RSVPTC

Levegő MCS vs. Totalcar

2011. április 11., 17:27 Módosítva: 2011.04.11 17:27
6
121 hozzászólás

Furcsa levelezést továbbított nekünk Tamás, aki az ADAC nyárigumi-teszt eredményeit ismertető cikkünkön talán kicsit felszívta magát, és levelet írt, az LMCS-nek. Rövidet és velőset:

Tisztelt LMCS!
Olvasták már a totalcar.hu-n a gumitesztet? Ha még nem, akkor kérem tegyék meg, s mélyedjenek el magukban egy kicsit!

Üdvözlettel: O. Tamás

Az LMCS levélírásban tudomásunk szerint erős, kapott is választ. Íme, Tamás továbbította nekünk a munkacsoport válaszát.

Távolról sincs vége, olvasson még

Mégis lesz valami a B125-ből?

2011. március 11., 17:07 Módosítva: 2011.03.11 17:07
39
47 hozzászólás

A közhiedelemmel ellentétben a KRESZ-t érintő dolgok nem a belügyminisztériumhoz tartoznak, hanem az EU joggyakorlatának megfelelően a gazdaságihoz, melynek neve nálunk NFM. A minisztérium sajtóosztályához fordultam tehát a kérdéssel, látták-e a mi kis B125-ös népi kezdeményezésünket, tudnak-e a 35 ezer összegyűjtött aláírásról, és úgy általában mit szólnak hozzá. A válasz meglepően hamar megérkezett, pedig én már teljesen hozzászoktam, hogy ilyenkor kihasználják a maximális időkeretet. Pár nap kellett csak tehát, de hogy aztán ezt hogyan kell értelmezni, állást nem foglalnék. Azért azt mondom, aki gyűjtött és aláírt, nem tette hiába: óriási buli volt, és akár még eredménye is lehet. Most pedig lássuk az NFM válaszát.

Tisztelt Winkler Róbert!

Az alábbiakban küldöm a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályának tájékoztatását:

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakterületi vezetői, közlekedésszabályozással foglalkozó munkatársai figyelemmel kísérték a B125 kezdeményezést. A tárca nyár elejéig dolgozza ki részletes koncepcióját a közúti járművezetők képzési és vizsgáztatási rendszerének teljes átalakításáról. E folyamat részeként felülvizsgálja a vezetői engedély kategóriák érvényességét meghatározó miniszteri rendeletet is. A minisztérium a javaslat előkészítése során a hazai és uniós szabályozási környezet hatásai és a közlekedésbiztonsági szempontok mellett a B125 kezdeményezés aláírásokban mérhető társadalmi támogatottságát is mérlegeli majd.

Szíves érdeklődését köszönjük!

Üdvözlettel:

Arzt Gergely

osztályvezető

Kommunikációs Főosztály

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

1011 Budapest, Vám u. 5-7.

     
     

Mióta elavult a léghűtés?

2011. március 6., 17:52 Módosítva: 2011.03.07 08:06
2
236 hozzászólás

Feladó: ismeretlen

Dátum: 2011. március 6. 6:05

Tárgy: 50-es években elavult léghűtéses???

Hogy a csodába lehet az, hogy itt mindig ekkora őrültségeket olvas az ember!!!??? A Kispolszki léghűtéses motorja hogy elavult lett volna az 50-es években??? Mikor ezek a fajta motorok a 60-70-es években élték virágkorukat a Citroennél (2CV, GS, Visa) Egyszerűen felháborító és idegesítő, hogy autós műszaki oldalon (muhaha) folyton ilyen emeletes melléfogásokat látni - és ez csak az egyik!!! Az el van felejtve, hogy a cikkíró által az 50-es években elavultnak titulált motor módosított változatát beletették az 1980-tól gyártott Fiat Pandába és később a Chinquecentóba is - aztán pedig a Kispolszkit 1999-ig gyártották, mert speciál az igényes német piacon is volt még kereslet a típusra - A CIKKÍRÓ ÁLTAL FÉLÉVSZÁZADA IS ELAVULTNAK TITULÁLT MOTORRAL!!! Úgy örülnénk neki, olyan nagyon, ha egyszer eljutnánk oda, hogy hiteles dolgokat olvashatnánk itt...

Kedves Névtelen úr,

először is: Cinquecento, szimpla c-vel, ha már pontosságról van szó. A léghűtést jellemzően a harmincas, negyvenes években használták olcsó autók konstrukciós megoldásaként, előnye, hogy olcsó, hátránya, hogy zajos, illetve hogy míg a henger-hengerfej-csapágyak hőmérsékleti gócpontjait a vízköpeny simítja, és egyenletesebb hőeloszlást, jobban monitorozható, kézben tartható hőmérséklet-szintet ad. Emiatt a léghűtéses motor rövidebb élettartamú a vizesnél, nem véletlen, hogy le is szoktak róla, bár lényegesen olcsóbb gyártani, mint már mondtam.

Amikor a Fiat 500 motorját (pontosabban a Fiat 400-ét, amiből csak a tervezés későbbi stádiumában lett 500) elkezdték tervezni az 50-es évek közepén, a gyártók már nemigen foglalkoztak ilyen motorok kialakításával. A Citroen 2CV-t (illetve a Dyane-t, Amit, mindkettő ugyanaz az autó, mint a 2 CV) szintén a harmincas években kezdték tervezni, fénykorukat nem a korszerűségük, hanem először az ötvenes évekbeli nyomor, utána meg a frivol hatvanas évek miatt élték évtizedekkel később - itt valamit nem lát egészen tisztán a kedves levélíró.

Ezt a 126-osba, a Pandába is a rettenetes olcsósága miatt tették bele, pláne, hogy addigra minden kifejlesztési költsége megtérült - sok motor élt így negyven éveket, ott van példának rögtön a másik, szintén elavult Fiat-motor, a nyomórudas, 600-as négyhengeres is, ami szintén a Cinquecentóig szerepelt. Viszont a Cinquecentóba már vízhűtéssel építették az addigra már igen komolyan átdolgozott léghűtésest. A másik Citroen-példa, a Visa elsősorban a vízhűtéses, soros négyesekkel fogyott, a kéthengeres bokszer szintén a legalacsonyabb, még autóképes néprétegek igényeinek kiszolgálására született, afféle pót-2CV-nek.

Igény mindig a filléressége miatt volt a léghűtésesekre - a Panda esetében pedig nemcsak a német piacon (bár Névtelen úr nyilván azokra az adatokra lát rá), hanem elsősorban Olaszországban. Az, hogy a Kispolszkit meddig gyártották, megint csak a szűkre szabott pénztárcákat minősíti, nem a konstrukció korszerűségét. Kihagyott a levélíró néhány ziccert, a Honda hetvenes évek eleji nagy modelljeit (1300), illetve a Citroen GS szintén hetvenes évek eleji, négyhengeres léghűtésesét - ezeknél is azért döntöttek a léghűtés mellett, hogy a máskülönben drágán gyártható egyéb technikákat be tudják építeni egy épeszű áron kínált modellbe - itt is a vízhűtésen spóroltak. Le is szoktak róla a leváltó modelleknél... Meg a Porsche 911-et - a Porsche évtizedeken át le akarta váltani, de a vevők romantikából nem hagyták, ezért borzalmas erőkkel korszerűsítette, amíg az emissziós szabályok rá nem kényszerítették, hogy most már tényleg.

Hogy tisztába tegyünk dolgokat:

- az ohv vezérlés az ötvenes évek közepétől nem szerepelt előremutató autókban

- a léghűtés szintén az ötvenes évek közepétől

- a két helyen csapágyazott főtengely már a harmincas években meredeknek számított

Azt hiszem, Ön összekever bizonyos dolgokat, s ez akadályozza a tisztánlátását: a divatosság, elterjedtség nem okvetlenül a modern technikából fakad az autóknál, hanem sokszor inkább az olcsóság, divatosság miatt kell alkalmazni - a kevés lehetséges várható profitot elköltik formatervre, marketingre. Sőt, éppen az ilyen autókban találni a leggyakrabban elavult műszaki megoldásokat, amik nem különösen nagy teljesítmény és hatásfok mellett megbízhatóan működnek. Mert ezeknél nem az előrelépés számít súlyponti feladatnak.

Üdvözlettel

Csikós Zsolt

(névvel)

totalcar.hu

Nem nyílik a Suzuki légzsákja

2011. február 28., 15:18 Módosítva: 2011.02.28 15:18
60
122 hozzászólás

Feladó: Ferenc

Dátum: 2011. február 23. 9:19

Tárgy: Suzuki a mi autónk?

Tisztelt Szerkesztőség!

A segítségét szeretném kérni egy számomra nagyon fontos kérdés megválaszolásában.

A gépkocsik aktív biztonsági berendezését képező légzsákrendszer hibás vagy megfelelő működésének eldönthetőségével kapcsolatban.

Frontális ütközés esetén, amennyiben meghatározott ütközési szögben, és adott mérték feletti az ütközés-lassulási érték, a légzsákok működésbe lépnek. Az ütközési szöget az autóhoz mellékelt használati útmutatóban 0- 30 fokban határozzák meg, az ütközési vagy lassulási értéket viszont nem.

E fontos paraméter hiányában a műszaki szakértők is csak hasra ütve találgathatnak, sajnos. Ha jól tudom pl: a Volkswagen 1992-ben nyilatkozott, hogy náluk 2,2 g-s lassulás a határérték.

Ön szerint megtagadhatják-e ennek a fontos műszaki paraméternek a megismertetését?

A történetem rövid leírása az alábbiakban.

2006 tavaszán balesetet szenvedtünk Suzuki Wagon R+ autónkkal. A balesetben a 7. hónapos várandós feleségem súlyosan megsérült, az autó pedig totálkárosra tört, ennek ellenére nem nyíltak a légzsákok, és az övfeszítők közül is csak az egyik működött. Saját, tizenéves karosszérialakatosi tapasztalatom alapján, továbbá, aki látta az autót, azok közül is egy fő véleményét leszámítva mindenki szerint működniük kellett volna a légzsákoknak. Gondolom, nem okozok meglepetést, hogy az az egy kivétel az maga a Suzuki gyár, vagyis a márkakereskedő. Szerettem volna a hiba okát megtudni, illetve elháríttatni, hogy az autó a kijavítása után megint használhatóvá váljon.

Az eset kivizsgálását minden létező módon megtagadták, jegyzőkönyvet hamisítottak, rágalmazási perrel fenyegettek. Felkértem egy műszaki szakértőt az autó megvizsgálására. Az elkészült szakvélemény szerint a balesetben min 6 g-s volt a lassulás, és a szakértő szerint 2,5-3 g-s lassulás fölött már indokolt a légzsákok működése.

Természetesen ezt Suzukiék másképp gondolták, de azt nem hajlandók elárulni, hogy mégis mikor lépnek működésbe ezek a lufik? Egy atomtámadás már elegendő, vagy még az is kevés?

Perre vittem a dolgot, és a bíróság által felkért igazságügyi szakértő szakvéleménye szerint a lassulás mértéke min. 7 g volt és 6 g felett egyértelműen nyílniuk kellett volna a légzsákoknak.

(Arra az apróságra itt nem térnék ki , hogy az ig. ü. szakértő szerinti 6 g-s küszöb az én általam felkért szakértő szerint irreálisan magas. Többek között a vadászrepülő pilótáknak a kiképzésük során max. 6 g-s terhelést kell elviselniük, és akinek ez nem sikerül, eltanácsolják.)

Igen ám, de a Mi Autónk jogi képviselőjét ennél keményebb fából faragták, sziklaszilárdságát bizonyítandó, rezzenéstelen arccal előadta a bíróságon, hogy a szakvélemény tulajdonképpen azt állapítja meg, hogy az autó tökéletesen működött. Ha azt mondanám, hogy emberünk térben és időben nem volt teljesen orientált, nyilván rosszindulatú lennék, ezért nem is mondok ilyet.

A per folyamán folyamatosan kértük az autó légzsáknyitási küszöbértékének közlését, ezt folyamatosan megtagadták, különféle nevetséges indokok alapján.

2011. 02. 21-én az esztergomi városi bíróságon a Suzuki jogi képviselőjének szájából elhangzott a közel öt éve tartó ügy legpofátlanabb, és egyik legarrogánsabb mondata, miszerint: álláspontja szerint az egész eljárást mi azért kezdeményeztük, hogy a Suzuki gyár üzleti titkait megszerezzük, mert, hogy egyébiránt nekünk az ügyből semmiféle kárunk nem származhatott.

Ezen levelem megírása előtti napokban történt a következő eset a sógorommal.

Egy vidéki főútvonalon haladva balesetet szenvedtek, mert a másik fél nem adta meg az elsőbbséget, és kb 70-80 km-es sebességgel fékezés nélkül az autójuknak ütközött. Az autójuk (Suzuki ignis, ugyanakkor gyártották mint a mi Wagon R+-unkat) felborult, kb. hármat fordult, kiszakadt a komplett hátsó futóműve, totálkárra tört, súlyosan sérültek, és a légzsákok itt sem nyíltak ki. A mellékelt képeken látható a sérülés mértéke.

Mostanában több írást is olvastam amelyek a Suzuki gazdasági mélyrepülésének az okait taglalja, talán az ilyen esetek is nagymértékben közrejátszanak.

Tapasztalatom szerint ez nem egyedi probléma, ezért titkolják, és húzzák rosszindulatú pervitellel az ügyet, nehogy tovább romoljanak az amúgy is lesújtó statisztikák.

Válaszára várva maradok kiváló tisztelettel: Ferenc

Kedves Ferenc!

Autóipari kapcsolatainkat végigzongorázva mi is azt tapasztaltuk, hogy nem könnyű légzsáknyitási határértékekhez jutni. A témának utánajárva azonban érdekes adatokba és összefüggésekbe botlottunk, melyeket – anélkül, hogy a konkrét ügyet, vagy a Suzuki képviselőjének eljárását minősítenénk – szívesen megosztjuk Önnel.

Ütközésnél rendkívül rövid úton viszonylag nagy sebességről kell lelassítani a vezetőt és az utasokat álló helyzetre. Ha az átlagos autó gyűrődőzónáját egy méternek vesszük, és ehhez jóindulatúan hozzáadunk még fél métert (a fej és a kormány távolságát), még mindig csak másfél méternél tartunk. Ez az az út, amit az ember teste egy-két tizedmásodperc alatt megtesz, miközben a sebessége nullára csökken. A fizika kérlelhetetlen törvényeiből 100 km/h sebességnél a nehézségi gyorsulás körülbelül hatvanszorosa, azaz 60g adódik, ez az első meglepő adat.

A második, hogy a hetvenes években végzett kísérletek szerint egy egészséges felnőtt ember egészen rövid ideig képes elviselni ekkora gyorsulást is. A légzsákokkal kapcsolatos első előírások 60g maximális gyorsulást még elfogadhatónak (értsd: túlélhetőnek) tartottak – hangsúlyozottan nem tartósan, mindössze néhány ezredmásodpercig.

Néhány ezredmásodpercig elképesztő gyorsulásokat is képes az ember túlélni. Sokáig azonban nem
Néhány ezredmásodpercig elképesztő gyorsulásokat is képes az ember túlélni. Sokáig azonban nem

Öv és légzsák híján az ember teste az ütközés elején egy darabig nem lassul, hanem megtartja egyenes vonalú egyenletes mozgását, majd hirtelen, több száz g lassulással csapódik a kormánynak, a műszerfalnak, vagy a szélvédőnek. A légzsák és az öv szerepe, hogy a rendelkezésre álló rövid út és rövid idő alatt egyenletesen lassítsa a bent ülőket, elkerülve a 60 g-nél nagyobb gyorsulási csúcsokat.

