RSVPTC

Tempomat

2009. március 30., 14:25 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0

Tárgy: tempomat
Dátum: Sun, 15 Mar 2009 00:35
Feladó: Bence
Címzett: Papp Tibor


Méltatlanul marad ki a Honda ezekből a radaros tempomatos felsorolásokból, anyám 2 éves CRV-je is tudja a radaros távolságtartást gond nélkül, és amikor kijött a Honda ezzel, akkor a Mercedes még cseréplécen döccenve próbálta ezt szimulálni.

Meg persze a Lexus is gond nélkül megoldja a feladatot :)

Üdv:

Bence

 

Kedves Bence!

Azért maradt ki, mert nem a radarosról volt szó, hanem egy régebbi rendszerről, amely fékezett, ha pl. túl meredek volt a lejtő, így nem volt elég a puszta motorfék a beállított sebesség tartásához. A radarost végképp nem akartam belekeverni a dolgokba, mert nehogy valaki ilyet akarjon utólagosból...amúgy is volt róla szó bőven, a CR-V-s, új Accordos cikkekben. Nem lehet mindent egyszerre:)

Üdv
Pt

Bezzeg a belgák!

2009. március 24., 14:24 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
37 hozzászólás

Kedves olvasóink,

Köszönjük az értékes információt: most már mi is tudjuk, hol vannak még Magyarországon automata benzinkutak. Mentségemre szolgáljon, hogy én embermentes automatát írtam, az olvasó számára meg legyen mentség az örömben érzett hirtelen felindulás, hogy hiszen ő tud egy hasonlót, még ha csak bizonyos szempontból hasonló is.

A tanulságos történeteket köszönöm, hasonlóképpen a banki robotok működéséről szóló leírásokat. A hogyan kapunk ottan áfás számlát-jellegű kérdéseket pedig továbbítottam a benzinkútra, ha megjön a válasz, frissítjük a posztot.

Üdvözlettel:
Winkler Róbert

 

Kedves Winkler Róbert!

Nagyon tetszett az automata benzinkútról írt cikke. Ha nem veszi rossz néven, szívesen leírom a gépek hétvégi munkabeszűntetésének okát! Ami egyébként nem is feltétlenül csak a hétvégét jelenti.

A bankkártyás vásárlás során az ember nem a saját pénzét használja, hanem a kártyatársaságét, aki a kártyát kibocsátotta. A kártyahasználat pillanatában a saját bankjánál lévő egyenlege "csupán" a fedezetet biztosítja. Ezen szerepét pedig az egyenleg ellenőrzés után úgy tölti be, hogy egy zárolás kerül a számlára a vásárlás összegében, így biztosítva, hogy a tulajdonos ne tudja elkölteni azt. Miután a kártyatársaság feldolgozta a tranzakciókat, úgynevezett klíring fájl formájában eljuttatja a bankoknak a "követelését". A klíring fájl bedolgozásával történik meg a számlákon a tényleges terhelés és ezzel egy időben a zárolás feloldása.

Ez általában 1-3 nap, külföldi vásárlás, vagy dombor nyomott kártya offline használata esetén akár 1-2 hét is lehet. (Az offline használat olyan, mint amikor a bombázó testű szőke amerikai nő felbukkan a tenger habjaiból egy kis sziget tengerparti koktélbárjához közeledve és miközben a testén csordogál lefelé a tengervíz, ő a bikini alsójából előhúzza az... American Express kártyáját, amit a pultos egy vasaló gúnynevű szerkezettel lehúz, így a rajta található dombornyomásos adatokat egy indigós papírra nyomja, ami alapján majd az elszámolás megtörténik.)

A fenti feldolgozási folyamatok miatt adódik a kártyahasználat és az elszámolás közötti dátum különbözet.

Az Ön esetében ugye a vásárlás miatti zárolás (merthogy aznap este az online bankban még nagy valószínűséggel csak azt láthatta) és a tényleges terhelés közötti különbözetet nem árfolyam eltérés okozta, mint egy külföldi vásárlásnál, hanem a tényleges összeg utólagos korrekciója.

Egyébként a bankok saját automatái „vannak olyan” okosak, hogy pl. ha meghibásodik az automata és nem ad ki pénzt a tranzakció végén, ezt érzékeli és rögtön sztornózza a kp. felvét tranzakciót, valamint feloldja a zárolást.

A két eset között az a különbség, hogy egy „idegen” elfogadóhelynek nincsenek olyan magas jogosultságai a bank számlavezető rendszeréhez, mint egy saját hálózatban üzemelő automatának.

Remélem hasznos információkkal szolgáltam a „pénzügyi gépek” világáról.

(Néha magam is annak érzem… :)

Üdv
Laci

 

Szia!

Az Auchan már hónapoka ezelőtt nyitott automata kutakat, pl. Savoya park, Solymár, de ott KP-val nem lehet fizetni csak kártyával. Az is teljesen korrekt, ÁFÁ-s számlát is tud adni.

Egyedül arra nem jöttem még rá, hogy ATM KP felvételnek vagy POS terminálos fizetésnek könyveli el a tranzakciót. Előbbi esetében ugyanis pl. nekem "KP felvétel más bank auomatájából" cíművé válik a történet, amiért a bankom lehappol vagy 200 Forintot... a POS fizets ezzel szemben ingyenes.

Fény derül minderre, ha végre megjön a legutóbbi kivonatom, amin az első automata tankolásom elszámolása is lesz.

Üdv: Miklós

 

Szia!

Nem ez az első, még ha ez most nekik akkora reklám, hogy csak na. (Remélem legalább ingyen tankoltad meg a legnagyobb benzinfalódat ;-))

Az Auchan kutak közül is van jópár ilyen.

Szia!
Géza

 

Kedves Winkler Róbert!

Nem tudom mi számít teljesen automata benzinkútnak, de a Soroksári Auchan kúton már elég régóta lehet kezelő, benzinkutas, pénztáros, stb segítsége nélkül tankolni - igaz csak bankkártyával.

Bár a lábatlanit nem ismerem, de a cikk alapján azt hiszem, hogy hasonló lehet a rendszer: kiválasztom, hogy milyen üzemanyagot, mekkora összegért akarok vásárolni, megadom a pin kódot, levonják a kártyáról, majd tankolok.

A "nagyobb összeget választok ki, mint amennyi belefér a tankba" verziót nem volt bátorságom kipróbálni, emlékeim szerint készpénzzel se lehet fizetni.

A http://www.auchan.hu/popup.php?id=tankolas címen ellenőrizve valóban nem említenek készpénzes fizetési lehetőséget, de 24 órás nyitvatartásról írnak.

Üdvözlettel:
Álmos

 

Robi,

Belgiumban 95%-ban csak ilyen kutak vannak, bar olcsobb is az uzemanyag (1 centtel), mivel nincs szemelyzet.

S.

 

Kedves Róbert!

A cikkhez szeretnék annyit hozzászólni, hogy a soroksári Auchan benzinkútján már hosszabb ideje létezik 3 önkiszolgáló hely, úgyhogy nem kell egész Lábatlanig menni miatta :) . Persze itt nyitvatartási időben van "normál" kiszolgálás is, de éjjel csak az automata üzemel.

Üdv: Péter

 

Nehany eve Belgiumban elek, itt minden kut automata es keszpenzt nem fogad el csak kartyat. Viszont nem ertem miert kellene elore megadni az osszeget amiert tankolni akarok? Itt a tankolas vegen pontosan annyit von le, amennyiert tankoltam. Eleg logikus, nem? Otthon nincs ilyen opcio?

Udv,
Milan

 

A bankkártyaterheléssel kapcsolatban: én ugyanígy jártam pár éve Luxemburgban. Kihalt benzinkút a határ előtt, vasárnap este, de hát olcsó a benzin, úgyhogy még mindenképpen meg akartam tölteni a tankot. Kissé megszeppenve ugyan, de bankkártya be a kútoszlopba, és jött is az első szívroham SMS formájában: egy kb. 20e Ft-os terhelés úgy, hogy még nem is tankoltam. Nem hagyott nyugodni a dolog, tankolás után a közeli házban megtaláltam a tulajt, aki elmagyarázta: annak elkerülése végett, hogy vki tankoljon és fizetés nélkül lelépjen, tankolás előtt a kártyáról "befoglalja" a max. tankolható összeget az automata és csak így tud tankolni az ember. Utána tankolás után ott megint be kellett tenni a kártyát, és akkor történt még egy terhelés a bankszámlámra, akkor már csak a tényleges összeggel. Ezután néhány napig mindkét összeg zárolásra kerül a bankszámlán, majd beérkezik a bankhoz a ténylegesen tankolt összeg lehívása, a nagy összegre viszont nem érkezik lehívás, így az x nap után felszabadul a zárolás alól a bankszámlán. N

em ismerem a lábatlani kút pontos működését, de inkább vmi hasonló rendszer lehet mögötte mint az, hogy hétvégén vmi nem "működik" a banknál... :)

Üdv
Imre

 

Tisztelt Winkler úr!

Nem tudom ,hogy a lábatlani kút első-e az országban de Győrben, a Vasvári Pál utcában mosóval együtt működik úgy kb 1 éve egy hasonló. Ennél a kútnál a legolcsóbb a benzin Győrben a holtankoljak.hu szerint is.

Üdv: További jó munkát!

 

Tiszlelt Szerkesztőség,

A lábatlani automata kúttal kapcsolatos cikkre írnék egy megjegyzést.

Bár teljesen automatizált kútból talán ők a legelsők, de kártyás fizetésre alkamas kútoszlopot nemrégiben már felszereltek a XI-dik kerület Hunyadi János úti Auchan benzinkútjánál, ahol ráadásul a környéken és talán a városban is legolcsóbb az üzemanyag...

Úgyhogy itt sem kell a kezelő segítsége és még a fizetéshez a sorbanállást is megspórolja az ember fia.

Abban nem vagyok biztos, hogy készpénzzel lehet-e ott fizetni, szóval ebből a szempontból is elsők a lábatlaniak.

Ha gondoljátok írjátok meg ezt is, bár attól tartok nem akartok ingyen reklámot csináli a "madaras tescónak".

Üdvözlettel
Lelkes olvasótok
Péter

 

A Dunakeszi Auchan benzinkútját pát éve kibővítették hasonló autómata kútfejekkel, de ott csak kártyával lehet fizetni.

Én többször használtam azóta és a személyes tapasztalatom, hogy minden esetben (értsd: nem csak hétvégén) kell pár nap mire a zárolt összegből csak a ténylegesen felhasznált kerül levonásra a számlámon. :-(

Kicsit lassabb a folyamat, mint a normál tankolás tankolás része, ezt meg kell jegyezzem (egy számítógéptől azért pörgősebb működést várnék), de sorbanállni a shopban, folyton elutasítani az ajánlkozó kutast én sem szeretem.

Egyáltalán nem lenne rossz szerintem, ha több ilyen kút lenne (nagyobb márkák is).

Ja és mégvalami a végére: 5000-ért még ma is lehet autót teletankolni! Éljen Smart 799 cdi (22l-es tank, 3,5-4,5 közötti fogyasztás). Az első tankoláskor én is hüledeztem! De szépen elmegy 400km-t egy tankkal. Kár hogy kevés gyártó gyárt ilyen takarékos, kétszemélyes városi verdákat. A hibridek, elektromosak stb. még elérhetetlenek az átlagember számára kishazánkba, de a takarékos kiasautókból nagyon sokat ki lehetne hozni. Néha figyelem, hogy az autók 80%-ban egy és 95% maximum két ember ül. A maradék 5% miatt vesz a többség családi kombit.

Péter

 

Kedves Winkler Kolléga,

Először is örülök, hogy nem te vagy az a W. Róbert, akit a móri ügyben emlegettek. :)

Szerintem jó ötlet az automata benzinkút. Én sem szeretem, ha más tankolja az autómat. Ha nem is vernek mindig át, sokan nekiütik a töltő pisztolyt a fényezett résznek, végigfolyatják az oldalát.

Én a belga rendszert ismerem közelebbről. Itt hasonlóan működik szinte az összes benzinkút. Nap közben van kezelő, aki tud segíteni, ha kell, de zárás után csak önkiszolgálóként működik. Az önkiszolgáló tankolás úgy működik, hogy bedugja az ember a kártyát, beírja a PIN kódot, kiveszi a kártyát, beírja, hogy melyik kútról mit akar tankolni, aztán tankolhat. Ez csökkenti a félretankolás valószínűségét. Utána visszamegy a géphez ha kér a tankolásról papírt. Csak egy tranzakció történik a megfelelő összeggel. Nem probléma a teletankolás.

Készpénzzel nem működik, ez Magyarországon nem lenne népszerű.

Az egyenletes gumi nyomás beállítására volt régebben egy nagyon jó megoldás a Duna Plaza mögötti benzinkútnál. Egy Y alakú cső két végét egyszerre rá lehetett csatlakoztatni a két oldalra. Így biztos, hogy egyforma volt a nyomás.

Üdv. Ádám

 

T. Winkler úr!

Régi hódolójuk vagyok, most sem kötekedni akarok csak jelzem: Győrben lassan egy éve működik automata benzinkút szintén automata, pénzváltós, télinyári kézimosóval, nappali személyzettel az extra mosás miatt. Én nem használom (céges MOL kártya...), de ismerőseim elégedettek vele.

Talán megér egy misét.

Maradok tisztelettel: Ádám

 

Én Brüsszelben élek, itt éjszaka nagyon kevés olyan kutat találsz, ahol lenne bárki, de a Lukoil kútjai nappal is automaták. Egy oszlopon van egy darab olvasó, oda berakod a kártyát, megadod melyik kúton akarsz tankolni. PIN kód, a gép zárol egy szép nagy összeget (olyan 100EUR körül). Kártya ki, a kiválasztott kút addigra engedélyezve van, megtankolsz és elmész. A zárolást feloldja és csak annyit terhel amennyiért tankoltál. Ebben csak ott van a hiba, amit én egyszer megszívtam, hogy annyi eurom volt amennyiért tankolni akartam, de annyi nem amennyit egyből be akart terhelni. Úgyhogy vártam valakit, adtam neki kp-t és tankoltam az ő kártyájával.

Üdv,
Krisztián

 

Sziasztok!

Ezért kár volt Lábatlanig menni, nem is olyan messze Tőletek, a fóti úti mol kúton is van egy "gyors" kútfej, ahol bankkártyával lehet tankolni, főleg akkor okosság, ha mind a 6 másik álláson sorban állnak, mert ezt senki nem szokta (nem meri?) használni.

üdv

 

Hello,

Nem akarok kotoszkodni meg veletlenul sem ,de mintha a madaras tesconal is hasonlo elven mukodne a benzinkut lasd. http://www.auchan.hu/popup.php?id=tankolas

Egyebkent nagyon jo otlet, sok sikert a tulajdonosnak! En sem szeretem mikor nyomulnak a kutasok ,meg tankolok latjak hogy nezem mennyin all a szamlalo es direkt kerdezget stbstb...

Udvozlettel egy olvaso:)

Üdv,

 

Most, hogy a cikk lejött, gondolom már annyira nem hír, hogy Győrben lassan egy éve működik automata kút. Igaz itt készpénzt nem fogad el a gép, csak kártyát.

Üdv: Dávid

 

Hasonló automata kútfej Budán is van:

Auchan Savoya Park Cím: 1117 Budapest, Hunyadi János u. 19.

(talán máshol is, de én ide járok) A többi fej ugyan nem automata, de legalább nincs benzinkutas. :-)

üdv,
István

 

Az az igazi kerdes, hogy HA levonni tud a bank hétvégen is, mert (gondlom) a kút nincs zárva olyankor sem:-))) AKKOR jóváírni miért is ne tudna?! Nem gép alszik ám... hanem az ember kamatoztatja addig is a pénzt amíg nála van...(tulaj? bank?)

