RSVPTC

1.33-as Toyotám van. Mit tegyek, hogy ne dögöljön meg?

2018. június 6., 12:11 Módosítva: 2018.06.08 15:09
349
Számos olvasói levelet kaptunk, amelyek kicsit árnyalják a képet az olajzabáló Toyotával kapcsolatban, a Toyota hazai képviselete egyelőre hallgat.

Két hete hosszú cikkben mutattuk be annak egy 1.33-as, benzines Toyota Aurisnak az esetét, amely kétszázezer kilométer után teljes motorfelújításra szorult. A motor ekkor már 500 kilométerenként egy liter olajat fogyasztott el, és amikor a szakműhelyben szétbontották kiderült, hogy az egyik henger és a főtengely csapágyazása is durván  megkopott, a motor más pontjain pedig olajsár-lerakodásokat találtunk. Akkor azt gondoltuk, egyedi esetről van szó csupán és a hiba kialakulásában döntő része van annak, hogy korábban kétszer is kimaradt az Auris kötelező szervize. 

Távolról sincs vége, olvasson még

A Toyota halála: hiába szervizeled, megdöglik

2018. május 27., 08:07 Módosítva: 2018.05.30 14:18
714

Feladó Zsolt

Címzett Göbölyös Zsolt

Dátum 2018.05.20.

Tárgy Kinyírták a Toyotát

Kedves Zsolt,

érdeklődve olvastam cikkét az 1,33-as Toyota motor javításáról. Mi tavaly áprilisban vásároltunk egy ugyanilyen motorral felszerelt 2009-es Yarist. Bő fél évet kerestük, nagyon örültünk, gondoltuk, ezzel nem lehet gond: 100 000 km alatt volt, számlákkal igazoltan minden évben (évi ~10 ezer kilométer futás), így évente szerviz, gyári fényezés, stb.  A vásárlást követő egy hónap múlva azonban felgyulladt a kis piros olaj lámpa. Kiderült, ez bizony szépen eszi az olajat, azóta mérve, körülbelül 1 l/1000 km. Emiatt, vélhetően a cikkben szereplő Aurisnál sem a karbantartás hiánya okozta a gondokat, hanem a rossz használat (tudom is én, hidegen padlózták sokat), vagy a rossz minőségű olaj cseréje, vagy ki tudja. Mindenesetre ezt típushibának (inkább gyengeségnek) is nevezhetjük.

Üdvözlettel,

Zsolt

 
Távolról sincs vége, olvasson még

Mégsem ússza meg Európa Harvey vízkáros autóit

2018. április 9., 16:50 Módosítva: 2018.04.13 06:38
71

Vasárnap szemléztük az amerikai sajtóban terjedő híreket a Harvey hurrikán vízkáros autóiról. Pontosabban arról, hogy fél évvel a természeti katasztrófa után már folyik a sérült, vízkáros autók kiárusítása, és már azt is tudni, hogy jó részüket afrikai, ázsiai és közel-keleti országokba szállítják. Európáról eddig nem esett szó, pedig egy Amerikában élő magyar autókereskedő szerint ide is jutott Harvey autóiból.

Feladó Pekánovics László

Címzett Csikós Zsolt

Dátum 2018. április 8.

Tárgy Harvey vízkáros autói

 

Most olvastam a hurrikános cikket és pár szösszenet:


Ezekből a vizes autókból igenis nagyon sok ment Európába és Magyarországra is. Én alapvetően ellenzem a vizes autók vásárlását és igyekszem mindenkit lebeszélni róla, de ezek a texasi autók között nagyon sok volt, ami csak küszöbig, vagy még addig sem volt vízben. Ezek pöccre indulnak és a szőnyeg kiszárítása után gyakorlatilag hibátlan autók. De ez addig nem derült ki, amíg a vevő át nem vette az autót.

Autók a vízben Houstonban, a Harvey hurrikán idején
Autók a vízben Houstonban, a Harvey hurrikán idején

Szerintem nagyon sok kereskedő trükközött és "eladta" a biztosítónak a raktárkészletét, ami nem is volt vízkáros. Az első hetekben rendkívül olcsón lehetett megvenni ezeket a kocsikat (30-40 000 dolláros autókat 5-6 000-ért). Amikor az első vevők megkapták az autóikat és látták, hogy szinte hibátlan autókról van szó, fellángolt a vásárlási kedv és az árak duplájukra, háromszorosukra emelkedtek. De természetesen nem volt mindenki szerencsés, mert számtalan autó kilincsig vagy tetőig volt vízben. Aki ilyet vett az viszont elég szerencsétlenül járt. Infóim személyes tapasztaltból származnak.