73 km/h fölött ne menj betonfalnak lassítás nélkül

Jó tudni, hogy ha maga az autó átlag 60 g-vel lassul (ez történik például 108km/h sebességgel a betonfalba csapódva), akkor semmilyen öv és semmilyen légzsák nem képes a kritikus érték alá csökkenteni a terhelést. Sőt a 108km/h-hoz tartozó 60 g is csak elméleti érték: ha a számításhoz figyelembe vesszük a légzsák nyitását eldöntő algoritmus működési idejét (durván 10ms) és a felfúvódáshoz szükséges további 30ms-ot, akkor (mivel még rövidebb idő áll rendelkezésre a test lelassításához) 73km/h az az elméleti határ, ami fölött nem valószínű a túlélés. Legyen bármilyen embléma az autó elején és legyen bármilyen merev az utascella: 73km/h fölött a betonfalba csapódva valószínűtlen a túlélés. Újabb érdekes adat.

Ha nem betonfallal, hanem egy másik (álló) autóval, netán vaddal ütközik az ember, valamivel jobb esélyei vannak. Az alábbi ábrák a járműre ható gyorsulást mutatják 40 km/h-s sebességnél, különböző „ellenfelek” mellett. Ez alapján talán nem túlzó az a feltételezés, hogy talán valahol 5-10 g gyorsulás környékén nyílhatnak a lufik.

Az autó lassulása 40 km/h sebességgel különböző tárgyakkal ütközve
Az autó lassulása 40 km/h sebességgel különböző tárgyakkal ütközve

Nincs könnyű helyzetben az a fejlesztőmérnök, aki ezt a határértéket belövi, hiszen a légzsák robbanása önmagában bizonyos rizikót jelent a bent ülőkre nézve. Különösen a nem előírásszerűen feszes vigyázzban, hátradőlve utazók szerezhetnek apróbb-nagyobb sérüléseket a légzsák robbanásakor, és a több lufi egyidejű felfúvódásakor keletkező hirtelen túlnyomás is okozhat problémákat. Nem beszélve a felháborodott kuncsaftokról, akik joggal dühöngenének, ha minden apró-cseprő koccanásos baleset után a színre fújt lökhárító mellett az autó árával megegyező értékben az összes eldurrant légzsákot is cserélni kéne.

Vagy vegyük például azt az esetet, amikor százas tempóval vaddal ütközik az ember: rövid ideig intenzív a lassulás, de ha a túl alacsony határérték miatt szükségtelenül durran a légzsák, a következő pillanatban az autó hatvanas-hetvenes tempóval, és cselekvésre képtelen, kába sofőrrel gurul az út menti fák felé. A probléma egészen biztosan összetettebb, mint amilyennek első ránázásre tűnik, és minden bizonnyal a légzsák-nyitó algoritmus sem egyetlen határértékből áll.

Dummy fejére ható gyorsulás övvel, zsákkal, és nélkülük
Dummy fejére ható gyorsulás övvel, zsákkal, és nélkülük

Megint csak a konkrét eset ismerete nélkül, pusztán elvi síkon szükséges kitérni arra is, hogy az autó sérülésének nagysága és az ütközés közben fellépő gyorsulások között nincs szükségképpen szoros összefüggés. Egy egészen lassan guruló betonkeverővel is lehet totálkárosra törni egy kisautót anélkül, hogy közben a bent ülők számottevő gyorsulásnak lennének kitéve. A deformáció jellegéből azonban megbecsülhető a gyorsulás: ez ügyben az igazságügyi szakértő állásfoglalását tekinteném irányadónak.

Ha elfogadjuk a szakértők által meghatározott 6-7g-s gyorsulást, akkor két eset lehetséges. Az egyik szerint nagyobb volt a légzsákvezérlőben tárolt határérték, minden kifogástalanul működött, és az „egészséges” felnőtt által még gond nélkül elviselt terhelés okozott az Ön várandós feleségének súlyos sérülést.

A másik változat szerint kisebb volt a határérték, de valami nem működött megfelelően. Borzasztó nehéz az ilyesmit bizonyítani (lásd: gyorsuló Toyoták esete), de az alkatrészek részletes, független szakértők általi vizsgálata elvileg fényt deríthet erre is. Kérdés, hogy érdemes-e időt, pénzt és energiát fektetni egy ilyen szélmalomharcba, és akkor még mindig bizonytalan, vajon ebben a helyzetben megítél-e a bíróság kártérítést egyetlen hibás alkatrész miatt.

A második baleset kapcsán, ha jól értem, arra céloz, hogy esetleg nem egyedi esetről, hanem sorozatos műszaki hibákról, netán hanyagságról, vagy valamiféle eltussolt összeesküvésről lehet szó. Ezt szintén nem könnyű bizonyítani, de hazánkban épp elég Suzuki fut ahhoz, hogy egy ilyen jellegű szériahiba előb-utóbb a felszínre kerüljön, ha valóban létezik.

Balesetmentes közlekedést és jó egészséget kíván Önnek és szeretteinek:

Gulyás Gusztáv

Az izmos Citroën esete a kötelezővel

2011. február 26., 15:14 Módosítva: 2011.02.26 15:14
0
27 hozzászólás

Tisztelt Totalcar!

Nem tudom melyik "részlegnél" kellene érdeklődnöm a problémámmal, amiről most már nem tudom elképzelni, hogy másokat ne érintene.
2006-os Citroën Berlingo 1.4i Multispace benzines személygépkocsink van, amit 75 lóerős (55 kW) motorral vásároltunk, elvileg. A forgalmiba ugyan 65 kW van bejegyezve, de ezt csak a teljesítmény alapú biztosítás számításakor vettem észre, mivel a kötelező kalkulátor szerint sincs ilyen teljesítményű motor csak 55 kW-os. Hibás a bejegyzés a forgalmiba, gondoltam.

A rádióban akkoriban azt hallottam nem kell vele foglalkozni, több százezer hibás forgalmi lehet, a biztosítók tolerálják a hibákat és a központilag megkapott adataik alapján a helyes teljesítménnyel fognak számolni, nem kell ez miatt forgalmit cserélni. Mivel 65 kW-os teljesítményt meg sem tudtam jelölni, halálos nyugalommal bejelöltem a (szerintem is) valós 55KW-ot. A biztosítótól viszont jött az emelt díj, és a magyarázat BM adatuk szerint 65 kW-os az autó, cseréljek forgalmit ha nem felel meg az ár. Okmányirodából küldtek a Közlekedési Felügyelethez műszaki adatlapért, ahol értetlenül fogadtak: - Ki mondta, hogy rossz az adat? 65 kW-os az autó, 55 kW-os benzines motor nincs is ezen évjárat környékén! Itt már elvesztettem a fonalat, és itthon megnézve az interneten is 75 Le-55 kW-os motorról szólnak az írások, ahogy én tudtam. Tudnának valami választ adni erre a nonszensz anomáliára, ami nekem jelenleg 4000 forintos felárat jelent az értetlenségen kívül? Hogy lehet, hogy egy 75 lóerősnek árult autót a Közlekedési felügyeletnél másként tartanak nyilván?


Várom válaszukat:
Köszönettel: Viktor

Kedves Viktor,

az egyszerűség kedvéért megkérdeztem a Citroën Hungáriától, ők már csak tudják, hány lóerős/kilowattos az autó, amit árulnak. Bár én is megesküdtem volna a 75 lóra.

Ön egy hiba áldozata. A Citroën válasza ugyanis a következő:

65 kW teljesítményű Citroën Berlingo 1.4i nem volt, csak 55 kW-os. Viszont egy korábbi típusbizonyítvány valóban 65 kW-al került kiadásra. Ez elírás. A magunk részéről annyit tudunk tenni, hogy a minket megkereső ügyfeleknek hivatalos, alvázszámra kiadott igazolásban nyilatkozunk az 55 kW teljesítményről.
Azaz be kell szerezni egy ilyen igazolást, és elkezdeni a hivatalos eljárást. Csak arra vigyázzon, nehogy többe kerüljön, mint amennyit megspórol a kötelezőn, ha mondjuk el akarná adni. Ugyanis, nemcsak a forgalmiját kell lecserélni hatezerért, hanem a törzskönyvet is ugyanennyiért. És azt ugye nem gondolja, hogy eltekintenek a fizetéstől?

Üdvözlettel:

Papp Tibor

Újabb cifra NKH-s történet

2011. február 23., 18:23 Módosítva: 2011.02.23 18:23
7
55 hozzászólás

Tom micrás sztorija sokakat megindított. Lacié talán annyiban különbözik, hogy itt az NKH tévedése extra pénzébe került az autó tulajdonosának. Igaz, nem nagy összeg, de felteszem, a teljesen vétlen illető amúgy nem begyújtósnak használta volna az ezreseket.

Feladó: Laci

Címzett: Papp Tibor

Dátum: 2011. február 17. 18:39

Tárgy: Ha levesz az NKH 70 rugóval...

Szia,

nekem is van egy hasonló cifra történetem az NKH-val, ez még 2009-ben esett meg...

Az a lényeg röviden, hogy van egy haveromnak egy Ford Explorer-je (ugyebár amerikai autó). Namármost, ennek bizony AF-es motorszáma van (mint ugyebár minden itthon forgalomba helyezett amerikai autónak), hiszen eredetileg, gyárilag nincs semmilyen motorszáma. Még motorkódja se biztos, én legalábbis nem találtam sem a neten, sem autodatában, sem sehol a motor egyértelmű típusazonosítására utaló motorkódot.

Nincs azzal semmi baj, hogy AF-es egy motor, leszarjuk ugye. Nadeám az történt, hogy műszaki vizsgán a Mozaikban rettentő fejvakargatás kezdődött, hogy vajon miért AF...

Az, hogy a mozaikutcában dolgozó emberek (és itt nem csak a vizsgabiztosokra gondolok, pedig nekik is elméletileg gépjárműipari szakmérnöknek, vagy minek kéne lenniük, hanem az osztályvezetőre is, aki később még a ritka nagy gyökérségéről is tanúbizonyságot tesz) annyira felkészületlenek és dilettánsak, hogy nem tudják, hogy azért AF, mert nincs saját száma a motornak, az egy dolog...

Na mindegy, keresgélik az AF plakettet, amit az autó forgalomba helyezésénél bizony ők kellett, hogy felrakjanak ugyebár, de hát fingjuk sincs, hogy hova rakhatták... meg különben is, aszongya az igazgató, aki közben lesétált "hozzáérteni", hogy sokszor a kesztyűtartóba rakják, mert a motorra nem tudják felrögzíteni (miért is nem tudják felrögzíteni?). Na mindegy.

Az is nonszensz, hogy arról semmi dokumentáció nincs megőrizve, hogy annak idején (nem olyan régen, 2000-ben) ki, mikor, hol, hogyan és hová helyezte el a motoron a szóban forgó AF plakettet.

Na mindegy, úgy döntenek, hogy biztos leesett a plakett az idők során. Mondom, ok, leesett, tegyenek rá újat, elvégre nem változott semmi, ráadásul a plakett kiadásakor is olyan rettentő kreativitásról tettek tanúbizonyságot, hogy az AF motorszámot úgy bírták képezni, hogy a két AF jel közé beírták az alvázszám utolsó három betűjét és 5 számát... Gratulálok. Egészen pontosan így nézett ki a motorszám:

AF YUBxxxxx AF (az YUBxxxx az alvázszám vége egyébként, a weben a VIN dekódolók hegyeiben meg lehet tudni, hogy melyik betű mit jelent).

Á, azt nem lehet, már nem adnak ki AF-et, megszűnt, most az van helyette, hogy beírják a motorkódot. Mondom, motorkód se nagyon van. Az van, hogy 4.0 V6 SOHC. Nem, nekik van. Ránézek az adatlapra, motorkódnak beírták azt, hogy FYUB. Tehát kiválasztottak 4 betűt találomra a régi motorszámból... Gratulálok, ennek így megint nincs semmi értelme, ráadásul, mivel az adatlapon változott ez-az, lehet csinálni új forgalmit és törzskönyvet, 12 ezer akárhányszáz forintért.

Na most akkor tisztázzuk:

Mi miatt állt elő az a helyzet, hogy a tulajdonosnak x ezer forintot ki kell fizetnie új papírokra? Mert az AF motorszám nem olvasható. Miért nem olvasható? Mert a Mozaik utcában képtelenek megoldani azt, hogy egy plakett 9 évig ottmaradjon, ahová rakták.

Tudod, láttam öreg Land Rovereket, 35-40 éves példányokat, amiket nem kímélt az élet, és valahogy mégis rajtuk volt az összes plakett, amit a gyárban odaraktak rá, tehát nem megoldhatatlan.

Ha a Mozaiknak nem megy, akkor csak egy dologra tudok gondolni: Technikailag, műszakilag felkészületlenek, alkalmatlanok arra, hogy a rájuk kirótt feladatokat el tudják végezni.

Hogy lehet, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság alkalmatlan a munkájára? Hogy fordulhat ez elő??? Miért nincs semmi felelőssége a munkájáért???

Miért a tulajdonosnak kell megfizetni az ő alkalmatlanságukat?

Másik szál: elkezdtem utánajárni, hogy miért AF-es a motorszám (akkor még nem tudtam, mint Pelikán József, hogy azért, mert nincs neki semmilyen motorszáma).

Elmentem Szentendrére, a Ford-hoz, ott találkoztam egy figurával, nagyon korrekt ürge volt, le a kalappal előtte. Petneházi Tamásnak hívják, homologizációs koordinátor a Fordnál. Beszélgettünk egy kicsit, majd adott egy igazolást.

Nagyjából ez a szövege:

Ezúton igazolom, hogy a blabla alvázszámú gépkocsi gyárilag nem rendelkezekik motorkóddal (megjegyzés: lehet, hogy csak elírta, de érdekes, hogy itt motorkódot ír, és nem motorszámot)

Magyarországi forgalomba helyezés esetén AF azonosító számot kapott.

A jelen igazolást a blabla alvázszámú gépkocsira motorkód megállapítás végett, a kerületileg illetékes okmányirodához / NKH-hoz benyújtandó dokumentáció részeként adtam ki. A fenti adatok a gépkocsi gyárelhagyási állapotát tükrözik.

Namármost, asszem ez így értelmes.

A fentebb említett osztályvezető a mozaiknál másnap ezzel a papírral nagyjából a seggét törölte ki, olyan hangnemben nyilatkozott mind a papírról, mind Petneházi úrról, hogy erősen viszketett a tenyerem, hogy beverek neki egyet. Arrogáns volt, bunkó (ami nem meglepő, hiszen mindannyian tudjuk, hogy rendre azt képzelik magukról, hogy MINDENKINÉL MINDENT jobban tudnak, még magánál a Ford-nál is jobban tudnak mindent a Fordokról, legalábbis szerintük... vajon akkor miért nem tudták, hogy nincs gyárilag motorszáma?).

Van aztán az egész sztorinak egy másik vetülete is, ami már csak elviekben kapcsolódik a történethez... azon gondolkoztam el, hogy vajon miért nem vonnak itthon felelősségre senkit sem? Miért lehet, hogy a felrögzítés trehánysága miatt leesik a motorszám plakettje, és ennek nincs felelőse, az ebből származó anyagi veszteségeket a tulajdonos kell állja?!

Laci

Flottaautó visszatekerve, híd lezsírozva jó?