Készpénz visszaadásnal ugyanez van. Lehetne pénzvisszaadó mechanika is gépben és rögtön kidobhatná a visszajárót is. Pénz van a gépben hozzá:-))) A plusz mechanika meg nem eget verő költség a többihez képest...

 

Kedves Róbert,

Az utószóra röviden és tömören reagálva annyit szeretnék a cikkedhez fűzni, hogy mivel egy olyan informatikai cégnél dolgoztam, aminek az 1ik ügyfele (illetve több) egy nagy svájci bank volt pontosan tudom, hogy a gépek miért nem "beszélgetnek" egymással a hétvégén. Azok a programok amik a számlák, illetve terminálok / gépek közötti pénzforgalmakat intézik a hétvégén állnak, mivel a bank saját adatbázisának heti frissítését, és rendszerezését végzi.

Kb ennyi lenne csak az oka, részletesebben már üzleti titoktartási vétséget követnék el. ;)

További szép napot,
Viktor

 

Szia Robi!

Azért nem terhelték be a sztornót egyből, mert a bankokban nem fut zárás hétvégén (nem banki munkanap), ilyenkor a bankkártyánál csak terheléseket vezetik át egyből a számlára, a sztornók csak a vasárnap este-hétfő hajnalban lefutott zárásnál vezetődnek át.

Legalábbis a bank ahol dolgoztam anno ott így volt.

Üdv,
Rás

 

Hello!

"Kártyás" kútfej kb 1 éve van a MOL Újpest, Fói úti töltőállomásán is (többi fej az hagyományos). Ott fordítva megy, én állítom be, hogy mennyi pénzért szeretnék tankolni. Előre kiírja, hogy az összegért mennyi dízel, ill. 95-ös üzemanyagot kapok. Én szeretem, mert oda nem jön a kutas, na meg az emberek idegenkednek tőle, ezért ott soha sem áll autó. :-)

Üdv
Szilárd

 

Nem tudom, Svájcban tankoltatok-e már automata kúton: ott, ha külföldi kártyával fizetsz, automatikusan 100 frankos depositot köt le a kút rendszere a számládon, plusz levonja a tankolás díját is, ráadásul valamiért nem egy banki napon. Értsd: először 100 frank leköt, másnap tankolás levon. Ha ez utóbbi művelet megtörtént, akkor szabadítja fel a 100 frankos pufferpénzt. Először megdöbbentem, és azt hittem, lehúztak; szerencsétlen alkalmazott a shopban szintén nem értette, mi történt. Aztán felhívta a kút üzemeltetőjét, és ő magyarázta el, hogy megy ez (ezen a vidéken nem sok turista kolbászol). Aztán a következő egy hétben rájöttem, hogy Svájc nem az az ország, ahol lehúznak. Még sok-sok ilyen kutat Magyarországra, vidámabb lenne az autós élete!!! (Mondjuk nem mindenkié: apósom a svájci út során végig kínosan ügyelt arra, hogy mindig hagyományos rendszerű kútnál kezdjen világítani a kis töltőpisztoly-piktogram...:))

 

Szia,

A kártyatranzakciók kétlépcsősek: először kvázi lefoglalják az összeget a számlán, majd pedig ténylegesen rá is terhelik.

A kútnál amikor azt választottad, hogy 5000 forintig szeretnél tankolni akkor lefoglalta az összeget, hogy lássa, hogy van-e egyáltalán ennyi pénz a számládon. Volt, így megkezdhetted a tankolást. Mivel az 5k helyett 2823 forintért tankoltál ezért az eredeti 5000-re már nem indította a terhelést a kút, viszont indított egy újabb tranzakciót (foglalást és terhelést) a 2823 forintra. Az 5000-es foglalás pedig terhelés hiányában idővel "felszabadul" a számládon.

Üdv,
t

 

van olyan otthon (khm, persze, hogy nem otthon vagyok), ahol rendes hitelkartyaval lehet fizetni? T.i. az is automata, nem kell hozza ember, es eppen az az osszeg terhelodik, amit felhasznaltam, egy garassal sem tobb.

Hogy ugy mondjam, ezekkel a kp-lehuzokkal en parszor megjartam Ny Eu-ban, ottmaradt nehany euro meg svajci frank, hogy majd egyszer visszamegyek arra a kutra (soha, ugyebar). Nehany kantonban vasarnap pedig... szoval a hitelkartyas fizetes (nem kell ahhoz ember, csak egy leolvaso) sokkal jobb. Kutast mar regen maceraltam fizetessel... Ezt kellene reklamozni...

 

Hitelre olcsóbb?

2009. március 24., 11:26 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
26 hozzászólás

Feladó: Miklós

Dátum: 2009. március 23. 13:57

Tárgy: készpénzes felár

Címzett: Tóth Zoltán

Üdv,

Arról tudnátok írni pár szót, mit csináljon az óvatos polgár, aki készpénzre szeretne venni használt autót, de oda van írva, hogy az csak hitel eseten érvényes? Mennyi szokott lenni a készpénzes felár és mennyire lehet lealkudni?

Köszönöm, Miklós

Kedves Miklós!

A válság előtti időkben úgy 100-150 ezer forint volt az az összeg, amit egy hiteles vevőnek elengedtek a készpénzes árból a kereskedők, de akkor a dealer mondta meg milyen hitelt kell felvenni, és melyik finanszírozótól. Persze a kereskedő nem adott ajándékot - nagyjából ez az engedmény volt az az összeg, amit a hitelkihelyezésért jutalékként a banktól kapott.

A hitel kamataival együtt a vevő persze a végén jóval többet fizetett,mintha készpénzért vette volna meg az autót - az lett a bank haszna.

Ez a matek ma és visszafelé is stimmelhet: ha egy direkt hitelesnek meghirdetett kocsit kp-ra szeretne elhozni, akkor olyan 100-150 ezer forint felár a reális áremelés.

Viszont ma már válság van és szerintem nincs sok realitásérzéke annak a kereskedőnek, aki így hirdeti az autóját, különösen, ha pörög rajta egy vaskos készletfinanszírozási hitel. Ettől még elképzelhető, hogy olyan jó, különleges, egyedi, keresett és értékes az autója, hogy csak így hajlandó eladni. Bár én azért körülnéznék a piacon más kereskedők hasonló autóinál.

Manapság ugyanis az a vevő a király, akinek kp-je van. Az készpénzes vevő nagyon erős alkupozícióban van az eladókkal szemben, ezért ennyit (sőt, autótól függően akár többet is) simán le kéne tudni alkudni a vételárból.

Különösen azoknál a magánszemélyeknél lehet erősen alkudozni, akik bent ragadtak egy elszállt törlesztőjű devizahitelben, vagy olyan kereskedőknél, akiknek túl nagy a raktárkészlete és drága a készletfinanszírozása. Mindketten drága hiteltől szabadulnak meg, ha valaki elviszi a kocsijukat. Más kérdés, hogy az eladással pénzt buk(hat)nak: ha a kialkudott vételár nem fedezi a tőketartozást, akkor a tulajdonosnak kell pénzt befizetnie a banknak, hogy rendezze a tartozását.

Ez pedig komoly dilemma, hiába vannak nagyon rászorulva az eladásra (illetve inkább arra, hogy megszabaduljanak a hiteltől), a veszteséget realizálni az egyik legfájdalmasabb dolog.

Ha "hitelátvállalással" hirdetik a kocsit, akkor valószínűleg a kocsi "piaci értéke" - amennyit egy kp-s vevő reálisan hajlandó lehet érte fizetni - kevesebb, mint a tőketartozás, amivel a jelenlegi tulajdonos tartozik a banknak. Ezt a különbséget pedig valakinek be kell nyelnie.

A jelenlegi tulajdonosnak kéne, csak nem biztos, hogy hajlandó rá, a bank viszont tutira nem fogja. Az pedig nagy butaság lenne, ha Ön ezt tenné: elvileg a piacon van piaci értéken kínált autó, és nyilván azt kell megvenni.

Úgy tűnik, jelenleg a használt autók piaca a kivárásos stagnálás állapotában van: még kevés a durva kényszerértékesítés, nincsenek igazán agyonverve az árak. Ha nem sürgős a vásárlás, nem égető az autó, vagy nem konkrétan arra a darabra vágyik, akkor érdemes lehet várni még pár hónapot, lehet, hogy sokkal jobb ajánlatokat fog ki. Viszont ebben a várakozásban benne van a pénz (a forint) romlásának a kockázata is, ami szintén nem elhanyagolható. Főleg most, hogy a miniszterelnök hétvégi lemondásával nagyon bizonytalanná vált a politikai helyzet, amit a külföldi befektetők nem nagyon szoktak tolerálni.

Remélem segítettem egy kicsit a döntésben.

Üdvözlettel,
Tóth Zoltán
Totalcar.hu

 

Ez bizony nem más, mint fércmunka

2009. március 23., 15:54 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
50 hozzászólás

feladó: bux007

címzett: Tóth Zoltán

dátum: 2009. március 23. 8:51

tárgy: torelszto

Szerbusz.

A magyar kormányzat rész mellett GYF és OV látható. OV tudod meddig volt a kormányzat tagja, vezetője? Ne is haragudj, de ez undorító, hogy a forint drasztikus eséséért OV (is) felelős. Majd ha ő lesz kormányon és hasonlóan elcseszi a dolgokat, akkor lehet szidni. Javaslom, hogy a képet cseréljétek le csak GYF-re, vagy GYF, KJ-ra....

feladó: Richard

címzett: Tóth Zoltán

dátum: 2009. március 23. 9:49

tárgy: torelszto

T. Zoltán!

Érdekes cikk, de két megjegyzés:
1. az adós elsődlegesen a felelős, mert aláírta, ezt tiszta sor, de ki a felelsős azért, hogy kellő tudás, "iskolázottság" nélkül lehet hitel felvenni, sőt, gyereket vállalni, szavazni, ami mások életére is befolyással bír...
2. A 4-es kép nem tetszik. Azért nem, mert oldaltól függetlenül 7 azaz hét éve vannak emberek a kormánynál, akik döntő befolyással bírnak és mint tudjuk, elqrták, nem kicsit. Ha pedig mindenki más is hibás, akkor miért nincs ott az összes tehetségtelen, vagy szándékos károkozó képe Antalltól, Borosstól, Hornon és Kunczén át? Nem vagyok Gyurcsány/Orbán fanatikus, de nem tisztességes két emberre kenni, amit sok száz okozott. Egy kép, egy kicsit csúsztató fogalmazás sok emberre lehet hatással, ezt sajtósként nyilván jobban tudja nálam.

Üdvözlettel: Richard

feladó: ipicon

címzett: Tóth Zoltán

dátum: 2009. március 23. 14:03

tárgy: torelszto

Kedves Tóth Zoltán!

A lista hiányos, mert amennyiben 4, 5, 6 pontokat nevesíti, akkor hol a magyar ellenzék? Néhány gondolat, amely nélkül igen féloldalas a cikk:
a.) A negatív hírek, jelzők, értékelések 7-50-szer gyorsabban terjednek, mint a pozitívak, az adott pontokban felsorolt szervezetek csak a pozitív kommunikációban érdekeltek..
b.) Bizalmi válságról beszélünk. Az infláció piaci árazásától (ha a piac nem hisz az előrejelzésben magasabb inflációt áraz be)
a hitelképesség minősítésén keresztül (a devizás törlesztőrészletek megugrásának egyik oka, hogy drágább a devizához hozzájutni) a fogyasztás alakulásáig (ami a gazdaság motorja) az ellenzék részéről 2002 óta minden szegmensben destruktív negatív kommunikációval találkozunk, ami hatalmas károkat okoz az országnak, a magyar gazdaságnak, az adósoknak és egyben borzalmas felelőtlenség.

Politikai állásfoglalás nélkül, hiszen kormány és ellenzék változni fog.

Üdvözlettel:
Nagy Krisztián

Kedves Bux007, Richard És Krisztián!

Nagyon szerettem volna megúszni a politikai felhangokat, de nem lehet. A hitelfelvételből finanszírozott kormányzati osztogatás politikája már a szocializmus idején is megvolt, lásd még: "a legvidámabb barakk" jelenséget. Azóta pedig egyik kormányzat sem sokat javított a helyzeten. Sőt, a fideszes Orbán kabinet az egyik legbőkezűbben osztogató kormány volt, bár ebben a versenyben nagyon nehéz - én nem is szeretnék - győztest hirdetni. A másik oldalról pedig az ellenzék dolga egy demokráciában, hogy a kormányzati munkát kritizálja. Ez sajnos néha azzal jár, hogy gazdasági hátrányt okoz az országnak. Nem szép dolog, de azért a kormányzat kommunikációjában és tevékenységében is van pár példa arra, ami konkrétan károkat okoz az országnak.

Ami az oktatási rendszert illeti, nagyon sokáig gondolkodtam rajta, hogy a magyar iskolarendszer bekerüljön-e a válogatásba - van abban igazság, hogy be kellett volna férnie. Tény, hogy egy csomó, a pénzügyeknél a mindennapi élet szempontjából sokkal kevésbé fontos dolgot tanítanak a magyar iskolákban. De így is kimaradt a listáról pár szintén fontos tényező. Ráadásul senki nem tiltja meg az embereknek, hogy amit az iskolában nem tanítanak, azon a területen máshol, később ne képezzék tovább magukat. Szóval szerintem ez az egyén felelőssége is.

feladó: budaiz

címzett: Tóth Zoltán

dátum: 2009. március 23. 9:40

tárgy: torelszto

Kedves Zoltán,

köszönöm a cikket, nagyon korrekt és nagyon összeszedett.

Én csak annyit tennék hozzá, hogy a végén említettétek a totalcar felelősségét is. Szerintem ez nem vicc. Autóslapként mi is érzünk bizonyos felelősséget, ami sokszor jólesően szívmelengető: amikor egy-egy olvasó telefonál hogy venne X autót, és el tudnánk-e neki küldeni a pl. 6 évvel ezelőtti számot, amiben annak a tesztje volt, mert tényleg ad a véleményünkre. Ilyenkor érezzük úgy, érdemes dolgozni.

No szóval...

Úgy látom, hogy nálatok egyes újságírók kicsit el vannak kényeztetve. Persze, hiszen mi a bemutató napjaiban már ülünk a 7-es BMW-ben, E-Merciben, stb. De bizony sokszor nagyon kemény és éles kritikát fogalmaztok meg egy-egy modellel kapcsolatban, főleg olyanokkal, amelyek ebben a keserves szegénységben ésszerű választások lennének a vásárlók számára, ahelyett hogy egy nagyobb, szebb, gusztusosabb, ám anyagilag sokszor túlzottan megterhelő típus mellett döntenének. Például a Thalia, Dacia, stb. cikkeitek, tudom hogy randák meg igazatok van mindenben, de most az olcsóbb modellek felé kellene terelgetni az embereket, ha randa, ha elavult, hátha nem parancsolja ki őket fél év múlva a finanszírozó belőle. Meg hát sokszor tényleg hümmögök, amikor a 150 lóerős motor nektek nem elég erős, a középkategóriás autó nem elég tágas, és még sorolhatnám. Ilyen értelemben az újságírónak is van felelőssége abban, hogy az emberek kedvét elveszi az olcsóbb, reálisan elérhető modellektől.

Ami meg a hitelfelvevőket illeti: maximálisan igaz a felelőtlenség. Csak hát szomorú, hogy húsz évvel a rendszerváltás - és hét évvel a jóléti rendszerváltás :) - után még mindig vannak, akik egy alap Swiftet tíz évi részletre sem engedhetnek meg maguknak. Ezt nagyon nem így képzeltük annak idején - de erről szólni már nem egy autós újságíró feladata.

