénzt. Mondjuk, a csajodat ne cseréld le egy kocsiért, ha túl nagy a féltékenység. Bár, Te ismered...

A különlegesség ugyanis adott: a VR6-os jó ötlet volt, mind a mai napig használják, de (pont a hülyegyerekek miatt) nem merik ráírni az autóikra, csak simán V6-osként jelzik. Szóval, ha ezen a levélen múlott, hogy belevágsz-e, vagy sem, akkor most eldőlt. Hajrá, a Te pénzed, és egyszer élsz - imádd. Ne érdekeljenek a kommentelők sem.

Üdv:
Papptibi

További gyökerek a zebrán

2009 április 27., 14:37 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Feladó: shepherd

Címzett: Róbert Winkler

Elküldve: 2009. április 17. 19:20

Tárgy : ketgyoker

Tisztelt Szerkesztő Úr,

ennyire nincs téma, hogy egy belső informális beszélgetés felpumpált transscriptjét kell publikálni?

Az egészből a "hiszen a biciklis sérülékeny" mondat ér bármit, ez az a lényegi pont, amit bringás és autós egyként szokott elfelejteni.

Viszont pár bekezdésével sikeresen erősíti az olvasó autósokban a bringással szembeni előítéleteket.

Azt hiszem, jó lenne, ha a Totalcar a békés autós-bringás egymás mellett éléshez szükséges kétoldalú önkorlátozásokat, meg best-practiceket venné egyszer számba és ajánlaná a T. Autós Olvasók figyelmébe.

Egy kis olvasni- és néznivaló:
http://www.labreform.org/blunders/bicycle-blunders.pdf
http://vimeo.com/4140910?pg=embed&sec=4140910

Üdv
shepherd

Kedves Shepherd,

és esetleg a kerékpárosok kapjanak városi szent tehén-státuszt? Cikkem csak arra szeretett volna utalni, hogy elég borzalmas kihágást követnek el ahhoz, hogy ne csapkodják azonnal az autókat. De ha ragaszkodik hozzá, megmondom, hol parkol az autóm, és csapkodhatja egy kicsit a motorháztetőt.

Üdvözlettel:
Winkler Róbert

Feladó: shepherd

Címzett: Róbert Winkler

Elküldve: 2009. április 17. 20:2

Tárgy : Re: ketgyoker

Tisztelt Főszerkesztő Úr,

nem kell szent tehén státusz, de kellene egy kis respekt az iránt, aki a szarrá ázást stb. is bevállalva, 0.1 kW teljesítményre korlátozva, ténylegesen egy autóval csökkenti az aznapi dugót a belvárban.

Hogy a bringás a zebrához érve gyalogossá tud válni, majd ismét járművé, ez egy adottság. A kérdés az, hogy aki az autó buborékjának a fizikai védelmében, egyre jellemzőbb módon klimatizált, kellemes, szép zenével kibélelt közegből, ám a dugóban vesztegelve ezt látja, mit gondol. Szerintem semmi rosszat nem kellene gondolnia.

Nagyon nem egyformák a biciklisek, meg az autósok sem. Én pl. mindkettő vagyok, évszakfüggő arányban, mert 8 fok alatt a térdem fázni és fájni kezd. 280, 172 és 145 lóerős, nem céges és nem szolgálati gépkocsikat hajtok. Jó bennük ülni, de még jobb kiszállni és tekerni.

Igaziból a társadalmi szolidaritás és empátia hiánya, amiről itt szó esik, és az ezzel együttjáró tendencia az általánosításokra.

Az Ön írásában, és a nekem adott válaszában is ez jelenik meg valamilyen mértékben, és ez az, amit fájlalok. Van elég faszság az országban, miért kellett kitalálni egy újabb divizsön lájnt, amivel rozsdás éket lehet verni az egymás iránt irgalmas pógárság szeme közé? Bringások-autósok? Lófaszt.

Mert persze van sok barom állat biciklis, éppúgy mint irdatlan seggfej autós, kutyás, nemdohányzó, nő és férfi. De egy barom, aki ráver az autóra, miért reprezentál a T. Szerkesztő Úr felé egy csoportot? Miért véli úgy, hogy azzal, hogy az autósok és biciklisek koegzisztenciáját elősegítő szemléletet és publikációt hiányolok a Totalcarból, egyből csoporttag vagyok és bizonyságot adok autóverő hajlamaimról?

Lenne tanítanivaló bringásnak, autósnak egyaránt. Autósok: nem dudálni rá bringásra 1 m-ről, mert kurvára megijed, elrántja a kormányt, és nagyot tanyázik a járdaszegélyen. Bringások: tudni, hogy a halk és gyors vagyok, ezért a megjelenésemnek nincs előjele az autós számára. És még sok ilyen. Mejd erről egyszer tessenek írni, vagy kérni egy szakembert, hogy írjon. Nagy bazi jófejség lenne, és sok autósban lenne pár megvilágosodás.

Üdv
Shepherd

Kedves Shepherd,

Tényleg nem érti?! A respekt az egy dolog. Igen, respektálom a bringások küzdelmét a nagyvárosban. Igen, tudok róla, hogy csökkentik a dugót, ha az autójuk helyett választják a biciklit közlekedésül.

Most figyeljen, de nagyon: attól, hogy valaki egy csoporthoz tartozik, még nem kell hülyének, süketnek és/vagy esetleg vaknak lennie.

Emésszen.

Mondok egy példát. Én, mint motoros gyakran találkozok olyan véleményekkel, hogy a motorosok milyen borzalmasan közlekednek, hangosak, veszélyesek. És tudja, mit mondok ilyenkor? Képzelje, egyetértek. Igen, mert a motorosok tróger módra közlekednek. Igen, a motoros balesetek többségében a motoros a hibás. Pedig ez egy általánosítás, hiszen vannak motorosok, akik rendesen közlekednek, igaz, nagyon kevesen láttak még olyat. Én is csinálok időnként olyan dolgokat, amik nem nézhetnek ki valami jól – motorral gyakorlatilag lehetetlen betartani a KRESZ-t.

De nem is állok neki óbégatni a motorosok védelmében, másokra mutogatva, hogy az autósok meg telefonálnak, a kamionosok videojátékokat játszanak, a gyalogosok fogalmatlanul szaladgálnak át az úton, a biciklisek meg kivilágítatlanok: mindez az én motoros gyökérségemre nem mentség. Szóval ha valaki rákezdi, én kussolok, elvégre igaza van. Attól, hogy elméletben létezik rendes motoros, a valódi trend még elég egyértelmű.

Kerülhetném az általánosítást a tahó módra közlekedő kerékpárosokat név, lakcím és személyi szám alapján felsorolva, de az effajta adatgyűjtésre sajnos nincs apparátusom. Meg Szabó Máté ombudsmannak se biztos, hogy tetszene. Lehet, hogy vannak általánosító megállapításaim, de én újságcikkeket írok, nem ENSZ jelentést. Amiket itt olvas, nem istenítélet, vagy a nagy betűs igazság, csak a véleményem.

A két kerék talán egyszerűen kihozza az emberből a gyökeret. A motoros annyival kevésbé súlyos eset, mint a kerékpáros, hogy ő tudatában van a saját gyökérségének, és nem képzeli magát a jövő hírnökének, a környezettudatosság netovábbjának, a nagyvárosok megmentőjének, akiknek mind a jelen, mind a jövő nemzedékek hálával tartoznak, ennélfogva neki mindent szabad.

„Hogy a bringás a zebrához érve gyalogossá tud válni, majd ismét járművé, ez egy adottság.”

Adottság?! A kamionnak meg olyan adottsága van, hogy bárkit kivasal. Következik tehát valami az adottságokból? Semmi. Van a KRESZ, az elvárható figyelem, meg az előzékeny udvariasság, ami soha nem árt.

Természetes, hogy igyekszem vigyázni minden közlekedőre, a környezetszennyezőkre ugyanúgy, mint az alanyi Neókra. Csak ezzel a militánsan idióta nézettel ne fárasszanak már, hogy valamelyik közlekedési eszközzel többet szabad kihágni, mint másokkal. Persze a géptető-csapkodási ajánlatom továbbra is él, ha gondolja.

Az Omega jó választás lehet?

2009 április 21., 13:45 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Tárgy: Omega jó választás lehet?

Dátum: Thu, 9 Apr 2009 20:02

Feladó: Diesel 55

Címzett: Papp Tibor

Autócsere előtt állok, legalábbis elgondolkodtam rajta, hogy túladok 11 éves 400as Roveremen (2.0 SI). Eléggé sokat költöttem rá, bár az 550 fontos ár barátságosnak tűnt. Egy dieseles Omega régi álmom kombiban 2.2es esetleg 2.5os, de olvastam a totalcaros tesztet ( volt kettő is: egy új korában, egy meg taxisként 2.0tdi-vel). A két cikk eltérő volt, és kissé ellentmondásosnak tűnt. Én 1600-2000 font körül nem szeretnék többet szánni az autóra. Igazából bármelyik autó megtenné, ami egy nagyobb köbcentis diesel (2000ccm felett) és eléggé tágas és kényelmes a hosszú útra...évente 2-3szor is megteszem Anglia-Magyarország távot, és itt is sokat autózok. De állandóan látom, hogy a használt dízeleknek nagy a buktatója, hogy esetleg mire lehet odafigyelni. Mert rendszerint jóltartottak a kocsik itt kint. Szóval nem tudok dönteni.

Köszönöm a segítséget: István

Kedves István,

pont aznap, amikor a mailje megérkezett, két Omegával is összehozott a sors. Az egyik mögött mentem, iszonyatos füstben, a másikkal nem volt ilyen gond, mert egyrészt benzines volt, másrészt, kötélen vontatták.

Hát, ezek után - illetve az taxi-Omega cikk szerzőjeként - csak annyit, hogy mérlegeljen jól. Persze egy megkímélt példány koránt sem olyan leharcolt, mint egy taxi, és kellemes a belső tere. És ha ilyen, akkor az Omega egy nagyon szerethető autó, kényelmesen rugózik, nem túl hangos, hosszú távon sem fárasztó a vezetése. Mégiscsak nagykocsi.

Az is tény, és ezt a Népítélet is alátámasztja, hogy még a legmegátalkodottabb típusokból is akad megbízhatóan működű darab. Bár kisebb a valószínűsége, hogy ilyet kapjunk.

Ha dízelt akar, én a 2,2 literest javaslom, a kétliteres gyenge. Érdemes előtte alaposabban ránézetni, mert a VP44-es adagoló (és annak elektronikája) lehet beteg, esetleg a turbó szorulhat felújításra. Bár, ezt még ki lehet bírni. Hiszen akárhogy is számolgatom, 2000 font az cirka 660 ezer forint, ami még innen, Magyarországról nézve is nevetséges összeg egy ekkora kocsiért. Csak nem szabad elhinni, hogy ennyinél megáll, mert biztos kell majd rá költeni.

Egyébként, a költések minimalizálása érdekében érdemesebb kihagyni a 2,5-ös BMW-származású dízelt, mert ennek a tulajai hajlamosabbak voltak kitolni a szemét. Hadd másoljam ide az egyik Népítéletből a hibalistát, javítási költségekkel (már a második sornál érdemes jól megkapaszkodni...):

75 000 km Fagyálló feltöltés, vízpumpa csere 11 206 Ft
76 000 km Hengerfej, dugattyú, tömítés, olaj, ködlámpa csere 813 339 Ft
76 000 km Olaj és szűrő tömitőgyűrű csere, 32 134 Ft
81 598 km Pollenszűrő csere 3 308 Ft
82 153 km H1, H3 izzó csere 1 093 Ft
87 169 km Display csere, Olajcsereleeresztő csavar jav., Szeleptőke, Konzolizzók csere, Kozmetika 98 264 Ft
93 484 km Golyóscsapágy, kardánfelfülgesztő cs. 15 423 Ft
104 639 km Turbó csere, váltó olaj csere 87 575 Ft
104 639 km Kardántengely, Csuklóstengely, Olaj és szűrö tömítőgyűrű csere 132 901 Ft
108 100 km Zöldkártya 1 118 Ft
119 217 km Lendkerék csere 155 816 Ft
119 361 km Konzolizzó csere 684 Ft
123 268 km Fogantyú csere 4 260 Ft
127 000 km Olaj és szűrő tömítőgyűrű csere 17 108 Ft
140 774 km Kipufogó rendszer csere, Olaj és szűrő csere 112 150 Ft
142 005 km Díszléc 10 228 Ft
146 831 km Hátsó féktárcsa csere 18 559 Ft
147 778 km Résolajcsövek és tömlő csere 4 169 Ft
158 200 km Zöldkártya 2000 Ft
160 347 km Olaj és szűrő tömítőgyűrű csere 40 458 Ft
161 310 km Görgő és ékszíj csere 48 455 Ft
162 210 km Biztosíték, Termosztát, Görgő csere 38 745 Ft
174 331 km Differenciálmű javítás, Olajcsere 97 405 Ft
185 410 km Fékpofa, érzékelő csere 38 095 Ft
187 957 km Persely csere, futómű javítás 27 429 Ft
189 138 km Olaj, szűrő, légszűrő, pollenszűrő, ködlámpa csere, 6éves revízió, műszaki vizsga 93 613 Ft
193 564 km Felirat csere 6 316 Ft
196 096 km Vezérműlánc feszítő görgő csere 20 334 Ft
197 194 Villamos javítások, Generátor csere 34 678 Ft
205 560 km Olaj és szűrő csere, zöldkártya 82 953 Ft
207 325 km Külső és belső kozmetika 22 910 Ft
223 751 km Olaj és szűrő tömítőgyűrű csere 20 040 Ft
228 371 km Porlasztócsúcs, gömbfej, csukló, beömlőcsonk, fúvóka, ablaktörlő lapát csere 302 040 Ft
229 410 km Szélvédő csere, 87 254 Ft
238 000 km Kézifékkötél állítás 575 Ft
249 385 km Olaj és szűrő csere, zöldkártya 7 188 Ft
250 000 km B.e. kilincs csere 7 715 Ft
255 000 km Kuplungtárcsa csere 32 000 Ft
270 000 km Akkumlátor csere 16 000 Ft
274 000 km Féktárcsák, betétek csere 50 000 Ft
288 000 km Vízpumpa csere, Adagoló javítás 60 000 Ft

Ezeknek egy jelentős része tényleg nem jelentős probléma, de sajna akad közte az is. Az is tény, hogy a 2,5-ösök tulajdonosai között is nagyon sok az elégedett, de itt nagyobbak a szélsőségek - mindkét irányban. Mondjuk, azért lehet, hogy megnéznék egy C 250 turbodieselt is (W202), vagy egy 525 td(s)-t, bár nem tudom, milyenek az árviszonyok arrafelé. Azok jobb túraautók az Omegánál.

Üdvözlettel:
Papp Tibor

Kompenzáló barmok vidéken?

2009 április 21., 11:22 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Tárgy: thalia15dci
Feladó: Z. Zoltán
Dátum: Tue, 21 Apr 2009 10:08
Címzett: Papp Tibor


Tisztelt Totalcar!

Megdöbbentem, amikor cikkükben az alábbiakat olvastam:
"Valahogy vidéken még a madárkák sem kakilták le. És arrafelé sokkal inkább mindegy, mivel jár az ember, nem úgy, mint Pesten, a sok kompenzáló barom között."

Úgy gondolom a vidék-Pest ellentét nem egy autós cikkbe való. De ha már belekerült:
Személyes tapasztalataim alapján az Önök által megszólított "kompenzáló barom" inkább a vidékre jellemző. Pont vidéken nem mindegy mivel jár az ember, mert ugye jobb kell, mint a szomszédnak vagy a másik csávónak, mert mit szólnak a faluban. Inkább járnak öreg, szakadt BMW-vel, mint egy új Opel, Ford vagy Renault gépjárművel, mert ugye akármilyen szakadt is, az BMW és nem egy Opel ami snassz és ciki.
Tehát, ha már ilyen alpári kifejezéseket használnak cikkeikben, jó lenne, ha legalább valóságtartalma lenne...