2011. február 16., 09:39 Módosítva: 2011.02.16 10:56
0
103 hozzászólás

Mai publicisztikai cikkünkhöz kapcsolódik egy régi olvasóilevél-özön, ami most épp, ide időszerű. 2009 végén kaptuk a maileket, és nem egyet. Íme:

Kicsi a világ, Peugeot 306-os tesztünk alanyát többen régi ismerősként üdvözölték. Illetve, lehet, hogy a T-csoport ilyen nagy.

Tárgy: Egy olcsó utolsó menetre még jó lesz

Feladó: István

Dátum: Thu, 12 Nov 2009 9:34

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt Papp Tibor!


A bemutatott 306-osnak a kisebb koccanása az volt vagy 3, mert ez a kocsi a T-mobilé volt. Van olyan példány is köztük, ami már 2x volt gazdasági TK.
Én inkább vennék egy fapados változatot mint ezeket. Ha gondolja, a Peugeot Fábiánnál a Jászóvár utcában voltak szervizelve folyamatosan. A karosszéria munkák pedig a budaörsi szervizükben.

Tisztelettel: István.

És jött még egy, szintén a régi ismerősök közül:

Tárgy: Egy olcsó utolsó menetre még jó lesz

Feladó: Csaba

Dátum: Thu, 12 Nov 2009 8:48

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt Papp Tibor Úr!

Egy kis adalékinformáció a cikkéhez: Ez az autó a T-Mobile
flottaállományába tartozott cégautó volt. (Nem konkrétan az enyém, én a  HRZ4xx-et és a HRZ4xx-et birtokoltam). De ezzel a felszereltséggel és a motortérben lévő utólagos riasztó típusából ítélve 100%-os biztonsággal állíthatom, hogy nem tévedek. Ezeket az autókat a Peugeot Fábiánnál szervizelték (Bp. Jászóvár u.1.) és 180-200eKm futás után, flottában értékesítették őket. Érdekes az órában lévő 90eKm. Sőt vicces.

Amúgy a cikke kiváló, tökéletesen egyetértek a megállapításaival,
tudom mit beszélek, több, mint fél millió kilométert vezettem ezt a
típust.

üdv;

Csaba

Nem szeretek belemenni a cikkcsinálás részleteibe, de idekívánkozik egy belső infó. Ezt az anyagot már hónapokkal ezelőtt felvettem, és többek között azért nem is írtam a konkrét autó áráról (ahogy szoktuk), mert nem volt neki. Tekintve, hogy ott használta valaki szolgálati járműként. Azt pedig nem hiszem, hogy bárki a dolgozók hangulatának javítása érdekében tekergetné vissza a számlálókat az Autocitynél. Az viszont megérne egy tanulmányt, hogy a cégek által levetett autók egy gyors tulajdonosváltás után harmadolt futásteljesítménnyel tűnnek fel a piacon. Gondolom, mindenkinek vannak hasonló sztorijai. Ne legyünk naivak, tízből minimum kilenc használt autót visszatekertek. Persze az ember sajátja mindig kivétel, de a többi kilenc emberé nem.

A másik dolog, egy profi 306-osos klubtag hívta fel a figyelmemet egy tévedésre. Nevezetesen a hátsó híd felújításának költségeivel kapcsolatban.

Tárgy: Egy olcsó utolsó menetre még jó lesz

Feladó: Rózsahegyi Róbert

Dátum: Thu, 12 nov 2009 7:34

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt Szerkesztőség!

Azért írok, mert elolvastam a 306-os cikküket! Egész korrekt, viszont amit a hátsó hídról írnak, az nem igazán fedi a valóságot!!! A híd nagyon használattól függően megy el (volt akinek 100eKm alatt halt meg, de van aki már közel 200eKM-et ment el vele és még nem nyúlt hozzá!!! A 2. eset az saját tapasztalat, csak tárcsafékre váltás miatt cseréltem hidat, a régit meg elraktam tartalékba, mert hibátlan!)

A híd felújitása 55-110eFt közt áll meg, függően, hogy csak csapágyazni kell vagy kompletten felújitani...)

Egészen pontosan Andorék foglalkoznak francia híd szervizeléssel (olyan szinten profik benne, hogy mai napig járnak márkaszervizek alkatrészért hozzájuk).

Üdv

Rózsahegyi Róbert

Admin

www.306klub.hu

Köszönjük az infót, nyilván a híd élettartama függ a használat módjától – nem is állítottam az ellenkezőjét –, ezért lenne hasznos megtenni azokat a karbantartási köröket, amit a Peugeot-szerelő javasolt. Ez a tuti, de ezek szerint lehet hazardírozni egy kicsit, aztán meg elpasszolni a kocsit olcsón, amikor már nagyon kivan a hátsó futómű. Hát, én legalább megpróbáltam rávezetni a Peugeot-s társadalmat a rendszeres zsírozás hasznosságára, de ha ennyire olcsó felújítani, minek is?

Kátrány Dzsoni hazavágja az A5-öst

2011. február 15., 17:52 Módosítva: 2011.02.15 19:02
3
72 hozzászólás

Feladó: Norbert

Címzett: Winkler Róbert

Dátum: 2011. február 15. 0:26

Tárgy: Benarrow

Szia Robi!

Norbert vagyok, Németországban az Opel "szent" városában, Rüsselsheimban dolgozok egy étteremben. Ma délben is dolgoztam, és amikor kinéztem a parkolóba egy autó nagyon kilógott a sorból. Első ránézésre rávágtam,hogy Bentley, de valami furcsa volt a formájában. Kimentem a parkolóba közelebbről megnézni, és a BENARROW felírat volt rajta.azt gondoltam, hogy mivel benne van a BEN szótöredék, meg hasonlít is a Bentley-re akkor talán valamiféle gyári tuning gép lehet, bár még soha nem hallottam róla, bár lehet csak én vagyok tudatlan. Visszamentem dolgozni, és próbáltam kitudakolni, hogy ki van ezzel a szépséggel. A végén kiderült, hogy 2 német autós újságíró "kollégátok" volt vele, épp tesztúton, és hogy állítólag ezt a típust még csak most fogják a Genfi autószalonon bemutatni. Egyébként egy német cég készíti állítólag ezt a márkát.

Ti mit tudtok erről az autóról, ez tényleg ennyire valami új, vagy csak én nem hallottam még róla?

Sajnos csak 1 képet tudtam róla csinálni, de a valóságban sokkal szebb, tekintélyesebb autó mint a képen. Árad belőle az erő, az elegencia és a tökéletes luxus. A hangja pedig.....őrületes:)

Üdv nektek!

Norbert
hűséges Totalcar olvasó

Kedves Norbert,

Kicsit irigykedünk rád, hiszen egy annyira kis szériás sportautót láttál és fotóztál, hogy egyenesen csak egy van belőle. A Totalcar hírszerkesztőjének ingerküszöbét nem is ugrotta meg az autó, de az Origón is olvashatsz róla egy tavaly júliusi hírben, itt. A plusz röhej a dologban az, hogy annak idején, amikor mi megírtuk, még Benerónak hívták magukat, ezt pedig még a gugli is benyelte, ezért nem találtuk meg idevonatkozó hírünket. Pedig naná, hogy megvolt! Katt a linkre, ott a hibátlan....ööö...szépség.

Így viszont, hogy immár bizonyítást nyert az autó létezése, mi is megnézzük, mi a manó ez.

Ha videomegosztókon keresel a Benarrow névre, találsz is egy gyári videót, ami érdekes módon ugyanazt az autót mutatja be, amit fotóztál, legalábbis ha hihetünk a rendszámnak.

A Bentleyhez tehát nincs köze a Benarrow-nak, hiába van az orrának olyan furcsán angolos, Rover 75-ös, vagy akár Bentleys hangulata. Ráadásul ha csak a te képedet nézzük, és mondjuk ezt egy internetes használtautó-oldalon találjuk, kapásból arra gondolunk, hogy az autó törött volt. Az illesztések össze-vissza mennek, a motorháztető hézagai elöl nagyok, aztán csökkennek, a frontlemez is elég csálé.

A korabeli fotókon még úgy néz ki, mintha egybébb volna, ezek szerint tehát vagy koccantak a prototípussal, vagy az eredeti képeket retusálták, esetleg kissé szétrázódott a jármű a mindennapos használatban.

Szerkesztőségünk szokatlanul egységes álláspontja szerint vétek egy Audi A5-öshöz nyúlni, ami gyári állapotában épp elég szép. A Benarrow orrán látható logo a gyártó Benninghoven cég múltjára utal: az 1909-ben Otto Benninghoven által alapított vállalat eredetileg fogaskerekek és szerszámgépek gyártásával foglalkozott. A Benninghoven máig családi vállalkozás, volt, amikor egyszerre három generáció, Eric, Bernd és Rolf Benninghoven szerepelt a vezetőségben. Az 1950-es években megjelent a cég repertoárjában az ipari kemencék gyártása, később beszálltak az aszfaltiparba is, és a ma már 800 alkalmazottat foglalkoztató Benninghoven Angliában is rendelkezik gyárral. Egy ilyen sikeres cégtől nehéz lenne elvárni, hogy a sikeres termékfejlesztés mellett ízlésük is legyen. De 2009-ben méltó módon kellett megünnepelni a centenáriumot, hát csináltattak egy saját autót. Illetve átalakíttattak egy Audi S5-öt, 4,2-es V8-as motorral. Ennek ellenére nem tudjuk elképzelni, hogy bárki megvenne egy ilyet, úgyhogy kérjük, mindenki jegyezze meg a rendszámot, és figyeljen, hátha mégis megindult a sorozatgyártás.

Hogy állunk a szavazással?

2011. február 15., 17:45 Módosítva: 2011.02.16 12:00
38
118 hozzászólás

Angéla küldött nem is olyan rég egy köremailt azoknak, akik aláírásgyűjtő helyként regisztráltak, mondják meg, mekkora mennyiség pihen náluk. A 475 megszólítottból 69-en válaszoltak, és neveztek megy egy számot. Angéla végzettségét tekintve közgazdász, így nem okozott neki nehézséget, hogy átlagoljon. Ennek értelmében pedig a 475 aláíróhelyen átlagosan 48 aláírás van. Hogy akkor ezt most kezeljük optimistán, és szorozzuk fel a 48-as átlagot a 475 aláíróhellyel? Mert az akkor 22 800, plusz a 9500 a szerkesztőségünkben, az 32 300, nem is rossz. Vagy legyünk pesszimisták, és induljunk ki abból, hogy akik egy emailre sem válaszolnak, azok szarnak a gyűjtésre is, és valójában szinte egy sincs náluk? Esetleg gondoljunk bele, hogy egy kürtőskalácssütő, fogorvos, vagy kocsmáros nem nagyon foglalkozik az emailezéssel, hanem süt, fúr vagy csapol, és akkor van még egy óriási mennyiségű szavazat, ami majd az utolsó héten érkezik be?

Na, hát így válaszoljon az ember a Hogyan állunk a szavazással? – kérdésre. Sokan írják, hogy tegyünk ki egy számlálót, amin követhető az állás, de ez sajnos ilyen: a rosseb tudja, hogyan állunk. A helyzetet bonyolítja, hogy egy hete már a MOL benzinkutakon is lehet aláírni, ami az aláíróhelyek számát 799-re növeli. MOL-kútról egyáltalán nem jött vissza semmilyen visszajelzés. El tudom képzelni, hogy egy ekkora gépezet nehezen lendül be, a motorkereskedések nagy részének is hetekbe került, mire felfogták, miről van szó. Én ma mindenesetre úgyis elmegyek tankolni, és akkor majd szúrópróba-szerűen csekkolok egy MOL-kutat, ugyanerre biztatnám a nyájas olvasót is.

Bónuszként pedig kérem, fogadják szeretettel az egyik legfrissebb borítékot, ami a boldog kis mediterrán országból, Izraelből érkezett, és nyolc magyar állampolgár aláírását tartalmazta.

B125 – Miről szól a kezdeményezés?

Hiába modern és környezetbarát az 50 köbcentis robogó, ha a hivatalosan 45 km/h-ra korlátozott végsebességével inkább mozgó forgalmi akadály, mintsem valóságos ingázási és közlekedési alternatíva.

Európa számos jól motorizált országában – feltételekhez kötve – érvényes a szabályozás, ami megengedi, hogy B kategóriás jogosítvánnyal vezethetőek legyenek a 125-ös, legfeljebb 11 kW-os robogók és motorkerékpárok. Az ottani a döntéshozók felismerték, hogy a nagyvárosi dugók nemzetgazdasági léptékkel is mérhető károkat okoznak azon túl, hogy tönkreteszik milliók életét és egészségét.

Itt az idő, hogy Magyarországon is rendezzük a helyzetet. A várt hatások között szerepel a segédmotoros kerékpárok és a most rendszám nélküli motorok biztosítási hátterének rendezése, környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági ellenőrzésük lehetővé tétele, és a modern, környezetkímélő motorkerékpárok üzembehelyezése.


B125 – népi kezdeményezés nagyobb térképen való megjelenítése

Amennyiben listánkon nem talál a lakóhelyéhez közel egy létesítményt sem, ide kattintva letöltheti a domumentumot. A kinyomtatott, majd kézzel kitöltött aláírási ívet elpostázhatja címünkre (Totalcar.hu Informatikai kft, 1033 Budapest, Flórián tér 1.). Kérjük, a borítékra írja rá, hogy 125.

Várjuk azon helyek – boltok, kereskedések, klubok, szórakozóhelyek, stb. – címét, ahol szintén szeretnének részt venni a gyűjtésben.

Váltsunk automatára?

2011. február 14., 18:05 Módosítva: 2011.02.14 18:06
0
60 hozzászólás

Feladó: Tibor

Dátum: 2011. január 30. 9:24

Tárgy: Tanacs autovasarlashoz

Címzett: Winkler Róbert

Tisztelt Winkler Róbert!

Új autó vásárlását tervezzük. Hosszas vivódas után a családi kupaktanácsnak egy VW Touran 2,0D-re (140LE) esett a választása.

Évente körülbelül 30.000-35.000km-t utazunk autóval. Ebből kb. 20.000km-t az autópályán es kb.10.000km-t városban, illetve rövidtávú utakra használnánk az autót.

A 2.0D típushoz manuális és automata váltó is rendelhető. Eddig minden autónkat manuális váltóval vásároltuk (legutóbb egy 2008-as Volvo V50 1.6D), de most módunkban állt kiprobálni a Tourant mindkét váltótípussal és mind a kettővel meg voltunk elégedve. Különösen szórakoztatónak es kényelmesnek találtuk az automata valtót!

Szívesen megrendelnem az autót automata valtóval, de kicsit tartok tőle. Sokan mondták, hogy egy automata valtónál nagyobb a meghibásodás lehetősége es ha elromlik, akkor magasabb lesz a javitási költseg stb. Ugyanakkor nem egy autót láttam már 250.000-300.000km-el, amikben automata váltó volt és a tulajdonosaik maximálisan meg voltak elégedve az autóikkal.

Tudom, hogy mindkét valtót emberek készitik, igy el is romolhatnak, de nagyon szívesen olvasnánk az Ön vagy egy kollégájának a véleményét!

Valaszat elore is koszonom:
Tibor

Kedves Tibor,

amit Ön próbált, az tulajdonképpen nem automata váltó, már ami a működési elvét illeti, hanem az úgynevezett duplakuplungos automatizált váltó. Mondjuk, a végeredmény ugyanaz, nem kell váltani. A váltások a legjobb automatával vetekszenek, finomságban, a visszakapcsolások viszont gyorsabbak - ám a fogyasztás gyakorlatilag ugyanaz. Ha részletesebben érdekli, volt erről egy cikkünk.