Még egyszer köszönöm az értékes cikket, üdvözlettel:
Budai Zoltán

Kedves Zoltán!

Egyáltalán nem vicceltem azzal, hogy a Totalcar és magyar autós sajtó felelős a jelenségben. Sőt, nem csak a túlzott elvárások, de a tájékoztatás felelőssége miatt is - mi is kiabálhattunk volna hangosabban, hogy a devizahitel veszélyes.

A másik kérdésben viszont nem értünk teljesen egyet. Gyűlölöm az olyan véleményeket, hogy ma már minden autó jó, nincsenek igazán nagy különbségek. Csak az Euro NCAP törésteszteket nézve látni óriási különbségeket, nekünk pedig az a feladatunk, hogy a hasonló áron kínált autókat egymással összevetve mondjuk meg, hogy valami jó, vagy sem. Tehát a maga nemében lehet egy 1,5 milliós kocsi tök jó, ha kiemelkedik a másfél milliós mezőnyből, még akkor is, ha abszolút értékben egy olcsó és komoly hiányosságokkal küszködő típus. És ugyanígy lehet keményen kritizálni egy tízmilliós autót is, ha az a maga nemében rossz - hiába nyújt ezerszer többet a magyar "rögvalóság" autóinál. A tízmilliós kocsik vevői - még ha kevesen is vannak - azt várják el tőlünk, hogy megmondjuk nekik, az adott típus jó vétel vagy sem. Ezt pedig csak kritikusan lehet.

feladó: Tihanyi Gábor

címzett: Tóth Zoltán

dátum: 2009. március 23. 9:57

tárgy: torelszto

Az alábbiak kimaradtak: - Kína (5 pont)
Havi 20 euro-ért humán robotokkal szemben nem lehet versenyképesnek lenni.
- Termék előállítók, gyártók, Logisztikai cégek (4 pont)
Minek kell egy polónak, kalapácsnak, stb. átutazni a fél világot mire a vevőhöz ér? Miért szabad repülővel dobálni az árut, mert a tohonya logisztikus nem tudta rendesen hajós, vasutas szállításban megoldani?
- Felfokozott életstílus (Divatcégek, áruházláncok, Marketingesek, Tervezők) (3 pont)
Hol vannak a 20 éve jól működő TV-k, mosógépek, autók? Mire az állandó forszírozott csere?

Üdv. Gábor

Kedves Gábor!

Kínáért valóban jár a pont, bár ha nem lett volna pazarló fogyasztás, óriási túltermelés, nem biztos, hogy elköltöztetik a gyártósorokat, üzemeket. Ugyanez igaz a sok távoli termékre és a szállítás kérdésére, Kína szerepe mégis vitathatatlan. Különösen azért, hogy a nála megtermelt pénzből amerikai (állam) kötvényeket vásárolt, azaz hitelt adott Amerikának a (túl)fogyasztáshoz.

A felfokozott életstílus, a designer termékek, a tervezett avulás része a túlfogyasztásnak, a gazdaság túlpörgetésének. Ebből talán a tervezett avultatás a legdurvább, azaz, amikor az adott termékeket eleve úgy tervezik, hogy viszonylag hamar tönkremenjen. Egyszerűbb elektronikai készülékeknél már a szervizszolgálat sem működik: ha elromlott, vegyél egy újat felkiáltással. Ez persze mind rossz, és a folyamatokat erősítették, de én a többi tényezőt fontosabbnak ítéltem.

feladó: Ochtinszki Laszlo

címzett: Zoltán Tóth

dátum: 2009. március 23. 14:11

tárgy: 10+1 ok, amiért megugrott a törlesztő

Kedves Zoltán!

Megmondom "az őszintét": a tárgyban jelzett cikket nem bírtam elolvasni, mert rögtön az elején kibuktam: én vagyok a felelős, mert megugrott a törlesztő? Ezt csak viccnek szántad, remélem. Én vagyok a felelős, mert felvettem a hitelt és vállaltam az árfolyamkockázatot, de én vagyok a forint gyengülésének az egyik oka? Hát nem én, nem a Suzuki, nem a Totalcar vagy a feleségem...

Tisztázzuk, ez a kérdésed:
"Ki a felelős a rossz esetben akár duplájukra nőtt törlesztőrészletekért?"

Vagy ez egy olyan semmilyen kérdés, mert elég sokmindent bele lehet magyarázni, érteni: ki a felelős az akármilyen (duplájára nőtt, csökkent vagy változatlan) törlesztőrészletekért, vagy ki a felelős azért, mert ez a duplájára nőtt? Ezt nem ártana tisztázni, a politikusok meg szóvivők beszélnek ilyen semmitmondó nyelveken...

Ha csak az olvasottság a cél, akkor talán elérte célját az írás, ha valami "hasznosabb" lett volna, akkor szerintem nem. Mivel rendszeres olvasótok vagyok: meglepődtem, mert nem ezt a felületességet szoktam meg "tőled". (Ahogy szegény megboldogult szabómester nagyapám mondaná: ez bizony nem más, mint fércmunka.)

Bocs, hogy nem a blogposzton írok, de nem akartam a nyílvánosság előtt "támadni".

További jó munkát kívánok, remélem hogy ezt a "hullámvölgyet" sikerül gyorsan a hátad mögött hagyni.

Üdv
Okta

Kedves Okta!

Sajnálom, hogy csalódást okozott a dolog, igyekeztem tisztába tenni, hogy a felelősség és az okozat között mi a különbség. A saját hitelének összes kockázatát, felelősségét az adós viseli. Pont. És vannak az okok, a hatások, amik ezt a helyzetet előidézték. De ez a lehetőség benne volt a pakliban akkor is, amikor a hitelszerződést az adós aláírta. Az is megtörténhetett volna - bár tényleg kicsi rá az esély -, hogy Magyarország vezető gazdasági nagyhatalommá válik, míg Svájc csődbe megy és frank elértéktelenedik és mindenki egy csomag ropiért vissza tudja fizetni a hiteleit. Akkor most nem keresnénk felelőseket, hanem mindenki piszok büszke volna magára, hogy mekkora pénzügyi géniusz és milyen jó üzletet csinált. Hát ez fordítva is igaz kell, hogy legyen. Szerintem.

Karónyelés, orrmotoros klubélet, szürke kárpitot a Golfba, avagy PT vajon japán-fan?

2009. március 23., 12:30 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
125 hozzászólás

Tárgy: octavia16

Dátum: Sun, 15 Mar 2009 13:03

Feladó: Dávid

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt Tibor,

az Octavias teszt kapcsán írok. A cikk jól sikerült, higgadt jó képet adott a kocsiról. Csupán egy észrevételt szeretnék megosztani:
Szerintem a kocsi hátsó fejtere nem szenzációs, valljuk be, hogy az alabbi képen látható pózban aligha lenne kényelmes megtenni egy pár száz kilométeres utat.Ez a már említett görbe tartás a hátsó ülés fotózásakor sok más autós média gyermekbetegsége is. Jól esne olyan fotokat látni, ahol a modell úgy ül, mintha karót nyelt volna, és nem próbálja nagyobbá tenni a törpe fejteret. :)

Amúgy Superbben már elfogadható a hátsó fejtér még egy 185 centis egyéneknek is, de ez már más tészta.

Üdvözlettel,
David 

Kedves Dávid!

Szeretnék kiállni az Octavia hátsó tere mellett, mert Pista (aki a képen látható) 189 centis, és őszintén szólva én kértem meg, hogy ne úgy üljön, mint aki karót nyelt, mert nem úgy ül az ember a hátsó ülésen. Örök dilemma ez, és nehéz tudni, mi a jó. Ráadásul nincs mindig ott velünk egy etalon-ember, hol kisebb, hol nagyobb, aki beül. Szerintem még úgy-ahogy ő is elfért, elég rendesen hátratolt első üléssel. Tényleg vannak szűkebb középkategóriás autók, ahol hosszában kisebb a hely. Igaz, a Superb nem ez a kategória, hiszen ez egy sofőrös limuzin szintjét nyújtja, minden irányban - de azért az Octavia teljesen elfogadható, hiszen rövidebb, és olcsóbb modell.

Üdvözlettel: Pt
 

Tárgy: octavia16
Dátum: Sun, 15 Mar 2009 14:58
Feladó:
Címzett: Papp TiborTisztelt TOTALCAR,

Ismét sikerült egy "japán fannal" megíratni a cikket. Nem is értem minek kell az 1.6-os motorról megírni ezt a cikket... minek??
Amikor ott az 1.4 TSI és nem kettőszázakárhányezer ft a diffi hanem 200 alatt. Ez a motor fogja váltani az 1.6-ost 2009/06-tól tehát eleve ez egy olyan cikk amit fikázhatnak mint minden skodás cikket...
Ja és az 1.4 tsi-vel az 1,6-os toyotát körbe lehet autózni, majd ezt is írják meg a követező cikkben. És azt is hogy 6,3l/100km az átlagfogyasztása. Ja hogy ez előny és a japánoknak nincs egy jó turbó motorjuk se ebben a kategoriában.. persze ez nem hír értékű ezt úgyse írják meg... na mind1 hátha elgondoznak kicsit a tesztek filozofiájáról kinek írnak és mit..

üdv

Kedves olvasó,

- egyrészt, nem vagyok semmilyen nemzet autóinak a fanja, de pusztán emiatt még nem fogok minden autógyártó nemzet repetoárjából tartani otthon egyet. Azonban hadd legyen az a véleményem, hogy a japánok, de még a franciák is egytől-egyig modernebb 1.6-os motorokat gyártanak. Halkan teszem hozzá, egyes koreaiak is. Kár, mert az Octavia jó autó amúgy, még ha Ön nem is ezt olvasta ki a tesztből.

- azért kellett megírni az 1.6-os tesztjét, mert ilyet vesz az emberek jelentős része. Jelenleg ez kapható, ezért, amikor teszt készül, nem vehetjük figyelembe, hogy egyszer majd lesz jobb. Inkább majd kipróbáljuk azt is, és akkor megírhatjuk, hogy tényleg jobb-e. Az 1.6 MPI-t egyébként nem az 1.4 TSI fogja váltani, hanem az 1.2 TSI 105 lóerővel, de csak 2010 negyedik hetében indul a gyártás ezzel a motorral.

- az Ambiente szinten a Porsche Hungaria legfrisebb árlistáján (márc 11. kiadás) 216 ezer forint az 1.4 TSI felára. Nem tartom kizártnak, hogy körbe lehet vele autózni egy Toyotát, de nem is állítottam az ellenkezőjét. Ellenben az 1.6 MPI-vel garantáltan lehetetlen, még egy tízéveset is. Pont ezért írtam az olvasóknak, hogy talán érdemesebb 1.4 TSI-t venni, ha már ennyit elköltenek Octaviára.

Üdvözlettel:
Papp Tibor

Kedves Tibor,

Köszönöm a válaszát. A mai világban ehhez sincs hozzá szokva az ember, hogy válaszolnak neki.
Sok mindenben igaza is van viszont hadd hívjam fel arra a figyelmét, hogy nem azért nincs a VW csoportnak "jó" 1.6-os motorja, mert (azok mérnökök akik tudnak tervezni olyan motorokat mint a 2.0 T 180 LE vagy a 2,0 TFSI 200 LE motor, amelyek a világ legjobb motorjai lettek) nem tudnak tervezni 1.6-os motort, hanem azért mert akkor nem lehetne egy akkora autót mint az Octavia pl. 4 millió Ft alatt adni. Itt sokkal fontosabb az ár/érték arány mint a motor modernsége.
Amúgy egy Honda Accordot használok 2.0 benzin motorral tehát nem vagyok skoda fan...


Üdv himpi

Osztom a véleményét, nem feltételezem róluk, hogy ügyetlenek, sőt...az indok: haszonszerzés. Mennyit kereshetnek rajta: évi 100 ezer motor mondjuk, csak szelepből 200 ezer, ugyanennyi szeleprugó megtakarítása, stb... Viszont ezt én nem vehetem számításba, amikor a motorról kell írni.

Üdv: Pt
 

Tárgy: octavia16
Dátum: Sun, 15 Mar 2009 09:52
Feladó: SOF
Címzett: Papp Tibor


Kedves Tibor

Mit a Skoda Orrmotor Fanclub alelnöke és egykori Octavia 1.6Mpi tulajdonos írok most önnek.
Kérem tegyen egy pozitív lépést és kérdezzen körbe egy-két megbíztható skoda szervízt (nem Porsche természtesen) erről a motorról.
Csak szuperlatívuszokban fognak beszélni!
Mennyi km volt a teszt autóban? 
Nálunk köztudott, hogy az autó kb 6-8000 betöltött km után autómatikusan átáll egy másik üzemi működésre. Megváltozik a program és mind a fogyasztás mind a menetdinamika erősen javul. Kb 40 000km-t tettem az octaviámba annó és mind városban mind országúton autópályán elég volt. 160-180km órát simán tud és nem véletlenül adják hozzá az ESP-t mert van nyomatéka rendesen, kérem várja meg ha már bejáratták azt a szerncsétlent...

Üdvözlettel
Sztojanov Krisztián
SOF alelnök

 

Kedves Krisztián,

bár a tesztautóban kevés kilométer volt, azért a versenysemlegesség jegyében annyit hozzátennék: más tesztautók esetében ugyanez a helyzet, vagyis az Octavia nem volt hátrányban. Nyilván az lenne az abszolút fair, ha vennénk egyet, és mondjuk beletolnánk százezer kilométert, de a TC erejéből arra futja, hogy mondjuk pár év múlva megnézzük, milyen használtan.Szerintem meg is fogjuk, hiszen szép számban vannak a piacon. Nyilván, a konstrukció egyszerűsége nagy előny, ami egy használttesztben már előtérbe kerül, egy újautó-teszt esetében viszont ahhoz kell viszonyítanunk, hogy mit tud a konkurencia, hasonló szinten. És azért bármennyire is fáj a klubnak, többet tudnak. Akinek ez nem tetszik, vegyen bele más orrmotort, hiszen már van jobb, mint említettem. Aki pedig úgy érzi, hogy elég az 1.6 MPI, az ne. Ilyen egyszerű ez - ettől nem lesz senki se több, se kevesebb.

Tekintve, hogy nem ez az első találkozásom az 1.6 MPI-vel, másik program ide vagy oda, csoda nem történik vele. Ami meg történik, azt bele is írtam a cikkbe, nevezetesen, lemegy a fogyasztása.

Azt pedig külön köszönjük, hogy oldalukon "Tájékozatlan újságírás" címmel szemlézték is a cikket, gondolom, ez a megállapítás az autóval kapcsolatos pozitívumokra  ("Egyébként meg kell állapítani, hogy lényegesen jobb vezetni az 1,6-ossal a nagy szemű Octaviát, mint a paraméterei alapján hinnénk. A váltóval jól kompenzálták a kis nyomatékot, rövidebbek, ezért hamarabb fogynak el a fokozatok – szinte úgy, mint egy dízelnél –, de a normális közlekedésben ez nem zavaró,....") is érvényes. Vagy nem?

Üdvözlettel:
Papp Tibor
 

Tárgy: octavia16
Dátum: Sun, 15 Mar 2009 18:55
Feladó: B.Attila
Címzett: Papp Tibor


Kedves Tibor !

Pár apró észrevételem lenne. Nekem egy 98-as Golf IV-em van "ezzel" az 1.6-os motorral, csak euro 2 kivitelben.