Ha valaki le akarja ellenőrizni Amerikából származó autójának előéletét az alábbi weboldalakon teheti meg díj ellenében: carfax.com vagy autocheck.com


Pekánovics László

Távolról sincs vége, olvasson még

Az ember, aki kis híján vezette is a csodát

2018. április 3., 12:46 Módosítva: 2018.04.06 11:21
57

Peka Totalcar-közeli egyén, sokunk távoli barátja, afféle amerikai nagybácsija a magazinnak, mert hol kölcsönadja Karottának a Lamborghini Espadáját, hogy írjon róla, hol beszámol a Fisker Karma-használat néhány öröméről és számtalan bosszúságáról, hol pedig színes riportokat küld nekünk kintről, amelyek akkor szoktak megjelenni, amikor valakinek van ideje betenni az ékezeteket a szövegbe, ugyanis Pekának nincs kint magyar billentyűzete. Azaz, azt hiszem, már van, Papp Tibi mintha küldött volna neki, de ez a levél biztosan nem azon készült. Ettől még baromi érdekes.

Peka ugyanis olvasta a Genfben kiállított Lamborghini Marzalról szóló cikkemet, és a szenzációszkanderben sajnos jóval előttem jár: ő nemcsak nézte, de tolta is az autót, s ott volt az árverésén 2011-ben. Mi több, a Marzal épp azzal a Chevy Corvair Testudóval osztozik a murván, amit a mostani genfi szalonon én is láttam, csak kicsivel odébb, egy másik standon - azért ez már véletlen a javából! Mivel Peka mániásan túrja az olasz autók történelmét, és mindenféle extrákhoz hozzáfér, most küldött még néhány, a Marzallal és egyéb Gandini-szüleményekkel kapcsolatos képet, én meg nem tehetem meg, hogy megvonom ezeket az olvasóktól, mert olyan némelyik, mint a Mars-lakók támadása. De inkább beszéljen ő.

Távolról sincs vége, olvasson még

Hülyeség az időkorlátos olajcsere?

2018. április 2., 00:00 Módosítva: 2018.04.04 14:01
574

Alig több mint egy hete írtunk a rugalmas olajcsere-intervallumról, illetve arról, milyen következményei lehetnek annak, ha nem cseréljük le időben a motorolajat. Olvasónk, Gábor aztán arra hívta fel a figyelmünket, hogy az időkorlátos olajcseréről nem szóltunk. Szerinte felesleges évente cserélni, ha például csak ötezer kilométert mentünk. Kinek van igaza?

Feladó Gábor

Címzett Göbölyös Zsolt

Dátum 2018.03.30.

Tárgy Olajcsere-intervallum

 

Tisztelt Göbölyös úr!

Nagy érdeklődéssel olvastam mélyreható értekezését az olajcseréről. Azonban a megtett km mellett egy másik tényező is megjelenik az autógyártók előírásai között: az eltelt idő. Az előírt kötelező szervizeknél, ahol pl. a Mercedeseknél egy évenként lecserélik az olajat akkor is, ha az autó 5000 km-t tett meg. (Véleményem szerint teljesen feleslegesen, de természetesen ez a legjobb üzlet, mert a kereskedelmi forgalomban 2000 Ft-ért megkapható olajat 5000-ért számlázzák)

Erre vonatkozólag, tehát az időkorlátot illetően semmiféle utalást nem tartalmaz az Ön írása. Kiegészítené esetleg?


Üdvözlettel:

Gábor

Kedves Gábor!

Köszönöm a kiegészítést, beletettem ezzel kapcsolatban pár gondolatot a cikkbe.

A helyzet nem annyira egyszerű az időkorlátos cserével kapcsolatban, ezért is vannak nagy eltérések a gyártói előírások között is. Az általánosan elterjedt időkorlát a kettő év, ha ez eltelik, futásteljesítménytől függetlenül le kell az olajat cserélni. Ritkább, de egyes gyártók részéről az előírás egy év.

Az időkorlátos olajcsere azon alapul, hogy a részben szennyezett olaj, főleg a kémiai reakciók miatt az álló autóban, nem működő motorban is degradálódik, romlik, kenési képessége csökken. Ez azonban egy olyan objektív tény, aminek a pontos meghatározása, mértéke, nagyon sok dolog függvénye. Két alapeset lehetséges: az egyik, hogy ritkán megyünk az autóval és akkor viszont relatíve hosszút, a motor felmelegszik üzemi hőfokra. Ez hasonló, mint amikor kéthetente megyünk a vidéki rokonokhoz. Ez optimálisnak tekinthető a keveset használók szokásai között, ez esetben az időkorlát simán lehet kettő év, nem vállalunk nagy kockázatot.

A másik alapeset a problémásabb, amikor szinte minden nap megyünk, de csak egy-két kilométert. Ekkor a motor nem melegszik fel üzemi hőfokra, az olaj erősebben szennyeződik kémiai értelemben, és hiába csak évi 3000-5000 km jön össze, az olaj erősen csereérett lesz ekkorra. Ugyanis a kondenzvíz, a kénsav és egyéb káros, az égésből származó összetevők annyira felhalmozódnak, hogy álló helyben, a motor üzemén kívül is pusztítják az olajat. Az ilyen esetekben az éves olajcsere műszakilag teljesen indokolt, és érdemes is megcsinálni.