Üdvözlettel,
Z. Zoltán

 

Kedves Zoltán!

Most érkeztem meg a szerkesztőségbe a Thaliával, kétszer akartak megölni.
Önnek nincs igaza. Legalábbis életveszély tekintetében, mert vidéken szimplán leszólják az embert a háta mögött, de nem szorítják le (maximum az arra járó, pihenni siető pestiek), itt a nagyvárosban viszont úgy tesznek, mintha ott sem lenne. A forgalomban. És itt sokkal nagyobb a népsűrűség az utakon, tehát feltűnőbb. Vagyis az egy négyzetméterre jutó taplóság biztos nagyobb, ha ennyivel pontosíthatom a cikkben írtakat. Egy szót sem bántam meg, bár nem önt akartam megbotránkoztatni, aki nyilván nem így viselkedik az utakon. Ezért ne is vegye magára.

Üdvözlettel:
Papp Tibor

Nissan/Datsun-találkozó a túloldalon

2009 április 20., 17:34 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Feladó: Horváth Zoltán

Dátum: Sat, 11 Apr 2009 10:20

Címzett: Csikós Zsolt

 

Láttam már, hogy egy-két külföldön élő küldött már neked képeket autótalálkozókról, hozzájuk szeretnék csatlakozni. Én Ausztráliában élek, és a hétvégén kimentünk a feleségemmel a Nissan/Datsun találkozóra. Gondoltam, küldök neked pár fotót. Ha gondolod, felteheted a totalcar-ra, valószínűleg elég sok rajongója van ennek a márkának odahaza is.

Jó nézelődést! :)

Üdv
Zoli

Köszi Zoli!

Kicsit tele voltunk anyaggal (mármint az újság, és olvasnivalóról van szó), de most úgyis volt egy kimerítő oldtimeres hétvége, ebbe a sodorba utólag belevetjük a te képeidet is!

Üdv
Csikós Zsolt

Letörték a tükrét?

2009 április 20., 12:41 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Tárgy: Uj-abb ámokfutás

Dátum: Thu, 16 Apr 2009 22:58:42 +0200

Feladó: Vas Gyula

Címzett: Winkler Róbert

Tisztelt Róbert

Az indexen kívül nem igazán olvasok hírportálokat. Napilapok online változatait, meg pláne nem. Egy nem motoros ismerősöm hívta fel a figyelmem a Népszabadság Online egy glosszájára, szösszenetére Uj Péter tollából.

Gyakorló, felnőtt motorosként sértve érzem magam. Kérlek, hogy mint a totalcar.hu főszerkesztője, keress nekem (és szerintem rengeteg motoros táram/társunk részére) magyarázatot. Úgy tudom egy épületben, egy emeleten vannak a szerkesztőségeitek. Talán nem lesz nehéz megtudnod az igazságot. Elütötte valaki a kutyáját? Esetleg családtagját? Letörték a tükrét? Felébredt a gyermeke a motorbőgéstől? A kipufogó hangja eltalálta a kristályvázája rezonanciafrekvenciáját és eltört?

Nem voltam olyan idegállapotban, hogy a több, mint 150 hozzászólást elolvassam. Valaki még az elején írta, hogy Péter is motorozik. Igaz? Ha igen, akkor pláne bátorság kellett ehhez az íráshoz.

Válaszodat várom.
Gyula

Kedves Gyula,

Mint motoros mondom, hogy bár nyilván ezzel nem leszek népszerű a motorosok között, de Uj Péternek a 4. emeletről maximálisan igaza van. Oké, írtam én már itt olyat, hogy kell a motornak egy kis hang, de én azt tényleg úgy gondoltam, hogy egy kis hang kell. A gyárinál több, de nem sokkal.

Kibelezett endurókat bőgetni éjjel lakott területen (vagy bárhol), 300 decibeles quaddal randalírozni az erdőben, ezek messze túlmutatnak a bunkóság fogalmán.

Uj Péternek tudtommal nincs kutyája, családtagját nem ütötték el, kristályvázája sincs, a tükrét se törték le. Mondjuk gyereke van, kettő is, és attól tartok, Magyarországon nincs olyan szülő, akinek ne ébredt volna fel a gyereke valamelyik ezerdecibeles endurós barom mókázására.

Sajnálom, ha ez téged sért, haragudj ezen túl rám is.

Üdvözlettel:
Winkler Róbert

Az F-astrás visszavág

2009 április 14., 13:24 Módosítva: 2009.07.25 20:01
1

Tárgy: FAstra

Dátum: Tue, 14 Apr 2009 10:55:20 +0200

Feladó: Dawid

Címzett: Winkler Róbert

 

Mélyen Tisztelt Winkler Róbert,

Előre indulnék azzal hogy nagyon szeretem a TC-t, az oldal már hamarabb az első könyvjelzőm volt, mit hogy jogosítványom lett volna és mindig jó volt olvasni azokat a teszteket-cikkeket egyebeket amiket itt talátam. A legutóbbi tuningshow-s témán viszont kicsit kiakadtam. Az hogy mi szép minek milyen formája van, erősen relatív dolog. Úgy gondolom hogy attól hogy az F astra amit egyébként én is 21 éves létemre SZERETEK (jéé, van ilyen barom. Sőt rajtam kívül még elég sok, az Opeles körökben elég komoly részt képvisel az F-esek csoportja) Ebben az autóban igenis lehet szeretni dolgokat. Én konkrétan egy 15 éves szívódízel caravannal járok (nah ennél döglöttebet?) és imádom. Mindig van mit csinálni vele, ez tény, de 300-ezer km-el a háta mögött, még mindig húzza alattam az igát. Ez a példány nem jó autó. Mindig szenved valamivel, mindig dolgozni kell rajta, még nem gyógyultak be az égések a kezemen amiket a kipuffogó okozott miközben váltórudazatot állítottam, de igenis ki tudom mondani hogy szerethető autó. Tudom hogy most a fél világ itt fog vigyorogni a hülyegyereken (én) de nem érdekel. Igenis szerethető gép, és nem kell ízlésficamosnak lenni hozzá hogy tetszen. Azon pedig több cartárs (jah igen, összetartó "kis" csapat, az F-astrások csoportja) is kiakadt hogy az igazán szépen átépített, igényes f astrákról egy kép nem készült, pedig kábé 10 méterre állt az átmenetes nem rossz gsi-től és a zöldségtől. Ami egyébként szintén egy szép autó, csak ugye a szépség még mindig relatív. Az hogy Önnek/Neked nem tetszik, egy dolog. De aki licitál rá, annak valószínűleg más véleménye van. Az én szemem is felakadt az összes szőrös bizbaztól amiket a Winkler-mobilokban találni, de mégsem néztem egyből őrültnek azért mert nekem nem tetszik.

Bocsi, de egyszerűen nem bírtam ki.
Üdv,
Dáwid  

Passat, C-Merci, 320d esetleg S60?

2009 április 9., 16:52 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Tárgy: Segítség: C-osztály, 320d vagy esetleg Passat?
Dátum: Wed, 8 Apr 2009 07:23
Feladó: Bence
Címzett: Papp Tibor


Kedves Papp Tibor!
Az olvasói levelek között láttam, hogy mások is gyakran fordulnak önökhöz kisebb-nagyobb problémákkal, kérdésekkel. Én is szeretnék tanácsot kérni öntől amennyiben ez lehetséges. Autóvásárlás előtt állok. 2005-ös évjáratú vagy annál fiatalabb használt Mercedes C-Klasse (200 cdi, 220 cdi), BMW 320d (E90), VW Passat vagy esetleg Volvo S60/V70 típusú autók között gondolkodom.
Mercedesből a 180 vagy 200 Kompressor még érdekelne, de a többi típusból mindenképpen dieselt szeretnék. Sajnos rosszakat hallottam a Passat 2.0-es dieselmotorjáról, ezt sajnálattal vettem tudomásul hiszen mindig is egyik kedvencem volt a kategóriájában a Passat, az 1.9 105 lóerőst meg gyengének gondolom. Nagyon tetszik még az Alfa 159 is, de nem tudom mennyire lenne jó vétel egy Alfa...
Kérem segítsen engem némi információval, hogy melyik típus tűnik a legjobb választásnak, illetve kérem tájékoztasson nagyvonalakban az alkatrészárakról, hogy melyik autóé a legkedvezőbb, és melyiké horribilis, mert ezekhez a márkákhoz a VW kivételével még nem volt szerencsém tulajdonosként. Előre is köszönöm a segítségét!

Tisztelettel: Bence

Kedves Bence,

a kérdésedre csak általánosságban lehet válaszolni, tehát a konkrét döntést a piacon található konkrét autók műszaki átvizsgálása alapján hozd meg, mert az elvileg megbízható autót is ki lehet készíteni, például azzal, hogy 3-4 évig nem szervizelik, vagy hasonló. Ráadául a kérdésed elsősorban a dízelekre vonatkozik. Ezek pedig kényes jószágok, Magyarországon pedig könnyű beleszaladni egy tankolásnál rossz minőségű üzemanyagba, függetlenül, hogy PD TDI-ről van szó, vagy common railről. Szóval, én erősen elgondolkodnék azon, hogy külföldről behozni esetleg érdemesebb ilyen értékű autót, arról nem is beszélve, hogy reálisabb km-óra állással kaphatnád meg őket, mint itthon, ahol optimista becslések szerint a használt autók 90 százalékának visszatekerték az óráját, a pesszimisták szerint pedig 99 százalékának. Pláne, az ilyen dízel messzemenős kocsiknál, aiket előszeretettel vesznek a cégek. Aztán bizonyos csatornákon értékesítik, és egy gyors tulajdonosváltás után harmadolt futásteljesítménnyel tűnnek fel a kereskedőknél. Tudom, az euró árfolyama és a regadó miatt manapság minden korábbinál kevésbé éri meg külföldről behozni.

Talán a cégautós előélet az, amiért a Passatot a legkevésbé venném. Illetve, ha venném, csakis ismerősi körből, magánszemélytől. Amúgy a Passat nem lenne rossz kocsi, a három német közül a legtágasabb, kényelmesen rugózik, már nincs benne az a soklengőkaros Audi futómű elöl (mint az előzőben), hogy állandóan gond legyen vele. Tényleg csak szigorú átnézés után venném meg. Már csak azért is, mert a VW alkatrészek lényegében nem olcsóbbak, mint egy Mercihez. Sok chiptuningos is akad a piacon, ami nem lenne baj, ha nem tolnák ki az ilyenek szemét a tulajok. Még egy dolog: a három közül ez a legzajosabb.

A C-osztály valamivel papásabb autó, kényelmes rugózással, korai példányt nem vennék belőle, de a késői példányok lényegesen jobbak. Kellemesen mormogós utazóautónak ideális, hosszú távon, a Népítéletben csak páran panaszkodnak elektronikai hibákra. Ennek sem olcsó a szervize, ha márkaszerviz, mindháromnál ez a helyzet.


A BMW 320d-tulajok még ennyit sem panaszkodnak, nyilván itt sem filléres tétel  szerviz. Itt egyetlen extra kiadás lehet, a defekttűrő abroncs, amivel több a baj: a gumisok is utálják szerelni, és ha újat kell venni, tutira nincs raktáron. És nagyon drága. Ami a 3-as utasterét illeti, kevésbé kényelmes, mint a másik kettőé, hátul ugyan el lehet férni, de hosszú távon nem olyan kényelmes a testhelyzet, amiben ülni kell. A csomagtartója is ennek a legkisebb, ha a limuzinokat nézzük.

A dízeltémához kapcsolódva megkérdeztem az Istvánko Bosch Szervizben az injektor-árakat, és meglepő eredmény jött ki:
a BMW-hez és a VW-hez kb 140 ezer forintba kerül egy ( a Passatnál PD-elemről van szó), a Mercedesnél (itt motorszám-függő) 140 és 180 ezer ft közötti. Szóval, ha baj van, akkor itt sincs lényegi eltérés.

Ha mégis benzines Mercedes mellett döntesz, akkor ott a magasabb városi fogyasztásra készülj fel - viszont az egész dízelkockázat-téma fel sem merül.

A Volvo S60-asok értékvesztésének mértékére talán magyarázatot ad a Népítélet: sajnos, itt vannak műszaki problémák, az automata váltó például kerülendő. A D5-ös motor és a 2.4D ég és föld, ha mégis Volvót kellene vennem, én az előbbit választanám. Ám az S60-nál arra is fel kell készülni, hogy a hátsó tér igen szűk a fenti kocsikhoz képest, nem tudom, ez mennyire szempont nálad.

És az Alfa? Nekem is tetszik, de csak kívülről. ( Többet nem merek írni, mert egyszer már kihúztam a gyufát az alfásoknál :) Tényleg gyönyörű, bár a 120 lóerős dízelnél döglöttebb motort keresve sem találni a piacon, ezt mindenképp kerüld. A belső tér kivitelének minősége azonban elmarad a németekétől, a népítéleten viszont még nem tűnt fel igazán beteg példány - igaz, viszonylag kicsi az itthoni minta, nem túl régi a típus.

Remélem, segítettem:
Papp Tibor

Ui: jelszó még egyszer: vétel előtt átvizsgálni!

Teljes értékű hibrid

2009 április 1., 17:54 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Tárgy: teljes értékű hibrid

Dátum: Sat, 21 Feb 2009 15:46

Feladó: György

Tisztelt Papp Tibor!

Szeretnék érdeklődni, hogy kb. mikortól lesznek elérhetőek az olyan hibridek, amiket éjjel be lehet dugni a konnektorba, aztán másnap lehet menni velük 40-50-60 akárhány KM-t benzin égetés nélkül? És melyek lesznek ezek a típusok a Chevy Volton kívül?

Köszönettel:
György

Kedves György,

sok jó hírrel nem szolgálhatok.

Az első esélyes erre a Toyota Prius konnektorba dugható verziója lenne, de Európában nem tervezik a forgalmazását, mindössze néhány brit flottaüzemeltetőnél próbálják majd ki. Egyelőre.

A másik esélyes autó a Chevy Volt európai kiadása, az Opel Ampera lehet, de abból sem lesz semmi 2012 előtt. Viszont a jelenlegi gazdasági helyzet bármikor felülírhatja az Opel terveit. Azt is vegyük figyelembe, hogy még nem létezik az az akkumulátor, amire az elektromos hajtást alapoznák.

A többi hibridnél (nagy Mercedesek, Porschék, stb) egyelőre nem tudunk tölthető változatról, de ezek még normál hibrid kivitelben sem kaphatók. Ugyanez igaz az Amerikában árult hibrid terepjárókra is, csak benzinkúton tölthetők fel, szigorúan benzinnel.

Ugyan nem hibrid, de hálózatról tölthető az elektromos Smart. Ez legalább egy létező autó, hiszen néhány országban árusítani fogják. Mint az importőrtől megtudtam, az év végén Németországban megkezdődik a kiszállítása. Azonban Magyarországon nem fogják árusítani belátható időn belül.

Vannak még mindenféle Tesla, Mini-e és hasonló, lényegében nem létező villanyautók, ezek olyan kis példányszámban készülnek és olyan drágák, hogy nem tekinthetők megoldásnak. Maximum kicsit ellensúlyozzák a Lamborghini Murciellagók környezeti hatását. A Peugeot-Citroen által a Mitsubishitől átvett elektromos miniautóra is még éveket kell várni.