Valóban őskövület ez a konstrukció, de egyben ez az előnye is. Pl egyszerű mint egy bot, van hozzá minden utángyártva, bontva, és ha nem csak abban gondolkodunk, hogy 3 évesen eladjuk 60-80 ezer km-rel, akkor fontos lehet a fenntartás költsége is. Ez a motor a gyakorlatban ugyanazt tudja, mint a 16 szelepes változata, csak épp pl a vezérműszíj cseréje fele annyiba kerül !!! (persze nem márkaszervízben) A teljesítménye tényleg nem egetrengető, de szerintem ebben nem azt kell nézni, hogy 1.6 l-ből hoztak ki 102 lovat, hanem azt, hogy van egy 102 lovas autóm, aminek egyszerű a motorja, és a 148 Nm jelentősebb részét ad le alpjárat közelében, mint bármelyik mai diesel. Nem rakéta, de amit kell, azt kényelmesen tudja. Nyilván nem autópályázásra termett, de napi, főleg városi használatra jó.

És ami a legfontosabb: ha nem Bp-en élünk, akkor sokkal nyugisabb az élet, a forgalom, és a fizetés is kisebb, ezért jelentősen mások lehetnek az autó vásárlás szempontjai, ami a Skoda vásárlók népes táborát nézve, nem is csoda. Ha én vennék ilyen autót, én sem az agyon bonyolított 1.4-essel venném, már csak azért sem, mert ha annyira törekednék az élményre, nem Skodát vennék...

Szóval én támogatom a VW-t, hogy gyártja még ezt a motort, és azt is nagyon sajnálom, hogy a VI-os Golfot csak DSG-vel lehet rendelni, mert mire 5-8 év múlva vennék egyet, nem mindegy, hogy mai áron kb 120-150 ezrből fel tudom újíttatni, vagy ember nem lesz, aki szét merne szedni egy DSG-t, az alkatrész árakról nem is beszélve.

Ja, és követelném, hogy lehessen világos szürke kárpittal is rendelni az új Golfot !!!!!!!

Köszi a türelmet !

Üdv:

B. Attila

 

Kedves Attila!

Hát igen. Ahogy mondani szokták (amikor valamit nem nagyon fejlesztenek tovább), ez egy jól bevált motor. És tényleg meglepően jól autózható, még a nagy Octaviában is. Leginkább autópályán jönnek ki a hátrányai, aki erre keres autót, az úgyis inkább TDI-t vesz. El kell ismernem, és ez benne volt a cikkben is, hogy komótos autókázáshoz bőven elég az 1.6 MPI.

Ha jól emlékszem, amikor a Golf IV-be szerelték, még a 316-318-as BMW-k motorjai is nyolcszelepesek voltak, mert akkoriban még nem volt annyira zsenánt. De azért ma már tényleg az, nekünk azt is néznünk kell, hogy mit tud a konkurencia. Mert az is hozzátartozik, hogy az Octavia, vagy épp az ugyanennyibe kerülő VW Jetta nem szóróajándék, még 1.6 MPI motorral sem.

Tévedés ne essék, a cikkben példaként felhozott Avensisünket sem versenyautónak vettem. Az talán egy picivel nagyobb, a csomagtartója meg kábé ugyanekkora, csupán azért hoztam fel példaként, mert a benne lévő 1.6-os motort lecserélték 2001-ben.  Hozzátenném, hogy sok gond ezzel sincs. Igaz, ebbe érdemes a gyári vezérműszíjat használni, ami valóban drágább, ha nem is sokkal.  Igaz, már a VVT-i motorokban nincs is ilyen alkatrész, mert láncosak. (Átkozott fejlesztők, nem tudtak előbb akcióba lépni?! Épp most vagyok túl a szíjcserén...)

Valószínűleg a VW is tudja, hogy mifelénk van létjogosultsága ennek a motornak, bár a (norma szerint!) 10 literes városi fogyasztás egy Octaviában tényleg erős túlzás. Igazából nem is az a baj, hogy nem megy, hanem az, hogy nem kifejezetten takarékos. A tartósságát, alkatrészárait pedig jól minősíti az autó értéktartása, legyen szó Golfról vagy Octaviáról.

Sajnos nem tudom, hogy a Golf DSG váltói hogy bírják majd a strapát, különösen a száraz tengelykapcsolós, hétfokozatú változat, amit a kisebb motorokhoz adnak. Ha ilyenben gondolkozik, talán érdemesebb Németországból behozni, ott talán jobban szervizelték. Az Octaviához viszont még adják a régi jól bevált Tiptronic automatát az 1.6-oshoz. Bár, hamarosan okafogyottá válik ez az egész 1.6-os kérdés, mert leváltják az 1.2 TSI motorral a Skodában is.

A kárpitos követeléseihez pedig csatlakozom!!! Le a bézzsel, le a feketével, éljen a világosszürke Golf-kárpit!

Üdvözlettel:
Papp Tibor
 

Tárgy: octavia16
Dátum: Sun, 15 Mar 2009 10:54
Feladó: konigl
Címzett: Papp Tibor


Az, ahogy az anakronisztikus 1.6 MPI-t osztotta, kifejezetten szimpatikus volt. A cikk végén található szó használatába viszont csúszott egy kis hiba. Természetesen a kraft, több mint helytálló, a kaizen viszont nem illik ide. Ez egy gyártási filozófia, aminek semmi köze nincs műszaki fejlesztéshez vagy nem fejlsztéshez. Azt próbálja ésszerűsíteni, olcsóbbá, "lean"-ebbé tenni "ami van", tehát a meglévő gyártási struktúrát.

 

Igen, én itt a tökéletesre való törekvésre gondoltam, és nem az üzemszervezésben használt, kissé továbbfejlesztett jelentésére. Persze, lehet, hogy nincs igazam.
Üdv:
PT

Dagonyázni japán veteránautókban

2009. március 18., 22:29 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
48 hozzászólás

Tárgy: képek januári tokiói veteránautó-kiállításról

Dátum: Wed, 18 Mar 2009 13:58:26 +0100

Feladó: Németh Zoltán

Címzett: Winkler Róbert

Kedves Totalcar-osok!

Ha van kedvetek végigböngészni, szívesen elküldöm a januári tokiói veteránautó-kiállításon készített képeimet. Vigyázat! Tehetségtelen fotós hobbikamerával rossz fényviszonyok között készített fotóiról van szó. Profik csak illuminált állapotban nézzék végig.

Amúgy fél évig voltam Tokióban, egyetemen kutatgattam (ez volt az ürügy és a pénzforrás), mellette sokat kirándultunk a feleségemmel (amire volt időm, leírtam a nemeszuszan.blog.hu-ban, de azt hamarosan szanálom), végigkóstoltuk a nyers tengeri herkentyű kínálat egy szerény hányadát, és sokat áztunk forró vizekben. A kiállításba véletlenül futottam bele, eredetileg csak a Tokiói-öbölben lévő Odaiba-szigetet akartuk meglátogatni (van ott egy igen remek tengerészeti múzeum). A népszerűbb autókból általában egy tucat is kinn volt, a japánok láthatóan nagyon büszkék voltak az utolsó csavarig tökéletesen restaurált/karbantartott oldies járgányaikra.

Németh Zoltán

Köszönjük, és ezennel meg is osztjuk olvasóinkkal.

Csikós Zsolt

Sima dízel kontra SDi

2009. március 16., 16:08 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
81 hozzászólás

Tárgy: sima dizel kontra sdi

Dátum: Sun, 8 Mar 2009 12:12

Feladó: N. Attila

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt  Papp Tibor úr!

Ezt a levelet az  "RSVPTC" rovatba szerettem volna küldeni, de mivel nem vagyok az internetezés nagy szakertője csak ebbe a formába jött össze, ezért szíves elnézését kérem. Jelenleg egy VW Polo 1.0 (AUC) 6n2 autóval rendelkezem, ami sajnos a csalódásomra elég sokat fogyaszt: naponta megtett 5km oda, 5km vissza út alatt kb. 8-10 villanyrendőr kivárásával elfogyasztja a 8,8-9 liter üzemanyagot is, ez a fogyasztás hosszúba kb 4,8-5 liter (ebből gondolom hogy a motornak semmi baja). Szeretnék vásárolni egy szintén VW Polo-t de dízelt. Két kérdésem lenne:

1. Mi az oka ennek a szélsőséges városi fogyasztásnak, a városon belüli szinte kétszerese a városon kívüli fogyasztásnak?

2. Anyagi megfontolásból egy 6n1 Polo-ra gondoltam, nem akarok tdi-t, a sima örveny kamrás dízel és az sdi dízel közül melyik fajta az előnyösebb: fogyasztás, tartósság, fenntartási költségek szempontjából? Kérem mondja el az előnyeiket és a hátrányaikat.

                         Előre is köszönöm a válaszát: N. Attila 

Kedves Attila,

így is megkaptam.

Sajnos az Ön Polójában nem a legmodernebb, nyolcszelepes motor van, amit súlyosbít, hogy rövid utakon használja. Azonban, még mielőtt lelöki az első szakadékba, nézesse meg. Legalább a termosztátot/alapjárati rendszert, mert mindenképp túlzás ez a fogyasztás. Esetleg érdemesebb lenne a típushoz ajánlott motorolajok közül valami "hígabbat" használni, ha nem túl kopott. Persze, a bemelegedési fázisban minden autó többet fogyaszt, de ezt semmi sem indokolja. Az egyetlen elfogadható ok az, hogy az említett lámpáknál rengeteget ácsorog, hisz ilyenkor csak a benzin fogy, a kilométer meg nem nő, tehát 100 km-re vetítve extrém magas érték jön ki.

Már csak azért is javaslom a ránézetést, mert vegye bármelyik dízelt, azok valószínűleg biztosan nem tudnak bemelegedni az első pár kilométeren. Különösen igaz ez az extrém takarékos=kevés hulladékhőt termelő SDi-re. Az SDi-t én nem javasolnám komfort szempontjából sem: melegen is hangos és vibrál, a normál turbódízel legalább akkor elviselhető, ha már bemelegedett. A közvetlen befecskendezés előnye, hogy tényleg nagyon kicsi a fogyasztása, viszont a Polo méretéhez kicsit nagy a motor, ami nem azt jelenti, hogy túl erős (sőt), ellenben a vibrációi jobban meg tudják rázni a bódét.

Ha tehát a benzines Polót mindenáron le szeretné cserélni, én nem a dízeleket választanám, hanem vennék egy japán autót kis, könnyűfém benzines motorral (Yaris I, Micra K11 - csakazértis ideírom, bár elfogult vagyok vele, Mitsu Colt, Honda Logo - ez elég ritka, esetleg Jazz) - netán egy 16 szelepes, 1,2-es Clio II-t. Ezek nagyon gyorsan bemelegszenek, és takarékosak. Ha viszont ragaszkodik a dízel Polóhoz, akkor inkább válassza a normál dízelt, mert bár egy hangyányival többet eszik, ezzel nem tűnik megváltásnak az a pillanat, amikor végre leállíthatja. Ha nem szempont, hogy Polo legyen, van egy titkos tippem: egy megkímélt Citroen Saxo 1.5d. Kisebb motor, gyorsabb melegedés, kisebb vibráció, nagyon kis fogyasztás. Megér egy próbát.

Üdvözlettel:
Papp Tibor

Át akar-e verni a motorom vevője?

2009. március 13., 16:06 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
52 hozzászólás

Tárgy: motoreladás

Feladó: Szilágyi János

Dátum: Thu, 12 Mar 2009 22:39

Címzett: Csikós Zsolt

Szia Zsolt!

Röviden magamról. 35 éves vagyok. A lényeg, hogy vettem tavaly télen egy motort, egy cbr600-as Hondát. 17 éves koromban motoroztam utoljára, etz150-nel. Kicsit nagy ugrás volt, győztek a lóerők. Férfias, vagy nem, nekem túl sok ami egy ilyen motorban van. Meghirdettem a motort (Írországban élünk). Rá két napra jött az első és eddig egyetlen érdeklődő. Angliából.

Kérdezett ezt-azt a neten, ami ilyenkor szokásos. Válaszoltam szorgalmasan. A következő e-mail jött: minden rendben (egy képet látott a motorról), kéri az adataimat, hogy hova küldje a pénzt. De nem ő jön majd a motorért, hanem küld valakit.

Írtam neki, hogy semmi gond, küldje el a csekket, és ha be tudom váltani, jöhet a motorért.

Válasz: ok csak küldjem el a cimem. Nem kért bankszámla számot, semmit, csak a címem, telefonszámom.

A kérdes: ki vesz úgy járművet, hogy előtte nem nézi meg, nem próbálja ki? A másik: ez túl szép, hogy igaz legyen.

Két napja töröm a fejem, hogy hol a buktató. De nem jövök rá. Csak a címem és a nevem kéri. De ilyen nincs. Te mit tennél a helyemben? Én még egy telefonszámot sem tudok az illetőről.

Válaszod köszönöm.

Üdv L200

 

Szia János!

Feldobtam a problémádat a szerkesztőségben, hátha valaki találkozott már hasonló üggyel. A következő válaszokat dobták be a kollégák:


Bende:
Engem is megpróbáltak egyszer beszopatni ezzel.

A következő van. Jön a másik ember, hoz egy sokkal nagyobb értékű csekket, nem kp, és nem utal. Ez lehet traileresnek tűnő egyszerű munkás, akit azzal indítottak útra, hogy te majd kifizeted a csekkből.

A nagyobb értékű csekket elfogadod, hiszen mégis előre fizet, meg kedves, meg minden, és visszaadsz kpban. Általában péntek délután mindez, banki idő után, messziről, tehát nincs szíved megszopatni.

A csekken meg nincs fedezet, de ez már csak hétfőn derül ki a bankban.

Tibi


Tóthzé: 

Mondd, hogy örök pesszimista vagyok, de: esetleg el akarja lopni? (Angliában a motorok 60 százalékát otthonról lopják el, mert ott nincs lelakatolva, beriasztva, munkaidőben nincs otthon senki. Megadod a címed, tudják, hogy ott egy motor, megadod a telefonszámod, fel tudnak hívni valamilyen egészen más ügyben - pl. hogy fontos iratot hoztak, engedd be őket - és tudják, hogy nem vagy otthon.)

TéZé


Kérdezzük a TC-olvasókat: találkoztak hasonlóval? Mit kellene tenni, ha ez volt az egyetlen vevő, fontos eladni a motort, de nem szeretné János, ha baja lenne?

Üdv

Zsolt

Megmentsük-e a szép, de már csipás Skodát?

2009. március 13., 13:43 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
56 hozzászólás

Tárgy: Skoda 105

Feladó: Sz. Tamás

Dátum: Tue, 10 Mar 2009 19:36

Címzett: Csikós Zsolt

 

Kedves Zsolt!

Rendszeresen olvasom a Totalcar-t és rengeteg hasznos dolgot találok, mindamellett, hogy jókat is mulatok a mókás teszteken. Gratulálok, jó a szerkesztés!

Úgy látom, hogy sok olvasó kérdez, én is szeretnék tanácsot kérni egy kérdésben.

Nekem egy 1988-as Skoda 105L-em van. Az egykori szomszédomtól vettem 44.000 km-el. Garantáltan ennyi volt benne, mert ismertem az autót. Azóta én is belenyomtam ennyit, most 88.000-nél áll az óra. Az autó egyben van, egészen szép állapotú, vizsgákon mindig átengedik, pedig nem fizetem le a biztosokat. A motorja szépen üzemel és az egész autóval alapvetően semmi bajom. Legfőbb értéke, hogy nagyon olcsón fenntartható, sok dolog házilag elintézhető, ha szükséges.