A gyártók nyilvánvalóan nem tudják, hogy miért nem mentünk az autónkkal 20 ezer kilométert, és ha biztosra akarnak menni, akkor az évenkénti cserét javasolják.

Az pedig egy mellékszál, hogy sajnos vannak szervizek, akik nem a hosszútávú, bizalmon alapuló ügyfélkapcsolatra építenek, hanem a gyors lehúzásra, és akkor is cserélik és kötelezőnek gondolják az olajcserét, ha ez nem indokolt. Én azért bízom benne, hogy nem ez a jellemző.

Üdvözlettel:

Göbölyös Zsolt

Range Rovert Hollandiából? Maga a pokol

2018. február 11., 07:15 Módosítva: 2018.02.14 11:40
256

Egy barátom, Valker Dávid, akinek egyébként korábban már teszteltük a V8-as Range Roverét, két barátjával kirepült Hollandiába, hogy lábon hazahozzanak egy képről szépnek látszó Range Rovert. Soft Dash kivitelt, olyat, amilyen a barátnak még sosem volt és régóta vágyott rá. Aztán, amikor odaértek, egy s más kiderült, például, hogy a fotók rózsaszín szűrővel készültek. Az ott pedig még csak a túra eleje volt, mert kicsit később alaposan nekiindult a lejtőnek a sztori... Olvassák, kacagjanak egy jót, hosszan, ahogy én is tettem, amikor megkaptam a levelet.

Feladó Valker Dávid

Címzett Csikós Zsolt

Dátum 2018.02.05.

Tárgy Hazahoztuk

 

Szia Zsolt,

hoztunk Range-et Miki barátomnak, de volt szívás, anyázás is.


Kirepültünk Eindhovenbe (Wizzairrel, ami már eleve rohasztó önmagában, de iszonyú turbulencia volt, ami engem speciel nem zavar, de Gábor, a szerelő barátunk életében először repült, ennyire ijedtnek még sose láttam, hófehéren ült a székben, ezért nem látszott az ujjain, hogy mennyire szorítja a karfát, mert már eleve azok is hófehérek voltak!) hogy bérautóval fel onnan Amszterdamig, az eladó munkahelyére. Amikor megláttam a kiszemelt autót, már tudtam, hogy gáz van.


Ennek az előzménye még az volt, hogy a kiút előtti nap délutánján hív Miki (akinek a VM-dízeles, zöld, 2 ajtós Range Roverét vezetted az LWB Range fotózásának napján, és aki már nem akar azóta dízelt), hogy baj van, hívta a holland eladó, hogy kigyulladt a műszerfalon az ABS- és a légrugóhiba-lámpa, csak a holland gondolta, azért szól. Ájájáj, b+, gondoltam, itt valami van a palacsintában, ha égnek a hibalámpák. Mert azok biztos nem most gyulladtak ki véletlenül, ráadásul nem egyszerre, tuti már ezer éve így van, csak most merte elmondani a paraszt eladó, hogy ne verjük meg, ha odamegyünk és meglátjuk.


Szóval, ilyen előzmények után megérkezünk, és látjuk, hogy az autó egy komoly 4 oszlopos emelőn áll, aminek beépített világítása van. Na most, normál helyzetben egy emelős alulról megtekintési helyzetnek persze örül az ember, ha épp 23 éves használt autót vesz, csak a mi esetünkben volt egy kis bibi: Miki folyamatosan kérte a fotókat az eladótól alulról is, aki mindenféle hülye indokkal, pl. „most nincs időm elmenni a szerelőhöz”, nem küldött.


Amikor megláttam, hogy simán meg tudta volna emelni BÁRMIKOR, és akár 4K-s HD-videót is csinálhatott volna az aljáról, diszkófényekkel világítva, tudtam, hogy szemétdomb az autó, azért kamuzott a bunkója. Aki amúgy egy több generációs holland volt, szóval nem egy tegnap a Balkánról vagy Afrikából érkezett újholland.


A megérzésem sajnos teljesen helyes lett; a rozsdamentesnek, kívül-belül gyönyörűnek hirdetett és e-mailben többször leírt autó sajnos tényleg egy okádék szemétdomb volt - esküszöm még a szerencsétlen pick-up Range Rover, amit ismersz, nálunk a telepen is jobb állapotban van. Ennek a szerencsétlen légzsákosnak a bézs bőr belseje össze-vissza szétrepedve, szakadva, cigi- és ázottkutyaszaggal körítve. A motortér szintén ocsmány, mondjuk ezt a fotókon láttuk. Alulról pedig - hát láttam már pár lelketlenül eladásra összegányolt autót, de ez a top 5-ben volt. A kedvenc kézműves megoldásom a korrózió okán szétrepedt középső kipufogódob pasztával és szilóval történt összeragasztási kísérlete. Persze nem sikerült, csak jó ocsmány lett, de legalább ugyanolyan pocsék lett, mintha semmit nem csináltak volna...