Üdvözlettel:
Papp Tibor

Nem a Volvo volt az első

2009 április 1., 16:59 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Tárgy: volvoxc60t6
Dátum: Sat, 28 Mar 2009 03:43
Feladó: Egér
Címzett: Papp Tibor



Azt írod:
"Sor hat, keresztben. A Volvo volt a világelső ezzel, s azóta is csupán egyetlen követője akadt: a koreai Chevy"

Azt mondom: tévedés.
Már a 80-as években is volt 1-2 bolond kísérlet erre:
1980 Princess 2200HLS
1982 Pontiac 6000 Sedan
1984 Nissan Skyline 2000
1989 Nissan Skyline GTS
2002 Daewoo Magnus L6
2003 Ford Visos
2006 Land Rover Freelander 2 3.2

Forrás: a kútfejem, Autó-Motor olvasmányok alapján, valamint a http://www.carfolio.com/

üdv:
Egér

 

Kedves Egér,

köszi, valóban. A Volvo csak abban volt első, hogy hatgangos váltót is be tudott mellé rakni, kéziből is, fronthajtással, ami akkoriban, amikor az első S80 kijött, nagy truváj volt.
A Pontiac után nézve annak V6-os motorjai vannak, de a hátsókerekes sorhat keresztben az igazi perverzió a Nissantól. Akkoriban még nagyon fiatal voltam, ha ez enyhítő körülmény.
A hivatkozott S80 1998-ban jött ki, tehát az összes többi követőnek tekinthető - csak hogy egy kicsit nekem is igazam legyen - a Daewoo pedig nem más, mint ma a koreai Chevy. A Freelanderben pedig azért lehet sorhat keresztben, mert szintén Volvo S80-platform, csupán eggyel későbbi.
Üdv és jó hétvégét:
Pt

Megoldások az Aston rejtélyekre

2009 április 1., 14:05 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Tárgy: astonv8

Dátum: Wed, 01 Apr 2009 12:55:20 +0200

Feladó: Misi

Címzett: Winkler Róbert

Kedves Winkler Róbert!

Az Aston hengerfejein a fordított írás oka a tankolónyílásokhoz hasonlóan a szimmetria. Igy egy öntőformát és hengerfejet kellett csak gyártani, ami mindkét oldalra felszerelve kiadja a feliratot. Mi gépészek (na jó, én biztosan) rajongunk a szimmetriáért. Remélem segítettem.

Misi

 

Tárgy: astonv8

Dátum: Wed, 01 Apr 2009 01:41:44 +0200

Feladó: Iványi Márton

Címzett: Winkler Róbert

A "skoda lámpa" a Hillman Hunter-ről származik (wikipedia).

Nagy BMW-t kis motorral

2009 március 31., 12:49 Módosítva: 2009.07.25 20:01
4

Feladó: Molnar Botond

Dátum: 2009. március 30. 19:50

Tárgy: Re: BMW 518 Automatic

Címzett: Winkler Róbert

Tisztelt Winkler!

Igen neztem a nepiteletet termesztesen hiszen tobb mind 4 eve vagyok rendszeres olvasoja es nezoje a totalkar totalbike oldalnak!azert irtam az e mailt mert sem ott sem mashol kielegito informaciot nem talatam az 518 az plusz automata tipusrol!a nepiteletbenn 2 darab 518 E34 itelet van de egyik sem automata es eleg szukszavuak!mint irtam eloszor az R.S.V.P.T.C re szerettem volna kuldeni a linket csak nem talatam meg a modjad,ugyanis abban biztam h majd az ott komentelok es a kerdesemre valaszt ado kolegad vagy akar te bovebb informacioval udtok ellatni AZ 518 E34es modellel kapcsolatban elsosorban az erdekel amint irtam elso levelemben is h menyire megbizhato ez a motor ezzel a valtoval mik az elonyei hatranyai ajanlott e nekem mind elso auto stb stb, remelem ezuttal kielegito valaszt kapok kerdesemre es nem zavartalak vagy tartotalak fel tulsagosan a munkadban!megeyszer valaszodat elore is koszonom es varom turelmetlenul,vagy itt vay az R.S.V.P.T.C N!


Kedves Botond!

Én szeretem a BMW-t. Talán ez meglepő, de így van. Jaj, nem, pontosítanék: szeretem a soros, hathengeres BMW-t. Ez annyira nem fontos információ, de megadja a beszélgetés alaphangját. Szerencséje is, meg nem is, hogy levele végül az én e-mail fiókomban landolt, így talán sikerül Önt lebeszélnem arról, hogy hibás döntést hozzon.
„115ps auf 1,5 Tonnen sind wirklich, wirklich zu wenig” - talán ez a szemelvény az e34.de-ről jellemzi leginkább ezt a kombinációt, ráadásul ez esetben még kéziváltóról van szó.
A 113 lóerős vezérműszíjas M40, valamint a 115 lóerős, vezérműláncos M43 egyértelműen a hiper-spórolósoknak készült (nem illik fillérbaszókat emlegetni), előbbinél fokozott figyelmet kell szentelni a vezérműtengely kopásának. A vezérműszíj időszaki cseréjét sem szabad elhanyagolni.
Az M43 strapabíróbb, jobb konstrukció, immáron görgős szelephimbákkal, amelyekkel kiküszöbölték az M40 veztengelyének jelentős kopását. Kellő törődéssel 250 000 kilométert gond nélkül elfut.
De egy 1796 köbcentiméteres, másfél tonnás, négyhengeres ötös még így is nagyon-nagyon sovány. Automataváltóval pedig szürreálisabb, mint Salvador Dalí derékig kígyóbőrben egy égő zsiráfon zongorázva. Baráti jótanácsomat fogadja meg és tegyen le róla. A 10,9-es városi fogyasztás persze elérhető vele, feltéve ha a világegyetem fix pontjához rögzítjük és várunk, amíg a földgolyó körbeforog alattunk. Ugyanis zabál, aránytalanul sokat fogyaszt mondjuk egy 520i 24V-hez képest, ami a tényleges 5er belépőmotor. És akkor még ott az automata, ami szintén rátesz egy lapáttal. A kétliteres, 150 lóerős M50 már másik ugyanabba a biztosítási kategóriába tartozik, de legalább  elfogadható dinamikával ruházza fel az E34-et, tán még némi erőtartaléka is van. Az 518i-t jobbról előzi a sóderes Kamaz.

A kellő törődést a hazai E34-ek 98 százaléka nem kapta/kapja meg. Hiába volt a kései 80-as, korai 90-es évek egyik legjobb (ha nem a legjobb) középkategóriás limuzinja, azért ez sem Lenin-mauzóleum, hogy az örökkévalóságig tartson. Alkatrész-utánpótlás terén ugyan jól áll, de kevesen szánják rá magukat arra, hogy tisztességesen javítsák, karbantartsák autójukat, burjánzik a kókány, a motor cserebere, tán még bontott kompresszió is kapható hozzá. Az E34 újkorában sem volt olcsó, ezt érdemes szem előtt tartani, most sem az, bár az alkatrészárak korántsem horrorisztikusak. Hazai, jó állapotú, nem körbetört, ritka, mint a lila pettyes fehér holló.

Az ötsebességes 5HP18 ZF automataváltóról igazán rosszat még nem hallottam (a négysebességes GM Opel THM-R1-et jellemzően csak „fos”-ként emlegetik a német fórumon). A rémhíreket jellemzően a nemtörődöm tulajok terjesztik. Meg kell adni neki azt, ami elő van írva: olajszűrőt, minimum Dextron III-as olajat (az Esso ATF LT 71141, 20 literes kiszerelésben kapható, 50-60 ezer forintért, ez a gyártó által előírt).

Hosszúra sikeredett, összegezném: első autónak semmiképpen sem ajánlom az automata 518i-t. Ha mindenáron E34-et akar, akkor a 24 szelepes 520i legyen a kiindulási pont. Nyögve-nyelve bevállalható az 518i, de az óriási csalódás a levegőben lóg. Nem megy, ellenben fogyaszt, és a 4 hengerrel olyan, mint King Crimson egy színpadon Pákóval. Ha nagy, lassú és kényelmes autó kell, akkor a 124 200D Automatik az Ön autója, jó sok hangoskönyvvel a fedélzetén.
Ha 1.8-as öreg BMW, akkor E30, de ne feledje az aranyszabályt, ami öreg BMW-nél fokozottan érvényes: kétszer annyi zseton legyen zsebben, mint amennyibe az autó kerül.

Üdvözlettel:
Vályi István

Veterántalálkozó Kuala Lumpurban

2009 március 30., 18:09 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Feladó: "Wicomm Ltd. Hungary"

Dátum: Mon, 23 Mar 2009 02:45

Címzett: Csikós Zsolt

Szia Zsolt!

Én 1992 óta vagyok itthon Kuala Lumpurban, előbb évekig tartósan, most meg "bejáróként " jövök-megyek évente párszor, most épp itthon vagyok K.L.-ben aztán megyek haza április elején. Az egyik diplomám járműgépész, s tudom rólad, hogy genetikailag be vagy lőve az oldtimerekre és a Mercikre. Ültem itt egy 600-as Pullmannban, és azt gondoltam, hogy ezt el kell neked küldenem, mert itt helyben elérzékenyültél volna, ha a kínai tulaj beenged a gépbe, mint engem. Úgy állat, ahogy van, de a képek azt hiszem, mesélnek helyettem. Próbáltam tematikusan először az adatlapjukat fényképezni, aztán magukat a gépeket. A legvégére, a Lambo Countach-ra kifogyott az akkum, de a cimborám gépébol küldöm azt is. Remélem így is szép gyűjteményt szedtem össze neked. A helyi Demszky is meglátogatta a kiállítást és beült pár autóba, őt is lefényképeztem.

Itt sajnos valamilyen okból nincs olyan szövetség mint nálunk (oldtimer-eknek) csak típusonként vannak klubok, mint például Bogár-klub. Mini-klub, stb., és érdekes módon kifejezett oldtimer magazinjuk sincs, a helyi autós magazinokban is csak pár oldal akad, ami öreg autókról szól.  Azt itt is érzékeltem, hogy az ilyen típusú autók birtoklása már nem csak hobbi hanem befektetés, mert ezeknek az ára megy feljebb. A 600-as Mergában látsz egy (hátsó jobb 1-en) kínai srácot. Ő az autó tulajdonosa, s mellette ül egy európai fizimiskájú ember, aki a vevője. Épp a jelenlétemben egyeztek meg, árat nem hallottam, de a dumából azt vettem ki, hogy forintban úgy 30-35 milla között lehet a gép. Szemrebbenés nélkül elvitték. Mindene eredeti - légrugós, Becker kazettás magnó a kesztyűtartóban - csak a gyújtást cserélte le a tulaj elektronikusra.  

Üdv,
János

PS: Tolok egy kis meleget haza nektek, mert tegnap majdnem napszúrást kaptam (31-32 fok volt árnyékban).  

Szia János!

Köszönöm, tényleg állat mind. Kár, hogy nincs külső fotó a 600-asról. De ez csak piszkálódás, van elég a többiről...

Teszem ki, hadd lássák a többiek, akiket szerencsére még nem szúrt meg a nap.

Üdv
Csikós Zsolt

Miért A-rendszámos minden négyütemű Trabant?

2009 március 30., 14:34 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Tárgy: R.S.V.P.T.C.
Dátum: Wed, 25 Mar 2009 22:39
Feladó: Árpád
Címzett: Winkler Róbert


 *Kedves Róbert!*

Az utakról egyre inkább kiszoruló nagy kedvencemről, a Trabantról szeretnék kérdezni. Bízom benne, hogy rövid szerkesztőségi konzílium után meg tudjátok válaszolni az engem oly régóta foglalkoztató kérdést. Miért van az (és egyáltalán: hogy lehetséges?), hogy az összes négyütemű Trabant rendszáma A-betűvel kezdődik? Érdekes módon a békebeli hatszáz köbcentis modellek a legkülönfélébb rendszámokkal futnak, ám az 1,1-es VW motorral szerelt csodaautókat kizárólag A-betűs rendszámmal látni.

Minden jót kívánok a szerkesztőségnek!

Köszönettel:

Farkas Árpád

 

Kedves Árpád!

Nekem jutott a szerep, hogy fényt vessek a rendszámmisztikára, hát megpróbálom. A négyütemű Trabantok éppen az új, három betű-három számos rendszám bevezetésekor készültek, azok értelemszerűen mind rögtön A-s plakettet kaptak, és mivel csak bő egy évig gyártották a típust, ezért a B-ig el sem jutottak (vagy ha igen, csak nagyon kis számban). Mivel ezek az autók újkorukban, épp a rendszerváltás napjaiban eléggé lenézettek, vagy minimum gyanúsak voltak, ezért tipikusan olyan vevőkhöz kerültek, akik nem voltak fogékonyak az országba áramló, az új Trabantokkal egy árban kapható, rangosabb használt nyugatiautó-áradatra. Tehát - idősebb, nem igazán autós, nem igazán sokat járkáló emberekről volt szó, akik utána sem mozogtak sokat kocsijaikkal. Azokban a Trabikban azóta se lett nagyon sok kilométer, viszont amiket kivontak a forgalomból, azokat bezúzták, ha nem, még senkinek nem jutott eszébe restaurálást követően visszaállítani őket új rendszámmal. Ezért többnyire maradt rajtuk az A-s rendszám. Négyütemű Trabi ezzel kipipálva.

A kétüteműek viszont értelemszerűen a kétbetűs-négyszámos régi, kis rendszámmal futottak (az 1964-es CL-től az 1989 eleji duplabetűsökig). Azokat a kilencvenes évek második feléig át kellett rendszámozniuk a tulajoknak, ez rendszámban mérve nagyjából az A-tól G-ig tartó időszak. Másrészt a kétütemű Trabi kultautó, ott sokkal vegyesebb a tulajdonosi kör, sokan csak hobbiautónak tartják. Az ilyen tulaj olykor leadja a rendszámot, nem riad vissza az évekig tartó restaurálástól, szépítéstől, és ha talál egy húsz éve kivont példányt, extra energiával visszaállítja forgalomba. Ezért azok az autók vegyesen kaptak mindenféle rendszámot az elmúlt húsz év során.

Remélem sikerült megmagyarázni.

Üdv
Csikós Zsolt
totalcar.hu

Tempomat

2009 március 30., 14:25 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Tárgy: tempomat
Dátum: Sun, 15 Mar 2009 00:35
Feladó: Bence
Címzett: Papp Tibor


Méltatlanul marad ki a Honda ezekből a radaros tempomatos felsorolásokból, anyám 2 éves CRV-je is tudja a radaros távolságtartást gond nélkül, és amikor kijött a Honda ezzel, akkor a Mercedes még cseréplécen döccenve próbálta ezt szimulálni.

Meg persze a Lexus is gond nélkül megoldja a feladatot :)

Üdv:

Bence

 

Kedves Bence!

Azért maradt ki, mert nem a radarosról volt szó, hanem egy régebbi rendszerről, amely fékezett, ha pl. túl meredek volt a lejtő, így nem volt elég a puszta motorfék a beállított sebesség tartásához. A radarost végképp nem akartam belekeverni a dolgokba, mert nehogy valaki ilyet akarjon utólagosból...amúgy is volt róla szó bőven, a CR-V-s, új Accordos cikkekben. Nem lehet mindent egyszerre:)

Üdv
Pt

Bezzeg a belgák!

2009 március 24., 14:24 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Kedves olvasóink,

Köszönjük az értékes információt: most már mi is tudjuk, hol vannak még Magyarországon automata benzinkutak. Mentségemre szolgáljon, hogy én embermentes automatát írtam, az olvasó számára meg legyen mentség az örömben érzett hirtelen felindulás, hogy hiszen ő tud egy hasonlót, még ha csak bizonyos szempontból hasonló is.

A tanulságos történeteket köszönöm, hasonlóképpen a banki robotok működéséről szóló leírásokat. A hogyan kapunk ottan áfás számlát-jellegű kérdéseket pedig továbbítottam a benzinkútra, ha megjön a válasz, frissítjük a posztot.