Ami a konkrét kérdését illeti, pont a fentiek miatt: vegye csak meg nyugodtan. Nem lesznek az automatákra jellemző nyűgjei. Utána nem fogja érteni, miért váltott annyi éven keresztül, teljesen feleslegesen.

Üdvözlettel:
Papp Tibor

Ami a BKV sose lesz

2011. február 13., 12:41 Módosítva: 2011.02.13 12:41
159
95 hozzászólás

Bíró Tibi barátomat pár évre Kanadába szólította a kötelesség, konkrétan egy Victoria nevű kisvárosba, ahol a speciális éghajlati viszonyok miatt jellemzően télen sincsenek mínuszok, viszont nyáron sem megy a hőmérséklet 25 fok fölé, no meg persze tengerparton fekszik. Mármint a város. Innen küldözgeti leveleit, képeit, én meg közben majdnem sírok, mert még egy ilyen rendezett, mégis emberi léptékű, hangulatos, tiszta, működő hely talán nincs is még egy a Földön. De hogy azért kicsit árnyaltabb legyen a kép, végül egy csokornyit egy későbbi levélből is odatettem az írás végére – ezek helyi hírek vegyesen. Ott sem minden fenékig tejfel tehát, de valahogy sokkal logikusabb minden.

Egy ideje elkezdett közlekedéses témákkal is foglalkozni, én meg nem tehetem meg az olvasókkal, hogy lemaradjanak róluk. Egyrészt, mert jó írások ezek, másrészt, mert olyan betekinteni abba a világba innen, mint Alice-nek lehetett belépni Csodaországba. Most, itt, többnyire buszokról lesz szó. Való igaz, hogy a Tesco-járat (egy statisztikai hibahatáron belül maradó, apró vállalkozás) nálunk is gázos dízel híbrid buszokkal üzemel pár éve, de valljuk be – Budapest évekre és fényévekre van attól, hogy általánossá váljon itt az ilyen.

Jöjjenek Tibivel, álmélkodjanak, még inkább döbbenjenek.

Feladó: Bíró Tibor

Tárgy: 4. levél, gyalogosként Victoriában, tömegközlekedés

Címzett: Csikós Zsolt

Sziasztok!

A másfél hónapja vett cipőm még mindig tiszta, de megjegyzem, hogy ez nem az utcaseprők magas számának köszönhető, hanem annak, hogy a levegő magas páratartalma és egyéb környezetvédelmi erőfeszítések miatt szálló por alig van errefelé.

Létezik egy levegőtisztasági index, ami itt Victoriában tízes skálán 0–3,5 között mozog, de inkább 0–1,5 között, ebben az évben volt néhány nap, amikor 2 és 3,5 között volt.

Csak összehasonlításképpen írom, hogy Budapest levegője ugyanezzel a számolási módszerrel mérve rendre 6–10 között van, és amikor mindenki arról beszél, hogy a szálló por koncentrációja magas, illetve korlátoznák a közlekedő autók számát (páros-páratlan rendszám, azt hiszem), akkor 10 fölött van, benne a vörös zónában. Ilyenkor elvileg ablakot sem lenne szabad nyitni, nemhogy városban közlekedni. Hajrá allergia és egyéb betegségek!

Egyébként Pesthidegkutat tartják Budapesten a legtisztább levegőjű településrésznek, itt 4–6 között van a levegőtisztasági index. Kíváncsi lennék az adatokra, hogy más körzetekben vajon hány embernek dob fekvőnyolcast a gép ezen okok miatt. Több embernek kellene motorral, esetleg bringával vagy tömegközlekedéssel járni. Na persze nem a mostani BKV-s buszokkal.

Egyébként Budapestnek van a világon az egyik legjobban szervezett tömegközlekedési hálózata. Nem a botrányos járműparkról beszélek vagy a korrupciós botrányokról, csak a hálózatra fókuszálva mondom: logikusan felépített az egész, nappal vagy éjjel itt a legkönnyebb eljutni A-ból B-be.

Na, ezt Victoriáról nem mondhatjuk el. Itt kizárólag buszok vannak, ami nem baj, de botrányosan áttekinthetetlen az egész hálózat. Tulajdonképpen itt is el lehet jutni bárhova, de elég alapos előtanulmányokat igényel a dolog. A térképen összevissza látszanak a járatok, egymásba futnak, nincs jól feltüntetve, melyik, hova tart, úgy rossz az egész, ahogy van.

Viszont egyik nap, amikor Laurával (a kislányommal) sétáltunk lefelé a Fort streeten a kikötő felé, az egyik elsuhanó busz oldalán furcsa dolgot láttam, de csak a szemem sarkából.


Nem is tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, egyébként is úgy tele vannak ezek a buszok reklámokkal, hogy úgy néznek ki, mint a karácsonyfák. Érdekes, hogy minden busz elején van egy konzol, amit lehajtva az utas rögzítheti a cangáját, ha elfáradt, és úgy dönt, hogy inkább buszozna.

Szóval, második alkalommal, amikor tömegközlekedtem, a végállomáson újra láttam az egyik buszon a feliratot: „Hybrid Bus”. Na, gondoltam, én erre rákérdezek. Volt kábé 15 perc az indulásig, köszöntem a sofőrnek, szóba elegyedtem vele, meglepően barátságos volt (azóta rájöttem, hogy mindenki nagyon-nagyon barátságos itt). Mondja, igen, ez hibrid busz.


MIVAAAN?

Igen, hibrid, a több száz kilogrammnyi akkumulátor a busz tetején van. Mondom, meséljen már róla egy kicsit.

Két villanymotor és egy hipermodern kis ökodízel hajtja. A villanymotor indítja a megállóból és gyorsítja fel 15–25 km/h-ra, utána indul be a dízel, ami aztán akár 90-nel tekeri. Az egész hibridprojekt a 2000-es évek elején kezdődött. Egészen pontosan 2002-ben, amikor a város megbízta az egyik legnagyobb gyártót, hogy hibrid buszt gyártson Victoria lakosainak. 2003-ban készen állt a prototípus, 2004–2005 között tesztelték a városban az első példányokat. Kezdetben alulmúlták a várakozásokat, az ígért értéknél több üzemanyagot fogyasztottak, és az akksikon is változtatni kellett, de mire 2006-ban hadrendbe állt az első flotta (decemberre ígérték, ehhez képest október 2-ára leszállították őket, olcsóbban, mint ígérték, a rohadékok), már 58 százalékkal került kevesebbe egy hibrid busz fenntartása, mint a normál városi buszoké.


Jóval kevesebb gázolajat használ, az még hagyján, de a fenntartása is sokkal olcsóbb, mert például nem kopnak a fékek, hiszen fékezéskor az energia-visszanyerő rendszer fogja le a kerekeket. A tervezett élettartam ezeknél a buszoknál 20 év.


Kicsit szomorúan mondta (először nem is értettem, miért), hogy a város tömegközlekedésének kicsivel több mint a fele ilyen buszokból áll. Az azért nem olyan rossz arány – gondoltam, és kimondtam a számokat, amiket sejtettem: 40 százalék hagyományos, 60 százalék hibrid. Dehogyis, mondta a sofőr, csak 10 százalék hagyományos dízel.


És a fennmaradó 30 százalékkal mi van? Mókusok hajtják?

Nem, dehogy. Természetesen hidrogén-üzemanyagcellás járművek.

Na, itt ájultam el.


500 kilométer hatótáv 60 kilogramm hidrogénnel, 90 km/órás végsebesség, csönd és 20 év élettartam, na és zéró károsanyag-kibocsátás. Ezek a buszok láthatók a téli játékokon is, mert kölcsönadják őket Vancouvernek. Most már két éve járják a várost. Egy olyanra szeretnék átülni – mondta búcsúzóul, aztán indultunk.

Most olvasom, hogy a Volvo negyed évvel ezelőtt megkezdte 2008-as fejlesztésű hibrid buszainak tesztelését Mexikóvárosban és Londonban. Itt már ezek futnak évek óta.

Üdv,
Tibi

És akkor még néhány helyi hír egy későbbi levélből:

Összegyűjtöttem az elmúlt két hét híreiből párat néhány újságból, megosztom veletek. Mostanában sok újságot olvasok, majd azt is elmondom, miért.

A híreket nem kommentálom, néhányukhoz magyarázatot fűzök. Egyébként több levelet is kaptam, hogy leszek szíves Budapestet nem összehasonlítgatni Victoriával, és azt éreztetni, hogy itt csak úgy tépkedjük a szárazkolbászt. A „fenékig tejfel” hiedelmeket ezennel cáfolom én is, s ugyenezt teszik az alább következő hírek is:
– Vancouverben megkezdődött a BTK 1890-ből származó 293-as cikkelyének újratárgyalása, mely a poli/bigámiát hivatott tiltani. Állítólag már a bigámia meghatározása is olyan felületes a törvényben, hogy a Legfelsőbb Bíróság rizsporos parókásai is különbözőképp értelmezik. Lehet, hogy el fogják törölni az egészet, úgy, ahogy van. Kanadában egyébként is sokan élnek többszereplős élettársi kapcsolatban. Mármint több mint kétszereplős kapcsolatban.
– Megrongálták a victoriai polgármester autóját, és a házát is összefestették. Mint kiderült, egy városi parkból kiszorították a hajléktalanokat, erre adott válasz volt a rongálás.
– Népszavazást tartottak múlt szombaton a Johnson streeti kinetikus híd sorsáról. Arról kérdezték a város lakóit, hogy új hidat építsenek-e vagy a régít újítsák-e fel. Az új híd természetesen sokkal modernebb lenne, 4 év alatt készülne el teljesen, és a megépítéséhez a városnak majdnem 50 millió dollár kölcsönt kellene felvennie. Ha maradna a régi híd, a felújítása az új híd töredékébe kerülne, nem kellene hitelt felvenni, és rövidebb idő alatt készülne el. A népszavazás fő oka az volt, hogy a lakosok döntsenek a fontos kérdésben, mert ha hitelt vesz fel a város, nagy részét ugye az itt lakók fizetik vissza. Logikus. Megvan az eredmény, új híd lesz.
– A helyi vendéglátósok panaszai nyomán újratárgyalják a már elfogadott közlekedési törvénymódosítást. A módosítás módosításában eltörlik a gépjárművezetők italfogyasztására tett szigorításokat. British Columbiában 3-4 sör után autót vezetni nem (volt) büntetendő, ezt csökkentették a felére. A balesetek száma nem csökkent, viszont a vendéglátósok forgalma egyharmadával lett kisebb. Az elszállított/mikuláscsomagos autók száma viszont jócskán megemelkedett. Egyébként nem magas az alkohol miatti balesetek száma.
– Lemondott a miniszterelnök (december végi ez a levél), de februárig marad még.
– Szakértőkből álló civil bizottságot állítanak fel a főügyész javaslatára a rendőri túlkapások vizsgálatára. Feltűnt, hogy a rendőrség több gyanús –állítólag rendőrök túlkapásai miatt bekövetkezett – haláleset közül egyszer sem talált kivetnivalót a közeg munkájában. Például egy alkalommal felkeltette egy rendőr figyelmét, hogy egy fiatal 5 órán keresztül fel-alá járkált a reptéren, hát odament hozzá, és jó alaposan megkínálta sokkolóval, mert az nem válaszolt a kérdéseire. A fiú halála után kiderült, hogy az anyját várta (aki lekésett egy gépet), és nem beszélt angolul.
– 235 000 kanadai dollárt (50 millió forintot) ér az a Ferrari és közel ugyanennyit az a BMW, amelyet egy utcai verseny után foglaltak le. Jóval 200 km/h fölött közlekedtek egy főúton. Egy kismamát és gyerekét éppenhogy elkerülte a Ferrari, ami nem a vezető ügyességén, hanem a kismama reflexein múlt: sikerült elugrania előle. Mindkét gépkocsit elkobozták, a város eladja őket. A befolyt összeget a közlekedés biztonságának javítására fordítják. Érdekesség, hogy a hasonló esetekben a (volt) tulajdonosok nem fellebbezhetnek.
– Harry herceg esküvőjének hírére másnapra(!) megjelentek a herceges ajándéktárgyak (giccsestányér, harrys gyertya, hercegi pár T-shirt stb.) a kínai nagykereskedők ajánlataiban.
– Hazatért a kanadai tengerészgyalogság több száz katonája, hajójukat tízezrek várták a kikötőben. Amikor Télapó bevonult Victoriába, őt 60 ezer ember várta.
– Leesett az első hó – sok-sok év után – és megdőlt a hidegrekord is: –8 fokot mértek. Erről Csinszka írt pár sort: Ma délelőtt esett 10 centi hó, mire megállt az élet… A suli bezárt 2-kor…, mert ha leáll a tömegközlekedés, az iskoláknak be kell zárniuk… de asszem mégis járnak a buszok, de azért a suli – biztos, ami biztos – bezárt, mert mi van, ha mégsem járnak majd a buszok? Hogy megyünk haza? Tibi azt olvasta, hogy a katasztrófavédelem hólapátokat kért kölcsön Vancouverből, mert itt nem lehet kapni ilyet, de téli gumit sem.

Szóval vicces hely ez a Victoria, nincsenek itt hókotrók sem. Senki sem takarítja a havat, holnap reggelre jól lefagy majd! De mindenki ki van akadva rendesen, mármint a hótól, merthogy, ugye, bárhol olvasunk a városról, Kanada legkellemesebb helyeként emlegetik. Az is igaz, hogy Edmontonban – sokan jöttek onnan – már –33 fok a hideg. Úgyhogy a mostani –4 tényleg kibírható, de nem erről volt szó! Budapest mindenesetre kap tőlem egy 5-öst a hóhelyzet kezelésére.

Állandó sláger a vizes fogyasztáscsökkentő

2011. február 9., 15:07 Módosítva: 2011.02.09 15:52
3
65 hozzászólás

Feladó: András

Címzett: Winkler Róbert

Dátum: 2011. február 8. 20:39

Tárgy: szerinted mi ez?

Szia!

Ezt a linket kaptam ma.

Nem tudom találkoztál-e már vele vagy valaki a csapatodból, de érdekelne a véleményed.

Érdeklődnék még a kezdeményezésetekről is, hogy megindult-e már valami mert én pl. most mennék nagy mocira, de elég lenne a 125-ös is.

Köszi!

Sok sikert továbbra is jók vagytok!

András
(Sopron)

Kedves András,

A fogyasztáscsökkentés mindig hálás téma, én azt is imádom, hogy az effajta forgalmazók mindig írnak pár homályos mondatot a vízautózást gátló nemzetközi lobbitevékenységről. Olvasóink gyakran botlanak ilyen hirdetésekbe, elküldik nekünk a linket, mi meg elhűlve nézegetjük a fotókat a szettről, meg a leírást. Aztán mérnök kollégánkra lőcsöljük a feladatot, hogy írja már meg, működhet-e ez, ő pedig szerencsére megteszi.

B125 ügyben az aláírásokkal nem állunk jól, de valószínűleg menni fog a dolog.

Üdvözlettel:
Winkler Róbert

Kell menetfény hátra is?

2011. február 8., 14:58 Módosítva: 2011.02.08 14:58
0
60 hozzászólás

From: Gábor

Date: February 7, 2011 11:22:41 PM GMT+01:00

To: Totalcar

Subject: kötelező menetfény

Tisztelt Szerkesztőség!