(pl. HAL jeladós elektronikus gyújtást kapott). Mivel nekem nincs garázsom, így 8 éve a ház előtt áll és ez már kezd azért meglátszani rajta. Megjelent a korrózió, köröm nagyságú rozsda, festék felhólyagosodás néhány helyen. Ajtó sarkoknál, kerékdoboknál, küszöbnél. Nem tűnik vészesnek a dolog, még szerintem javítható, az utcán sokszor sokkal rosszabbakat látok, ezek tényleg hüvelykujj körömnyi méretűek.

Kérdésem: érdemes–e költeni egy ilyen autóra? Szeretném rendbe hozatni, néhány korosabb alkatrészt kicserélni, esetleg át is fényeztetni. Nem várható-e, hogy valami rendelettel előbb-utóbb kitiltják ezeket az autókat? (pl. szmogriadós őrület vagy katalizátor hiánya). Úgy gondolom, hogy 1 millió forint alatt csak roncsot lehet kapni, sok százezer kilométerrel. Ilyen autókat nem szeretnék, még ha Open, Ford, Volkswagen vagy akármilyen jól csengő neve is van. Nekem a lényeg az olcsón fenntarthatóság lenne és az a Skoda is elvitt még mindenhová probléma nélkül. Szeretném megtartani és rendben tartani. Érdemes vajon?

Köszönöm a segítséget!

Üdv: Tamás

Üdv Tamás!

Sajnos egy ilyen kint tartott Skoda 105 elpusztításában (a feleségemék családi autója volt, amit ő megkapott, amikor a szülők vettek egy Feliciát, 10 évig garázs, újkorától üregvédelem, alvázvédelem, rendszeres takarítás, öblítés, vakszolás, 106 ezer km-rel kaptuk) én is részt vettem. Ápoltuk, egyszer lakatoltattuk is, de már egy pandás levélírónak tegnap válaszoltam ez ügyben, és itt is csak hasonlókat tudok mondani.

Amíg átmegy a vizsgán az autó, pár tízezer forintnyi költéssel műszakilag egyben tartható, érdemes megtartani, mert ma, Magyarországon nagy érték bármilyen ismert múltú, jól működő autó, legyen az bármilyen korú, márkájú. De nagyobb pénzeket nem érdemes költeni rá, mert a Skodák (mint általában a hetvenes-nyolcvanas évek autói) alattomosan rohadnak. Ahol egy kis csipa van, ott valószínűleg a fél elem cserére szorul, mert a csipa belülről indul, a visszahajtott, esetleg csomópontban találkozó lemezektől.

Egy ekkora autó tisztességes lakatolása a korrózió mértékétől függően (ami kizárólag teljes szétszedés, a festékrétegek eltávolítása után mérhető fel) 200-500 ezer forint. A sufnilakatolás 30-80 ezer. A kettő között nincs félút, azaz van, a szépen megcsinált sufnilakatolás 150 ezerért, ami ugyanúgy szétmállik három éven belül, mint a csúnyán kivitelezett, csak többe kerül.

Ha nem szedik szét, bontják vissza a vázig, járnak utána a legkisebb karosszériagyanúnak is, mindig benn marad rozsdás góc, hamarosan megint ugyanannyit rá lehet költeni. És közben a fékcső-elosztó (a 105-ösökben alumínium volt, ha jól tudom), is lemezesre rohad, a motor sem az az örökéletű (120-180 ezer kilométer között általában generálra szorul), meg a millió egyébre is költeni kell, fékek, futómű, itt egy ablakemelő, ott egy szellőzőmotor, a költségek szépen halmozódnak.

Nem véletlen, hogy nem használják ezeket az autókat örökkön időkig. Két út áll előttük: használni őket, amíg véráldozaton innen menthetők, vagy könyékig beletúrni, vagyonokért (úgy sejtem, hogy egy korrekt rendberakás, külső-belső fényezéssel, teljes, vázig bontott lakatolással, üregvédelemmel, a gyanús gumikéderek cseréjével, a kötőelemek újjal való pótlásával együtt olyan egymillió forint minimum) pedig fanatikusoknak menthetőek ezek, de utána nem szabad már őket kint tárolni. Az Ön autója épp fáradni kezd, szerintem szimpatikus és gondos használatban, kis lakatolással még nagyjából három-öt éve van, utána fájdalmassá válik a fenntartása. De azt észre fogja venni. Amíg működik, vigyázzon rá, és semmiképpen ne törje össze, mert azokon a helyeken extrém módon felgyorsul a korrózió.

Üdvözlettel
Csikós Zsolt

Tárgy: RE: Skoda 105

Feladó: Sz. Tamás

Dátum: Wed, 11 Mar 2009 21:58

Címzett: Csikós Zsolt

 

Kedves Zsolt!

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Sokat hasznos infót kaptam és figyelembe is fogom venni őket.

Valóban, a legjobb megoldásnak az tűnik, hogy amíg nem kell sokat költeni rá, addig nem szabad megválni az öreg 105-östől, de sokat viszont nem szabad már beleölni. Szép lassan el fog kopni, eddig remélhetőleg lesz lehetőségem pénzt spórolni egy másik, egyszerű igáslóra. A belvárosi kitiltás nem zavar különösebben, úgysem lehet haladni Budapesten, nem szoktam ezért máskor sem kocsival bent járni.

Az említett másik autók közül a Felicia tetszene a legjobban, mert annak van kombi változata és hosszú távú utakra az nagyon praktikus. A 105-ös csomagtartóját gondolom nem kell bemutatni....  elég szerencsétlen megoldás. Az újabb típusoktól viszont mindig azért idegenkedem, mert már nem olyan fapadosak, mint a régiek, motorvezérlő elektronika + ilyen-olyan kütyük vannak bennük, amelyen el is romolhatnak és akkor biztos nem olcsó a javításuk. De mire a 105-öst elnyeli a bontó, addig már nem lesz olyan autó a használt piacon, amelyik ne lenne teletömve ilyen kütyükkel, így ez kikerülhetetlen lesz.

Minden jót kívánok,

Üdvözlettel,
Tamás

Szép autót tennék el tíz évre, veteránnak. Érdemes?

2009. március 9., 17:08 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
75 hozzászólás

Tárgy: E34 veteránnak

Feladó: Peter Sári

Dátum: Fri, 6 Mar 2009 09:52

Címzett: Csikós Zsolt

Szia Zsolt!

Egy barátomnak eladósorba került az 1992-es BMW 525i-je. Az autó törés-és korróziómentes, kisebb hibái persze vannak, de szinte gyári állapotú (pl. a kazettás gyári magnó van benne még mindig). Előéletéről annyit, hogy egy svájci prof.-é volt, majd a barátom vásárolta meg tőle (együtt dolgoztak). Kb. 8 éve van az országban, azóta nem sokat ment.

 

Érdemes-e az autót megvenni 500e Ft-ért és elspájzolni mondjuk 10 évre, hogy később veteránt faraghassak belőle?

Veteránként lesz-e értéke egy ilyen autónak előreláthatólag?

Milyen károkat szenvedhet, ha 5-6 évre, vagy akár többre is garázsba teszem és csak néha indítom be?

Ha én nem veszem meg, akkor be lesz számítva egy új Poloba, ami nagy kár lenne. Mellesleg nem tudnám hol tárolni és használni sem, mert külföldön élek és 5-6 év múlva tervezem a hazaköltözést.

Üdv,
Peti

Szia Peti!

Tisztázzuk: tudnád hol tárolni, vagy sem? Valahogy nem egyértelmű, de nagyon fontos, mert egy kint ácsorgó, használaton kívüli autó öt év alatt lényegében rommá válik...

Most 16 (majdnem 17, csak most kezdődött 2009) éves az autó, 10 év múlva csak 27 lesz, a most 27 éves 5-ös BMW-k az áruk mélypontján vannak. Ha tehát 10 évre akarod eltenni, felejtsd el, többet költesz a tárolására (vagy arra, hogy nem adod ki az üresen álló garázsodat, nem tartod benne a napi autódat, stb.)

A korai 5-ös (E12) BMW-k, még a facelift előttiek most kezdtek talán drágulni (csak a recessz közbejött), és persze csak a szép állapotúak. Nagyon sok idő kell egy átlagos tömegautónak (mert veterános szempontból egy nem csúcsmotorral szerelt, négyajtós BMW az), hogy nőni kezdjen az értéke. Magyarországon ráadásul még jóval több, mint Nyugaton. Az érezhető értéknövekedésnek indult veteránok most a 02-esek, az utód E21 épp most kezd eszmélni, de csak az überszuper állapotúak mennek egymillió táján, mert még csak a fanatikusok veszik őket. És a kis BMW-k kultikusabbak, mint a közepesek, az ilyen négyajtósokból a hatvanas évek közepi Neuen Klasse lassan szivárog felfelé, de az már 40 éves. És pénz az 1,5-2 millió forint, mikor benne áll régi pénzben mért 500 ezer kamatok nélkül? Nem. És számold bele, hogy a Neuen Klasséból százezrek készültek csak, talán egymillió, a te fajta 5-ösből milliók, tehát még lassabban válik majd veteránná, mert nem annyira ritka. Szerintem az a kocsi 2030 körül kezd érezhetően érni valamit. Az bő húszévnyi tárolás, elég nagy kín, valljuk be. És ha most veszel egy már az árgörbe alsóbb pontján levő BMW-t, ami hamarább elindul - egy E28-ast, mondjuk, olyanból is van nagyon szép - tíz évvel korábban a pénzednél leszel. Veteránautó csak akkor jó befektetésnek, ha extra értékes. Ferrari, Aston-Martin (de egy-egy rossz szérián azért csúnyát lehetett bukni azoknál is, gondolj csak a Mondialra, vagy a 400-asra, illetve az Astonnál a DBS-re), különleges szériájú, faros Porschék - ilyenek. Meg ha véletlenül felkapják valami film miatt, vagy kultusztárgy lesz, mint a régi Nissan Skyline GT-R-ek, vagy az Escort Mexicók. De ezeket a trendeket nehéz előre látni. Különben minden ilyen eltevősdi inkább érzelmi dolog. Persze attól még simán megér 500 ezret az autó, csak nem kéne nagyon eltenni.

Az autónak az állás nagyon rosszat tesz. A gumialkatrészek elporladnak, legjobb esetben is megkeményednek, a fék berohad, az elektromos cuccok oxidálódnak, a kenőanyagok megdermednek, beszáradnak, a kis járatok eldugulnak. Ez sajnos egy fűtött, száraz garázsban is megtörténik, maximum lassabban. A felbakolás, valamint a speciális, felfújható, mesterségesen szárított veteránautó-sátor az igazi megoldás, ám annak működése pénzbe kerül. Még egy agyondédelgetett veteránautót is illik havonta-kéthavonta beindítani, menni vele egy nagyobb kört, fékezgetni, bekapcsolni a fogyasztókat, átmozgatni az egészet. A raktárba eltevés csúnya pusztítás, persze annál jobb, mintha kint hagyja az ember. Annál minden jobb.

Ha a pénz mozgat, bele ne vágj. Ha úgy gondolod, tízegynéhány év múlva nagyon vágysz majd egy ilyen BMW-re, vedd meg, mert erről tudod, hogy most jó, és hidd el, tíz év távlatából mindegy lesz, hogy 200, 800, avagy 500 ezerért vetted. De ne falazd el.

Üdv
Csikós Zsolt
totalcar.hu

Xenont legálisan?

2009. március 9., 14:10 Módosítva: 2009.07.25 20:01
14
126 hozzászólás

Tárgy: xenon
Dátum: Sat, 21 Feb 2009 17:34
Feladó: K. Tamás
Címzett: Papp TiborKedves Papp Tibor!

Kisebb dilemmában vagyok xenon ügyben. 2008-as Swiftbe szeretnék a halogének helyére xenont. A költséghatékonyabb megoldás a xenon hatású izzó. Ezek működése gondolom a halogénhoz hasonló, csak valahogy színezve vannak.
A kissé komplikáltabb megoldás a xenon szett lenne. Úgy láttam 30-40 ezer körül már vannak egész jók, ezekkel csak az a problémám, hogy nincs kedvem műszakin vagy a rendőrnek magyarázkodni.
A lényeg az lenne, hogy legálisan használhassam, lehetőleg ne vakítson senkit, én legalább úgy lássak vele, mint a gyári 60/55 W-os halogénnel, és fehér fénye legyen, szeretném elkerülni a hülyegyerekkék fényt. Ez xenonnál 5000-5400 K körül mozog. Xenon hatású izzóknál van erre valami jelölés?
Szerinted?
Remélem kicsit több infóval rendelkezel, mint én, bízom benne, hogy tudsz valami használható tanáccsal szolgálni!:)

Üdv:
K. Tamás

 

Kedves Tamás!

Valóban több infóval rendelkezem, például tudom, kit kell ilyen kérdésben felhívni. Esetünkben Szabotin Jánost, a Hellánál.

Ez alapján erősen úgy tűnik, megoldhatatlan problémákkal kerülsz szembe, amikor legalitásba kényszeríted magad xenon-ügyben. Hogy miért?

Mert a törvények szerint bizonyos műszaki előírásoknak meg kell felelni. Vagyis: el kell látni a fényszórót dinamikus magasságszabályzással, hogy amikor ágaskodik a sok paripa, vagy tele van cuccal pakolva a feneke, ne az égbe világítson. Másrészt, kötelező lenne a fényszórómosó is, hogy a fényszóróra rakódó kosz ne szórja a fényt, mert az szintén vakítást okoz.

Tegyük föl, hogy ezeket sikerül megoldani. Onnantól kezdve nem éri meg anyagilag az egész. Hozzátenném, hogy lényegében senki sem teszi meg, aki az utólagos gázkisüléses xenonokat beszereli, ezért folyik ki a többiek szeme az utakon.

A műszaki problémák azonban nem érnek itt véget. A Swiftben H4-es halogén izzók vannak, és a lámpa bevizsgálási jelölésében a HCR betűk szerepelnek, ami arra utal, hogy a tompított és távfényt is halogén fényforrás szolgáltatja. Vagyis erre van méretezve. Ha xenonra (gázkisüléses) lenne, akkor DCR betűjele lenne.

Ezt nem véletlenül írják rá. Ugyanis más a fény kilépő felülete a kétféle fényforrás esetében, és ez döntően befolyásolja például a szórt fény mennyiségét. Azt mondják, hogy a szórt fény 0,7 luxig még nem vakít, de a xenonoknak így is megengednek 1,4-et az előírások. A gagyixenonok esetében, amit beraknak pár tízezerért a H4-es izzó helyére, a szórt fény 70-80 lux is lehet. Hát ezért vakítanak.

És még egy gond. A xenon fényforrások a sugárzás egy részét UV-sugarak formájában szolgáltatják, ez az arány 14 %. A halogénre méretezett lámpák műanyag buráit nem látják el UV-védelemmel, ezért beszürkülnek, elöregszenek. Márpedig a Swifted burái műanyagok.

Ami a HID-xenonok fényét illeti, normálisan a napfény úgy 4700 Kelvin színhőmérsékletű (bár a fotográfiában mást tartanak, ez kb a késő délutáni meleg fénynek felel meg). A xenonokat ennél kicsit sárgásabbra készítik, úgy 4300 kelvin környékiek a gyárilag szerelt xenonok, aminek az az oka, hogy a fényforrás öregedésével a színhőmérséklet eltolódik a kékesebb árnyalatok irányába. Vagyis egy idő után pont jó lesz, majd egyre jobban elkékül. Elvileg 2500 üzemóra után a gázcsöveket ki kellene cserélni, mind a két oldalon.