Üdvözlettel:
Winkler Róbert

 

Kedves Winkler Róbert!

Nagyon tetszett az automata benzinkútról írt cikke. Ha nem veszi rossz néven, szívesen leírom a gépek hétvégi munkabeszűntetésének okát! Ami egyébként nem is feltétlenül csak a hétvégét jelenti.

A bankkártyás vásárlás során az ember nem a saját pénzét használja, hanem a kártyatársaságét, aki a kártyát kibocsátotta. A kártyahasználat pillanatában a saját bankjánál lévő egyenlege "csupán" a fedezetet biztosítja. Ezen szerepét pedig az egyenleg ellenőrzés után úgy tölti be, hogy egy zárolás kerül a számlára a vásárlás összegében, így biztosítva, hogy a tulajdonos ne tudja elkölteni azt. Miután a kártyatársaság feldolgozta a tranzakciókat, úgynevezett klíring fájl formájában eljuttatja a bankoknak a "követelését". A klíring fájl bedolgozásával történik meg a számlákon a tényleges terhelés és ezzel egy időben a zárolás feloldása.

Ez általában 1-3 nap, külföldi vásárlás, vagy dombor nyomott kártya offline használata esetén akár 1-2 hét is lehet. (Az offline használat olyan, mint amikor a bombázó testű szőke amerikai nő felbukkan a tenger habjaiból egy kis sziget tengerparti koktélbárjához közeledve és miközben a testén csordogál lefelé a tengervíz, ő a bikini alsójából előhúzza az... American Express kártyáját, amit a pultos egy vasaló gúnynevű szerkezettel lehúz, így a rajta található dombornyomásos adatokat egy indigós papírra nyomja, ami alapján majd az elszámolás megtörténik.)

A fenti feldolgozási folyamatok miatt adódik a kártyahasználat és az elszámolás közötti dátum különbözet.

Az Ön esetében ugye a vásárlás miatti zárolás (merthogy aznap este az online bankban még nagy valószínűséggel csak azt láthatta) és a tényleges terhelés közötti különbözetet nem árfolyam eltérés okozta, mint egy külföldi vásárlásnál, hanem a tényleges összeg utólagos korrekciója.

Egyébként a bankok saját automatái „vannak olyan” okosak, hogy pl. ha meghibásodik az automata és nem ad ki pénzt a tranzakció végén, ezt érzékeli és rögtön sztornózza a kp. felvét tranzakciót, valamint feloldja a zárolást.

A két eset között az a különbség, hogy egy „idegen” elfogadóhelynek nincsenek olyan magas jogosultságai a bank számlavezető rendszeréhez, mint egy saját hálózatban üzemelő automatának.

Remélem hasznos információkkal szolgáltam a „pénzügyi gépek” világáról.

(Néha magam is annak érzem… :)

Üdv
Laci

 

Szia!

Az Auchan már hónapoka ezelőtt nyitott automata kutakat, pl. Savoya park, Solymár, de ott KP-val nem lehet fizetni csak kártyával. Az is teljesen korrekt, ÁFÁ-s számlát is tud adni.

Egyedül arra nem jöttem még rá, hogy ATM KP felvételnek vagy POS terminálos fizetésnek könyveli el a tranzakciót. Előbbi esetében ugyanis pl. nekem "KP felvétel más bank auomatájából" cíművé válik a történet, amiért a bankom lehappol vagy 200 Forintot... a POS fizets ezzel szemben ingyenes.

Fény derül minderre, ha végre megjön a legutóbbi kivonatom, amin az első automata tankolásom elszámolása is lesz.

Üdv: Miklós

 

Szia!

Nem ez az első, még ha ez most nekik akkora reklám, hogy csak na. (Remélem legalább ingyen tankoltad meg a legnagyobb benzinfalódat ;-))

Az Auchan kutak közül is van jópár ilyen.

Szia!
Géza

 

Kedves Winkler Róbert!

Nem tudom mi számít teljesen automata benzinkútnak, de a Soroksári Auchan kúton már elég régóta lehet kezelő, benzinkutas, pénztáros, stb segítsége nélkül tankolni - igaz csak bankkártyával.

Bár a lábatlanit nem ismerem, de a cikk alapján azt hiszem, hogy hasonló lehet a rendszer: kiválasztom, hogy milyen üzemanyagot, mekkora összegért akarok vásárolni, megadom a pin kódot, levonják a kártyáról, majd tankolok.

A "nagyobb összeget választok ki, mint amennyi belefér a tankba" verziót nem volt bátorságom kipróbálni, emlékeim szerint készpénzzel se lehet fizetni.

A http://www.auchan.hu/popup.php?id=tankolas címen ellenőrizve valóban nem említenek készpénzes fizetési lehetőséget, de 24 órás nyitvatartásról írnak.

Üdvözlettel:
Álmos

 

Robi,

Belgiumban 95%-ban csak ilyen kutak vannak, bar olcsobb is az uzemanyag (1 centtel), mivel nincs szemelyzet.

S.

 

Kedves Róbert!

A cikkhez szeretnék annyit hozzászólni, hogy a soroksári Auchan benzinkútján már hosszabb ideje létezik 3 önkiszolgáló hely, úgyhogy nem kell egész Lábatlanig menni miatta :) . Persze itt nyitvatartási időben van "normál" kiszolgálás is, de éjjel csak az automata üzemel.

Üdv: Péter

 

Nehany eve Belgiumban elek, itt minden kut automata es keszpenzt nem fogad el csak kartyat. Viszont nem ertem miert kellene elore megadni az osszeget amiert tankolni akarok? Itt a tankolas vegen pontosan annyit von le, amennyiert tankoltam. Eleg logikus, nem? Otthon nincs ilyen opcio?

Udv,
Milan

 

A bankkártyaterheléssel kapcsolatban: én ugyanígy jártam pár éve Luxemburgban. Kihalt benzinkút a határ előtt, vasárnap este, de hát olcsó a benzin, úgyhogy még mindenképpen meg akartam tölteni a tankot. Kissé megszeppenve ugyan, de bankkártya be a kútoszlopba, és jött is az első szívroham SMS formájában: egy kb. 20e Ft-os terhelés úgy, hogy még nem is tankoltam. Nem hagyott nyugodni a dolog, tankolás után a közeli házban megtaláltam a tulajt, aki elmagyarázta: annak elkerülése végett, hogy vki tankoljon és fizetés nélkül lelépjen, tankolás előtt a kártyáról "befoglalja" a max. tankolható összeget az automata és csak így tud tankolni az ember. Utána tankolás után ott megint be kellett tenni a kártyát, és akkor történt még egy terhelés a bankszámlámra, akkor már csak a tényleges összeggel. Ezután néhány napig mindkét összeg zárolásra kerül a bankszámlán, majd beérkezik a bankhoz a ténylegesen tankolt összeg lehívása, a nagy összegre viszont nem érkezik lehívás, így az x nap után felszabadul a zárolás alól a bankszámlán. N

em ismerem a lábatlani kút pontos működését, de inkább vmi hasonló rendszer lehet mögötte mint az, hogy hétvégén vmi nem "működik" a banknál... :)

Üdv
Imre

 

Tisztelt Winkler úr!

Nem tudom ,hogy a lábatlani kút első-e az országban de Győrben, a Vasvári Pál utcában mosóval együtt működik úgy kb 1 éve egy hasonló. Ennél a kútnál a legolcsóbb a benzin Győrben a holtankoljak.hu szerint is.

Üdv: További jó munkát!

 

Tiszlelt Szerkesztőség,

A lábatlani automata kúttal kapcsolatos cikkre írnék egy megjegyzést.

Bár teljesen automatizált kútból talán ők a legelsők, de kártyás fizetésre alkamas kútoszlopot nemrégiben már felszereltek a XI-dik kerület Hunyadi János úti Auchan benzinkútjánál, ahol ráadásul a környéken és talán a városban is legolcsóbb az üzemanyag...

Úgyhogy itt sem kell a kezelő segítsége és még a fizetéshez a sorbanállást is megspórolja az ember fia.

Abban nem vagyok biztos, hogy készpénzzel lehet-e ott fizetni, szóval ebből a szempontból is elsők a lábatlaniak.

Ha gondoljátok írjátok meg ezt is, bár attól tartok nem akartok ingyen reklámot csináli a "madaras tescónak".

Üdvözlettel
Lelkes olvasótok
Péter

 

A Dunakeszi Auchan benzinkútját pát éve kibővítették hasonló autómata kútfejekkel, de ott csak kártyával lehet fizetni.

Én többször használtam azóta és a személyes tapasztalatom, hogy minden esetben (értsd: nem csak hétvégén) kell pár nap mire a zárolt összegből csak a ténylegesen felhasznált kerül levonásra a számlámon. :-(

Kicsit lassabb a folyamat, mint a normál tankolás tankolás része, ezt meg kell jegyezzem (egy számítógéptől azért pörgősebb működést várnék), de sorbanállni a shopban, folyton elutasítani az ajánlkozó kutast én sem szeretem.

Egyáltalán nem lenne rossz szerintem, ha több ilyen kút lenne (nagyobb márkák is).

Ja és mégvalami a végére: 5000-ért még ma is lehet autót teletankolni! Éljen Smart 799 cdi (22l-es tank, 3,5-4,5 közötti fogyasztás). Az első tankoláskor én is hüledeztem! De szépen elmegy 400km-t egy tankkal. Kár hogy kevés gyártó gyárt ilyen takarékos, kétszemélyes városi verdákat. A hibridek, elektromosak stb. még elérhetetlenek az átlagember számára kishazánkba, de a takarékos kiasautókból nagyon sokat ki lehetne hozni. Néha figyelem, hogy az autók 80%-ban egy és 95% maximum két ember ül. A maradék 5% miatt vesz a többség családi kombit.

Péter

 

Kedves Winkler Kolléga,

Először is örülök, hogy nem te vagy az a W. Róbert, akit a móri ügyben emlegettek. :)

Szerintem jó ötlet az automata benzinkút. Én sem szeretem, ha más tankolja az autómat. Ha nem is vernek mindig át, sokan nekiütik a töltő pisztolyt a fényezett résznek, végigfolyatják az oldalát.

Én a belga rendszert ismerem közelebbről. Itt hasonlóan működik szinte az összes benzinkút. Nap közben van kezelő, aki tud segíteni, ha kell, de zárás után csak önkiszolgálóként működik. Az önkiszolgáló tankolás úgy működik, hogy bedugja az ember a kártyát, beírja a PIN kódot, kiveszi a kártyát, beírja, hogy melyik kútról mit akar tankolni, aztán tankolhat. Ez csökkenti a félretankolás valószínűségét. Utána visszamegy a géphez ha kér a tankolásról papírt. Csak egy tranzakció történik a megfelelő összeggel. Nem probléma a teletankolás.

Készpénzzel nem működik, ez Magyarországon nem lenne népszerű.

Az egyenletes gumi nyomás beállítására volt régebben egy nagyon jó megoldás a Duna Plaza mögötti benzinkútnál. Egy Y alakú cső két végét egyszerre rá lehetett csatlakoztatni a két oldalra. Így biztos, hogy egyforma volt a nyomás.

Üdv. Ádám

 

T. Winkler úr!

Régi hódolójuk vagyok, most sem kötekedni akarok csak jelzem: Győrben lassan egy éve működik automata benzinkút szintén automata, pénzváltós, télinyári kézimosóval, nappali személyzettel az extra mosás miatt. Én nem használom (céges MOL kártya...), de ismerőseim elégedettek vele.

Talán megér egy misét.

Maradok tisztelettel: Ádám

 

Én Brüsszelben élek, itt éjszaka nagyon kevés olyan kutat találsz, ahol lenne bárki, de a Lukoil kútjai nappal is automaták. Egy oszlopon van egy darab olvasó, oda berakod a kártyát, megadod melyik kúton akarsz tankolni. PIN kód, a gép zárol egy szép nagy összeget (olyan 100EUR körül). Kártya ki, a kiválasztott kút addigra engedélyezve van, megtankolsz és elmész. A zárolást feloldja és csak annyit terhel amennyiért tankoltál. Ebben csak ott van a hiba, amit én egyszer megszívtam, hogy annyi eurom volt amennyiért tankolni akartam, de annyi nem amennyit egyből be akart terhelni. Úgyhogy vártam valakit, adtam neki kp-t és tankoltam az ő kártyájával.

Üdv,
Krisztián

 

Sziasztok!

Ezért kár volt Lábatlanig menni, nem is olyan messze Tőletek, a fóti úti mol kúton is van egy "gyors" kútfej, ahol bankkártyával lehet tankolni, főleg akkor okosság, ha mind a 6 másik álláson sorban állnak, mert ezt senki nem szokta (nem meri?) használni.

üdv

 

Hello,

Nem akarok kotoszkodni meg veletlenul sem ,de mintha a madaras tesconal is hasonlo elven mukodne a benzinkut lasd. http://www.auchan.hu/popup.php?id=tankolas

Egyebkent nagyon jo otlet, sok sikert a tulajdonosnak! En sem szeretem mikor nyomulnak a kutasok ,meg tankolok latjak hogy nezem mennyin all a szamlalo es direkt kerdezget stbstb...

Udvozlettel egy olvaso:)

Üdv,

 

Most, hogy a cikk lejött, gondolom már annyira nem hír, hogy Győrben lassan egy éve működik automata kút. Igaz itt készpénzt nem fogad el a gép, csak kártyát.

Üdv: Dávid

 

Hasonló automata kútfej Budán is van:

Auchan Savoya Park Cím: 1117 Budapest, Hunyadi János u. 19.

(talán máshol is, de én ide járok) A többi fej ugyan nem automata, de legalább nincs benzinkutas. :-)

üdv,
István

 

Az az igazi kerdes, hogy HA levonni tud a bank hétvégen is, mert (gondlom) a kút nincs zárva olyankor sem:-))) AKKOR jóváírni miért is ne tudna?! Nem gép alszik ám... hanem az ember kamatoztatja addig is a pénzt amíg nála van...(tulaj? bank?)

Készpénz visszaadásnal ugyanez van. Lehetne pénzvisszaadó mechanika is gépben és rögtön kidobhatná a visszajárót is. Pénz van a gépben hozzá:-))) A plusz mechanika meg nem eget verő költség a többihez képest...

 

Kedves Róbert,

Az utószóra röviden és tömören reagálva annyit szeretnék a cikkedhez fűzni, hogy mivel egy olyan informatikai cégnél dolgoztam, aminek az 1ik ügyfele (illetve több) egy nagy svájci bank volt pontosan tudom, hogy a gépek miért nem "beszélgetnek" egymással a hétvégén. Azok a programok amik a számlák, illetve terminálok / gépek közötti pénzforgalmakat intézik a hétvégén állnak, mivel a bank saját adatbázisának heti frissítését, és rendszerezését végzi.

Kb ennyi lenne csak az oka, részletesebben már üzleti titoktartási vétséget követnék el. ;)

További szép napot,
Viktor

 

Szia Robi!

Azért nem terhelték be a sztornót egyből, mert a bankokban nem fut zárás hétvégén (nem banki munkanap), ilyenkor a bankkártyánál csak terheléseket vezetik át egyből a számlára, a sztornók csak a vasárnap este-hétfő hajnalban lefutott zárásnál vezetődnek át.

Legalábbis a bank ahol dolgoztam anno ott így volt.

Üdv,
Rás

 

Hello!