Azt szeretném kérdezni, csak előre, vagy hátra irányba is kötelező valamiféle menetfénynek lennie?

Üdvözlettel
Gábor

Hátra nem kell.

Üdvözlettel
Motordoktor

Kara Ákos (Fidesz) hallgat

2011. február 3., 14:34 Módosítva: 2011.02.03 14:35
0
30 hozzászólás

A győri első választókerület véleményét olvasónknak nem sikerült kipuhatolnia, de ha valaki veszi az üzenetet a frakcióban, még lehet korrigálni.

B125: csökken a balesetek száma?
URL: http://totalbike.hu/magazin/2011/01/28/b125_csokkennek_a_balesetek/
Targy: b125 / képviselőm halott
Helo TC,

Én is elküldtem az általatok (tán Winkler által) fogalmazott levelet az ogy. képviselőmnek, Kara Ákosnak (Fidesz, Győr 1.vk). Jött tőle egy automata levél, ennek tíz napja, azóta hallgatás. :(

Feladó: kara.akos@fidesz.hu
Címzett: xxxxxx@freemail.hu
Tárgy: Re: 125 ccm B jogosítvánnyal

Tisztelt Uram!

Levelét megkaptam, kérem tisztelettel a türlemét, míg válaszolni tudok rá.
Jókívánsagait megköszönöm, hasonló jókat kívánva tisztelettel üdvözli:

Kara Ákos


> xxxxxxIstván <xxxxxx@freemail.hu> írta:
>
> Tekintetes Képviselőm!
> Alulírott választópolgárként szeretném megtudni, mi a véleménye a
> 125 köbcentiméteres hengerűrtartalmú, 11 kW teljesítményt meg nem
> haladó, tehát maximum 15 lóerős robogók B kategóriás jogosítvánnyal
> való vezethetőségét célzó állampolgári kezdeményezésről (715/2010).
> Ha még nem hallott volna róla, engedje meg, hogy a figyelmébe
> ajánljak néhány ugróhivatkozást, ahol egyfelől újságírók véleményét
> olvashatja, másfelől a komment-mezőben tanulmányozhatja a pezsgő
> társadalmi vitát.
> http://totalbike.hu/magazin/2010/06/16/otvenessel_megdoglesz/
> http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/01/04/a_totalcar_elso_
> nepi_kezdemenyezese/
> http://totalbike.hu/hirek/2011/01/05/nepi_kezdemenyezes_ahol_alairhat/
> http://belsoseg.blog.hu/2011/01/07/b125_beindult_a_gepezet
> http://totalbike.hu/magazin/2011/01/12/tanuld_meg_szeretni_a_b125-ot/
> Várom tehát megtisztelő válaszát, jó egészséget és sikeres
> képviselői munkát kívánva:
> xxxxxx István
> Az ön választója

A kétharmad az kétharmad...

2011. február 2., 15:45 Módosítva: 2011.02.02 15:45
0
10 hozzászólás

feladó: Zsolt

címzett: Winkler Róbert

dátum: 2011. február 2. 10:03

tárgy: B125

Szia  Robi !

Megpróbálkoztam én is kedvenc országgyűlési képviselőm meginterjúvolására, a népi kezdeményezéssel kapcsolatban. Mármint a 125 köbcentis motorok, és a B kategória ügyében. Az én országgyűlési képviselőm neve :  Dr. Bóka István  aki egyben Balatonfüred sikeres polgármestere is !

Január 26.-án küldtem el neki az e-mail-t, de sajnos eddig a pillanatig válaszra sem méltatott. Azt gondoltam naivan, hogy rugalmasabb lesz, ugyanis Balatonfüredi polgármesterkedése előtt, ő volt Alsóörs polgármestere is, mely falu ugye a Harley fesztiváltól hangos évek óta.

Hát valószínűleg tévedtem.  Meg ugye a kétharmad az kétharmad. :)

Üdvözlettel: Zsolt

Foltozzuk be az országot!

2011. január 26., 08:27 Módosítva: 2011.01.26 08:27
1
34 hozzászólás

Szia Winkler Róbert!

WITCH üzent neked a blog.hu adatlapodon:

Szia! Azt javaslom nektek, ha a 125 cm³-es törvényt keresztül akarjátok nyomni, keressetek a mostani hatalomban olyan embereket (kormányban, kormányközelben, képviselőket stb..), akik képesek a többiek között ezt a dolgot nyomni. Csak így lehet keresztülvinni szociológiailag. Ez van. E nélkül esélytelen. A parlamentben soha nem számít az, hogy mi konkrétan a törvény tartalma a sima képviselők számára, a lényeg az, hogy ki adta be, vagy támogatja nagyon. Ha csak simán beadjátok, és nem készítitek elő a terepet bukni fog. Ha jól előkészítitek átmegy.

Üdv!
-CsL-

Kedves WITCH,

Igen, mi is hallottunk róla, hogy ez így megy ma Magyarországon, meg nyilván máshol is. Igazából csak álnaívak vagyunk, vagy legalábbis kísérletezünk, hátha egyszer így is sikerül. Ez politikailag nem egy kényes kérdés, nem valószínű, hogy a B125 mentén, mármint két oldalán nagy ideológiai lövészárok-ásás venné kezdetét. Bizonyára fontos volna politikusokkal haverkodni, de első körben a demokratikus intézmények rendeltetésszerű használatára törekszünk.

Ugyanakkor nem mondanám, hogy nem készítjük elő a terepet. Illetve mi nem is, de olvasóink nagy erőkkel dolgoznak a lobbizáson, amiről örvendetes visszajelzések érkeznek. Néhány perce beszéltem telefonon Dr. Tóth Józseffel, aki épp arra ért haza hét év után végre kivett szabadságáról, hogy megjelent cikkünk (konkrétan az enyém), Dr. Tóth József elrontja a mókát címmel. Az írásban azt kifogásoltam, hogy Dr. Tóth József, az én parlamenti képviselőm egyben polgármester is, és sehol nem lehet kideríteni, mikor van az ő parlamenti képviselői fogadóórája. Sem a képviselő parlamenti honlapjánál, sem az MSZP frakciónál, sem a nagy büdös interneten. Na, lényeg, hogy felhívott a polgármester, és elmondta, számára értelemszerű, hogy ugyanott és ugyanakkor tartja a polgármesteri és parlamenti képviselői fogadóórákat. A titkárságon kell csak bejelentkezni, és a polgármester például a mai napját is egy reggel hetes képviselői fogadóórával indította.

Hát igen, tettem ekkor hozzá, ez az önkormányzati honlap sajnos hasznavehetetlen, mire Dr. Tóth József kicsit megrökönyödött: épp most kaptak rá díjat a soproni önkormányzattal és még valakivel együtt. Ezen a ponton én rökönyödtem meg, hogy kaphat díjat egy ennyire hasznavehetetlen honlap. Azóta kicsit áttanulmányoztam, valóban az információk özöne található meg rajta, de én meglehetősen egyoldalúan teszteltem. Kizárólag a fogadóórát kerestem rajta, azt az egyet pedig nem lehetett megtalálni. Javasoltam a polgármester úrnak, hogy ha tényleg ebben a chatelős rendszerben fut az online fogadóóra, tegyék hozzáférhetővé az eddigi kérdéseket és válaszokat. A polgár is jól jár, nekik is kevesebbszer kell megválaszolniuk ugyanazt a kérdést. No, a lényeg nem is ez, hanem hogy ünnepélyesen rehabilitáljuk a polgármester/képviselő urat, és a felelősséget ezúton lőcsöljük a honlap tervezőjére. (Meg persze a tájékozatlan MSZP-ex szóvivőre.)

De ez csak egy kis mellékszál volt. Az igazán nagy dolog, hogy már Dr. Tóth József is azt mondta, velem együtt eddig hárman keresték meg ezzel e kérdéssel, amiből ékesen látszik, hogy olvasóink aktívak. Folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket arról, hogy olvasóink vették a fáradságot és a formanyomtatványt, és elkezdték a levelezést a saját parlamenti képviselőikkel. A különlegesen szorgalmas olvasók el is küldik nekünk a választ, például így:

To: Dr. Nagy István

Subject: állampolgári kezdeményezés

Tisztelt Képviselőm!

Alulírott választópolgárként szeretném megtudni, mi a véleménye a 125 köbcentiméteres hengerűrtartalmú, 11 kW teljesítményt meg nem haladó, tehát maximum 15 lóerős robogók B kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségét célzó állampolgári kezdeményezésről (715/2010). Ha még nem hallott volna róla, engedje meg, hogy a figyelmébe ajánljak néhány ugróhivatkozást, ahol egyfelől újságírók véleményét olvashatja, másfelől a komment-mezőben tanulmányozhatja a pezsgő társadalmi vitát.

Várom tehát megtisztelő válaszát, jó egészséget és sikeres képviselői munkát kívánva:

Somogyi Krisztián,Mosonmagyaróvár
Az ön választója

From: Dr. Nagy István

Sent: Monday, January 24, 2011 11:07 AM

To: movari

Subject: RE: állampolgári kezdeményezés

Tisztelt xxxxx Krisztián!

Köszönöm,hogy fölhívta figyelmemet erre a témára.

Én személy szerint támogathatónak tartom ezt a kezdeményezést.

Üdv: Nagy István

Vagy itt van ez:

Tisztelt Csenger-Zalán Zsolt!

Alulírott választópolgárként szeretném megtudni, mi a véleménye a 125 köbcentiméteres hengerűrtartalmú, 11 kW teljesítményt meg nem haladó, tehát maximum 15 lóerős robogók B kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségét célzó állampolgári kezdeményezésről (715/2010). Ha még nem hallott volna róla, engedje meg, hogy a figyelmébe ajánljak néhány ugróhivatkozást, ahol egyfelől újságírók véleményét olvashatja, másfelől a komment-mezőben tanulmányozhatja a pezsgő társadalmi vitát.

http://totalbike.hu/magazin/2010/06/16/otvenessel_megdoglesz/

http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/01/04/a_totalcar_elso_ nepi_kezdemenyezese/

http://totalbike.hu/hirek/2011/01/05/nepi_kezdemenyezes_ahol_alairhat/

http://belsoseg.blog.hu/2011/01/07/b125_beindult_a_gepezet

http://totalbike.hu/magazin/2011/01/12/tanuld_meg_szeretni_a_b125-ot/

Várom tehát megtisztelő válaszát, jó egészséget és sikeres képviselői munkát kívánva:

Horn Dániel Az ön választója

From: Csenger-Zalán Zsolt

To: Horn Daniel

Tisztelt Horn Dániel Úr!

Köszönöm érveit, ezek is hozzátartoznak az összképhez.

Üdvözlettel:

Csenger-Zalán Zsolt
országgyűlési képviselő

Form: Horn Daniel

To: Csenger-Zalán Zsolt

Tisztelt Képviselő Úr!

Én köszönöm, hogy válaszolt.
Nyilván leveleink nem spontán levelek, hanem a B125 kezdeményezés összefogott "következményei". Céljuk a képviselők figyelmének felhívása e témára. Őszintén örülök, hogy Ön válaszolt.
Nekem nincs A-s jogosítványom, és nem is terveztem, mivel nem kívánok nagyon motorral közlekedni. Viszont 50ccm-es kis robogóm van, amit szintén nem használok mivel életveszélyes (és tilos) lenne Törökbálintról Budapestre azzal az autópályán közlekedni. Ezzel szemben megfontolnám, hogy egy 125-össel közlekedjek, néhanapján, szép időben, nagy dugók esetén és ha sok helyen van dolgom a városban. Nem lenne sűrűn, mert általában gyereket viszek bölcsődébe, de havonta 3-4x biztosan. Ez az adott napokon egy autóval kevesebb lenne a városban. Számomra viszont a tervezett dugódíj, a parkolási díj és a benzin árát spórolná meg.
Az is jó lenne, ha többen mennének motorral, mert akkor ha én autóval megyek, kevesebb autó lenne körülöttem.
Szóval én örülnék, ha támogatná a kezdeményezést szavazatával, ha oda kerül az ügy.

És még egy megjegyzés: ahogy Ön is említi ma is számos 125ccm-es motor fut 50ccm-es papírokkal. Ezt sem tudja a rendőr ellenőrizni. Azt hiszem azért mert vannak törvényt szívesen megkerülő emberek, nem kellene az e szerint élőket büntetni.

Üdvözlettel,

Horn Dániel

Date: 2011/1/21

From: Csenger-Zalán Zsolt

Tisztelt Horn Dániel Úr!

Egyszerre többektől kaptam az Ön levelével betűre megegyező "spontán" állampolgári megkeresést. Önnek is ugyanazt válaszolhatom:

Nem vagyok szakértője a témának. BCE kategóriás jogsim van, szeretek robogózni, de én magam nem éreztem soha, hogy a teljesítmény kevés lenne a mai robogóknál. Hangsúlyozom robogózásnál. Motorozáshoz biztos kevés, de az egy másik kategória - a jogsinál is.
Úgy érzem sok tragédia történhetne, ha egy friss B kategóriával azonnal 125-ös motort is lehetne vezetni. Készséggel elismerem, hogy egy 125-ös robogót is lehet "normálisan" vezetni, de a 125-ös motort fel lehet piszkálni (Talmácsi). Bár tudom, hogy a javaslatban benne van a 11kW, de azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy egy közúti ellenőrzésnél a rendőr hogyan állapítja meg a teljesítményt (mint tudja még a hengerűrtartalommal is trükköznek sokan, lásd apróhirdetések).
Összefoglalva én azt tartom egészségesnek, ha valaki motorozni akar az tegyen A vizsgát.

Köszönöm megtisztelő megkeresését.

Üdvözlettel:

Csenger-Zalán Zsolt
országgyűlési képviselő

Na de a legérdekesebb ez:

Tisztelt Papp Ádám!

A kérdés, amit  felvet engem is személyesen érint. Több okból is: egyrészt nekem is 125-ös Hondám van, másrészt 3 évvel ezelőtt ezért kellett letennem a korlátozás nélküli nagymotoros vizsgát. Azóta sem léptem feljebb nagyobb motorra és máig nem értem miért volt szükség erre a bürokratikus aktusra, ami a jogosítvány megszerzésével járt.
Amióta képviselővé választottak próbálom a kérdés megnyugtató rendezését elérni, különböző hatóságok és jogszabályfogalmazók körbeudvarlásával.
A kormány jogalkotási programjában a KRESZ újabb átfogó módosítása 2011 második negyedében szerepel. A fenti kérdésről nincs még kialakult álláspont, tehát minden ilyen állampolgári kezdeményezés fontos figyelem felhívás lehet. Ha megengedi, akkor néhány nap múlva az összes adat begyűjtése után pontosabb tájékoztatást is adok.

Addig is: Széles utat!

Ughy Attila

Látták? Ha elsiklottak felette, megismételjük:

A kormány jogalkotási programjában a KRESZ újabb átfogó módosítása 2011 második negyedében szerepel. A fenti kérdésről nincs még kialakult álláspont, tehát minden ilyen állampolgári kezdeményezés fontos figyelem felhívás lehet.

Ebből le lehet vonni olyan következtetést, hogy ja, a parlament úgyis foglalkozik majd ezzel, hagyjuk a fenébe. Mi más következtetést vonunk le ebből: legyen végre egy kérdés, ami bennünket érint, és legalább a képviselők elemi szinten tájékozottak az ügyben. Tehát önöket ne zavarja, hogy szemmel láthatóan mások is aktívak az ügyben – szpemmelésből soha sem elég! Írjanak csak minél többen a képviselőjüknek, és próbálják kiszedni belőle a véleményét B125 ügyben. Mi pedig cserébe jövő hétre csinálunk egy térképet a választókörzetekkel, a képviselőkkel és a véleményükkel, hogy az aláírásgyűjtő akció végéig minél kevesebb fehér folt maradjon.