Miki viszont egy olyan autót szeretett volna, amin max. az elmaradt karbantartásokat és azok hozadékát kell bepótolni, és nyugodtan lehet használni pár évig. A másik kritériuma az volt, hogy pár év hirdetgetés után lett egy vevője a dízel Range Roverére, és úgy szeretett volna Soft Dash-t venni, hogy kb. ugyanannyiba kerüljön az autó, mint amennyit az előzőért adtak – mert persze így is többe lesz a hazahozatal költségeivel és a karbantartásokkal.


Az elsőnek megtekintett szemétdombért pár ezer euróval többet kértek, mint a rászánt keret, de az annyira borzalmas volt, hogy még ha ajándékba adta is volna az eladó, akkor se lett volna jó, részben mert a hazahozatala így is pénzbe került volna, részben mert Miki most akar Soft Dash-ezni, amíg még lehet, és be nem tiltják a régi autókat ilyen-olyan okokkal, nem pedig másfél év múlva. A hab a tortán a vezetettnek mondott szervizkönyv volt. Hogy is? Az autót eredetileg Connecticutban adták el (mérföldes is volt az órája), de a Carfax-jelentés szerint ott nem lakott egy évet sem, a szervizkönyvben meg skót és még nemtommilyen pecsétek voltak, tehát tiszta kamu volt az is. Így aztán a Kim Dzsongun fizimiskájára erősen hajazó hollandot szelíden lestriciztük és otthagytuk a francba. Miki tiszta ideg volt érthető módon, hogy ennyit utaztunk ezért a szarért, Gábor tiszta ideg volt, hogy akkor most repülővel kell hazamenni, én meg csak nagyon sajnáltam Mikit, mert tudtam mennyire szeretett volna egy ilyen autót, és tudom mennyire nehéz szerezni egyet, ráadásul jót, hiszen egy évig gyártották csak, és erdész üzemmódban pusztították ezeket is, mint a többit.


Beültünk egy kávézóba. Autoscout24.eu. Óriási szerencsénkre tőlünk háromnegyed óra autózásra egy (jellemzően 10 évnél régebbiekkel nem foglalkozó) kereskedésnél volt egy ugyanilyen Soft Dash. Még nagyobb mázlival Miki dízelével megegyező Ardennes Green színben, csak nem bőrösen, ahogy vágyott rá, hanem szürke szövetbelsővel. A kereskedő az égvilágon semmit nem írt az autóról, a hosszú ismertetőt hollandról angolra Google-fordítózva csak a szokásos "tévedés, elírás jogát fenntartjuk" szöveg jött elő. Miki régóta figyeli a hirdetéseket, tudta, hogy ezt legalább 3 hónapja hirdeti a cég, valószínű nincs túl nagy kapás rá. Felhívta, mondták menjünk.


Az odaút jól kezdődött, mert a széltől az útra dőlt egy fa az egyirányú utcában, Gábor erre még jobban beijedt a repülés lehetőségétől, Mikinek meg a hollandok értetlenkedve rosszalló csodálkozása közepette vissza kellett tolatnia egy jó darabon – gondoltam, ez az autónézés sem indul valami könnyen.


Odaértünk a kereskedéshez, szóltunk az eladónak, mondta, nyugodtan nézzük meg, nemsokára jön. Az autó a telep legszélén volt, láthatóan a kutyát nem érdekelte az elmúlt pár hétben, kb. a hasán ült, leeresztett légrugókkal, rögtön mögötte egy patakpart volt, így körbe se lehetett járni. Kívülről amúgy rendben volt, nagyrészt eredeti fényezéssel, meg pár, a 20 éves használat során előforduló elkerülhetetlen sérüléssel. Az orkán erejű szél miatt inkább beültünk, hiszen úgyis nyitva volt.


A szürke szövetbelső abszolút szép és vállalható állapotú (a feleségem kocsijáé ugyanilyen volt, de teljesen tropa), csak a váltókart meg a kézifékkart rágta meg kicsit valami öleb. Érdekes autó, megtaláltuk a szervizkönyvét és a kezelési utasítását is benne, eredetileg zürichi autó, a km-futása pedig a bejegyzések szerint valós. Amiért külön irigy voltam, a svájci gazdi inkább a praktikumot kereshette a luxus helyett, a szövetes ülések így kézzel állíthatóak (utálom az elektromos üléseket, és a Range Roverekben sajnos jó pár hiba forrásai is tudnak lenni), a belső tükör pedig a hagyományos fajta, nem a fényre sötétedős baromság, ami már sose működik, de legalább átkattintani se tudod este.


Mire kigyönyörködtük magunkat, előkerült az eladó is a kulccsal, s mivel Mikinek tetszett, amit addig látott, Gábor kijelentette: ha beindul az autó, és fék is lesz rajta (Wabco elektromos szervójú fék...), ő már foggal is hazahúzza, csak repülni ne kelljen soha többet.