"Kártyás" kútfej kb 1 éve van a MOL Újpest, Fói úti töltőállomásán is (többi fej az hagyományos). Ott fordítva megy, én állítom be, hogy mennyi pénzért szeretnék tankolni. Előre kiírja, hogy az összegért mennyi dízel, ill. 95-ös üzemanyagot kapok. Én szeretem, mert oda nem jön a kutas, na meg az emberek idegenkednek tőle, ezért ott soha sem áll autó. :-)

Üdv
Szilárd

 

Nem tudom, Svájcban tankoltatok-e már automata kúton: ott, ha külföldi kártyával fizetsz, automatikusan 100 frankos depositot köt le a kút rendszere a számládon, plusz levonja a tankolás díját is, ráadásul valamiért nem egy banki napon. Értsd: először 100 frank leköt, másnap tankolás levon. Ha ez utóbbi művelet megtörtént, akkor szabadítja fel a 100 frankos pufferpénzt. Először megdöbbentem, és azt hittem, lehúztak; szerencsétlen alkalmazott a shopban szintén nem értette, mi történt. Aztán felhívta a kút üzemeltetőjét, és ő magyarázta el, hogy megy ez (ezen a vidéken nem sok turista kolbászol). Aztán a következő egy hétben rájöttem, hogy Svájc nem az az ország, ahol lehúznak. Még sok-sok ilyen kutat Magyarországra, vidámabb lenne az autós élete!!! (Mondjuk nem mindenkié: apósom a svájci út során végig kínosan ügyelt arra, hogy mindig hagyományos rendszerű kútnál kezdjen világítani a kis töltőpisztoly-piktogram...:))

 

Szia,

A kártyatranzakciók kétlépcsősek: először kvázi lefoglalják az összeget a számlán, majd pedig ténylegesen rá is terhelik.

A kútnál amikor azt választottad, hogy 5000 forintig szeretnél tankolni akkor lefoglalta az összeget, hogy lássa, hogy van-e egyáltalán ennyi pénz a számládon. Volt, így megkezdhetted a tankolást. Mivel az 5k helyett 2823 forintért tankoltál ezért az eredeti 5000-re már nem indította a terhelést a kút, viszont indított egy újabb tranzakciót (foglalást és terhelést) a 2823 forintra. Az 5000-es foglalás pedig terhelés hiányában idővel "felszabadul" a számládon.

Üdv,
t

 

van olyan otthon (khm, persze, hogy nem otthon vagyok), ahol rendes hitelkartyaval lehet fizetni? T.i. az is automata, nem kell hozza ember, es eppen az az osszeg terhelodik, amit felhasznaltam, egy garassal sem tobb.

Hogy ugy mondjam, ezekkel a kp-lehuzokkal en parszor megjartam Ny Eu-ban, ottmaradt nehany euro meg svajci frank, hogy majd egyszer visszamegyek arra a kutra (soha, ugyebar). Nehany kantonban vasarnap pedig... szoval a hitelkartyas fizetes (nem kell ahhoz ember, csak egy leolvaso) sokkal jobb. Kutast mar regen maceraltam fizetessel... Ezt kellene reklamozni...

 

Hitelre olcsóbb?

2009 március 24., 11:26 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Feladó: Miklós

Dátum: 2009. március 23. 13:57

Tárgy: készpénzes felár

Címzett: Tóth Zoltán

Üdv,

Arról tudnátok írni pár szót, mit csináljon az óvatos polgár, aki készpénzre szeretne venni használt autót, de oda van írva, hogy az csak hitel eseten érvényes? Mennyi szokott lenni a készpénzes felár és mennyire lehet lealkudni?

Köszönöm, Miklós

Kedves Miklós!

A válság előtti időkben úgy 100-150 ezer forint volt az az összeg, amit egy hiteles vevőnek elengedtek a készpénzes árból a kereskedők, de akkor a dealer mondta meg milyen hitelt kell felvenni, és melyik finanszírozótól. Persze a kereskedő nem adott ajándékot - nagyjából ez az engedmény volt az az összeg, amit a hitelkihelyezésért jutalékként a banktól kapott.

A hitel kamataival együtt a vevő persze a végén jóval többet fizetett,mintha készpénzért vette volna meg az autót - az lett a bank haszna.

Ez a matek ma és visszafelé is stimmelhet: ha egy direkt hitelesnek meghirdetett kocsit kp-ra szeretne elhozni, akkor olyan 100-150 ezer forint felár a reális áremelés.

Viszont ma már válság van és szerintem nincs sok realitásérzéke annak a kereskedőnek, aki így hirdeti az autóját, különösen, ha pörög rajta egy vaskos készletfinanszírozási hitel. Ettől még elképzelhető, hogy olyan jó, különleges, egyedi, keresett és értékes az autója, hogy csak így hajlandó eladni. Bár én azért körülnéznék a piacon más kereskedők hasonló autóinál.

Manapság ugyanis az a vevő a király, akinek kp-je van. Az készpénzes vevő nagyon erős alkupozícióban van az eladókkal szemben, ezért ennyit (sőt, autótól függően akár többet is) simán le kéne tudni alkudni a vételárból.

Különösen azoknál a magánszemélyeknél lehet erősen alkudozni, akik bent ragadtak egy elszállt törlesztőjű devizahitelben, vagy olyan kereskedőknél, akiknek túl nagy a raktárkészlete és drága a készletfinanszírozása. Mindketten drága hiteltől szabadulnak meg, ha valaki elviszi a kocsijukat. Más kérdés, hogy az eladással pénzt buk(hat)nak: ha a kialkudott vételár nem fedezi a tőketartozást, akkor a tulajdonosnak kell pénzt befizetnie a banknak, hogy rendezze a tartozását.

Ez pedig komoly dilemma, hiába vannak nagyon rászorulva az eladásra (illetve inkább arra, hogy megszabaduljanak a hiteltől), a veszteséget realizálni az egyik legfájdalmasabb dolog.

Ha "hitelátvállalással" hirdetik a kocsit, akkor valószínűleg a kocsi "piaci értéke" - amennyit egy kp-s vevő reálisan hajlandó lehet érte fizetni - kevesebb, mint a tőketartozás, amivel a jelenlegi tulajdonos tartozik a banknak. Ezt a különbséget pedig valakinek be kell nyelnie.

A jelenlegi tulajdonosnak kéne, csak nem biztos, hogy hajlandó rá, a bank viszont tutira nem fogja. Az pedig nagy butaság lenne, ha Ön ezt tenné: elvileg a piacon van piaci értéken kínált autó, és nyilván azt kell megvenni.

Úgy tűnik, jelenleg a használt autók piaca a kivárásos stagnálás állapotában van: még kevés a durva kényszerértékesítés, nincsenek igazán agyonverve az árak. Ha nem sürgős a vásárlás, nem égető az autó, vagy nem konkrétan arra a darabra vágyik, akkor érdemes lehet várni még pár hónapot, lehet, hogy sokkal jobb ajánlatokat fog ki. Viszont ebben a várakozásban benne van a pénz (a forint) romlásának a kockázata is, ami szintén nem elhanyagolható. Főleg most, hogy a miniszterelnök hétvégi lemondásával nagyon bizonytalanná vált a politikai helyzet, amit a külföldi befektetők nem nagyon szoktak tolerálni.

Remélem segítettem egy kicsit a döntésben.

Üdvözlettel,
Tóth Zoltán
Totalcar.hu

 

Ez bizony nem más, mint fércmunka

2009 március 23., 15:54 Módosítva: 2009.07.25 20:01

feladó: bux007

címzett: Tóth Zoltán

dátum: 2009. március 23. 8:51

tárgy: torelszto

Szerbusz.

A magyar kormányzat rész mellett GYF és OV látható. OV tudod meddig volt a kormányzat tagja, vezetője? Ne is haragudj, de ez undorító, hogy a forint drasztikus eséséért OV (is) felelős. Majd ha ő lesz kormányon és hasonlóan elcseszi a dolgokat, akkor lehet szidni. Javaslom, hogy a képet cseréljétek le csak GYF-re, vagy GYF, KJ-ra....

feladó: Richard

címzett: Tóth Zoltán

dátum: 2009. március 23. 9:49

tárgy: torelszto

T. Zoltán!

Érdekes cikk, de két megjegyzés:
1. az adós elsődlegesen a felelős, mert aláírta, ezt tiszta sor, de ki a felelsős azért, hogy kellő tudás, "iskolázottság" nélkül lehet hitel felvenni, sőt, gyereket vállalni, szavazni, ami mások életére is befolyással bír...
2. A 4-es kép nem tetszik. Azért nem, mert oldaltól függetlenül 7 azaz hét éve vannak emberek a kormánynál, akik döntő befolyással bírnak és mint tudjuk, elqrták, nem kicsit. Ha pedig mindenki más is hibás, akkor miért nincs ott az összes tehetségtelen, vagy szándékos károkozó képe Antalltól, Borosstól, Hornon és Kunczén át? Nem vagyok Gyurcsány/Orbán fanatikus, de nem tisztességes két emberre kenni, amit sok száz okozott. Egy kép, egy kicsit csúsztató fogalmazás sok emberre lehet hatással, ezt sajtósként nyilván jobban tudja nálam.

Üdvözlettel: Richard

feladó: ipicon

címzett: Tóth Zoltán

dátum: 2009. március 23. 14:03

tárgy: torelszto

Kedves Tóth Zoltán!

A lista hiányos, mert amennyiben 4, 5, 6 pontokat nevesíti, akkor hol a magyar ellenzék? Néhány gondolat, amely nélkül igen féloldalas a cikk:
a.) A negatív hírek, jelzők, értékelések 7-50-szer gyorsabban terjednek, mint a pozitívak, az adott pontokban felsorolt szervezetek csak a pozitív kommunikációban érdekeltek..
b.) Bizalmi válságról beszélünk. Az infláció piaci árazásától (ha a piac nem hisz az előrejelzésben magasabb inflációt áraz be)
a hitelképesség minősítésén keresztül (a devizás törlesztőrészletek megugrásának egyik oka, hogy drágább a devizához hozzájutni) a fogyasztás alakulásáig (ami a gazdaság motorja) az ellenzék részéről 2002 óta minden szegmensben destruktív negatív kommunikációval találkozunk, ami hatalmas károkat okoz az országnak, a magyar gazdaságnak, az adósoknak és egyben borzalmas felelőtlenség.

Politikai állásfoglalás nélkül, hiszen kormány és ellenzék változni fog.

Üdvözlettel:
Nagy Krisztián

Kedves Bux007, Richard És Krisztián!

Nagyon szerettem volna megúszni a politikai felhangokat, de nem lehet. A hitelfelvételből finanszírozott kormányzati osztogatás politikája már a szocializmus idején is megvolt, lásd még: "a legvidámabb barakk" jelenséget. Azóta pedig egyik kormányzat sem sokat javított a helyzeten. Sőt, a fideszes Orbán kabinet az egyik legbőkezűbben osztogató kormány volt, bár ebben a versenyben nagyon nehéz - én nem is szeretnék - győztest hirdetni. A másik oldalról pedig az ellenzék dolga egy demokráciában, hogy a kormányzati munkát kritizálja. Ez sajnos néha azzal jár, hogy gazdasági hátrányt okoz az országnak. Nem szép dolog, de azért a kormányzat kommunikációjában és tevékenységében is van pár példa arra, ami konkrétan károkat okoz az országnak.

Ami az oktatási rendszert illeti, nagyon sokáig gondolkodtam rajta, hogy a magyar iskolarendszer bekerüljön-e a válogatásba - van abban igazság, hogy be kellett volna férnie. Tény, hogy egy csomó, a pénzügyeknél a mindennapi élet szempontjából sokkal kevésbé fontos dolgot tanítanak a magyar iskolákban. De így is kimaradt a listáról pár szintén fontos tényező. Ráadásul senki nem tiltja meg az embereknek, hogy amit az iskolában nem tanítanak, azon a területen máshol, később ne képezzék tovább magukat. Szóval szerintem ez az egyén felelőssége is.

feladó: budaiz

címzett: Tóth Zoltán

dátum: 2009. március 23. 9:40

tárgy: torelszto

Kedves Zoltán,

köszönöm a cikket, nagyon korrekt és nagyon összeszedett.

Én csak annyit tennék hozzá, hogy a végén említettétek a totalcar felelősségét is. Szerintem ez nem vicc. Autóslapként mi is érzünk bizonyos felelősséget, ami sokszor jólesően szívmelengető: amikor egy-egy olvasó telefonál hogy venne X autót, és el tudnánk-e neki küldeni a pl. 6 évvel ezelőtti számot, amiben annak a tesztje volt, mert tényleg ad a véleményünkre. Ilyenkor érezzük úgy, érdemes dolgozni.

No szóval...

Úgy látom, hogy nálatok egyes újságírók kicsit el vannak kényeztetve. Persze, hiszen mi a bemutató napjaiban már ülünk a 7-es BMW-ben, E-Merciben, stb. De bizony sokszor nagyon kemény és éles kritikát fogalmaztok meg egy-egy modellel kapcsolatban, főleg olyanokkal, amelyek ebben a keserves szegénységben ésszerű választások lennének a vásárlók számára, ahelyett hogy egy nagyobb, szebb, gusztusosabb, ám anyagilag sokszor túlzottan megterhelő típus mellett döntenének. Például a Thalia, Dacia, stb. cikkeitek, tudom hogy randák meg igazatok van mindenben, de most az olcsóbb modellek felé kellene terelgetni az embereket, ha randa, ha elavult, hátha nem parancsolja ki őket fél év múlva a finanszírozó belőle. Meg hát sokszor tényleg hümmögök, amikor a 150 lóerős motor nektek nem elég erős, a középkategóriás autó nem elég tágas, és még sorolhatnám. Ilyen értelemben az újságírónak is van felelőssége abban, hogy az emberek kedvét elveszi az olcsóbb, reálisan elérhető modellektől.

Ami meg a hitelfelvevőket illeti: maximálisan igaz a felelőtlenség. Csak hát szomorú, hogy húsz évvel a rendszerváltás - és hét évvel a jóléti rendszerváltás :) - után még mindig vannak, akik egy alap Swiftet tíz évi részletre sem engedhetnek meg maguknak. Ezt nagyon nem így képzeltük annak idején - de erről szólni már nem egy autós újságíró feladata.

Még egyszer köszönöm az értékes cikket, üdvözlettel:
Budai Zoltán

Kedves Zoltán!

Egyáltalán nem vicceltem azzal, hogy a Totalcar és magyar autós sajtó felelős a jelenségben. Sőt, nem csak a túlzott elvárások, de a tájékoztatás felelőssége miatt is - mi is kiabálhattunk volna hangosabban, hogy a devizahitel veszélyes.

A másik kérdésben viszont nem értünk teljesen egyet. Gyűlölöm az olyan véleményeket, hogy ma már minden autó jó, nincsenek igazán nagy különbségek. Csak az Euro NCAP törésteszteket nézve látni óriási különbségeket, nekünk pedig az a feladatunk, hogy a hasonló áron kínált autókat egymással összevetve mondjuk meg, hogy valami jó, vagy sem. Tehát a maga nemében lehet egy 1,5 milliós kocsi tök jó, ha kiemelkedik a másfél milliós mezőnyből, még akkor is, ha abszolút értékben egy olcsó és komoly hiányosságokkal küszködő típus. És ugyanígy lehet keményen kritizálni egy tízmilliós autót is, ha az a maga nemében rossz - hiába nyújt ezerszer többet a magyar "rögvalóság" autóinál. A tízmilliós kocsik vevői - még ha kevesen is vannak - azt várják el tőlünk, hogy megmondjuk nekik, az adott típus jó vétel vagy sem. Ezt pedig csak kritikusan lehet.

feladó: Tihanyi Gábor

címzett: Tóth Zoltán

dátum: 2009. március 23. 9:57

tárgy: torelszto

Az alábbiak kimaradtak: - Kína (5 pont)
Havi 20 euro-ért humán robotokkal szemben nem lehet versenyképesnek lenni.
- Termék előállítók, gyártók, Logisztikai cégek (4 pont)
Minek kell egy polónak, kalapácsnak, stb. átutazni a fél világot mire a vevőhöz ér? Miért szabad repülővel dobálni az árut, mert a tohonya logisztikus nem tudta rendesen hajós, vasutas szállításban megoldani?
- Felfokozott életstílus (Divatcégek, áruházláncok, Marketingesek, Tervezők) (3 pont)
Hol vannak a 20 éve jól működő TV-k, mosógépek, autók? Mire az állandó forszírozott csere?