Kifutó BMW vagy Nemzeti Színház?

2011. január 25., 12:18 Módosítva: 2011.01.25 12:24
7
148 hozzászólás

From: Róbert

To: Winkler Róbert

Date: 2011/1/25

Subject: Szép

Ennyi, elég!
URL: http://totalcar.hu/tesztek/2011/01/25/ennyi_eleg/
Targy: SZÉP

Kedves Róbert!
Bocsásson meg de furcsállom, hogy a Nemzetire azt tetszett mondani, randa.
Hmm..lehet, bár nem tudom járt e Ön ott, vagy körbesétálta e már. Szerintem kifejezetten hangulatos a fákkal, az erkélyekkel, az üvegfelületeivel. Sőt a hajó megoldást ötletesnek is vélem.
Szóval most lehet divatos szidni a Nemzetit, szerintem impozáns épület a Duna partján. És ami lényeg szerethető.
De a szépség relatív, így az is az,hogy esetleg az MX-5-ös néz ki elég esetlenül, vagy az ön frizkója a 80'-as évek disco korszakának meghatározója lehetne.
üdvözlettel:
Róbert

Kedves Róbert,
ez így van. Persze kicsit furcsa, hogy a Nemzeti kizárólag kétféle embernek tetszik: az Orbán Viktor-rajongóknak, meg az idősebbeknek, akiknek minden új épület szép, feltéve, hogy nem modern. Talán szerencsésebb példa lett volna a Lehel téri piac épülete, ami szintén egy merő borzalom (szintén van benne hajó motívum!), és azt egy SZDSZ-es építész tervezte, de azt sokkal kevesebben ismerik, mint a Nemzetit.

A személyeskedő megjegyzéseidre sajnos nem tudok reagálni, mert nem tudom, milyen autód és frizurád van. Nagy kár, mert a személyeskedés igen szórakoztató tud lenni, főleg a külső szemlélőknek.
Üdvözlettel:
Winkler Róbert

Melyik a legrondább?

  • 1973
    Lehel-téri csarnok
  • 617
    Előző X3
  • 485
    Nemzeti Színház

Melegítsem, vagy elinduljak?

2011. január 24., 18:14 Módosítva: 2011.01.24 19:08
53
226 hozzászólás

Form: Árpád

To: Papp Tibor

Date: 2010/12/28

Subject: Hidegindítás kérdéskör

Kedves Papp Tibor,

A tárgyban szereplő kérdéskör boncolásához szeretném a segítségét kérni. A minap kibontakozott egy vita pár 'márkatársammal' az index autós fórumán a hidegben való elindulással kapcsolatban. Megpróbálom röviden összefoglalni: [Az autó egy 15-20 év körüli, benzines, injektoros japán autó volt esetünkben és kifejezetten repkedő mínuszokban helyezendő el.]
- Az egyik csoport azt a szemléletet képviseli, amit a magyar forrásokban is fellelhetünk (egy TC-s írásban is), vagyis hogy indítás után pár másodperccel induljunk el, minél magasabb sebességfokozatban, 2000-2500 körül tartva a fordulatszámot, MERT az egy helyben járatás árt az autónak (Merthogy az üres/alapjárat pont, hogy nem szolgálja az alapvető célt, hogy minél hamarabb üzemi hőmérsékletre melegedjen az autó, ill. nagyobb terhelést említenek a főtengelyen alapjárat esetén, meg úgy alapvetően az alapjárat gonosz dolog a hidegben, ez a lényege.)
- A másik csoport (szerény személyemet is beleértve) nem igazán érti, hogy miért árt az autónak, ha beindítás után hagyjuk 1-2 percig melegedni (megjegyezve, hogy az elektronika úgyis 2000 környékén tartja a fordulatot és szépen lassan esik vissza), megvárva ezzel, hogy az olaj is kicsit magához térhessen (annak ellenére, hogy -20C°ig elvileg jól teljesítő mondjuk 10W40 van az autóban), meg a motor is legalább a pozitív tartományba kerüljön a celsius skálán, ill. a fűtés és ezáltal a szélvédő is túljusson a fagyásponton.

Kérném tehát segítségét, remélve hogy egy terjedelmesebb és jólérthető választ kapok/unk arra, melyik a megfelelőbb eljárás, ill. a változók fényében (karbi/injektor, benzin/dízel, mínuszok mennyisége, hó/jég/száraz fagy, olaj fajtája, stb.) mik a javaslatok az ön (ill. az olajdoktor és az ön által arra érdemesnek tartott kollégái szerint)

Remélve, hogy kérésem nem túl nagy, ezúton is kívánok önnek ill. önöoknek Boldog Új Évet!

Köszönettel,
Árpád / Grif

ui.: Ezúton linkelném a vitánkat, ahol én képviselem a hozzá nem értő, de okoskodó és kötekedő személyt, kéretik szándékaimat nemesnek tekinteni :)
#34974-től itt látható.

Kedves Árpád,

először a lelketlen válasz.
Az autó egy tárgy, nem egy háziállat, nem kell kényeztetni. Minimális, normál használatnál édesmindegy, mit csinálsz. A tervezők figyelembe vették, hogy be fogják indítani hidegben is. Nagy valószínűséggel így is elmegy 3-400 ezer km-t, és addigra már úgy fog kinézni a bele, hogy fel sem merülnek ilyen kérdések.

Mi van, ha az üveg tiszta jég? Le kell kaparni. Úgy sem tudsz elindulni előtte, írhatok akármilyen okosságot. Pedig valóban, a motornak is jót tenne, ha mennél. Hogy miért?

Azért, mert a motor - és itt elsősorban az olaj - felmelegedése nem a fordulatszám függvénye, hanem a veszteséghőé.

Alapjáraton a motor annyi benzint/gázolajat kap, hogy épp elpötyögjön magában, semmilyen teljesítmény nem ad le - ez a dízelnél szánalmasan kis mennyiség.

Az üzemanyagból kinyert energia mindössze a mechanikai veszteségeit fedezi, ennél csak annyival kap többet, ami az itt-ott lecsapódó mennyiséget kompenzálja. Illetve a modern motorok a bemelegedés fázisában azért dúsítják túl magukat (és pörögnek, mint az állat), hogy az elégetlen szénhidrogének a katalizátoron fejezzék be az égést, gyorsítva ezzel a katalizátor bemelegedését.

Nyilvánvaló, hogy ahol nagyban megy a biznisz, ott több a veszteség is, azaz, ha több benzin ég el - gyorsabb a bemelegedés folyamata. Ezért egyértelműen kedvezőbb menet közben, mint egy helyben, terhelés nélkül melengetni.

A kétezres fordulatszám környékének használatát inkább azzal szokták indokolni, hogy a nem üzemmeleg motorolaj kenőfilmje nehogy megszakadjon.Ez hétköznapibb nyelvre lefordítva annyit jelent, hogy ne járassuk túl alacsony fordulaton sem, nagy nyomatékon, mert fennáll ez a kockázat - nyilván, ha ez gyakori, rövidítheti az élettartamot. Persze az is fontos, hogy ne üvegeljük a motort. Turbónál pláne, az alaphelyzet ugyanaz, az üvegelési tilalom viszont hatványozott.

A váltónak is előnyös, ha kicsit magasabb fordulaton, kisebb nyomatékkal terhelve használják, amíg hideg benne az olaj. Az automaták pont ezért hidegen sokkal váltanak föl, többek között a saját bemelegedésük érdekében.

A hidegen járatás elnyúlása azért sem szerencsés, mert a benzin, a hengerfalon kicsapódva szeret feloldódni a rokon motorolajban (azt szokták mondani, hogy lemossa, de az túlzás). Valójában az az autó is eszi az olajat, amelyből látszólag nem fogy - a veszteséget az így benyelt benzinmennyiség pótolja. És ettől van az, ha egy főleg városban használt "nemesziazolajat" motort jól meghajtanak az autobahnon, döbbenten észlelik, hogy elkezdi zabálni az olajat. Holott csak a benzin párolgott ki belőle, ami aztán optimális esetben a kartergázzal elégett a hengerekben.

Ezért aztán ha tényleg gyakori az ilyen nagyonhidegindítás - hónapokon át, naponta többször, és utána nagy terhelés, pl taxi üzem, hegymenet - érdemes gyakrabban cserélni az olajat.

Ezt válthatja ki az ember motormelegítő beépítésével, ezekből van ugye a Webasto-kályha/állófűtés és az elektromos motormelegítő. Előbbi a dízeleknél terjedt el, mert a jó hatásfok miatt már menet közben is alig van veszteséghő, miközben a kényes mechanika jó kenőképességű, meleg motorolajért kiált. Az elektromos fűtés Skandináviából gyűrűzött ki, a mi éghajlatunkon műszaki szempontból nincs rá akkora szükség, mint a sarkkör közelében, viszont a komfortot így is növeli (=hamar fűt).

A motormelegítők egyébként a hűtőfolyadékot melegítik, de a mai modern motorokon van egy víz/olaj hőcserélő is, ezzel elérik, hogy az olaj hőmérséklete a vízével párhuzamosan, gyorsan emelkedjen.

Van még egy módszer, amely elég drága, ezért főleg versenyautókon, tuningolt veteránokon használnak. Beépítenek egy nyomástárolót az olajkörbe. Amíg a motor jár, és van olajnyomás, a rugóterhelésű nyomástároló nyitva van, majd egy szelep lezárja. Legközelebb, amikor ráadják a gyújtást, az elektromágneses szelep nyit, a nyomás kiszabadul, így már a motor megforgatásakor van tisztességes olajnyomás. De ez túl jó dolog egy hétköznapi használati tárgyhoz, de ha lenne egy Celica Sainz Editionöm, kis tuninggal, biztos raknék bele valami hasonlót. Hisz ez olyan érték, amire megéri vigyázni.

Visszatérve az elejére: ha nincs vakargatnivaló, én max tíz-húsz másodpercet várnék az indulással, ilyenkor már a vezérműnél is ott van az olaj. És ez egy (benzinesnél legalábbis) jól hallható, mert nem csattog. Ha mégis, akkor gond van, a szivattyú nem szállít eleget, rossz a regulátorszelep, vagy hasonló. Az olyan motornál, amelynél az olajlámpa nem alszik el már az indítózás közben, sőt, pár másodpercig égve marad amikor beindult a motor, már fáradtabb a kenőrendszer, érdemes talán az 5W kezdetű olajra váltani 10W-ről, jól érzékelhető lesz a különbség.

Remélem, ez elég kimerítő volt.

Üdv
Pt

Ui: Konzultáltunk Csikóssal is. Ugyanez igaz a régebbi, karbis veteránokra is, elvileg, ha jó a karbi és az ember is tudja kezelni a szívatót, ugyanúgy el kell velük indulni, a fenti okok miatt. Az más kérdés, ha rosszul karburált a motor, rángat, fuldoklik, satöbbi - ilyenkor irány a karbis műhely.

Képviselő-rekord Miskolcon!

2011. január 20., 16:35 Módosítva: 2011.01.31 13:36
0
11 hozzászólás

From: Csaba

Date: January 20, 2011 2:31:31 PM GMT+01:00

To: Totalcar

Subject: http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/01/20/
dr._toth_jozsef_elrontotta_a_mokat/

Szia

A cikketeket olvasva és felbuzdítva rajtuk, elküldtem a saját képviselőmnek.

Az ő személyes hozzáállása +++++!

A második része, az elérhetőség, abban valószínűleg szerencsém is volt, megtalálása miskolc-goromboly.hu honlapunkon másodpercek kérdése volt!

Az általatok megfogalmazott levelet továbbküldtem: 2011.01.20. 13:36 keltezéssel,

Sent: Thursday, January 20, 2011 1:51 PM
Subject: Re: 15 lóerős robogók B kategóriás jogosítvánnyal

Szóval szerintem az eddigi rekord 15 perc.

ui.:csak egy hű olvasótok vagyok egyik pártnak sem tagja!

Csaba
Miskolc

Gergely nevű olvasónk is gyors volt, ráadásul már választ is kapott, egyelőre csak olyat, amiből arra következtethetünk, hogy a képviselője nem egy kimondott Bill Gates.

From: gergely
Date: January 20, 2011 9:09:20 PM GMT+01:00
Subject: dr._toth_jozsef_elrontotta_a_mokat/

Képviselő-rekord Miskolcon!
URL: http://totalcar.hu/kozosseg/rsvptc/2011/01/20/kepviselo-rekord_miskolcon/

Targy: http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/01/20/ dr._toth_jozsef_elrontotta_a_mokat/
Helló, 

a cikken felbuzdulva elküldtem képviselőnknek de ez a válasz jött...
------
This report relates to a message you sent with the following header fields:

Message-id: <4d3848c5.918acc0a.0f45.7f14@mx.google.com>
Date: Thu, 20 Jan 2011 15:37:54 +0100
From: Gergely <gergely@xxxxxxxx.com>
To: denes.gulyas@parlament.hu
Subject:
=?iso-8859-2?Q?715/2010_=C1llampolg=E1ri_kezdem=E9nyez=E9s_t=E1mogat=E1sa?=

Your message cannot be delivered to the following recipients:

Recipient address: denes.gulyas@parlament.hu
Reason: Over quota
------

gyakran nézegetheti a fiókját...

Gergő

Bármely szakszervizben leinformálható!

2011. január 18., 18:00 Módosítva: 2011.01.18 18:00
14
188 hozzászólás

Feladó: Levente

Dátum: 2011. január 17. 17.25

Tárgy: totalkarrol a totalcarnak

Címzett: Winkler Róbert

Másolatot kap: Papp Tibor

Régóta lelkes olvasója vagyok a Totalcarnak (illetve minden oldalágának, vad- es szelídebb hajtásainak).

Tanulságosnak és szórakoztatónak szoktam tartani a törteneteket, pl. a nepperekről, hirdetésekről stb. Most azonban én is egy szép történetbe csöppentem, ami akkor kezdett igazán érdekessé válni, amikor elhatároztam, hogy utánanézek egy autónak, hiszen (lásd alant) bármelyik szakszervizben (sic) leinformálható.

Külföldön dolgozom, de mivel eljátszottam a hazaköltözés gondolatával (azóta elhessegettem ezt), fontolgattam egy magyarországi autó megvásárlását, a kritériumok között szerepelt, hogy megfeleljen egy öttagú családnak (3 kislányom van), és adott esetben esetleg lehessen vele (ritkán) más családtagokat is szállítani – így jött képbe a Peugeot 308SW is. Találtam is egy autót, ami megfelelt a követelményeknek (egyébkent megjegyzem, nem könnyű egy nagyobb családnak autót venni, főleg ha nem akar valaki egy nagyobb egyterűt, fontos az olcsó üzemeltethetőség és az alacsony fogyasztás, jó emissziós értékekkel párosítva). Felhívom a kereskedést, érdeklődöm.

Az autó szép, jó, megkímélt, majdnem új, tényleg kevés kilométerrel. Egy gond van csak: hiányzik a rádió tekerőgombja,de ez mondjuk biztosan pótolható. Az autó Belgiumból származik. (Hoppá, akkor könnyebb lesz utánajárni, mert én épp itt vagyok. De miért olcsóbb mintegy 3000 euróval, mint az itteni használt autók ugyanilyen paraméterekkel?) Le-in-for-mál-ha-tó: megadja a VIN-t, később érdeklődés után a forgalmi másolatát is elküldi e-mailben – klasszikus trükk, a bizalom jele vagy egyenes út a turpisság leleplezéséhez?