Viszont Kínában kicsit más a technológia. Valamiért ők nem tudják, vagy nem akarják azokat az eljárásokat alkalmazni, amivel pontosan beállítható a színhőmérséklet, hanem csupán összekeverik a színt meghatározó, különböző fémsókat , aztán a megmérik a végeredményt és ráírják a dobozra (a rendes gyártók gőz állapotban keverik precízen). Ezek a gázkisüléses noname fényforrások általában kékesebb színűek (=magasabb a színhőmérsékletük), de ez egyben magasabb UV sugárzással is jár, ami még gyorsabban öregíti az arra nem felkészített lámpaburát.

De hát ez amúgy sem lenne legális, tehát hagyjuk.
Nézzük az alternatívákat.

Kék fényű („xenon hatású”) izzó, ezeknek vagy a buráját színezik, vagy a gáztöltetüket vadítják meg egy kis xenongázzal. Te nem szeretnél hülyegyerek-fényt, amiről már tudjuk, hogy ez az elhasználódott gázkisüléses xenon fényét imitálja. Kilőve.

Szívem szerint azt mondanám, hogy úgynevezett megnövelt fényerejű H4-es izzókat tegyél be, hiszen ezek fénye ugyanolyan, csak erősebb, ugyanakkor pontosan azt tudja, amire a lámpatestnek szüksége van. Ez tűnik a legtörvényesebb megoldásnak. Sajnos néha a kereskedőknél nehéz elkülöníteni a gagyi xenon-hatásút a minőségi nagyobb fényerejű halogéntől, érdemes hozzáértőknél vásárolni.
Azonban ennek is vannak hátrányai.

Egyrészt nem érdemes túlzásokba esni. A másfélszeres fényerejű halogének élettartama kábé a fele a normálakénak, és kétszeres az áruk. Hát ez van. Én spéci egy plusz harminc százalékos, józanabb verziót választanék, az tovább él.

Van egy kis munkavédelmi oldala is ennek. A megnövelt fényerőhöz kicsit felturbózzák a halogén-körfolyamatot az izzón belül, vagyis több gáz van benne. Amikor működik, úgy tizenöt bar a belső nyomás, ami triplája a normál halogénokénak. Tehát amúgy sem tanácsos a forró izzót cserélgetni, mert süt, de ezt meg pláne nem. Mert ha hozzákoccan valamihez, felrobbanhat.

Még egy apróság. Ha azért akarsz xenont, mert nem látsz eléggé, legelőször nézesd meg, hogy jól van-e beállítva a lámpa és jól áll-e benne az izzó. Ha igen, akkor azt, hogy megkapja-e a rendes feszültséget. Vagy nézesd meg egy szerelővel, aki ugyanezt fogja csinálni. És ha minden oké, akkor lehet bővíteni. Sajna a legtöbb HID-xenont is úgy adják el, hogy "bárki beszerelheti" a ház előtt, pedig legalább a lámpát be kellene állítani hozzá rendesen.

Üdvözlettel:

Papp Tibor

Komoly pénzek a háttérben?

2009. március 6., 16:29 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
145 hozzászólás

Tárgy: lagunagt
Feladó: DrTax
Dátum: Thu, 05 Mar 2009 11:48
Címzett: Gyulavitéz

Kezdem nem érteni a Totalcart. Régen amolyan független szaklap volt. Manapság meg? Az új Avensist a porig lehúzzák az amúgy is gagyira sikerült cikkükben, egy ilyen fostalicskát, mint a Laguna -amitől még a márkakereskedők szervizesei is óvnak-, ezt meg felmagasztalják??? Normálisak???
Sajnos csak azt tudom levonni ebből tanulságként, hogy itt komoly pénzek mozdulnak meg a háttérben, mert ezek a cikkek a valóságnak nem megfelelőek és erősen gagyik.
DrTax

 

Kedves DrTax,

pokoli pénzek mozdulnak meg a háttérben! Mi azonban ettől függetlenül tartjuk magunkat ahhoz, hogy megírjuk a véleményünket egy-egy autóról. Ezt a kombi GT-t történetesen nem vezettem, de az alap Lagunát igen, és meglepően jó volt vezetni. A Cliót és a Mégane-t nagyon nem szeretem, az új Laguna viszont bejön. És el tudom képzelni, hogy a GT még egy Gyulavitéz-szinten sportos vezetőnek is tetszik. Kész, ennyi.

Az új Avensist is vezettem, és nekem elég kiábrándító volt, ezzel együtt Toyotám van. Ráadásul Papp Tibinek is, aki ugye lehúzta az új Avensist. A végtelenségig sorolhatnám az efféle információadalékokat, és barátilag ajánlhatnám neked, spórolj időt és energiát azzal, ha összeesküvés-elméletek helyett elhiszed, hogy a véleményünket írjuk le az autókról, és ennyi. És hogy ne vedd személyes sértésnek, ha egy hozzád közel álló autó nekünk nem tetszett. Hiszen ez csak egy vélemény.

Üdvözlettel:
Winkler Róbert

 

W140 vs. W126

2009. március 6., 10:38 Módosítva: 2009.07.25 20:01
3
56 hozzászólás

From: Dani
Date: February 28, 2009 6:27
To: Tóth Zoltán
Subject: W140 vs. W126...


A közeljövőben szeretnék vásárolni egy W140-es S500-as Mercit.Sajnos gyerekkoromban én is ''beüttem a fejem''. Nekem az a szép autó...De a ti cikkjeitek alapján "jobb a W126-os"! Az úgy néz ki, hogy a W220-as sem előrelépés a W140-hez képest és a W221-es sem előrelépés a W220-hoz képest...vagy mégsem?! Egy jó állapotú W140 S500 kb.10 000 euró! Egy jó állapotú W126 S420-S500-S560sel 20-30 000 euró! Ilyen módon még várhatok több évet a W126-ra. Megéri???!!!

Megj.: az nem igaz,hogy nincs eladó jó állapotban lévő W126-os! Drága?!

Üdv. a palóc Szlovákiából,várom a választ.

Köszi.


Kedves Dani!

Csikós Zsolt kolléga, szerkesztőségünk felkent Mercedes-guruja, akinek nappaliját álló-, hálóját fekvőlámpások világítják be, tarkóján UV-fényben diszkréten világító háromágú csillag virít, és aki kétlábon járó katalógusként fejből vágja a nagy múltú gyártó összes modelljének aktuális piaci értékét, korábban már válaszolt erre a kérdésre. Sokat ezekhez a részletes használtautó tesztekhez (W140, W126) nem tudunk mit hozzátenni, a két S-osztályt illetően minden kérdésre fény derül bennük.


W140


W126

Talán csak a személyes vonatkozásához fűznék annyit hozzá, hogyha egy típus a gyermekkori álma, ami végre megvalósulhat, akkor annak sokat meg tud bocsátani az ember. Viszont ha sok vele a nyűg, akkor a plátói kamasz szerelemből könnyen lesz nagyon is valóságos felnőttkori gyűlölet. De azért ha talál egy igazolt előéletű, keveset futott W140-est, akkor ne fogja vissza magát. Viszont az szinte biztos, hogy a jó állapotú W126-osok ára ennél jelentősen olcsóbb már nem lesz, úgyhogy erre ne várjon. És az is biztos, hogy nem véletlenül kerülnek kétszer annyiba, mint a W140-esek.

Üdvözlettel,
Tóth Zoltán

Válság ellen gurgulázós dögöt?

2009. március 3., 11:43 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
29 hozzászólás
Hello!
Rohadt szemetek vagytok ám, hogy ilyen kocsikat mutogattok itt a válságban.... Egész októberig ezeket nézegettem a neten, hogy vegyek egyet aztán beütött a gebasz, és most nem merem megvenni az álmomat, mert hátha majd kenyérre kell ki tudja mi lesz még..... Na mindegy azért jó a cikk..., aztán reménykedek, hogy majd egyszer meglesz az a fastback...egyszer meglesz... De az is lehet, hogy beleszarok, megveszem a gecibe azt a rohadt gurgulázós dögöt..., aztán 1-2év amíg felújítom, vége lesz a válságnak is talán...
üdv: Adrián

Kedves Adrián,

igazad van, egyszer élünk! Ahogy mondani szokták, a koporsón nincs csomagtartó, és ha ne adj' isten váratlanul feldobnánk a pacskert, biztos, hogy nem az ilyen álommegvalósítást bánjuk meg, hanem a párnacihában rejtegetett milliókat. Arról nem beszélve, hogy ha bedől a forint és összeomlik a bankrendszer, milyen jó érzés lehet, hogy előrelátóan, idejében kimentettük a pénzünket egy V8-as rozsdaboglyába.

Üdvözlettel:
Winkler Róbert

 

Mindegy, csak végre valaki feküdjön már össze a Fiattal

2009. március 2., 17:57 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
46 hozzászólás


Marci Olaszországban múlatja az időt, ott fogott el egy érdekes rádióinterjút Sergio Marchionneval, a FIAT főnökével. Le is fordította izibe', megosztjuk.
 

Tárgy: Fiat

Dátum: Sat, 14 Feb 2009 10:30:15 +0100

Feladó: Fazekas Márton

Címzett: Vályi István

Pénzért házasodni a százesztendős álmoskönyv szerint se jelent jót, de úgy fest, a Fiat mégis erre fog kényszerülni, méghozzá hamarosan. Az utóbbi negyedszázadban két top manager is  próbálkozott hasonlóval: Vittorio Ghidella 1984-ben a Forddal, Paolo Fresco 15 évvel később, ’99-ben a General Motors-szal. A végkifejletre még emlékezhetünk; a Fiat mindkétszer az utolsó pillanatban szégyenlős menyecskeként kibújt drabális méretű kérője ölelő karjaiból, és független maradt, annak ellenére, hogy sokan megjósolták: csak 5-6 óriáscég élhet túl a totálisan globalizált autó-világpiacon. A legendás „Avvocato”, vagyis az „Ügyvéd Úr” Gianni Agnelli is ezen a véleményen volt élete utolsó éveiben, ennek ellenére sosem volt képes eladni a Fiatot - nagyapai örökségét – még a Mercedes által ezüsttálcán kínált kisebb hegynyi német márkáért sem.

Ezért is meglepő a jelenlegi Lingotto-i nagyfőnök, Sergio Marchionne legutóbbi nyilatkozata, amelyben kerek perec kijelentette: „szükségünk van egy társra, így vagy úgy…” És hogy mikor? „Az ügyletnek le kell zajlania a következő 24 hónap során.” A torinói csúcsvezető a tőle megszokott brutális egyenességgel beszélt az okokról is. Ezek kivétel nélkül a válságra vezethetők vissza, amelynek súlyát és mélységét Marchionne szerint még korántsem tapasztalta meg a világ. A veszély abban áll, hogy a Fiat marginalizálódik, ha nem éri el az évi 5-6 milliós darabszámot, márpedig jelenleg kétmilliónál tart. A másik probléma nem piaci, hanem inkább politikai jellegű: a sikeres típusok mind külföldön készülnek. Az 500, a Panda, a Palio, és a Doblo egyenlőre ellenállnak a krízisnek, miközben iszonyatosat estek a hazai üzemekben, Mirafioritól Termini Imerese-ig készülő autók eladásai. Vagyis a brazil, lengyel és török Fiat üzemek rendben termelnek, míg otthon a dolgozók kényszerszabadságon ücsörögnek. Ráadásul közvetlenül a válság kitörése előtt írtak alá megállapodást egy Szerbiában létesítendő új üzemről, amelyhez a szerb fél már folyósította is a 300 millió eurós hozzájárulást, és az olasz kormány is elkötelezte magát. Ebből már nem lehet csak úgy kibújni, és ehhez a projekthez is temérdek pénz kell! S hogy ki lehet a következő kérő, aki végre beköti a sokszor eljegyzett menyasszony fejét? Az egész autóiparban komoly totózás folyik, mióta Marchionne nyilatkozata megjelent az Automotive News-ban. A legtöbb esélyt a Peugeot-nak adják, mivel hagyományosan jók és szorosak a két cég kapcsolatai, és együtt könnyen elérnék azt a bizonyos „kritikus tömeget” egymás pozícióinak erősítésével öt olyan alapvető piacon, mint Franciaország, Olaszország, Brazília, az afrikai kontinens és Kína. 

Sokan azonban úgy gondolják, semmi sincs eldöntve: ezzel a nyilatkozattal a torinói boss egyfajta pókerpartit nyitott meg: kipakolta az asztalra a kártyát, a piát meg a nasit, és várja, hogy Korda Gyurin kívül ki jelentkezik a játszmára…

Marci

Na vajon ki lesz a nyerő? És ha nem, akkor kit ránt magával a bugyborékoló dagványba az olasz óriás? Kutya dolog ez a válság, kutya dolog.

Itthon tuti az 5 csillag az Avensisnek

2009. február 26., 14:10 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
28 hozzászólás

Tárgy:avensis_2009
Feladó: Bukovszki Sándor
Dátum:Thu, 26 Feb 2009 13:27
Címzett:Tóth Zoltán


Kedves Zoltán!

A 2009-es Avensis törészteszt cikkhez lenne egy észrevételem.
MAGYARORSZÁGON az ÖSSZES ÚJ AVENSIS tartalmazza a VSC+ rendszert ami az elektromos szervóval összehangolva működik SZÉRIÁBAN az 1.6 VALVEMATIC alap felszereltségtől kapható. NEM KELL KÜLÖN FIZETNI ÉRTE! MERT CSAK VSC+-os AUTÓ JÖN. Ezenkívül széria a TRC is, ami kikapcsolható.

Persze a cikkben úgy szerepel, hogy néhány európai országban feláras. Tudna nekem 2db olyan európai országot, ahol külön kell érte fizetni?

Ugyanis a cikk megtévesztő lehet.

Kérem ezen információk tudatában helyesbíteni, mert sok ember vásárlását befolyásolhatja a TotalCar-on megjelenő cikk.

Köszönettel,

Bukovszki Sándor

 

Kedves Bukovszki Sándor!

Nem hiszem, hogy emiatt a cikk miatt ne vennének az emberek ESP-s Toyota Avensist Magyarországon, kritikai megjegyzésem nem is annyira az autóra vonatkozik, mint inkább a töréstesztet végző szervezetre és a saját következetlenségére. Az eredeti, az Euro NCAP oldalán megtalálható linket ajánlom figyelmébe.

Különös tekintettel erre:
"ELECTRONIC STABILITY CONTROL (ESC)    3 pts - standard or optional"

és erre:
 "Safety assist Electronic Stability Control is at least an option on all variants throughout Europe and is expected to be standard equipment in the great majority of car sales."

Sajnálom, de nem gondolom, hogy bármit is helyre kéne igazítanunk.

Üdvözlettel, Tóth Zoltán
Totalcar.hu

A térkép nem DVD-n jön a BMW-hez, de rossz a lábtartó

2009. február 26., 14:05 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
2 hozzászólás

Tárgy: bmw320xd
Feladó: Tamás
Dátum: Mon, 16 Feb 2009 13:25
Címzett: Papp Tibor


Kedves Tibor!

Örömmel olvastam cikkét a 320xd-ről, azonban csúszott bele egy komoly hiba. Ezt írja az első oldal alján, a keretes részben:

"A tesztautó Professional navigációs rendszere (a térkép-DVD nélkül) 676 ezer forintba kerül"

Az új generációs iDrive-hoz azonban nem DVD-n adják ki a térkép-frissítéseket, hanem a kalózkodást elkerülendő online, azaz internetről töltik rá a BMW szervízek az autóra a frissítéseket (CIC). A 676 ezer forintos árban benne foglaltatik a térkép, ugyanis az az autó átvételekor már az autó winchesterén előre telepítve megtalálható a teljes Európa térkép.