Üdv. Gábor

Kedves Gábor!

Kínáért valóban jár a pont, bár ha nem lett volna pazarló fogyasztás, óriási túltermelés, nem biztos, hogy elköltöztetik a gyártósorokat, üzemeket. Ugyanez igaz a sok távoli termékre és a szállítás kérdésére, Kína szerepe mégis vitathatatlan. Különösen azért, hogy a nála megtermelt pénzből amerikai (állam) kötvényeket vásárolt, azaz hitelt adott Amerikának a (túl)fogyasztáshoz.

A felfokozott életstílus, a designer termékek, a tervezett avulás része a túlfogyasztásnak, a gazdaság túlpörgetésének. Ebből talán a tervezett avultatás a legdurvább, azaz, amikor az adott termékeket eleve úgy tervezik, hogy viszonylag hamar tönkremenjen. Egyszerűbb elektronikai készülékeknél már a szervizszolgálat sem működik: ha elromlott, vegyél egy újat felkiáltással. Ez persze mind rossz, és a folyamatokat erősítették, de én a többi tényezőt fontosabbnak ítéltem.

feladó: Ochtinszki Laszlo

címzett: Zoltán Tóth

dátum: 2009. március 23. 14:11

tárgy: 10+1 ok, amiért megugrott a törlesztő

Kedves Zoltán!

Megmondom "az őszintét": a tárgyban jelzett cikket nem bírtam elolvasni, mert rögtön az elején kibuktam: én vagyok a felelős, mert megugrott a törlesztő? Ezt csak viccnek szántad, remélem. Én vagyok a felelős, mert felvettem a hitelt és vállaltam az árfolyamkockázatot, de én vagyok a forint gyengülésének az egyik oka? Hát nem én, nem a Suzuki, nem a Totalcar vagy a feleségem...

Tisztázzuk, ez a kérdésed:
"Ki a felelős a rossz esetben akár duplájukra nőtt törlesztőrészletekért?"

Vagy ez egy olyan semmilyen kérdés, mert elég sokmindent bele lehet magyarázni, érteni: ki a felelős az akármilyen (duplájára nőtt, csökkent vagy változatlan) törlesztőrészletekért, vagy ki a felelős azért, mert ez a duplájára nőtt? Ezt nem ártana tisztázni, a politikusok meg szóvivők beszélnek ilyen semmitmondó nyelveken...

Ha csak az olvasottság a cél, akkor talán elérte célját az írás, ha valami "hasznosabb" lett volna, akkor szerintem nem. Mivel rendszeres olvasótok vagyok: meglepődtem, mert nem ezt a felületességet szoktam meg "tőled". (Ahogy szegény megboldogult szabómester nagyapám mondaná: ez bizony nem más, mint fércmunka.)

Bocs, hogy nem a blogposzton írok, de nem akartam a nyílvánosság előtt "támadni".

További jó munkát kívánok, remélem hogy ezt a "hullámvölgyet" sikerül gyorsan a hátad mögött hagyni.

Üdv
Okta

Kedves Okta!

Sajnálom, hogy csalódást okozott a dolog, igyekeztem tisztába tenni, hogy a felelősség és az okozat között mi a különbség. A saját hitelének összes kockázatát, felelősségét az adós viseli. Pont. És vannak az okok, a hatások, amik ezt a helyzetet előidézték. De ez a lehetőség benne volt a pakliban akkor is, amikor a hitelszerződést az adós aláírta. Az is megtörténhetett volna - bár tényleg kicsi rá az esély -, hogy Magyarország vezető gazdasági nagyhatalommá válik, míg Svájc csődbe megy és frank elértéktelenedik és mindenki egy csomag ropiért vissza tudja fizetni a hiteleit. Akkor most nem keresnénk felelőseket, hanem mindenki piszok büszke volna magára, hogy mekkora pénzügyi géniusz és milyen jó üzletet csinált. Hát ez fordítva is igaz kell, hogy legyen. Szerintem.

Karónyelés, orrmotoros klubélet, szürke kárpitot a Golfba, avagy PT vajon japán-fan?

2009 március 23., 12:30 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Tárgy: octavia16

Dátum: Sun, 15 Mar 2009 13:03

Feladó: Dávid

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt Tibor,

az Octavias teszt kapcsán írok. A cikk jól sikerült, higgadt jó képet adott a kocsiról. Csupán egy észrevételt szeretnék megosztani:
Szerintem a kocsi hátsó fejtere nem szenzációs, valljuk be, hogy az alabbi képen látható pózban aligha lenne kényelmes megtenni egy pár száz kilométeres utat.



Ez a már említett görbe tartás a hátsó ülés fotózásakor sok más autós média gyermekbetegsége is. Jól esne olyan fotokat látni, ahol a modell úgy ül, mintha karót nyelt volna, és nem próbálja nagyobbá tenni a törpe fejteret. :)

Amúgy Superbben már elfogadható a hátsó fejtér még egy 185 centis egyéneknek is, de ez már más tészta.

Üdvözlettel,
David 

Kedves Dávid!

Szeretnék kiállni az Octavia hátsó tere mellett, mert Pista (aki a képen látható) 189 centis, és őszintén szólva én kértem meg, hogy ne úgy üljön, mint aki karót nyelt, mert nem úgy ül az ember a hátsó ülésen. Örök dilemma ez, és nehéz tudni, mi a jó. Ráadásul nincs mindig ott velünk egy etalon-ember, hol kisebb, hol nagyobb, aki beül. Szerintem még úgy-ahogy ő is elfért, elég rendesen hátratolt első üléssel. Tényleg vannak szűkebb középkategóriás autók, ahol hosszában kisebb a hely. Igaz, a Superb nem ez a kategória, hiszen ez egy sofőrös limuzin szintjét nyújtja, minden irányban - de azért az Octavia teljesen elfogadható, hiszen rövidebb, és olcsóbb modell.

Üdvözlettel: Pt
 

Tárgy: octavia16
Dátum: Sun, 15 Mar 2009 14:58
Feladó:
Címzett: Papp Tibor



Tisztelt TOTALCAR,

Ismét sikerült egy "japán fannal" megíratni a cikket. Nem is értem minek kell az 1.6-os motorról megírni ezt a cikket... minek??
Amikor ott az 1.4 TSI és nem kettőszázakárhányezer ft a diffi hanem 200 alatt. Ez a motor fogja váltani az 1.6-ost 2009/06-tól tehát eleve ez egy olyan cikk amit fikázhatnak mint minden skodás cikket...
Ja és az 1.4 tsi-vel az 1,6-os toyotát körbe lehet autózni, majd ezt is írják meg a követező cikkben. És azt is hogy 6,3l/100km az átlagfogyasztása. Ja hogy ez előny és a japánoknak nincs egy jó turbó motorjuk se ebben a kategoriában.. persze ez nem hír értékű ezt úgyse írják meg... na mind1 hátha elgondoznak kicsit a tesztek filozofiájáról kinek írnak és mit..

üdv

Kedves olvasó,

- egyrészt, nem vagyok semmilyen nemzet autóinak a fanja, de pusztán emiatt még nem fogok minden autógyártó nemzet repetoárjából tartani otthon egyet. Azonban hadd legyen az a véleményem, hogy a japánok, de még a franciák is egytől-egyig modernebb 1.6-os motorokat gyártanak. Halkan teszem hozzá, egyes koreaiak is. Kár, mert az Octavia jó autó amúgy, még ha Ön nem is ezt olvasta ki a tesztből.

- azért kellett megírni az 1.6-os tesztjét, mert ilyet vesz az emberek jelentős része. Jelenleg ez kapható, ezért, amikor teszt készül, nem vehetjük figyelembe, hogy egyszer majd lesz jobb. Inkább majd kipróbáljuk azt is, és akkor megírhatjuk, hogy tényleg jobb-e. Az 1.6 MPI-t egyébként nem az 1.4 TSI fogja váltani, hanem az 1.2 TSI 105 lóerővel, de csak 2010 negyedik hetében indul a gyártás ezzel a motorral.

- az Ambiente szinten a Porsche Hungaria legfrisebb árlistáján (márc 11. kiadás) 216 ezer forint az 1.4 TSI felára. Nem tartom kizártnak, hogy körbe lehet vele autózni egy Toyotát, de nem is állítottam az ellenkezőjét. Ellenben az 1.6 MPI-vel garantáltan lehetetlen, még egy tízéveset is. Pont ezért írtam az olvasóknak, hogy talán érdemesebb 1.4 TSI-t venni, ha már ennyit elköltenek Octaviára.

Üdvözlettel:
Papp Tibor

Kedves Tibor,

Köszönöm a válaszát. A mai világban ehhez sincs hozzá szokva az ember, hogy válaszolnak neki.
Sok mindenben igaza is van viszont hadd hívjam fel arra a figyelmét, hogy nem azért nincs a VW csoportnak "jó" 1.6-os motorja, mert (azok mérnökök akik tudnak tervezni olyan motorokat mint a 2.0 T 180 LE vagy a 2,0 TFSI 200 LE motor, amelyek a világ legjobb motorjai lettek) nem tudnak tervezni 1.6-os motort, hanem azért mert akkor nem lehetne egy akkora autót mint az Octavia pl. 4 millió Ft alatt adni. Itt sokkal fontosabb az ár/érték arány mint a motor modernsége.
Amúgy egy Honda Accordot használok 2.0 benzin motorral tehát nem vagyok skoda fan...


Üdv himpi

Osztom a véleményét, nem feltételezem róluk, hogy ügyetlenek, sőt...az indok: haszonszerzés. Mennyit kereshetnek rajta: évi 100 ezer motor mondjuk, csak szelepből 200 ezer, ugyanennyi szeleprugó megtakarítása, stb... Viszont ezt én nem vehetem számításba, amikor a motorról kell írni.

Üdv: Pt
 

Tárgy: octavia16
Dátum: Sun, 15 Mar 2009 09:52
Feladó: SOF
Címzett: Papp Tibor


Kedves Tibor

Mit a Skoda Orrmotor Fanclub alelnöke és egykori Octavia 1.6Mpi tulajdonos írok most önnek.
Kérem tegyen egy pozitív lépést és kérdezzen körbe egy-két megbíztható skoda szervízt (nem Porsche természtesen) erről a motorról.
Csak szuperlatívuszokban fognak beszélni!
Mennyi km volt a teszt autóban? 
Nálunk köztudott, hogy az autó kb 6-8000 betöltött km után autómatikusan átáll egy másik üzemi működésre. Megváltozik a program és mind a fogyasztás mind a menetdinamika erősen javul. Kb 40 000km-t tettem az octaviámba annó és mind városban mind országúton autópályán elég volt. 160-180km órát simán tud és nem véletlenül adják hozzá az ESP-t mert van nyomatéka rendesen, kérem várja meg ha már bejáratták azt a szerncsétlent...

Üdvözlettel
Sztojanov Krisztián
SOF alelnök

 

Kedves Krisztián,

bár a tesztautóban kevés kilométer volt, azért a versenysemlegesség jegyében annyit hozzátennék: más tesztautók esetében ugyanez a helyzet, vagyis az Octavia nem volt hátrányban. Nyilván az lenne az abszolút fair, ha vennénk egyet, és mondjuk beletolnánk százezer kilométert, de a TC erejéből arra futja, hogy mondjuk pár év múlva megnézzük, milyen használtan.Szerintem meg is fogjuk, hiszen szép számban vannak a piacon. Nyilván, a konstrukció egyszerűsége nagy előny, ami egy használttesztben már előtérbe kerül, egy újautó-teszt esetében viszont ahhoz kell viszonyítanunk, hogy mit tud a konkurencia, hasonló szinten. És azért bármennyire is fáj a klubnak, többet tudnak. Akinek ez nem tetszik, vegyen bele más orrmotort, hiszen már van jobb, mint említettem. Aki pedig úgy érzi, hogy elég az 1.6 MPI, az ne. Ilyen egyszerű ez - ettől nem lesz senki se több, se kevesebb.

Tekintve, hogy nem ez az első találkozásom az 1.6 MPI-vel, másik program ide vagy oda, csoda nem történik vele. Ami meg történik, azt bele is írtam a cikkbe, nevezetesen, lemegy a fogyasztása.

Azt pedig külön köszönjük, hogy oldalukon "Tájékozatlan újságírás" címmel szemlézték is a cikket, gondolom, ez a megállapítás az autóval kapcsolatos pozitívumokra  ("Egyébként meg kell állapítani, hogy lényegesen jobb vezetni az 1,6-ossal a nagy szemű Octaviát, mint a paraméterei alapján hinnénk. A váltóval jól kompenzálták a kis nyomatékot, rövidebbek, ezért hamarabb fogynak el a fokozatok – szinte úgy, mint egy dízelnél –, de a normális közlekedésben ez nem zavaró,....") is érvényes. Vagy nem?

Üdvözlettel:
Papp Tibor
 

Tárgy: octavia16
Dátum: Sun, 15 Mar 2009 18:55
Feladó: B.Attila
Címzett: Papp Tibor


Kedves Tibor !

Pár apró észrevételem lenne. Nekem egy 98-as Golf IV-em van "ezzel" az 1.6-os motorral, csak euro 2 kivitelben.

Valóban őskövület ez a konstrukció, de egyben ez az előnye is. Pl egyszerű mint egy bot, van hozzá minden utángyártva, bontva, és ha nem csak abban gondolkodunk, hogy 3 évesen eladjuk 60-80 ezer km-rel, akkor fontos lehet a fenntartás költsége is. Ez a motor a gyakorlatban ugyanazt tudja, mint a 16 szelepes változata, csak épp pl a vezérműszíj cseréje fele annyiba kerül !!! (persze nem márkaszervízben) A teljesítménye tényleg nem egetrengető, de szerintem ebben nem azt kell nézni, hogy 1.6 l-ből hoztak ki 102 lovat, hanem azt, hogy van egy 102 lovas autóm, aminek egyszerű a motorja, és a 148 Nm jelentősebb részét ad le alpjárat közelében, mint bármelyik mai diesel. Nem rakéta, de amit kell, azt kényelmesen tudja. Nyilván nem autópályázásra termett, de napi, főleg városi használatra jó.

És ami a legfontosabb: ha nem Bp-en élünk, akkor sokkal nyugisabb az élet, a forgalom, és a fizetés is kisebb, ezért jelentősen mások lehetnek az autó vásárlás szempontjai, ami a Skoda vásárlók népes táborát nézve, nem is csoda. Ha én vennék ilyen autót, én sem az agyon bonyolított 1.4-essel venném, már csak azért sem, mert ha annyira törekednék az élményre, nem Skodát vennék...

Szóval én támogatom a VW-t, hogy gyártja még ezt a motort, és azt is nagyon sajnálom, hogy a VI-os Golfot csak DSG-vel lehet rendelni, mert mire 5-8 év múlva vennék egyet, nem mindegy, hogy mai áron kb 120-150 ezrből fel tudom újíttatni, vagy ember nem lesz, aki szét merne szedni egy DSG-t, az alkatrész árakról nem is beszélve.

Ja, és követelném, hogy lehessen világos szürke kárpittal is rendelni az új Golfot !!!!!!!

Köszi a türelmet !

Üdv:

B. Attila

 

Kedves Attila!

Hát igen. Ahogy mondani szokták (amikor valamit nem nagyon fejlesztenek tovább), ez egy jól bevált motor. És tényleg meglepően jól autózható, még a nagy Octaviában is. Leginkább autópályán jönnek ki a hátrányai, aki erre keres autót, az úgyis inkább TDI-t vesz. El kell ismernem, és ez benne volt a cikkben is, hogy komótos autókázáshoz bőven elég az 1.6 MPI.