Szimpatikus lehetett Gábor az autónak, mert úgy beindult, mintha két perce állították volna le (pedig nem), és fék is volt rajta, így előredöcögtünk a telepen - mert a légrugók persze nem csináltak továbbra se semmit. Azokat meg mi lelte? A kereskedésnek volt egy jól felszerelt szervizrésze is, ott fel tudtuk emelni. Alulról is vállalható, kb. mindenhol megindult már a felületi rozsda, de semmi komoly, amit pár nap drótkorongozás ne tudna 100%-ban eltüntetni, és megfelelő festékekkel újabb 25 évre konzerválni.


Láthatóan a szervizkönyv bejegyzéseinek megfelelően karban is tartották folyamatosan, csak az utolsó pár, Hollandiában töltött évben kezdett kicsit lepusztulni, de egy 3-4 napos nagyszerviz egyből gatyába rázná. Alulról nézve, még észrevettünk pár bénán, narancsosan helyrehozott sérülést (nekitolhattak bevásárlókocsit meg ilyenek), aztán visszaengedtük az autót a földre. Ami kicsit aggasztó volt, hogy a motor ugyan járt, és még a Wabco-fék is működött, ám semmilyen más elektronika nem csinált az égvilágon semmit. Az hagyján, hogy a légrugó nem, de az ablakok se mentek, a lámpa se kapcsolt, csak a műszerfalon égett nagyjából az összes kontroll-lámpa - úgy nézett ki mint halottak napján a Farkasréti.


Tanakodunk, mi legyen, Gáborral azon az állásponton voltunk, fura, hogy semmi se megy, így valószínűleg valami hülye, bagatell probléma lesz a háttérben, amit inkább megtalálni lesz nehéz, mint megjavítani. Miki ezen felbátorodva, meg hogy az autó tényleg elég szarul festett ebben az állapotában, bemondta a hirdetési ár felét. Az eladó rávágta, hogy neeem, ezt meg se kérdi a főnöktől. Miki kicsit unszolta, hogy kérdezze csak meg, mert láthatóan mi lehetünk az első érdeklődők 3 hónapja. Ez hathatott, mert el is ment megkérdezni, aztán visszajött, szó sem lehet róla. Közben Miki elmondta, hogy ennél többet azért nem adna érte, mert amit rá kell még költeni, a végén annyiban fog megállni így is, mint amennyit a szépen helyrehozott, karbantartott másikért kap. Így aztán elbúcsúztunk és visszakullogtunk a bér-Nissanhoz. Miki elkezdte foglalni a jegyet haza, Gábor egyre fehérebben nézte a szél által helyéről épp kiszakadni készülő, üres zászlórudat. Majd Miki felpattant, hogy ő azért még egyszer csak megkérdezi, ha nem is annyiért, amennyit elsőre mondott, de komoly alkuval odaadják-e a kocsit. Bent volt vagy 20 percet - Odaadták-e neki vagy sem?


Oda. Nagyjából a másikért kapott összegért, de így is megérte, mert az autó szép, nem igényel felújítást. Lehetett volna keresni másikat, de még egy-két ilyen eredménytelen út, és mindjárt drágább lett volna bármi másnál. Miki pedig nagyon ügyesen, azzal érvelt az eladónak, hogy lehet, hogy X áron beszámították, és most nem akarják ennél olcsóbban eladni, de a másikon, amibe ezt számították be, nyilván kerestek. Ráadásul ha Hollandiában adják el, le kell vizsgáztassák, ahhoz pedig, hogy itt egy vizsgán átmenjen, sok ezer eurót rá kell költsenek. Akkor meg nem egyszerűbb egy kis buktával megszabadulni tőle, és mivel messze visszük, még a szavatosság miatt se kell hogy fájjon a fejük?


Csak még haza kellett jutni valahogy a kis aranyossal - amiben áramnak sok nyoma nem volt. Miki elment intézni a papírokat, nekünk megengedték, hogy a műhelyükben hozzákezdjünk az autó életre pofozásának. Gábor attól félt, hogy a generátor halt meg, de a biztosítéktábla ellenőrzésével kezdte - majd eszméletlenül el is kezdett nevetni. A generátort ennél a szériánál már szerencsére egy 100 amperes biztosíték védi, valami szerencsétlen pedig, úgy tűnik, megpróbálta bebikázni a motort, csak fordított polaritással. Ugyan vettek a kocsiba vadiúj Bosch Silver akksit, amitől be is indult, de tovább már nem keresték, mi lehet a hiba. Mivel ilyen spéci fajta, lábas biztosítékot nem tudtak adni, jobb híján egy vastagabbra sodort kábeldarabot tett a helyére Gábor, amitől csodák-csodájára egyből életre kelt minden - a légrugó és a kódot kérő rádió kivételével.