Én detektívkedem: a papírokból kiindulva kiderítem az első és egyetlen eddigi tulaj telefonszámát, aki egy szép, csendes, kelet-flandriai faluban lakik. A tudakozó segítségével találtam rá a névből és címből. A számot nem adják ki, de nagyon civilizált és európai módon lehet neki üzenetet hagyni, ő pedig igen kedves volt és visszahívott – beszélek amúgy hollandul is, de a flamand akcentussal meggyűlik a bajom, egy kedves kollégám segített. Az eredmény nem meglepő: az autó TOTÁLKÁROS volt. Motor, padlólemez, ajtók, váznyúlvány és tornyok, valamint a motorháztető sérült, légzsákok kinyíltak stb.: egyszóval TK-t jelentett a tulaj a biztosítónak. Mivel a jármű csak 6-7 hónapos volt (2010. márciusi), teljes casco volt rá, így neki már nem fájt a feje a kár miatt (viszont a baleset eredményeképpen még pár hónapig igen).

Tehát legalább pénzénél volt. A biztosító elárverezte az autót (itt ezt csináljak, nem tudom, Magyarországon hogy megy ez), amire le is csapott a szemfüles magyar nepper és helyrepofozás után egy magyarországi kereskedésben most így árulják (meglehetősen vonzó és gyanús áron):

Persze a külön hangsúlyozott kilométer-garancia kivételesen igaz és stimmel.

Nem tudom, hogy a karosszériaelemek mit mutatnának a festékréteg vastagságának mérése után. Milyen a padlólemez? Nem tudom, nem láttam az autót, nem tudom, hogy két töröttből van-e összerakva netán gyári alkatrészekkel helyrehozva (erre mennyi az esély?), csak azt tudom, hogy a VIN-hez tartozó jármű bizony ripityára volt törve. Így pedig a hirdetésnek köze nincs a valósághoz, hogy valaki egy óvatlan vevőt kíván teljesen átverni és több százezres – itt akár milliós – haszonhoz jutni más kárára (nem beszélve egyéb kockázatokról, pl. nem tudom, hogyan viselkedne ez a jármű baleset eseten).

Kérdésem egyszerű és remélem, nem túl naiv: Mit lehet tenni, hogy az ilyen csaló lebukjon (főleg külföldről)? Irány a Peugeot Hungária? Mert ha rákérdeznek, a kereskedő nyilván azt fogja mondani, hogy ő nem is tud semmiről és esetleg az a nepper a hunyó, aki Belgiumból hordja neki haza az autókat – egyébként egy rendes kereskedőnek észre kellene venni ezt a csalást, azért hivatásos kereskedő.

Engem az bosszant, hogy a nyilvánvaló csalás és átverés ellenére simán kiadjak az autó papírjait. Ennyire kicsi tehát a lebukás veszélye? Bármelyik lelkiismeretes vevőjelölt utána tud nézni az autónak. Senki nem próbálja meg érvényesíteni az igazságot? (Gondolom, abban bízik a kereskedő, hogy mindenki csak legyint, ha gyanús az autó, de nem viszi tovább a dolgot.) Győzzön a tohonyaság, a trükközés elfogadása és a passzivitás?

Üdvözlet Belgiumból,
Levente

PS.: A szöveg elég szedett-vedett, de nem igazán van időm ilyesmire, ez mégsem hagy nyugodni.

PS2.: A munkahelyi e-mailemről írtam, csak hogy nagyobb eséllyel látszódjék, hogy nem kamu a sztori.

Távolról sincs vége, olvasson még

Hogyan szívnak Budapesttel a kamionos cégek?

2011. január 13., 14:15 Módosítva: 2011.01.13 14:15
13
104 hozzászólás

Feladó: Ladislav Németh

Cmzett: Winkler Róbert

Dátum: 2011. január 12. 21:47

Tárgy: Megjegyzés külfödről az egyik cikkükkhöz

Üdvözlöm Winkler Úr,

A következő cikkükhöz szeretnék hozzászólni: „A parkolópénz, ami nincs”.

Ebben a témában, tekintettel arra, hogy cégünk Csehországban van és sok magyar gyárnak szállít alapanyagot, elég rendesen otthon vagyok. Cégünk székhelye a csehországi Brno. Havi szinten 1000 kamion hagyja el gyárunkat. Persze nem mind Magyarország felé (arra csak 25%). Sohasem a behajtásért kért összeg volt a gond hanem a körülötte levő huzavona !

Tavaly a behajtási engedélyt a következőképpen lehetett kiváltani:

Be kellett menni valakinek a cégünktől (Csehországból) a Bajcsy Zsilinszkibe és kérvényezni. Ez nem tartott sokáig, a Parking KFT irodájában ekkor még elég volt 2-3 óra.  Az engedély 4 napon belül elkészült, de azért megint valakinek el kellett menni az irodába. Persze személyautóval, mert a kamionos nem tud, nincs még engedélye. Tehát megint valaki a cseh cégünktől. Az engedély megkapása néha 6-7 órába tellt. Na ennek a valakinek még aznap el kellett vinnie az engedélyt vissza Csehországba, hogy az este megrakott kamion másnap elindulhasson Budapestre. Kicsit húzós, nem?

Igaz, ma viszont egy picit könnyebb mert kérvényezni már on-line is lehet. De a fenti procedúra többi része még ma is érvényes. Megint be kell menni az engedélyért Budapestre. Igaz már nem Pestre, hanem Budára. Ennél jobb hely már csak a budai vár lett volna. (www.parking.hu )

A fentiek csak az engedély megszerzésének a módját ismertetik.

Vannak más problémák is:

– az engedély és annak ára függ a forgalmitól is. Tehát csak egy konkrét kamionra lehet megszerezni, ugyanis pl. ez a kamion EUR4-es, a másik pedig EUR3-as, akkor más a díj. A forgalmi másolatát a kérvényezésnél le kell adni. Az engedély a gépkocsi rendszámára van kiadva.

– Nem adnak ki univerzális engedélyt, amit az egyik kamionos átadhatna a másiknak. Még ha ez lenne a legdrágább is, persze lehet, hogy számunkra ez lenne a legolcsóbb.

– Gondok vannak azzal is, hogy az engedély mettől meddig érvényes.

– nem folytatom, felesleges.

Nem sorolom tovább, viszont van még egy észrevételem. Tavaly tapasztaltam, hogy Budapestről tömegesen vonulnak ki a cégek (már akik megtehetik) Maglódra. Gyálra, Törökbálintra stb. Ott nincs ugyanis behajtási engedély és olcsón lehet telephelyet szerezni. Most akkor mi jobb Budapestnek az adó vagy a behajtási engedély ára?

Még egy érdekesség:

Tavaly az egyik sofőrünket a bíróság 3 hónapra kitiltotta Magyarországról. Pedig csak a Pesti útról letérve még 1200 m-ert szeretett volna haladni a célhoz.

Tisztelettel:

Ladislav Németh / Németh László

Smurfit Kappa Brno

A 125-ös regadóját is meg kéne piszkálni?

2011. január 11., 12:19 Módosítva: 2011.01.31 13:35
3
82 hozzászólás

Feladó: András

Címzett: Winkler Róbert

Dátum: 2011. január 11. 10:38

Tárgy: B125

Sziasztok !

Én már aláírtam a B125-öt és elkezdtem gyűjteni az aláírásokat. Miért van, hogy az A1 és A kat jogsikkal rendelkezők állnak a legellenszenvesebben a kezdeményezéshez?

Két indokuk van:
– Ők már kifizették és végig járták a A1-hez szükséges procedúrát, nekünk miért legyen ingyen.
Ezt megértem (irigység).
– Egy autós (aki akár egy Veyront is vezethet) kezébe nem való egy max. 11 kW-os bicikli.
Ebben van valami igazuk, vagy nincs ?

Kicsit a 125-ös kategória regadóját is meg kéne piszkálni mert nem reális, hanem baromi sok a motor árához viszonyítva, legalábbis mióta bejöttek a kínai cuccok.
– 125 ccm : 95 000 Ft
– akármekkora motor : 230 000 Ft
– korszerű 1100-as autó : 250 000 Ft
Szerintem ez a felállás nem racionális, kb. 50 000 Ft-ra le kéne vinni regadót, mert a jelenlegi olcsó új 125-ös robogók árát nagyon megdobja, és akkor autó mellé már nem is olyan kedvező választás. Használt 125-ös, meg alig van rendszámmal, és ha ennyi marad a regadó, nem is lesz jobb a helyzet. Én meg legálisan szeretnék két személlyel 70-el menni a Soroksári úton.

Üdv.: András

Kedves András,

Hogy miért ellenzik a kezdeményezést azok, akiknek A1 vagy a-jogsijuk van, nem találgatnék. Alapvetően el tudom persze képzelni, hogy igazad van. A 125-ösök regadójával kapcsolatban pedig abszolút egyetértünk. Tegnap itt a szerkesztőségben épp azon vitatkoztunk, hogy a méltányos, reális regisztrációs adó inkább a 20, vagy 50 ezer forinthoz lenne-e közelebb.

Ebben az akcióban ezzel már sajnos nem foglalkozhatunk, de ha sikeres lesz az aláírásgyűjtés, a következőbe valószínűleg belevesszük. Ha meg nem lesz sikeres, úgyis minden marad a régiben.

Üdvözlettel:
Winkler Róbert

B125 – Miről szól a kezdeményezés?

Hiába modern és környezetbarát az 50 köbcentis robogó, ha a hivatalosan 45 km/h-ra korlátozott végsebességével inkább mozgó forgalmi akadály, mintsem valóságos ingázási és közlekedési alternatíva.

Európa számos jól motorizált országában – feltételekhez kötve – érvényes a szabályozás, ami megengedi, hogy B kategóriás jogosítvánnyal vezethetőek legyenek a 125-ös, legfeljebb 11 kW-os robogók és motorkerékpárok. Az ottani a döntéshozók felismerték, hogy a nagyvárosi dugók nemzetgazdasági léptékkel is mérhető károkat okoznak azon túl, hogy tönkreteszik milliók életét és egészségét.

Itt az idő, hogy Magyarországon is rendezzük a helyzetet. A várt hatások között szerepel a segédmotoros kerékpárok és a most rendszám nélküli motorok biztosítási hátterének rendezése, környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági ellenőrzésük lehetővé tétele, és a modern, környezetkímélő motorkerékpárok üzembehelyezése.


B125 – népi kezdeményezés nagyobb térképen való megjelenítése

Amennyiben listánkon nem talál a lakóhelyéhez közel egy létesítményt sem, ide kattintva letöltheti a domumentumot. A kinyomtatott, majd kézzel kitöltött aláírási ívet elpostázhatja címünkre (Totalcar.hu Informatikai kft, 1033 Budapest, Flórián tér 1.). Kérjük, a borítékra írja rá, hogy 125.

Várjuk azon helyek – boltok, kereskedések, klubok, szórakozóhelyek, stb. – címét, ahol szintén szeretnének részt venni a gyűjtésben.

Muszáj kavicsot szórni?

2011. január 8., 18:49 Módosítva: 2011.01.08 19:00
0
190 hozzászólás

From: Zoltán

Date: 2011. január 7.

Subject: Sózás kaviccsal!

To: Totalcar

Helló!

A kérdésem egyszerű: mi a bánatnak kevernek a közútkezelőnél a só közé  APRÓ KAVICSOT?????? Állatok!!! Gondolom, ti is találkoztatok a jelenséggel. A kocsik elejét és szélvédőt viszont faszán tönkre teszi, viszont haszna, és értelme = a 0-val, mert már 10 autó kiszórja a nyomvonal mellé a kavicsot, tehát a tapadásban semmit nem segít. Elég sokat autózom, ezért számomra eléggé  zavaró, de szerintem nem vagyok egyedül. Felhívhatná már valaki erre a figyelmet, HOGY FELESLEGES A SÓ MELLÉ A KAVICS! Esetleg utána kérdezthetnétek, hogy aki ezt kitalálta, annak mi az érve azon kívül, hogy így olcsóbb a sózás.

Köszönettel: Zoltán

Kedves Zoltán,

sajnos nem írta meg, hol találkozott az útra szórt kaviccsal, így több helyen kellett kérdezősködnöm, de legalább megtudtam rengeteg olyan adatot, amire egyébként is kíváncsi voltam.

A legpontosabb információt Kovács Gábortól, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. illetékes munkatársától kaptam, aki eloszlatta aggályaimat, és kategorikusan kijelentette, hogy az ÁAK által kezelt útszakaszokon, vagyis az autópályákon és gyorsforgalmi utakon nem szórnak sem kavicsot, sem zúzalékot.

Kizárólag kálcium-kloriddal nedvesített sóval (nátrium-kloriddal) szórják az útburkolatot, ami hatékonyabban gátolja a jegesedést, mint a hagyományos száraz só. Hőmérséklettől függően tíz, húsz, esetleg harminc százalékos oldatot állítanak elő, a leggyengébb mínusz hat fokig jó, a harmadrészben kálcium-kloridot tartalmazó oldat viszont egészen mínusz húsz fokig használható.

A precíz keverésnek egyszerű az oka: a kálcium-klorid lényegesen drágább, körülbelül 80 ezer forintért mérik tonnánként, míg a só csak 12500 forintba kerül. Mivel erős havazásban egy 60 kilométeres útszakaszért felelős mérnökség akár 200 tonna oldatot is elpermetezget egy műszak alatt, nem elhanyagolható az árkülönbség. Hamar kiszámolhatjuk, hogy a négyzetméterenként kevésnek tűnő tíz-húsz gramm így akár hatmillió forintot jelenthet egy hófúvásos estén, egyetlen mérnökségnél.

Logikusnak tűnik, hogy ott, ahol jellemzően nagyobb sebességgel közlekedünk, nem szórnak semmiféle szilárd anyagot, mert az - ahogy említette - jelentős kárt okozhat az autóban. Más kérdés, hogy a városból autópályára érkező autós könnyen vihet magával a gumi mintázatába beszorult kavicsot, ami a fizika törvényeinek megfelelően éppen nagyobb sebességnél hajlamos szép nagy ívben kirepülni, de ezért nem lehet felelőssé tenni az autópályakezelőt.

Némileg eltérő választ adott kérdéseimre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs csoportvezetője. Ők a közutak településeket összekötő szakaszaiért, vagyis a köznyelvben országútnak nevezett aszfaltért felelősek, kivéve a gyorsforgalmi utakat, autópályákat. Bizony, ők már használnak úgynevezett érdesítő anyagot, egészen pontosan homokot, salakot vagy zúzalékot, legfeljebb 5 mm-es szemnagysággal.

Nem részletezném, egészen pontosan milyen oldatokat használnak, de állításuk szerint nulla fok alatt a jég képződése gyorsabb lehet, mint a só oldatba kerülése, vagyis nem elég hatékony a szóróanyag olvasztó hatása. Így az út csúszós marad, amin a legjobban érdesítő anyaggal lehet segíteni. Szerintük a sózás mínusz nyolc fok alatti hőmérséklet esetén hatástalan, ami cáfolható ugyan az ÁAK nyilatkozatával, de érthető, hogy a közel 30 ezer kilométer útért felelős közútkezelőnél óvatosabban keverik be a méregdrága kálcium-kloridot, amely alacsonyabb hőmérsékleten is hatékony.