Ha jól emlékszem, amikor a Golf IV-be szerelték, még a 316-318-as BMW-k motorjai is nyolcszelepesek voltak, mert akkoriban még nem volt annyira zsenánt. De azért ma már tényleg az, nekünk azt is néznünk kell, hogy mit tud a konkurencia. Mert az is hozzátartozik, hogy az Octavia, vagy épp az ugyanennyibe kerülő VW Jetta nem szóróajándék, még 1.6 MPI motorral sem.

Tévedés ne essék, a cikkben példaként felhozott Avensisünket sem versenyautónak vettem. Az talán egy picivel nagyobb, a csomagtartója meg kábé ugyanekkora, csupán azért hoztam fel példaként, mert a benne lévő 1.6-os motort lecserélték 2001-ben.  Hozzátenném, hogy sok gond ezzel sincs. Igaz, ebbe érdemes a gyári vezérműszíjat használni, ami valóban drágább, ha nem is sokkal.  Igaz, már a VVT-i motorokban nincs is ilyen alkatrész, mert láncosak. (Átkozott fejlesztők, nem tudtak előbb akcióba lépni?! Épp most vagyok túl a szíjcserén...)

Valószínűleg a VW is tudja, hogy mifelénk van létjogosultsága ennek a motornak, bár a (norma szerint!) 10 literes városi fogyasztás egy Octaviában tényleg erős túlzás. Igazából nem is az a baj, hogy nem megy, hanem az, hogy nem kifejezetten takarékos. A tartósságát, alkatrészárait pedig jól minősíti az autó értéktartása, legyen szó Golfról vagy Octaviáról.

Sajnos nem tudom, hogy a Golf DSG váltói hogy bírják majd a strapát, különösen a száraz tengelykapcsolós, hétfokozatú változat, amit a kisebb motorokhoz adnak. Ha ilyenben gondolkozik, talán érdemesebb Németországból behozni, ott talán jobban szervizelték. Az Octaviához viszont még adják a régi jól bevált Tiptronic automatát az 1.6-oshoz. Bár, hamarosan okafogyottá válik ez az egész 1.6-os kérdés, mert leváltják az 1.2 TSI motorral a Skodában is.

A kárpitos követeléseihez pedig csatlakozom!!! Le a bézzsel, le a feketével, éljen a világosszürke Golf-kárpit!

Üdvözlettel:
Papp Tibor
 

Tárgy: octavia16
Dátum: Sun, 15 Mar 2009 10:54
Feladó: konigl
Címzett: Papp Tibor


Az, ahogy az anakronisztikus 1.6 MPI-t osztotta, kifejezetten szimpatikus volt. A cikk végén található szó használatába viszont csúszott egy kis hiba. Természetesen a kraft, több mint helytálló, a kaizen viszont nem illik ide. Ez egy gyártási filozófia, aminek semmi köze nincs műszaki fejlesztéshez vagy nem fejlsztéshez. Azt próbálja ésszerűsíteni, olcsóbbá, "lean"-ebbé tenni "ami van", tehát a meglévő gyártási struktúrát.

 

Igen, én itt a tökéletesre való törekvésre gondoltam, és nem az üzemszervezésben használt, kissé továbbfejlesztett jelentésére. Persze, lehet, hogy nincs igazam.
Üdv:
PT

Dagonyázni japán veteránautókban

2009 március 18., 22:29 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Tárgy: képek januári tokiói veteránautó-kiállításról

Dátum: Wed, 18 Mar 2009 13:58:26 +0100

Feladó: Németh Zoltán

Címzett: Winkler Róbert

Kedves Totalcar-osok!

Ha van kedvetek végigböngészni, szívesen elküldöm a januári tokiói veteránautó-kiállításon készített képeimet. Vigyázat! Tehetségtelen fotós hobbikamerával rossz fényviszonyok között készített fotóiról van szó. Profik csak illuminált állapotban nézzék végig.

Amúgy fél évig voltam Tokióban, egyetemen kutatgattam (ez volt az ürügy és a pénzforrás), mellette sokat kirándultunk a feleségemmel (amire volt időm, leírtam a nemeszuszan.blog.hu-ban, de azt hamarosan szanálom), végigkóstoltuk a nyers tengeri herkentyű kínálat egy szerény hányadát, és sokat áztunk forró vizekben. A kiállításba véletlenül futottam bele, eredetileg csak a Tokiói-öbölben lévő Odaiba-szigetet akartuk meglátogatni (van ott egy igen remek tengerészeti múzeum). A népszerűbb autókból általában egy tucat is kinn volt, a japánok láthatóan nagyon büszkék voltak az utolsó csavarig tökéletesen restaurált/karbantartott oldies járgányaikra.

Németh Zoltán

Köszönjük, és ezennel meg is osztjuk olvasóinkkal.

Csikós Zsolt

Sima dízel kontra SDi

2009 március 16., 16:08 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Tárgy: sima dizel kontra sdi

Dátum: Sun, 8 Mar 2009 12:12

Feladó: N. Attila

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt  Papp Tibor úr!

Ezt a levelet az  "RSVPTC" rovatba szerettem volna küldeni, de mivel nem vagyok az internetezés nagy szakertője csak ebbe a formába jött össze, ezért szíves elnézését kérem. Jelenleg egy VW Polo 1.0 (AUC) 6n2 autóval rendelkezem, ami sajnos a csalódásomra elég sokat fogyaszt: naponta megtett 5km oda, 5km vissza út alatt kb. 8-10 villanyrendőr kivárásával elfogyasztja a 8,8-9 liter üzemanyagot is, ez a fogyasztás hosszúba kb 4,8-5 liter (ebből gondolom hogy a motornak semmi baja). Szeretnék vásárolni egy szintén VW Polo-t de dízelt. Két kérdésem lenne:

1. Mi az oka ennek a szélsőséges városi fogyasztásnak, a városon belüli szinte kétszerese a városon kívüli fogyasztásnak?

2. Anyagi megfontolásból egy 6n1 Polo-ra gondoltam, nem akarok tdi-t, a sima örveny kamrás dízel és az sdi dízel közül melyik fajta az előnyösebb: fogyasztás, tartósság, fenntartási költségek szempontjából? Kérem mondja el az előnyeiket és a hátrányaikat.

                         Előre is köszönöm a válaszát: N. Attila 

Kedves Attila,

így is megkaptam.

Sajnos az Ön Polójában nem a legmodernebb, nyolcszelepes motor van, amit súlyosbít, hogy rövid utakon használja. Azonban, még mielőtt lelöki az első szakadékba, nézesse meg. Legalább a termosztátot/alapjárati rendszert, mert mindenképp túlzás ez a fogyasztás. Esetleg érdemesebb lenne a típushoz ajánlott motorolajok közül valami "hígabbat" használni, ha nem túl kopott. Persze, a bemelegedési fázisban minden autó többet fogyaszt, de ezt semmi sem indokolja. Az egyetlen elfogadható ok az, hogy az említett lámpáknál rengeteget ácsorog, hisz ilyenkor csak a benzin fogy, a kilométer meg nem nő, tehát 100 km-re vetítve extrém magas érték jön ki.

Már csak azért is javaslom a ránézetést, mert vegye bármelyik dízelt, azok valószínűleg biztosan nem tudnak bemelegedni az első pár kilométeren. Különösen igaz ez az extrém takarékos=kevés hulladékhőt termelő SDi-re. Az SDi-t én nem javasolnám komfort szempontjából sem: melegen is hangos és vibrál, a normál turbódízel legalább akkor elviselhető, ha már bemelegedett. A közvetlen befecskendezés előnye, hogy tényleg nagyon kicsi a fogyasztása, viszont a Polo méretéhez kicsit nagy a motor, ami nem azt jelenti, hogy túl erős (sőt), ellenben a vibrációi jobban meg tudják rázni a bódét.

Ha tehát a benzines Polót mindenáron le szeretné cserélni, én nem a dízeleket választanám, hanem vennék egy japán autót kis, könnyűfém benzines motorral (Yaris I, Micra K11 - csakazértis ideírom, bár elfogult vagyok vele, Mitsu Colt, Honda Logo - ez elég ritka, esetleg Jazz) - netán egy 16 szelepes, 1,2-es Clio II-t. Ezek nagyon gyorsan bemelegszenek, és takarékosak. Ha viszont ragaszkodik a dízel Polóhoz, akkor inkább válassza a normál dízelt, mert bár egy hangyányival többet eszik, ezzel nem tűnik megváltásnak az a pillanat, amikor végre leállíthatja. Ha nem szempont, hogy Polo legyen, van egy titkos tippem: egy megkímélt Citroen Saxo 1.5d. Kisebb motor, gyorsabb melegedés, kisebb vibráció, nagyon kis fogyasztás. Megér egy próbát.

Üdvözlettel:
Papp Tibor

Át akar-e verni a motorom vevője?

2009 március 13., 16:06 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Tárgy: motoreladás

Feladó: Szilágyi János

Dátum: Thu, 12 Mar 2009 22:39

Címzett: Csikós Zsolt

Szia Zsolt!

Röviden magamról. 35 éves vagyok. A lényeg, hogy vettem tavaly télen egy motort, egy cbr600-as Hondát. 17 éves koromban motoroztam utoljára, etz150-nel. Kicsit nagy ugrás volt, győztek a lóerők. Férfias, vagy nem, nekem túl sok ami egy ilyen motorban van. Meghirdettem a motort (Írországban élünk). Rá két napra jött az első és eddig egyetlen érdeklődő. Angliából.

Kérdezett ezt-azt a neten, ami ilyenkor szokásos. Válaszoltam szorgalmasan. A következő e-mail jött: minden rendben (egy képet látott a motorról), kéri az adataimat, hogy hova küldje a pénzt. De nem ő jön majd a motorért, hanem küld valakit.

Írtam neki, hogy semmi gond, küldje el a csekket, és ha be tudom váltani, jöhet a motorért.

Válasz: ok csak küldjem el a cimem. Nem kért bankszámla számot, semmit, csak a címem, telefonszámom.

A kérdes: ki vesz úgy járművet, hogy előtte nem nézi meg, nem próbálja ki? A másik: ez túl szép, hogy igaz legyen.

Két napja töröm a fejem, hogy hol a buktató. De nem jövök rá. Csak a címem és a nevem kéri. De ilyen nincs. Te mit tennél a helyemben? Én még egy telefonszámot sem tudok az illetőről.

Válaszod köszönöm.

Üdv L200

 

Szia János!

Feldobtam a problémádat a szerkesztőségben, hátha valaki találkozott már hasonló üggyel. A következő válaszokat dobták be a kollégák:


Bende:
Engem is megpróbáltak egyszer beszopatni ezzel.

A következő van. Jön a másik ember, hoz egy sokkal nagyobb értékű csekket, nem kp, és nem utal. Ez lehet traileresnek tűnő egyszerű munkás, akit azzal indítottak útra, hogy te majd kifizeted a csekkből.

A nagyobb értékű csekket elfogadod, hiszen mégis előre fizet, meg kedves, meg minden, és visszaadsz kpban. Általában péntek délután mindez, banki idő után, messziről, tehát nincs szíved megszopatni.

A csekken meg nincs fedezet, de ez már csak hétfőn derül ki a bankban.

Tibi


Tóthzé: 

Mondd, hogy örök pesszimista vagyok, de: esetleg el akarja lopni? (Angliában a motorok 60 százalékát otthonról lopják el, mert ott nincs lelakatolva, beriasztva, munkaidőben nincs otthon senki. Megadod a címed, tudják, hogy ott egy motor, megadod a telefonszámod, fel tudnak hívni valamilyen egészen más ügyben - pl. hogy fontos iratot hoztak, engedd be őket - és tudják, hogy nem vagy otthon.)

TéZé


Kérdezzük a TC-olvasókat: találkoztak hasonlóval? Mit kellene tenni, ha ez volt az egyetlen vevő, fontos eladni a motort, de nem szeretné János, ha baja lenne?

Üdv

Zsolt

Megmentsük-e a szép, de már csipás Skodát?

2009 március 13., 13:43 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Tárgy: Skoda 105

Feladó: Sz. Tamás

Dátum: Tue, 10 Mar 2009 19:36

Címzett: Csikós Zsolt

 

Kedves Zsolt!

Rendszeresen olvasom a Totalcar-t és rengeteg hasznos dolgot találok, mindamellett, hogy jókat is mulatok a mókás teszteken. Gratulálok, jó a szerkesztés!

Úgy látom, hogy sok olvasó kérdez, én is szeretnék tanácsot kérni egy kérdésben.

Nekem egy 1988-as Skoda 105L-em van. Az egykori szomszédomtól vettem 44.000 km-el. Garantáltan ennyi volt benne, mert ismertem az autót. Azóta én is belenyomtam ennyit, most 88.000-nél áll az óra. Az autó egyben van, egészen szép állapotú, vizsgákon mindig átengedik, pedig nem fizetem le a biztosokat. A motorja szépen üzemel és az egész autóval alapvetően semmi bajom. Legfőbb értéke, hogy nagyon olcsón fenntartható, sok dolog házilag elintézhető, ha szükséges.

(pl. HAL jeladós elektronikus gyújtást kapott). Mivel nekem nincs garázsom, így 8 éve a ház előtt áll és ez már kezd azért meglátszani rajta. Megjelent a korrózió, köröm nagyságú rozsda, festék felhólyagosodás néhány helyen. Ajtó sarkoknál, kerékdoboknál, küszöbnél. Nem tűnik vészesnek a dolog, még szerintem javítható, az utcán sokszor sokkal rosszabbakat látok, ezek tényleg hüvelykujj körömnyi méretűek.

Kérdésem: érdemes–e költeni egy ilyen autóra? Szeretném rendbe hozatni, néhány korosabb alkatrészt kicserélni, esetleg át is fényeztetni. Nem várható-e, hogy valami rendelettel előbb-utóbb kitiltják ezeket az autókat? (pl. szmogriadós őrület vagy katalizátor hiánya). Úgy gondolom, hogy 1 millió forint alatt csak roncsot lehet kapni, sok százezer kilométerrel. Ilyen autókat nem szeretnék, még ha Open, Ford, Volkswagen vagy akármilyen jól csengő neve is van. Nekem a lényeg az olcsón fenntarthatóság lenne és az a Skoda is elvitt még mindenhová probléma nélkül. Szeretném megtartani és rendben tartani. Érdemes vajon?

Köszönöm a segítséget!

Üdv: Tamás

Üdv Tamás!

Sajnos egy ilyen kint tartott Skoda 105 elpusztításában (a feleségemék családi autója volt, amit ő megkapott, amikor a szülők vettek egy Feliciát, 10 évig garázs, újkorától üregvédelem, alvázvédelem, rendszeres takarítás, öblítés, vakszolás, 106 ezer km-rel kaptuk) én is részt vettem. Ápoltuk, egyszer lakatoltattuk is, de már egy pandás levélírónak tegnap válaszoltam ez ügyben, és itt is csak hasonlókat tudok mondani.

Amíg átmegy a vizsgán az autó, pár tízezer forintnyi költéssel műszakilag egyben tartható, érdemes megtartani, mert ma, Magyarországon nagy érték bármilyen ismert múltú, jól működő autó, legyen az bármilyen korú, márkájú. De nagyobb pénzeket nem érdemes költeni rá, mert a Skodák (mint általában a hetvenes-nyolcvanas évek autói) alattomosan rohadnak. Ahol egy kis csipa van, ott valószínűleg a fél elem cserére szorul, mert a csipa belülről indul, a visszahajtott, esetleg csomópontban találkozó lemezektől.