Egyszer csak szépen járt a motor, az össze kontroll-lámpa elaludt, még a légrugóé is, Gábor el is kezdte ellenőrizni a biztosítékokat a kormány alatt, mire eszembe jutott, hogy biztonsági megoldásként nyitott ajtókkal le van tiltva a rugó működése. Az ajtókapcsolót benyomva egyből normál magasságra emelte magát az autó. Ekkor elmentem szólni Mikinek, hogy jobb lenne, ha sietnének, mert még mindig töltik a papírokat, mi viszont már megjavítottuk az autót.


Mivel várnunk kellett, kicseréltük az egyik kiégett fényszóróizzót elöl, Gábor kicserélte a gyári kazettás rádió biztosítékát is, ami szintén elszállhatott a bikázásnál, én felcsavaroztam Miki próbarendszámait, s elmentem szólni neki, hogy most már tényleg ne tököljenek ennyit, mert útra kész az autó.... Az eladó srác hátrajött velem a holland rendszámokért, aztán nagyon vicces fejet vágott. Láthatóan nem hitte el, hogy az autó rugózása a helyén, ég a lámpa, stb.


Az autó holland forgalomból kivonásának feladatát rátolták Mikire, azzal sajnos jól el is ment az idő, így csak 18.00-kor tudtunk elindulni, vissza Eindhoven felé, a bér-Nissant visszavinni, amit Miki vezetett, a Range-et meg Gábor avatta fel a forgalomban. Szépen ment, egy kis idegességgel a motorból, először 80-nal, majd már 100 km/h-val toltuk, de e fölé nem mertük hajszolni, mégiscsak, ki tudja, mióta állt ott. Kicsit rázkódott véletlenszerűen, de legalább a fékek jól fogtak. Kiálltunk tankolni, tettünk bele 30 litert, de nem többet, nehogy felül kilötyögjön, ha valami ereszt, meg legalább lássuk, a mutató működik-e, aztán mentünk tovább. Ahogy szaporodtak a kilométerek, úgy múlt el az idegesség a motor járásából, az injektorok kicsit le lehettek ragadva, örült a rendszer a friss benzinnek. Eindhovenben visszavittük a Nissan-dögöt és megálltunk vacsorázni.

Érdekes város, egy ismerőssel mentünk körbe, aki mesélte, hogy amikor odaköltözött pár éve, akkor tiltották ki a forgalmat a belvárosból, ami ott kb. olyan, mintha Pesten az V. kerületbe nem lehetne többet autóval bemenni.


Este 9-kor végeztünk, indultunk tovább. Eredetileg úgy gondoltuk, egyből hazajövünk, hisz ha hárman vagyunk, akkor egy vezet, a második szóval tudja tartani, a harmadik még mindig kényelmesen tud aludni, de aztán inkább a realitások talaján maradtunk, hisz aznap hajnali háromkor találkoztunk reggel, hogy taxival kimenjünk a reptérre, ezért jobbnak láttuk, ha Frankfurt előtt megállunk aludni pár órát. A nagyjából háromórás út alatt semmilyen új problémát nem produkált az autó, Gábor után Miki vette át a volánt, engem nem engedtek vezetni, mert még Eindhovenben elaludtam, miközben valami kérdésre válaszoltam épp...


Miki, hol elérve a maximumként szabott 120 km/órát, hol visszalassítva 90-re, folyamatosan próbált rájönni, hogy a furcsa, időnként kialakuló rázkódásért vajon a kerekek kiegyensúlyozatlansága-e a felelős, vagy inkább a gátlót vannak-e oda, esetleg a kettő együtt. El is döntöttük, hogy másnap reggel azzal kezdünk, hogy keresünk egy gumis műhelyt, és újracentríroztatjuk a kerekeket.

A másik fontos kérdés a gyári kazettás magnó működésre bírása volt – áram ugyan volt benne, de biztonsági kód nélkül nem tudtunk továbblépni, így hiába hoztunk átjátszókazettát, kénytelenek voltunk az én egy szem, ciripelő Bluetooth-hangszórómat hallgatni, ami sajnos nem az audiofil mennyország.

A kódot tartalmazó kártyát sajnos nem találtam a szervizkönyben, így maradt a találgatás – az 1111 nem működött, egy elrontott kód után meg 60 percet kell várni, mire újra próbálkozhatsz, addig csak vonalakat mutat a kijelző, így ki is kapcsoltuk, majd próbálkozunk később. Gábor azon morfondírozott, talán ki lehet iktatni a kódos memóriát a rendszerből, majd a szállodában megpróbálja.

Éjfélre el is értünk Frankfurt fölé, az autó enni kért, így amíg megtankoltam, Miki keresett szállást, és a szállodáig hátralévő 12 kilométeren végül én is vezethettem az autót. Jó alapnak találtam, ugyan éreztem, hogy a karbantartás ráfér, de biztos voltam benne, hogy rendben hazavisz minket. A rádiót szerencsénkre nem rögzítték a helyén, így óvatosan ki tudtuk szedni szerszámok nélkül is. Aztán eltettük magunkat másnapra.