Továbbá zavaró, hogy a cikk 2. oldalán, a legalsó kép a ráncfelvarrás előtti, azaz a régi E90-et ábrázolja, ráadásul ha nem tévedek, az USA-kivitelt. Valamint, a sajtófotók nem a cikk főszereplőjét ábrázolják, hane a régi E90-et ill. a 3-as coupet.

Üdvözlettel,
M. Tamás

egy E90 LCI tulajdonos

 

Kedves Tamás,

javítom, bár nekem csak az árlista van, és ott ezt írják. Amúgy van
kiegészítő dvd-olvasós verzió, ha jól tudom.
 

A sajtógalária az archívumból van, ezért
szerepelnek benne a facelift előtti verziók.
Köszi a segítséget:
Pt

Tamás írta:
Kedves Tibor!


Én magam is E90 LCI-t vásároltam 2008 októberében, újonnan,
prof.navigációval, és az autó winchesterén az átvételkor már rajta volt a
teljes Európa térkép. Frissítésre azóta nem vittem, de gondolom 2009 tavasza
előtt úgysem jelenik meg hozzá új térkép verzió. A szervizben (és az Index
idevonatkozó forumán) is azt az információt kaptam, hogy csak a szervizben,
online lehetséges az új iDrive CIC-es szoftveréhez a frissítés, tehát DVD-s
frissítést csak a régi iDrive-os modellekhez adnak ki.

Személyes megjegyzés: meglepő, hogy egyetlen E90 vagy E90 LCI teszt sem tér ki arra, hogy milyen fura helyen van a lábtartó ezekben az autókban. Lehet, hogy csak bennem van a hiba, de nekem túlságosan balra van elhelyezve, jóval feljebb (közelebb hozzám) mint más autókban, és a lábtartó meredeksége is túlzott szerintem. Ez, és az ülés (hagyományos, nem sport-üles) tömésének keménysége vezet oda, hogy a bal lábam már fél órás utak után is fáj, zsibong, zsibbad.

Az autó átvétele, azaz hónapok óta küzdök ezzel a problémával, de egyetlen
olyan üléspozíciót sem sikerült találnom, amivel kiküszöbölhető lenne ez a
gubanc. Eddig egyetlen autómmal sem volt ilyen bajom, és most hogy az
autócsere gondolatát fontolgatom, a szóba jöhető alternativ lehetőségek
között sem tapasztaltam egyetlen autóban sem ilyen jellegű problémát. Persze
lehet, hogy valójában én vagyok ortopéd, és nem a lábtartó :))


Üdv,
Tamás

Kedves Tamás!

Érdekes hibámra hívtad fel a figyelmet. Sajnos, be kell ismernem, hogy a lábtartókkal kapcsolatosan alkalmatlan vagyok bármiféle tesztelésre. Egyszerűen azért, mert nem szoktam használni. Így az előző Fiestánál is elkerülte a figyelmemet, hogy a kocsiból kihagyták a lábpihentetőt.

Ma reggel viszont úgy jöttem be az irodába, hogy néztem, mi a fenét csinál a bal lábam, amikor nem kuplungolok. (Viccesen hangzik, de ezek nagyon tudat alatti dolgok)  Nos, azt láttam, hogy a bal lábamat nem fektetem föl a lábpihentetőre, hanem sokkal rosszabbat csinálok. A sarkam a padlón, és a lábfejem kifordítva, lényegében a talpam külső élén fekszik, és csupán a talpam elülso" része ér hozzá a lábpihentetőhöz - ha van. Azt hiszem, egy ortopéd szakorvos rosszul lenne, ha látná. Egyedül az egyterűek, furgonok, terepjárók a kivételek, ahol a lábam teljes talppal a padlón van, ezt viszont tudom.

Pedig tény, hogy sok autóban rossz a lábtartó szöge, egyszerűen azért, mert az a felület, ahová a talpunkat kellene tenni, az nem a vezető felé néz, hanem nagyjából párhuzamos a kocsi hossztengelyével. Magyarán, csak kifordított bokával lehetne használni. Köszönjük, hogy szóltál, mert én soha nem vettem volna észre.
Üdv
Pt

Öreg autó

2009. február 25., 14:37 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
105 hozzászólás

Tárgy:Öreg autók
Feladó:Friedel József
Dátum:Wed, 18 Feb 2009 07:48
Címzett:Csikós Zsolt

Tisztelt Csikós úr!

Mivel gondolom, hogy levelek százait kapja az olvasóktól nap mint nap, ezért nem szeretném sokáig rabolni az idejét.
Az Alfa Romeo 146-ról szóló cikket olvasva jutott eszembe, hogy veszem a bátorságot, és kikérem a véleményét.
Sajnos a jelen gazdasági helyzetet figyelembe véve kénytelen vagyok alkalmazkodni a túlélés érdekében, és hőn szeretett C2 1.4 Hdi autómtól megválni.
Azért is szomorú a helyzet, mert mint a hozzám hasonló honfitársaim ezreinek esetében, az autót hitelre vásároltam.

Nem megyek bele bővebben, lényeg a hatalmas bukás, de lépni kell mert mese nincs.
Ellenben a munkám miatt kénytelen vagyok autóval dolgozni járni (napi 80 km, Borsodból Hevesbe), és keresnem kell egy elfogadható állapotú dízel autót, ami az elkövetkező években nagyjából megbízhatóan szolgál.
Sok-sok használtautós oldal és a Totalcar népítéletének böngészése után két jelöltem maradt.
Az egyik egy VW Polo Classic 1.9SDI (korábban már volt ilyen autóm benzinesben, így nem teljesen ismeretlen) a másik pedig éppen az az autó, amiről ön cikket írt nemrég, csak 2.0TD változatban.
A kérdésem annyi lenne, hogy a fentiek ismeretében, vagyis napi 80-100 megtett kilométerrel számolva, dízel autót keresve max 800.000 forintos áron, a két lehetőség közül ön melyiket javasolná jobban, szíve szerint melyiket választaná. Szem előtt kell tartanom a gazdaságos üzemeltetést, javíttatást.
Én a magam részéről a Polo bár puritánabbnak érzem, de mégis megbízhatóbbnak tűnik, és talán olcsóbbak az alkatrészek is hozzá. Az Alfa ezzel szemben izgalmasabb, nem unalmas sem kívülről, sem belülről, erősebb motorja és feszesebb futóműve miatt nyílván az autózás is teljesen más jellegű vele. Csak kicsit tartok tőle, bár nem tudom megmondani miért. És persze, a használtautó zsákbamacska, nincs vita.

Ha tudna nekem tanácsot adni a saját tapasztalatai alapján, azt nagyra értékelném, és hálás lennék érte.

Elég sűrűn olvasgatom a Totalcart, és minden hízelgés nélkül állathatom, hogy tetszenek az írásai. Sokat lehet belőlük tanulni, és vallom azt, hogy öreg autó is lehet jó autó. (a jelenlegi C2 előtti Polo Classicot használtan vettem) Nem mellesleg érzésem szerint sokkal közelebb kerül a géphez az ember, ha saját maga tartja karban, törődik vele.
Éppen ezért remélem, hogy a jövőben sem hagy fel a jó szokásával, és lesznek még használt, öreg autós posztjai. Nekem szimpatikusak, sokkal közelebbiek, mint a sok milliós csodaverdák, amikbe beleülni sem fogok soha, nem hogy birtokolni.
Munkájához jó egészséget, erőt és kitartást kívánok, éppen úgy, mint az Erához, a 190-eshez, a kis Pandához és a Puch-hoz. J

Segítségét megköszönve, tisztelettel és üdvözlettel:

Friedel József

Kedves Friedel úr!

Nehéz ügy, mert ennyi idős korban már sokszor többet számít az állapot, mint hogy milyen típust választ. A kórkép, amit felvázolt, nagyjából stimmel, a Polo SDI végtelenül takarékos, nagyon megbízható autó, minden perc öröm lesz, amikor a pénztárcája tartalmát vizsgálja. És minden perc öröm lesz, amikor végre leállíthatja a motort, és nem kell már tovább hallgatnia. Szubjektíve borzalmas, objektíve csodás autó.

Alfa Romeót viszont nem vennék dízellel, mert talán a motor egy ilyenben a legproblémásabb alkatrész, és egyetlen vaskos szervizszámla elég lesz, hogy romba döntse a dízelvásárlás döntésének helyességét. Mellesleg a motor egy Alfában az élmény fele része, 50 százalékosra visszavett ízvilággal pedig már nem indokolt, miért kellene ilyet vennie.

Csak egészen halkan jegyzem meg: számolt esetleg Peugeot 306 1.9 D-vel? Klasszikus, egyszerű-mint-a-bot örvénykamrás szívódízelről beszélünk - szervizelni olcsó, elpusztítatni közel lehetetlen. A járása finom, legalábbis a Polóéhoz képest nagyon, a futóműve ügyes, a kocsi kényelmes, keveset eszik, megbízható. Egyvalamire kell odafigyelnie, a hátsó futóműre, ha véletlenül felveszi a listájára, és megnéz egy-két példányt, ezt mindenképpen ellenőriztesse rajtuk szakszervizben. Ez a fajta felfüggesztés csapágyazott hosszlengőkarokkal működik, amelyek csapágyai nem szeretik a port, igénylik a rendszeres (mondjuk olajcserénkénti) ellenőrzést, és elhanyagolva hajlamosak drágává válni. De ha itt minden rendben, nincs kotyogás, porvédő-hiány, maga az autó jó választás. És rendkívül olcsó is.

Üdvözlettel

Csikós Zsolt
totalcar.hu

 

Fiatal néni a Lánchídon, de milyen autó előtt?

2009. február 24., 22:03 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
85 hozzászólás

Tárgy: Régi kép, régi autó

Dátum: Sat, 21 Feb 2009 12:30:15 +0100

Feladó: Fejér Zsolt

Címzett: Winkler Róbert

Szia Robi!

Egy kis segítségeteket szeretném kérni. A napokban kezembe akadt ez a régi kép a nagymamámról. Valamikor a múlt század huszas éveiben készülhetett. Szeretném pontosítani az időpontot, és úgy gondoltam az autó beazonosítása segíthet a kormeghatározásban. Meg tudnátok mondani, hogy milyen típus ez? Ha Ti nem, ismertek olyat, aki tud segíteni?

Előre is köszi:
Zsolt

Körbeküldtem a szerkesztőségben, de még a Csikós is csak a fejét ingatta, mondván, ezt szerinte még az Ocskay se tudja (Ocskay Zoltán a Veterán magazin főszerkesztője. Valaki még hozzátette, hogy a Muczán (Gábor, a Trabant-Wartburg Klub elnöke) legalább örülne, hogy az autók még a megfelelő oldalon közlekednek. Sejtettem, hogy ez lesz. Egy-két kivételtől eltekintve a 40-es évekig nem tudom megkülönböztetni az autókat. Viszont az internetes közösség egyesített agya nagy úr, úgyhogy kérem, ha valakinek van ötlete, vagy esetleg aznap véletlenül pont találkozott Zsolt nagymamájával a Lánchídon, és még emlékszik a dátumra, kérjük, segítsen!

Átverik a Suzukisokat?

2009. február 23., 17:11 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
28 hozzászólás

Dátum: 2009. február 15. 11:42

Feladó: Gábor

Címzett: Totalbike

Tárgy: Motoros kötelező

Kedves Árpád,

Hátha ébreszt valamilyen gondolatot a levelem. Suzuki DL650, 2007 júniusi és 2008 márciustól az enyém. A 2008-as negyedéves biztosításom egészen pontosan 6.660,- ft volt. A 2009-es negyedéves 11.790,- ft. Ugyanannál a társaságnál, baleset nélkül természetesen.

Minek köszönhető a 77%-os növekedés? Nem találkoztam olyan hírrel, hogy drasztikusan változna a motoros biztosítás számítása.

További jó újságírást!

Gábor

Kedves Gábor,

valóban nem történt olyan esemény, amely megváltoztatta volna az árakat, és nem hinném, hogy más, drágább kategóriába sorolták volna át a kifejezetten békés Suzuki DL650-et. Az ok sokkal prózaibbnak tűnik: a biztosítójának pénzre van szüksége. Van ilyen, és ez díjszabásban mutatkozik meg.


A DL650-re számított biztosítói tarifák - van különbség

Talán érdemes lenne novemberben megfontolni a biztosítóváltást, esetleg egy jobb tarifa kialkudását: sok helyen arra számítanak, hogy mindenki bambán fizet, néha elég, ha az ember asztalra csap, az árak meglepően rugalmasak tudnak lenni. Bármit tesz is, bárkivel köt is szerződést, ne feledje, ha hagyja, valaki mindig könyékig turkálna a zsebében, és nem azért nyúlna a gatyájába, hogy kényeztesse.

Zirig Árpád

Ha nem megy a bolt, az Apeh is megszivat

2009. február 23., 16:47 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
36 hozzászólás

Tárgy: Illetékmentesség - csak neppereknek!

Dátum: Wed, 04 Feb 2009 13:24:05 +0100

Feladó: T. Gábor

Címzett: Winkler Róbert

Bocs, hogy ilyen témában Hozzátok fordulok, de talán többeket érint és érdekel az olvasóitok közül. Veszprémi székhelyű Scania szerviz és haszonjármű kereskedés vagyunk, tíz éve a piacon, 22 alkalmazottal. Idén januárban szembesültünk azzal az új rendelkezéssel, miszerint a járműkereskedelemhez szükséges, eddig automatikusan járó illetékmentességet az APEH csak azoknak a cégeknek adja meg 2009-re, amelyek a tavalyi évben árbevételük 50%-át járműkereskedelemből realizálták. Pechünkre nagy műhellyel dolgozunk, 16 tgk. szerelővel, komoly hátteret adva az általunk eladott járművekhez. Az eladásra szánt kamionjaink tavaly jórészt csak az udvarunk árnyékolására voltak jók, keveset adtunk el, 50 helyett így csak 38% lett a járműeladás árbevétele, a többit a műhely hozta. Ezért aztán szépen el is vették tőlünk az illetékmentességet 2009-re, fizethetünk 2-300.000 Ft-ot minden jármű után, amit eladunk. Természetesen a vevők felé lehetetlen továbbterhelni ezt az összeget, a kamionok ára tavaly óta amúgy is megfeleződött, haldoklik a piac. Ezzel az új rendelkezéssel nekünk nyakunkra tették a kést, 22 ember munkahelye került veszélybe. Gondolom a cél az volt, hogy azon fuvarozóktól beszedjék az illetéket, akik egyszerűen felvették tevékenységi körükbe a járműkereskedelmet és így saját fuvareszközeikre nem fizettek illetéket, milliókat takarítva meg. Ezzel az újabb, "átgondolt" intézkedéssel pont eltalálták szarva közt a tőgyét, megnyugtató érzés látni és tapasztalni ennyi profizmust. Nemsokára küldjük az adatokat az index elbocsátás-számlálójához.

Üdv a reformok atyjának!

T. Gábor, Veszprém

Focus kombi

2009. február 19., 16:17 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
71 hozzászólás

Tárgy: Focust

Dátum: Wed, 11 Feb 2009 21:11

Feladó:  Nagy Béla

Címzett: Papp Tibor

Kedves Papp Tibor!