Egy ekkora autó tisztességes lakatolása a korrózió mértékétől függően (ami kizárólag teljes szétszedés, a festékrétegek eltávolítása után mérhető fel) 200-500 ezer forint. A sufnilakatolás 30-80 ezer. A kettő között nincs félút, azaz van, a szépen megcsinált sufnilakatolás 150 ezerért, ami ugyanúgy szétmállik három éven belül, mint a csúnyán kivitelezett, csak többe kerül.

Ha nem szedik szét, bontják vissza a vázig, járnak utána a legkisebb karosszériagyanúnak is, mindig benn marad rozsdás góc, hamarosan megint ugyanannyit rá lehet költeni. És közben a fékcső-elosztó (a 105-ösökben alumínium volt, ha jól tudom), is lemezesre rohad, a motor sem az az örökéletű (120-180 ezer kilométer között általában generálra szorul), meg a millió egyébre is költeni kell, fékek, futómű, itt egy ablakemelő, ott egy szellőzőmotor, a költségek szépen halmozódnak.

Nem véletlen, hogy nem használják ezeket az autókat örökkön időkig. Két út áll előttük: használni őket, amíg véráldozaton innen menthetők, vagy könyékig beletúrni, vagyonokért (úgy sejtem, hogy egy korrekt rendberakás, külső-belső fényezéssel, teljes, vázig bontott lakatolással, üregvédelemmel, a gyanús gumikéderek cseréjével, a kötőelemek újjal való pótlásával együtt olyan egymillió forint minimum) pedig fanatikusoknak menthetőek ezek, de utána nem szabad már őket kint tárolni. Az Ön autója épp fáradni kezd, szerintem szimpatikus és gondos használatban, kis lakatolással még nagyjából három-öt éve van, utána fájdalmassá válik a fenntartása. De azt észre fogja venni. Amíg működik, vigyázzon rá, és semmiképpen ne törje össze, mert azokon a helyeken extrém módon felgyorsul a korrózió.

Üdvözlettel
Csikós Zsolt

Tárgy: RE: Skoda 105

Feladó: Sz. Tamás

Dátum: Wed, 11 Mar 2009 21:58

Címzett: Csikós Zsolt

 

Kedves Zsolt!

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Sokat hasznos infót kaptam és figyelembe is fogom venni őket.

Valóban, a legjobb megoldásnak az tűnik, hogy amíg nem kell sokat költeni rá, addig nem szabad megválni az öreg 105-östől, de sokat viszont nem szabad már beleölni. Szép lassan el fog kopni, eddig remélhetőleg lesz lehetőségem pénzt spórolni egy másik, egyszerű igáslóra. A belvárosi kitiltás nem zavar különösebben, úgysem lehet haladni Budapesten, nem szoktam ezért máskor sem kocsival bent járni.

Az említett másik autók közül a Felicia tetszene a legjobban, mert annak van kombi változata és hosszú távú utakra az nagyon praktikus. A 105-ös csomagtartóját gondolom nem kell bemutatni....  elég szerencsétlen megoldás. Az újabb típusoktól viszont mindig azért idegenkedem, mert már nem olyan fapadosak, mint a régiek, motorvezérlő elektronika + ilyen-olyan kütyük vannak bennük, amelyen el is romolhatnak és akkor biztos nem olcsó a javításuk. De mire a 105-öst elnyeli a bontó, addig már nem lesz olyan autó a használt piacon, amelyik ne lenne teletömve ilyen kütyükkel, így ez kikerülhetetlen lesz.

Minden jót kívánok,

Üdvözlettel,
Tamás

Szép autót tennék el tíz évre, veteránnak. Érdemes?

2009 március 9., 17:08 Módosítva: 2009.07.25 20:01

Tárgy: E34 veteránnak

Feladó: Peter Sári

Dátum: Fri, 6 Mar 2009 09:52

Címzett: Csikós Zsolt

Szia Zsolt!

Egy barátomnak eladósorba került az 1992-es BMW 525i-je. Az autó törés-és korróziómentes, kisebb hibái persze vannak, de szinte gyári állapotú (pl. a kazettás gyári magnó van benne még mindig). Előéletéről annyit, hogy egy svájci prof.-é volt, majd a barátom vásárolta meg tőle (együtt dolgoztak). Kb. 8 éve van az országban, azóta nem sokat ment.

 

Érdemes-e az autót megvenni 500e Ft-ért és elspájzolni mondjuk 10 évre, hogy később veteránt faraghassak belőle?

Veteránként lesz-e értéke egy ilyen autónak előreláthatólag?

Milyen károkat szenvedhet, ha 5-6 évre, vagy akár többre is garázsba teszem és csak néha indítom be?

Ha én nem veszem meg, akkor be lesz számítva egy új Poloba, ami nagy kár lenne. Mellesleg nem tudnám hol tárolni és használni sem, mert külföldön élek és 5-6 év múlva tervezem a hazaköltözést.

Üdv,
Peti

Szia Peti!

Tisztázzuk: tudnád hol tárolni, vagy sem? Valahogy nem egyértelmű, de nagyon fontos, mert egy kint ácsorgó, használaton kívüli autó öt év alatt lényegében rommá válik...

Most 16 (majdnem 17, csak most kezdődött 2009) éves az autó, 10 év múlva csak 27 lesz, a most 27 éves 5-ös BMW-k az áruk mélypontján vannak. Ha tehát 10 évre akarod eltenni, felejtsd el, többet költesz a tárolására (vagy arra, hogy nem adod ki az üresen álló garázsodat, nem tartod benne a napi autódat, stb.)

A korai 5-ös (E12) BMW-k, még a facelift előttiek most kezdtek talán drágulni (csak a recessz közbejött), és persze csak a szép állapotúak. Nagyon sok idő kell egy átlagos tömegautónak (mert veterános szempontból egy nem csúcsmotorral szerelt, négyajtós BMW az), hogy nőni kezdjen az értéke. Magyarországon ráadásul még jóval több, mint Nyugaton. Az érezhető értéknövekedésnek indult veteránok most a 02-esek, az utód E21 épp most kezd eszmélni, de csak az überszuper állapotúak mennek egymillió táján, mert még csak a fanatikusok veszik őket. És a kis BMW-k kultikusabbak, mint a közepesek, az ilyen négyajtósokból a hatvanas évek közepi Neuen Klasse lassan szivárog felfelé, de az már 40 éves. És pénz az 1,5-2 millió forint, mikor benne áll régi pénzben mért 500 ezer kamatok nélkül? Nem. És számold bele, hogy a Neuen Klasséból százezrek készültek csak, talán egymillió, a te fajta 5-ösből milliók, tehát még lassabban válik majd veteránná, mert nem annyira ritka. Szerintem az a kocsi 2030 körül kezd érezhetően érni valamit. Az bő húszévnyi tárolás, elég nagy kín, valljuk be. És ha most veszel egy már az árgörbe alsóbb pontján levő BMW-t, ami hamarább elindul - egy E28-ast, mondjuk, olyanból is van nagyon szép - tíz évvel korábban a pénzednél leszel. Veteránautó csak akkor jó befektetésnek, ha extra értékes. Ferrari, Aston-Martin (de egy-egy rossz szérián azért csúnyát lehetett bukni azoknál is, gondolj csak a Mondialra, vagy a 400-asra, illetve az Astonnál a DBS-re), különleges szériájú, faros Porschék - ilyenek. Meg ha véletlenül felkapják valami film miatt, vagy kultusztárgy lesz, mint a régi Nissan Skyline GT-R-ek, vagy az Escort Mexicók. De ezeket a trendeket nehéz előre látni. Különben minden ilyen eltevősdi inkább érzelmi dolog. Persze attól még simán megér 500 ezret az autó, csak nem kéne nagyon eltenni.

Az autónak az állás nagyon rosszat tesz. A gumialkatrészek elporladnak, legjobb esetben is megkeményednek, a fék berohad, az elektromos cuccok oxidálódnak, a kenőanyagok megdermednek, beszáradnak, a kis járatok eldugulnak. Ez sajnos egy fűtött, száraz garázsban is megtörténik, maximum lassabban. A felbakolás, valamint a speciális, felfújható, mesterségesen szárított veteránautó-sátor az igazi megoldás, ám annak működése pénzbe kerül. Még egy agyondédelgetett veteránautót is illik havonta-kéthavonta beindítani, menni vele egy nagyobb kört, fékezgetni, bekapcsolni a fogyasztókat, átmozgatni az egészet. A raktárba eltevés csúnya pusztítás, persze annál jobb, mintha kint hagyja az ember. Annál minden jobb.

Ha a pénz mozgat, bele ne vágj. Ha úgy gondolod, tízegynéhány év múlva nagyon vágysz majd egy ilyen BMW-re, vedd meg, mert erről tudod, hogy most jó, és hidd el, tíz év távlatából mindegy lesz, hogy 200, 800, avagy 500 ezerért vetted. De ne falazd el.

Üdv
Csikós Zsolt
totalcar.hu

Xenont legálisan?

2009 március 9., 14:10 Módosítva: 2009.07.25 20:01
14

Tárgy: xenon
Dátum: Sat, 21 Feb 2009 17:34
Feladó: K. Tamás
Címzett: Papp Tibor



Kedves Papp Tibor!

Kisebb dilemmában vagyok xenon ügyben. 2008-as Swiftbe szeretnék a halogének helyére xenont. A költséghatékonyabb megoldás a xenon hatású izzó. Ezek működése gondolom a halogénhoz hasonló, csak valahogy színezve vannak.
A kissé komplikáltabb megoldás a xenon szett lenne. Úgy láttam 30-40 ezer körül már vannak egész jók, ezekkel csak az a problémám, hogy nincs kedvem műszakin vagy a rendőrnek magyarázkodni.
A lényeg az lenne, hogy legálisan használhassam, lehetőleg ne vakítson senkit, én legalább úgy lássak vele, mint a gyári 60/55 W-os halogénnel, és fehér fénye legyen, szeretném elkerülni a hülyegyerekkék fényt. Ez xenonnál 5000-5400 K körül mozog. Xenon hatású izzóknál van erre valami jelölés?
Szerinted?
Remélem kicsit több infóval rendelkezel, mint én, bízom benne, hogy tudsz valami használható tanáccsal szolgálni!:)

Üdv:
K. Tamás

 

Kedves Tamás!

Valóban több infóval rendelkezem, például tudom, kit kell ilyen kérdésben felhívni. Esetünkben Szabotin Jánost, a Hellánál.

Ez alapján erősen úgy tűnik, megoldhatatlan problémákkal kerülsz szembe, amikor legalitásba kényszeríted magad xenon-ügyben. Hogy miért?

Mert a törvények szerint bizonyos műszaki előírásoknak meg kell felelni. Vagyis: el kell látni a fényszórót dinamikus magasságszabályzással, hogy amikor ágaskodik a sok paripa, vagy tele van cuccal pakolva a feneke, ne az égbe világítson. Másrészt, kötelező lenne a fényszórómosó is, hogy a fényszóróra rakódó kosz ne szórja a fényt, mert az szintén vakítást okoz.

Tegyük föl, hogy ezeket sikerül megoldani. Onnantól kezdve nem éri meg anyagilag az egész. Hozzátenném, hogy lényegében senki sem teszi meg, aki az utólagos gázkisüléses xenonokat beszereli, ezért folyik ki a többiek szeme az utakon.

A műszaki problémák azonban nem érnek itt véget. A Swiftben H4-es halogén izzók vannak, és a lámpa bevizsgálási jelölésében a HCR betűk szerepelnek, ami arra utal, hogy a tompított és távfényt is halogén fényforrás szolgáltatja. Vagyis erre van méretezve. Ha xenonra (gázkisüléses) lenne, akkor DCR betűjele lenne.

Ezt nem véletlenül írják rá. Ugyanis más a fény kilépő felülete a kétféle fényforrás esetében, és ez döntően befolyásolja például a szórt fény mennyiségét. Azt mondják, hogy a szórt fény 0,7 luxig még nem vakít, de a xenonoknak így is megengednek 1,4-et az előírások. A gagyixenonok esetében, amit beraknak pár tízezerért a H4-es izzó helyére, a szórt fény 70-80 lux is lehet. Hát ezért vakítanak.

És még egy gond. A xenon fényforrások a sugárzás egy részét UV-sugarak formájában szolgáltatják, ez az arány 14 %. A halogénre méretezett lámpák műanyag buráit nem látják el UV-védelemmel, ezért beszürkülnek, elöregszenek. Márpedig a Swifted burái műanyagok.

Ami a HID-xenonok fényét illeti, normálisan a napfény úgy 4700 Kelvin színhőmérsékletű (bár a fotográfiában mást tartanak, ez kb a késő délutáni meleg fénynek felel meg). A xenonokat ennél kicsit sárgásabbra készítik, úgy 4300 kelvin környékiek a gyárilag szerelt xenonok, aminek az az oka, hogy a fényforrás öregedésével a színhőmérséklet eltolódik a kékesebb árnyalatok irányába. Vagyis egy idő után pont jó lesz, majd egyre jobban elkékül. Elvileg 2500 üzemóra után a gázcsöveket ki kellene cserélni, mind a két oldalon.

Viszont Kínában kicsit más a technológia. Valamiért ők nem tudják, vagy nem akarják azokat az eljárásokat alkalmazni, amivel pontosan beállítható a színhőmérséklet, hanem csupán összekeverik a színt meghatározó, különböző fémsókat , aztán a megmérik a végeredményt és ráírják a dobozra (a rendes gyártók gőz állapotban keverik precízen). Ezek a gázkisüléses noname fényforrások általában kékesebb színűek (=magasabb a színhőmérsékletük), de ez egyben magasabb UV sugárzással is jár, ami még gyorsabban öregíti az arra nem felkészített lámpaburát.

De hát ez amúgy sem lenne legális, tehát hagyjuk.
Nézzük az alternatívákat.

Kék fényű („xenon hatású”) izzó, ezeknek vagy a buráját színezik, vagy a gáztöltetüket vadítják meg egy kis xenongázzal. Te nem szeretnél hülyegyerek-fényt, amiről már tudjuk, hogy ez az elhasználódott gázkisüléses xenon fényét imitálja. Kilőve.

Szívem szerint azt mondanám, hogy úgynevezett megnövelt fényerejű H4-es izzókat tegyél be, hiszen ezek fénye ugyanolyan, csak erősebb, ugyanakkor pontosan azt tudja, amire a lámpatestnek szüksége van. Ez tűnik a legtörvényesebb megoldásnak. Sajnos néha a kereskedőknél nehéz elkülöníteni a gagyi xenon-hatásút a minőségi nagyobb fényerejű halogéntől, érdemes hozzáértőknél vásárolni.
Azonban ennek is vannak hátrányai.

Egyrészt nem érdemes túlzásokba esni. A másfélszeres fényerejű halogének élettartama kábé a fele a normálakénak, és kétszeres az áruk. Hát ez van. Én spéci egy plusz harminc százalékos, józanabb verziót választanék, az tovább él.

Van egy kis munkavédelmi oldala is ennek. A megnövelt fényerőhöz kicsit felturbózzák a halogén-körfolyamatot az izzón belül, vagyis több gáz van benne. Amikor működik, úgy tizenöt bar a belső nyomás, ami triplája a normál halogénokénak. Tehát amúgy sem tanácsos a forró izzót cserélgetni, mert süt, de ezt meg pláne nem. Mert ha hozzákoccan valamihez, felrobbanhat.

Még egy apróság. Ha azért akarsz xenont, mert nem látsz eléggé, legelőször nézesd meg, hogy jól van-e beállítva a lámpa és jól áll-e benne az izzó. Ha igen, akkor azt, hogy megkapja-e a rendes feszültséget. Vagy nézesd meg egy szerelővel, aki ugyanezt fogja csinálni. És ha minden oké, akkor lehet bővíteni. Sajna a legtöbb HID-xenont is úgy adják el, hogy "bárki beszerelheti" a ház előtt, pedig legalább a lámpát be kellene állítani hozzá rendesen.

Üdvözlettel:

Papp Tibor