A budapesti utakat karbantartó FKF Zrt.-től sajnos hirtelen nem kaptam választ, de feltételezem, hogy a közútkezelőhöz hasonlóan járnak el.

Magánvéleményként megjegyezném még, hogy az érdesítő anyag jeges úton bizony sokat tud segíteni. Talán szórt már Ön is homokot a jeges járdára, és tapasztalta a hatását. Bizonyos országokban, kijelölt területeken környezetvédelmi okokból teljesen mellőzik a sózást, és tudtommal akár 5 mm-nél nagyobb kaviccsal is felszórják az utat, ami megoldást is jelent. Persze csak ott, ahol az autósok egyébként is nagyobb rutinnal rendelkeznek a téli közlekedésben. Igaz, néha felpattan egy-egy kavics és lepattan a festék, vagy kagylósodik a szélvédő, de amikor igazán csúszik az út, amúgy is kisebb a sebesség annál, hogy nagyobb kár keletkezhetne.

A tökéletes megoldás természetesen az lenne, ha azonnal eltakarítanák a zúzalékot az utakról, amint elolvadt a hó. Erre valóban törekedni illene a felelősöknek, hogy megelőzzék az esetleges károkat. De amíg nem élünk tökéletes világban, az egyetlen megoldás, hogy nagyobb követési távolságot tart és türelmet gyakorol, ha látja, kavics van az úton.

Üdvözlettel:

Stump András

B 125: ki írhatja alá és ki gyűjtheti?

2011. január 5., 13:48 Módosítva: 2011.01.31 13:35
4
58 hozzászólás

From: Bányai Zsolt

Date: 2011. január 4.

Subject: Kérdés

To: Totalcar

Tisztelt Winkler Róbert!

Az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban lenne 1-2 kérdésem.

1.  Az aláírásgyűjtő ívet csak 18. életévüket betöltött személyek írhatják alá, vagy nincs konkrétan életkorhoz kötve?


2.: Az aláírásokat bárki gyűjthet?? Gondolok itt például a 18. életévüket be nem töltött 15-17 évesekre?

3.: A legelső kérdéshez kapcsolódik. Az én ismeretségi körömben nagyon sok olyan  motoros fiatal van akik  15-17 évesek és nagyon szívesen aláírnak ezt az ívet. Ha esetleg 18 év feletti korhoz van mégis kötve az aláírás, akkor utólag ellenőrzésre kerülne az összes aláíró személyazonossága , hogy például elmúlt-e már 18 vagy sem?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv: Zsolt

Akkor nézzük sorban a válaszokat:

1. Választópolgár írhatja alá, aki ugye nagykorú, tehát 18+

(Alkotmány 70. § (1) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen.)

2: Megfogtál, ilyen felvetéssel nem találkoztam. A Választási eljárásról szóló törvény ajánlószelvény gyűjtésére vonatkozó szabályai nem mondják, ki gyűjtheti. Az a tuti, ha apával/anyával/bátyussal íratják alá ott, hogy "az aláírást gyűjtő polgár aláírása".

3. A rövid válasz: jól kitolnának az üggyel. Ha bírod a száraz szöveget, olvasd a választási eljárásról szóló törvény idevágó passzusait, melyek, a népi kezdeményezésre vonatkoznak. Mély levegőt, egy, kettő, három, és... :

119. § (1) Az aláírások ellenőrzése az érvényesnek tekinthető aláírások számának statisztikai és matematikai módszerekkel történő megállapítását jelenti a népszavazás-kezdeményezést aláíró választópolgárok adatainak a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, továbbá a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartása adatainak felhasználásával. Ha az alkalmazott statisztikai és matematikai módszer nem valószínűsíti a kellő számú érvényes aláírás meglétét, akkor az aláírások ellenőrzését az aláírások tételes vizsgálatával kell folytatni mindaddig, amíg a kezdeményezés érvényessége vagy érvénytelensége kétséget kizáróan meg nem állapítható.

(2) Az aláírások ellenőrzése során a kezdeményezést benyújtók képviselője jelen lehet.

(3) Az aláírások ellenőrzését a kezdeményezés benyújtásától számított 45 napon belül kell lefolytatni.

120. § (1) Ha az aláírások ellenőrzése során alapos gyanú merül fel meghatározott aláírások eredetiségét illetően, és az ilyen aláírások érvényessége vagy érvénytelensége befolyásolja a kezdeményezés érvényességét, az Országos Választási Bizottság a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő szerv, illetőleg a helyi választási iroda vezetője útján a személyazonosságot is ellenőrizheti.

(2) A személyazonosság (1) bekezdésben foglalt ellenőrzése esetén az aláírások ellenőrzésének határideje 30 nappal meghosszabbodik.

121. § Az aláírásgyűjtő íveket az aláírások ellenőrzését, illetőleg a jogorvoslati eljárás befejezését követő 30 nap elteltével meg kell semmisíteni.

Eszerint tehát arról van szó, hogy ha a szúrópróbában a gyerekek aláírása van, akkor az bruttó szopás, ha miattuk nem jön össze az 50.000 aláírás, akkor az viszont nettó szopóroller.

Üdvözlettel:

Winkler Róbert

A Kia egy csavart fizet?

2010. december 30., 12:36 Módosítva: 2010.12.30 12:40
1
218 hozzászólás

From: Péter

Date: 2010. december 28.

Subject: Eltussolt Kia Picanto visszahivások

To: Totalcar

Tisztelt Totalcar Szerkesztőség!

Érdeklődéssel olvastam cikketeket az eltussolt Suzuki visszahivásokról.

Sajnos a téma megérne egy oknyomozó riportot, hogy is van ez hazánkban, szabályozzák-e ezeket a bejelentéseket egyáltalán, és szankcionálja-e valaki, ha nem történik meg, ki védi a tulajdonosokat? Néhány eltussolt visszahívás emberéletekbe is kerülhet az utakon. Ezenkivül mi történik akkor, ha valamelyik tulajdonos nem értesült a szerviztől, hogy autóját vissza kéne vinnie, ha később jön elő nagyobb baj, akkor nem kellene állni a javitást?

A múlt héten egy hölgyismerősöm 5 éves Kia Picantójával történt meg a következő eset:

Kia Picantójának teljesitménye váratlanul lecsökkent, alig húzott, majd mikor elvitte a Kia szakszervizbe, elmondták, hogy a szijtárcsa ment tönkre, azt kell cserélni (30.000 km van az autóban). 15.000.-Ft plusz munkadij. Majd ennek cseréje során felhivták telefonon, hogy tulajdonképpen a szijtárcsa cseréjekor vették észre, hogy a szijtárcsa azért ment tönkre, mert elferdült a főtengely, azt is ki kell cserélni… (380.000.-Ft plusz munkadij)… Arra kérdésre, hogy hogyan ferdülhet el egy főtengely magától, azt a választ kapta, hogy néhány éve a Kia szervizben minden Kia Picantót megvizsgáltak, mert a főtengely rögzitő csavar gyári hibás, és ezeket cserélték is annál, aki szakszervizbe vitte az autóját. Sajnos mivel ő erről nem értesült, – leveleket autótulajdonosknak a Kia Hungary sosem küld, csak a szakszervizekbe – ezért ez a csavar nem lette cserélve, és ezért ment tönkre a főtengely is. Az autó jelenleg is a Kia Óbuda szervizben van, mert nem tudják még mindig megjavitani, mivel nincs alkatrész… A Kia Hungary elzárkózott mindennemű kártéritéstől, egyedül a gyári hibás csavar és az alátét árát vállalták át (1.500.- Ft!!!). Arra a kérdésre, hogy honnan kellett volna értesülni erről a visszahivásról, ismerősöm azt a választ kapta, hogy csak a szakszervizeket szokták értesiteni, és azok az ott megforduló autóknál el is végzik ezeket a cseréket (sic!).

Mellékesen a Kia válaszából az is kiderül, hogy semmibe veszik a Magyarországon is hatályos, a május 27-én az EU által elfogadott 461/2010/EU RENDELET-et, a hasonló esetekben követendő szabályokkal kapcsolatban.

Az új rendelet biztosítja, hogy az autógyártók a jövőben nem tehetik az autóikhoz kapcsolódó garanciát függővé attól, hogy az olajcserét és az egyéb karbantartási és javítási munkákat hivatalos márkaszervizek végezték-ea garanciális munkák elvégzéséhez már nem kötelező kizárólag a gyártótól beszerezni a szervizeknek a szükséges alkatrészeket, hanem azt más, alternatív, független forrásból is megtehetik.

A fentiek alapján az is nyilvánvaló, hogy a Kia Hungary Kft-nél nem végeznek rendszeres visszahivási tájékoztatást az Kia autótulajdonosok felé a gyári hibás alkatrészekről, azaz nem tartják be sem a Magyar, sem az Európai gyakorlatot ebben a vonatkozásban! Talán nem is véletlen, hogy Sung-Eun Chung CEO-juknak emiatt kellett távoznia mostanában.

A Kia ügyfélszolgálat az alábbi indoklással utasitotta el az elmaradt visszahivás miatti meghibásodás okozta kár megtéritését:

Tisztelt Hölgyem!

(…)

1. Az Autó Don - akitől az új autót vásárolta - szervize és kereskedése megszűnt, több indok közül az egyik, hogy nem teljesítette a szerviznormákat, nem tett eleget a KIA előírásainak. Ennek ellenére tegyük fel, ha a karbantartási ciklusokat betartva végig ott szervizelte volna a gépkocsiját szó nélkül saját költségünkön megjavíttattuk volna az autóját. Illetve ha más KIA szervizt választott volna, akkor ott elvégezték volna a szükséges csavar és alátét cserét a kötelező szerviz részeként, ekkor a meghibásodás nem jelentkezett volna a gépkocsiján, ezért most nem leveleznénk.

2. A gépkocsi főtengelye nem gyártási hibás. A főtengely következmény kárként azért hibásodott meg, mert Ön nem hordta márkaszervizbe a gépkocsiját, ahol a hibát okozó csavart és alátétet kicserélték volna. Természetesen a szervizkampány alkatrészeit a csavart és az alátétet most is díjmentesen biztosítjuk, de a rajtunk kívül álló okok miatt bekövetkezett meghibásodásért nem tudunk felelősséget vállalni.

3. A korábbi levelében említett csoportmentességi rendelet valóban lehetőséget biztosít ügyfeleinknek arra, hogy gépkocsiját márka független szervizben szervizeltesse a garancia megtartásával abban az esetben, ha a független javító rendelkezik a gyári technológiával, illetve feltételekkel. Az Ön esete ékes iskola példája annak, hogy a független javító nem rendelkezett a KIA gyári technológiájával, amikor a karbantartást elvégezte. Ráadásul Ön 1 időszakos szervizt el is mulasztott.

4. A jogszabályban tartós fogyasztási cikkekre, mint például az Ön gépkocsija a kötelező jótállás 1 év km korlát nélkül, illetve 3 év szavatosság az első használatba vételtől számítva (Kivéve a közlekedés biztonságát érintő alkatrészekre 10 év a szavatosság). A KIA az 1 év kötelező helyett 3 év garanciát biztosít ügyfeleinek, amely lefedi a 3 éves szavatosság teljes időtartamát. Az Ön gépkocsija már nem garanciális, illetve szavatosság sem vonatkozik rá.

(…)

Kérlek adjatok tanácsot, vagy íjátok meg, szerintem sokan okulhatnának belőle, illetve talán egy kis nyilvánosság megváltoztatná a márkaszervizek pökhendi hozzáállását…

Üdvözlettel,

Péter (Budapest)

Tisztelt Péter!

A biztonsági visszahívások pontosan szabályozottak és a Nemzeti Közlekedési Hatóság felügyeli őket; az információkat egy szakirányú európai központtól kapják. Azonban nem minden műszaki beavatkozás biztonsági visszahívás eredménye.

Amikor egy járműgyártó a folyamatos tesztek és a piaci visszajelzések alapján észreveszi, hogy szerkezeti vagy összeszerelési hiba van valamelyik gyártmányánál, akkor egy erre szakosodott részleg haladéktalanul megkezdi a hiba elemzését. Az elemzés során arról döntenek elsősorban, hogy közlekedésbiztonságot befolyásoló hibáról van szó, vagy csak a működést befolyásoló meghibásodást okozhat.

Egyik sem kívánatos, mert utóbbi erősen rombolja a márka presztízsét, az előbbi pedig életveszélyt vagy halált okozhat. Ebben az esetben azonnal biztonsági visszahívást kell elrendelni, akkor is, ha a jármű már nem garanciális. Ennek megvannak a szabályai, pontos előírás van rá, hogy melyik hatóságot kell értesíteni, és ezt követően hogyan és hányszor kell megkísérelni a tulajdonossal felvenni a kapcsolatot és szervizlátogatásra szólítani fel. A teljes folyamatot dokumentálni kell.

A biztonsági visszahívás elmulasztása esetén a gyártót kiemelten büntetik, ami akár a működési engedély megvonásával is járhat.

Egyszerűbb az eset, ha a gyártó azt állapítja meg, hogy a hiba nem balesetveszélyes, csak a működést befolyásolja. Ekkor a szerződött márkaszervizeket úgynevezett Műszaki Információs levéllel (Technical Information vagy Technical Bulletin) értesítik, és az előzetes költségelemzés után megállapított feladattervet adnak át a partnereknek.

Ez általában a szervizbe látogató autók esetében ingyenes alkatrész vagy részegység cserét jelent, egyszerűbb esetben egy-egy csavar utánhúzását, menetrögzítőzését. Ez nem visszahívás, csak azért teszik, hogy a jármű ne hibásodjon meg, ne okozzon presztízsveszteséget a cégnek, az ügyfelek elégedettek legyenek.

Ha garanciaidőben történik, akkor úgyis kicserélnék ingyen, de megelőzendő a hibát előre javítják. A hiba jellegétől és a gyár hozzáállásától függően a garanciaidő után is gyakran bevállalják a költségeket, de csak akkor, ha márkaszervizbe hordták az autót. Ennek magyarázata egyszerű: Az információhiányból elmulasztott beavatkozás olyan költségeket okoz, amelyért a gyár már nem lehet felelős.

Az EU csoportmentességi törvényére hivatkozás esetünkben irreleváns, hiszen itt is pontosan ez a helyzet állt elő: olyan szerviz végezte az időszakos karbantartást, amely nem kapta a gyártótól meg az információkat. A csoportmentességi törvény sajnos kétélű fegyver, így most a gyártó könnyen és joggal lép ki az ingyenes javítás alól. Valójában az is egy gesztus, hogy (az egyébként olcsó) alkatrészt ingyenesen bocsátja az Ön rendelkezésére, erre nem lenne kötelezhető.

Azt nem várhatja el senki, hogy a gyártó minden, nem szerződött, de a termékét javító szervizt értesítsen az időközben esetlegesen kiderített műszaki problémákról. Persze ha biztonsági visszahívás lenne, akkor a helyzet más, de itt nem erről van szó.

Sajnos jelen esetben a főtengelyhibával kapcsolatban az egyetlen könnyítés az lehet, ha valamelyik szerviz, vagy az importőr olcsóbban, esetleg önköltségi áron bocsátja az Önök rendelkezésére az alkatrészt. Hangsúlyozom azonban, hogy ez is csak méltányossági alapon történne, sem erre, sem a javításra nem kötelezhető egy 5 éves, nem szerződött szervizbe hordott jármű esetében.

A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy nem szerződött műhelyben szervizelt autónál ritkán szoktak méltányosságból bármit is javítani. Nem csak a KIA esetében, hanem semmilyen más járműipari cég esetében sem.