Autóvásárlás előtt állok. Hosszú nézelődés után gyakorlatilag teljesen letisztult bennem a kép. 2006-2007.-es évjáratú Ford Focus Kombit szeretnék vásárolni. Eddig csak 1,6-os benzines motorban gondolkodtam (100 lovas és a 115 lovas VTC is szóba jött). A keresgélés közben azonban meglepődve tapasztaltam, hogy annyi más márkától eltérően a Fordoknál alig drágábbak az azonos korú és felszereltségű dízelek a benzines verzióhoz képest. Ez egy kicsit megingatott az eredeti elképzelésemben. Tudom, hogy sokkal rugalmasabbak, a mindennapi életben sokkal kellemesebben használhatóak a korszerű dízelek, nem beszélve a takarékosságról. Ami eddig igazán visszatartott a dízelektől az pont a magas vételár és a magas karbantartási költségek. Itt használtan nem lehet beszélni jelentős árkülönbözetről. Mi lehet vajon ennek az oka? Rosszak a Ford 1,6-os TDCi motorjai? A VW-knél használtan is horror drágák a TDI motoros verziók. Itt az újkori 1,5 milliós felárból még évek múltán is jelentős különbség marad. Egyébként a VW-knél tapasztalatból tudom, hogy kb. 50 %-al magasabb a TDI-k karbantartása a sima, egyszerű benzinesekhez képest. Ez más márkáknál is így van? A lényegre térve szabad-e Focus 1,6 TDCI-t venni? Megbízhatóak ezek az autók? Vannak ennek a motornak típushibái? Gondolom a 90 és a 109 lovas verzió között csak motorvezérlésben van különbség. Szerviztapasztalatok szerint is egyformák?

Ide kapcsolódik még egy kérdés ami a használati szokásaimhoz kapcsolódik. Körülbelül évi 15-20 ezer kilométert megyek autóval. Ennek kb. a fele város, másik fele pedig autópálya. A városi rész, főleg télen, napi 3-4, alkalmanként 2-3 km hosszú utakból jön össze. Azaz télen csak hétvégén megyek annyit, hogy bemelegedjen a motor. Bírja egy dízel, hogy napokon át teljesen hideg motorral járjon az ember?  

Tudom, hogy kicsit sokat és összetetten kérdeztem, de nagy segítség lenne ha a egy szakember tudna segíteni a választásban.

Előre is nagyon köszönöm a véleményt:

Nagy Béla

Kedves Béla,

szerintem igásló-járműnek való a Focus, csodát nem nyújt, a kocsik többsége nem olyan felszerelt, mint például a franciák. Az utastere nem különösebben fantasztikus kidolgozású, panaszkodnak zörgésekre, leeső dolgokra. És egy, a típust érintő probléma: akár az alap, akár a feláras "globálzárral" pillanatok alatt nyitható a kocsi, szeretik a feltörni: mivel rengeteg belőle a céges, könnyen akadhat benne notebook, szerszám, satöbbi. Szóval, ha Focust vesz, értéket ne hagyjon benne.

Az 1,6-os benzines motorral nem rakéta, ha gyakran pakolja meg az autót, sokszor ülnek be ketten-hárman ön mellé, illetve nem sík vidéken autózgat, hanem hegyekben, garantáltan gyűlölni fogja. Egyszerűen rugalmatlan ehhez. Valószínűleg a VTC jobb nála, a változó vezérlés miatt, sajnos ezzel nincsenek tapasztalataim. Ráadásul nem tudom, Ön milyen robbanékonyságot vár el az autójától, tehát javaslom, próbálja ki.

Ami a dízeleket illeti, lényegesen kellemesebben vezethetők, persze a 90 lóerős hamarabb kifullad, mint a másik. Bár gyengébb, érdekes módon a gyakorlatban nem fogyaszt jobban, mint a 110 lóerős változat, sőt. Szóval, ha nekem választanom kellene, én mindenképpen az erősebbet venném a dízelből, mert a változó geometriájú turbó csodákra képes. Még egy apróság: bár támogatnom kellene elvileg a részecskeszűrőt, mint környezetvédelmi szerelvényt, ha ilyenre bukkan, gondolja meg. Időnként után kell tölteni azt az adalékot, ami a korom kitisztításához, a szűrő regenerálásához szükséges. És ez nem olcsó, ezt inkább kihagynám. A dízelnél meg kell barátkoznia azzal is, hogy kellemetlenebb az orgánuma, bár nekem néha úgy tűnik, hogy a különböző felszereltségi szintű Focusoknak a hangszigetelése más és más. Fapadosból mindenesetre még a benzines sem csendes autópálya-tempónál, ezért figyeljen erre is a próbakörön.

Még egy dolog, ami fontosabb mindennél. Amennyiben beruház egy Focusba, mindenképp ragaszkodjon egy szervizben történő állapotfelméréshez. Mert nem a kilométer számít (arról nem is beszélve, hogy nálunk minél öregebb egy kocsi, annál kevesebbet futott...), hanem az állapota. És a dízelek nagynyomású befecskendezése egyetlen rossz tankolástól le tud térdelni (ami szintén nem kilométerfüggő), mindenképp el kell vinni egy hozzáértő szervizbe, diagnosztikára. Mivel a piacon rengeteg a levetett céges jármű, a túlkínálat indokolhatja a dízelek alacsonyabb árát, illetve az autók nagyobb futásteljesítménye. Amúgy a benzinest és a dízelt is 20 ezrenként kell olajcserére vinni, az olaj minősége, de még az olajtöltet sem különbözik lényegesen, tehát a dízel fenntartása csak akkor lesz drágább, ha extra kiadások adódnak. Ami azért nagyjából előre kiszűrhető az állapotfelméréssel. Az is tény, hogy mindkettő szíjas motor, ezek cseréjére majd pénzt kell szánnia majd. Ezért is fontos lenne, hogy a futott kilométerek száma a valóságot tükrözze - például ismert előéletű autót venni. És ezzel talán többet lehet nyerni, mint egy ismeretlen dízelen. Problémás lehet még a lendkerék, a dízeleknél állítólag hamar fogy.

Ami a hideg motorral való járást illeti: a dízelek nem szeretik amúgy sem a rövidke utakat, én, ha a sajátom lenne, nem szívesen használnám 3-4 kilométernél rövidebb utakra. Igaz, erre is van megoldás, a motor-előmelegítő, vagy ahogy a folklórban hívják: állófűtés. A kályhás megoldások drágábbak, de hatékonyak, az elektromos rendszerűek olcsók, de konnektorközeli parkolóhelyre van szükség hozzá. Mindkettőről nemrégiben volt cikkünk(ez: http://totalcar.hu/magazin/technika/allofutes/ és ez: http://totalcar.hu/magazin/technika/eallofutes/ ). Az sem kizárt, ha Németországból, Ausztriából behozott dízelre bukkan, abban gyárilag benne lehet a Webasto-kályha, az itthon vásároltakban nem. Rendszeres rövid utakra azonban én inkább a benzinest választanám, az hamarabb melegszik. Azonban az sem mindegy, hogy fűtött garázsból indul, vagy a mínusz 10 fokos utcáról: a kettő közötti 25-30 fokos eltérés rettentő sokat számít!

Remélem segítettem.
üdvözlettel:
Papp Tibor

Most érdemes autót venni?

2009. február 17., 16:31 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
34 hozzászólás


Dátum: Wed, 11 Feb 2009 15:26
Feladó: Hefi
Címzett: Nepperűző
Tárgy: árak


Tisztelt Nepperűző!

Tervbe van véve, hogy új autót veszek (mazda). Eredetileg nyárra terveztem, de egyre több helyről hallom, hogy most érdemes venni, mert fel fogják vinni az árakat...

Olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e tudni, hogy körülbelül ez az áremelkedés mikorra várható (ha ezt a márkát egyáltalán érinti ez a dolog, mert mindenhol csak a Suzukit és társait látom a cikkekben)? Lehet-e sejteni, hogy például első áremelésnél fognak nagy összeget emelni, vagy ezek a következtetések az árakról inkább hosszútávúak?


Válaszát előre is köszönöm.

 

Kedves Hefi!

Elég nehéz a kérdés, mert több tényező befolyásolja az újautó-árak
alakulását, amelyek néha egymástól nem függetlenül, néha egymással
ellentétesen hatnak.

Ami szinte biztos, hogy a raktárkészleten lévő, még tavalyi gyártású
és rendelésű kocsik ára nem fog felmenni, sőt, inkább lefelé
tendálnak. A jelenség ahhoz hasonló, mint amikor a tavasz közeledtével
a kifutó őszi-téli szezon modelljeit a butikok is egyre olcsóbban
adják. Csak itt a szezonváltást a modellév-váltás jelzi, az ilyen
árengedményeket hirdetik készlettisztító, készletkisöprő akcióként.
Viszont a ruhabolthoz hasonlóan előbb-utóbb ez a készlet is elfogy: először a
színek fogynak ki, aztán a méretek (autóban mondjuk a motorok,
karosszériák és felszereltségek választéka), végül elfogy az utolsó
darab is, csak újat lehet venni-rendelni.

Itt pedig már bejön néhány változó a képletbe. Egyrészt az
árfolyammozgások. Olyan a gazdasági környezet, amiben a forint tartós
gyengülésre, a japán jen viszont tartós erősödésre van ítélve (persze
lehetnek ellentétes irányú mozgások, ebbe hadd ne mélyedjek bele, de
fogadjuk el, hogy közép távon ez van, és ennek első hullámát láttuk,
amikor az EURHUF 300 fölé masírozott). Ez pedig a japán (gyártású)
autókat jelentősen drágíthatja.

Kormányzati szinten szóba került a regadó eltörlése, de az így kieső
bevételeket pótolni kéne, ráadásul ez azért okozna károkat is
(részletesen lásd ebben a cikkben),
így én nem tartom valószínűleg a bekövetkeztét. Ráadásul
jelentős árcsökkenést az új autók piacán ez sem okozna.

Van még egy hatás, méghozzá a visszaeső kereslet és az egyre durvább
verseny, aminek viszont árcsökkentő hatása kéne, hogy legyen -
legalábbis a klasszikus közgazdasági tanok szerint. A kérdés csak az,
hogy az importőrök, márkakerekedők közül ki tud még engedni az árakon
úgy, hogy az üzleti modellje életképes maradjon (nyeresége legyen).
Tippem szerint nem sokan, főleg nem a jen-forint árfolyammozgások
érintettjei.

Összességében, szerintem a mostani nem rossz pillanat új Mazda
vásárlására, feltéve, hogy kényelmesen megvan rá a pénze, vagy
olyan a finanszírozása, amit rosszabb időkben is tud fizetni (eurós
vagy svájcifrankos hitelnél biztonsági tartalékként minimum 30-40%-ot
számoljon a rá a törlesztő részletekre, a jenhiteltől - ha még van
ilyen egyáltalán - pedig óvakodjon). Viszont a pár éves használt autók
piacán lesznek még a jelenlegi, már eléggé nyomott áraknál is jobb
vételi lehetőségek - szerintünk. Ennek részleteit ebben a cikkben
fejti ki zseniálisan Csikós kolléga.

Remélem sikerült valamelyest segíteni, a fentiek az én véleményemet
tükrözik, a piaci mozgások ettől eltérhetnek. Ráadásul lehetnek olyan
egyéb, ma még nem látható befolyásoló tényezők is, amiknek
következtében másképp változnak az árak. Azt pedig képtelenség előre
pontosan megjósolni ki, mikor mennyit emel vagy enged majd - ha
egyáltalán.

Üdvözlettel, Tóth Zoltán

Ui.: időközben azt tudtuk meg Mazda-közeli forrásunktól, hogy két modellnél épp most emelnek minimális mértékben árakat (1-2 százalék), de a közeljövőben hasonlót nem terveznek. Viszont azt elismerték, hogy a jen-forint árfolyammozgások nagyon rosszul érintik őket, és a mostani gazdasági helyzetben bármikor, bármilyen lépés elképzelhető.

Követelem a szavazatok újraszámlálását!

2009. február 10., 23:21 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
24 hozzászólás

Feladó: Gabbi
Küldve: 2009. február 2. 16:10
Címzett: Papp Tibor
Tárgy: rmegane19dci


Sziasztok!

 

A szavazásnál ha a megane-ra szavazok akkor,miért ad neki 6 pontot a sciroccora meg nyolcat, amire nem is szavaztam?

Különben meg nem ezt a mezei coupet hasonlitgatnám a sciroccohoz, hanem a tavaszal érkező RS-t.

Köszi.Hali.

Kedves Gabbi,

az a helyzet, hogy amikor szavazol, azt az állapotot látod, amikor az oldalt letöltötted.
Viszont, amikor szavazol, frissül az adat, vagyis az időközben beérkezett szavazatok is hozzáadódnak, hisz mások is szavaznak, nem csak te.
Tehát nyugodj meg, nem ér hatot egy szavazatod és ne gyanakodj választási csalásra!

Üdv:
Papptibi

Japán-japán helyett talán magyar-japán?

2009. február 9., 13:25 Módosítva: 2009.07.25 20:01
0
114 hozzászólás

Tárgy: Colt vagy Corolla? - használtautó vásárlás

Dátum: Tue, 20 Jan 2009 10:28

Feladó: Adrián

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt Papp Tibor!

Használtautó vásárlás előtt állok és szeretném a segítségét kérni. 1.3-1.4 benzines és 3 ajtós autót szeretnék maximum 350 000 forintig. Ami nagyon megtetszett az a Mitsubishi Colt 1988-1992 (sajnos nem tudom melyik generáció) és a Toyota Corolla 1989-1991 3 ajtós változata. Végigolvastam a Népítéleteket, megkérdeztem az ismerősöket de nem sokra jutottam. Az lenne a kérdésem melyik a gyakoribb típus, milyen jó az alkatrész-ellátása ezeknek a típusoknak? Átlagban a (hirdetések szerint) 200 000 km körül futottak ezek az autók ez "veszélyes" számnak számít ebben a korosztályban?

Azt szeretném még kérdezni még ha hülye kérdésnek tűnik is , hogy van értelme ilyen "idős" kocsit venni? Én csak az utcán tudnám tárolni és nem szeretném tálcán kínálni a rozsdának. Valamint nagyon drága egy kilakatolás és/vagy festés?

Elnézést kérek a sok kérdésért de valaki tapasztalt embert akartam megkérdezni ebben a témában. Ha esetleg van valami más autótípus amit ajánlana ebben a kategóriában arra is kíváncsi lennék.

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel
Adrián

Kedves Adrián,

ha a költségektől retteg, inkább vegyen egy Swiftet ennyiért. Alkatrész gombokért van hozzá, és egyszerű javítani. Ez pedig egy racionális érv. De megértem, ha ezek ellenére sem akar swiftessé válni.

Bár alapvetően támogatom, hogy ne szürküljünk be a tömegbe, pont a Corolla népítéletei között talál egy értékelést, hogy "Egyszerű dolgok is hihetetlen drágák bele" és egy ilyen régi autóban (pláne magyar üzemeltetés mellett) minden elromolhat már, hiába japán.

És mivel a gyári alkatrész drága, a bontott is az. Tehát ha vesz, igen alaposan mérje fel az állapotát. De olyan szinten, hogy a kapcsolók jók-e. Mert mondjuk amikor kiderül, hogy a világításkapcsoló szétkopott->indexkar csere->de az csak ablaktörlő karral együtt van->újonnan 35 ezer Ft, a bontott meg majdnem ugyanilyen vacak már... (ezek részletek micrás tapasztalataimból, de járhat így bármilyen alkatrésszel) Hát, ez egy 350 ezres büdzsé mellett 10 százalék felár.

Szóval, ezeket gondolja végig. Tehát én most hiába mondom, hogy ezt vagy azt vegye, ez nem működik. Konkrét, megvehető autókat kell megnézni, és a jobb állapotút megvenni. Mindegy, melyiket, bár a Corollából lehet, hogy nagyobb a választék, pláne, ha nem feltétlenül ragaszkodik a három ajtóhoz. A lakatolástól kell a legkevésbé félni, nyilván mestere válogatja.

Üdv
Pt