A reggelt Gábor a rádió kinyitásával kezdte, de a memóriaegység olyan mélyen volt benne, a kazettalejátszó meg minden alatt, hogy spéci műszerész-szerszámok és pár nyugodt óra híján esély sem volt eljutni odáig – így visszarakta a fedelet, maradt a ciripelő, ha zenét akarunk hallgatni. 8 után indulás tovább, a modern netes navigációknak hála egész gyorsan találtunk gumist az autópályához közel, így amíg az autót a profi műhely gondjaira bíztuk, mi átmentünk a szomszéd áruházba útravalót venni. Gondoltuk, mire végzünk, ők is ugyanúgy. Meglepetés: ők sajnos gyorsabban végeztek – az autóra talán a kereskedő, talán az előző tulaj nemrég a gyáriak helyett vadonatúj Mach 5 felniket rakott, amik jól álltak neki, csak sajnos mivel a közepükön átmegy a kerékagy, akkora luk van ott, hogy a profi gumisnak nem volt hozzájuk adaptere, hogy a centrírozógépre tudja tenni, így sűrű elnézések közepette továbbküldött minket.


Hogy kihez mehetnénk, arra nem tudott tanácsot adni. Így okostelefonok ismét elő, kerestünk arrébb egy másik gumist. 15 perc autózás alatt el is értünk a városkába - a címhez érve a gumis az út másik oldalán volt, mondtam is Gábornak, hogy itt kellett volna befordulni, de ő inkább ment még kb. 70 métert a következő keresztutcáig, mert csak ott szaggatták meg a záróvonalat. Ezt nagyon bölcsen tette, mert akkor már ki tudja, mióta követett minket egy szürke Sprinter, a visszakanyarodás után bekapcsolva a szirénáját. Így pont a célunk kapujában kaptunk rendőri ellenőrzést... Miki ráadásul előző nap mesélte, hogy egyszer Hollandiából jövet, hogy szedték darabokra az autóját a német rendőrök, kb. hasonló távolságra és időre a határ átlépésétől, most ráadásul még P rendszám is volt az autón, így a múltbeli tapasztalatok és a rendszámról szóló totalcaros cikkek miatt kíváncsian vártuk, mi történik.


Mindhármunk papírjait elkérték, és az autó papírjait is, majd visszavonultak a Sprinterükbe. Mivel nem kérdezték, honnan jövünk, csak reménykedni mertünk benne, hogy nem néznek kábszerfutárnak, és nem kell hamarabb megismernünk az autót a kárpitok alatt, mint szeretnénk. Aztán az egyik rendőr kipattant (utána egy kollégája), és az alvázszámot akarta az autón megnézni, én meg már kezdtem gondolkodni, hogy mit teríthetnék a szakadó esőben a földre, hogy megkereshessem az alvázon a számot, mert nem emlékeztem pontosan, melyik keréknél is kellene lennie, de a rendőrnek szerencsére elég volt a szélvédő mögé ragasztott táblácska is, így kiderült, az volt a legfőbb baja, hogy Miki véletlenül az egyik 3-ast 5-ösnek írta az adásvételiben (vagy fordítva, mind1), így, hogy megvolt végre a helyes szám, visszament a buszukba, gondolom, ellenőrizni, hogy lopott-e a jószág, közben a másik rendőr ottmaradt, és megnyugtatott, hogy minden rendben van, a kolléga kicsit túl precíz.

Említett kolléga 2 perc múlva vissza is adott minden iratot, mi meg végre átléphettük a cél kapuját, miközben Miki megjegyezte, hogy ezek szerint a próbarendszámmal a hírekkel ellentétben a német hatóságoknak nincs baja – legalábbis ennek a csapatnak. A gumis műhely az előzőhöz képest egyáltalán nem tűnt profinak, lepusztult volt és koszos, a kételyünket tovább növelte, hogy az állományt képező két szaki épp a kompresszort szerelte. De megnyugtattak, hogy 20 perc múlva kész, és tudnak tovább dolgozni. Kicsit elgondolkoztunk, hogy menjünk-e tovább, de inkább úgy döntöttünk, maradunk, ha a kereket a centrírgépre tudják tenni. Megkértük őket, tegyék már meg, hogy megmérik a lukat a kerék közepén, hogy van-e hozzá adapterük, mire a főnöknek tűnő, kis fürge szemű emberke utasítására a nyugdíjkorhatárt súroló, tagbaszakadt szaki nagy cöccögve kijött egy colstokkal, megmérte a lukat, majd duzzogva dünnyögött valamit, amit inkább tűnt igennek, mint nemnek... Így maradtunk, és mivel az eső továbbra is szakadt, belülről nézegettük az autót, hogy hogy lehetne a lógó tetőkárpitot megjavítani, mi történhetett a váltógombbal, majd Miki elővette szervizkönyvet lapozgatni, és ekkor megtalálta az elejében a tulaj és az autó adatai fölé írva a rádiókódot!


De a rádió bekapcsolás után továbbra is csak vonalakat írt ki a kijelzőjére, gondoltuk, a kiszedéstől-berakástól tönkremehetett. Végül letelt a 20 perc, de a szakik még nem szóltak, hogy mehetnénk – bementünk megkérdezni mi újság, de megnyugtattak, hogy minden jól halad, már csak pár perc, így visszaültünk, dumáltunk, ettünk, ittunk, és végül majdnem 50 perc várakozás után be is állhattunk a Range-dzsel. A dolgok sajnos nem haladtak gördülékenyen, először alig tudta megemelni az emelőjük az autót, mert nem töltött még fel a légtartály, majd jött a szokásos Rover-kerékcsavar mizéria – a Rover csoport ebben az időben olyan kerékcsavarokat használt, hogy a hétköznapi 27-es csavarra rátettek egy rozsdamentes, a csavar formáját teljes egészében követő díszkupakot. A személyautóknál ezt egy spéci szerszámmal le lehetett szedni, de a Land-Rovernél például nem, mert az alja vissza van peremezve, és ettől válik izgalmassá a kerékcsere. Mert a 28-as dugókulcs így épphogy rámegy nagyon-nagyon passzentosan, ha még nem gyilkolták szét a csavart légkulccsal, a 29-es meg elforog rajta. Ezen az autón sajnos minden keréken látszott, hogy addig tépték légkulccsal a csavarokat, míg kb. minden díszkupak megforgott a csavaron. Rájöttünk: az előző műhelyből is lehet, inkább ezért hajtottak minket tovább. Így minden szem a nyugdíjkorhatár közelében járó szakira szegeződött, aki láthatóan nem értette, hogy miért nem megy fel se a 27-es dugókulcs, se a 28-as, a 29-es meg elforog rajta.


Segítő szándékunk jeléül, na meg persze, hogy még aznap hazaérjünk, mondtuk, hogy 28-as lesz az. Hitte is meg nem is, de elkezdte rákalapálni, közben valamit motyogott lengyelül, amiben picsku matrka meg angielszki volt, a többit nem értettük... Bedugta a légkulcsot, és brrrrr, forgott is vagy 5 másodpercet, mert megint elfogyott a levegő a tartályból. Itt kezdtünk kételkedni, hogy éjfél előtt hazaérünk. Pláne, amikor végül sikerült leszednie az első csavart, de az beleszorult a dugókulcsba, és a szaki nekiállt kalapáccsal kiütni, Ezt a koreográfiát mind az 5 csavarral eljátszotta, közben egyre cifrább szidalmakat nyomva. A centrírozást legalább becsületesen megcsinálta, de a munkatempójáról továbbra sem tudtuk eldönteni, hogy mindig ilyen sebességgel dolgozhat, vagy külön nekünk lassítósztrájkol, hiszen még szóltunk is neki, hogy sürgős lenne befejeznie az előttünk álló hosszú út miatt.


A második kerékkel is elkezdett küzdeni, de azon már annyira szétment az egyik kupak, hogy nagykalapáccsal akarta ráverni a dugókulcsot. Akkor szóltunk, hogy inkább nem kéne. Erre mondta, nem tudja leszedni. Így kerestünk egy vágót a szerszámosláda tetején, és már elkezdtük volna levágni vele azt a hülye kupakot, de inkább kivette a kezünkből a szerszámokat, és levágta ő. Mindjárt rá is ment a 27-es dugókulcs - a legnagyobb kényelemben, lehetett tovább haladni a munkával.


A kapun behajtástól számítva egy röpke két óra múlva el is készült a négy kerék centrírozása, egyébként mindegyikről hiányzott hol több, hol kevesebb súly, így legalább volt értelme kivárni a szakit, nyugtattuk magunkat. Végül lelkiismeretesen meghúzta az összes kerékcsavart nyomatékkulccsal, így megnyugodtunk, hogy ha defektet kapnánk, legalább lesz esélyünk meglazítani a csavarokat, így folytathattuk utunkat. Az autó jobb lett, kevésbé rázott, de továbbra sem szűnt meg teljesen a véletlenszerű vibráció, így a 120 km/órát csak alulról nyaldostuk. A rádiót bekapcsolta Miki, hátha észhez tért, de az továbbra is vonalakat írt ki, pedig már kétszer hatvan perc is eltelt az előző bekapcsolás óta, a kezelési könyvben pedig azt írták: az elrontott kód után 60 perccel megint lehet újra próbálkozni.


Az eső egyre jobban szakadt, az ablaktörlő lapátok pedig már az út kezdetekor se takarítottak valami fényesen, de ekkora már maga a lapát gumija is kezdett leszakadni, ezért jobbnak láttuk újakat keresni a következő benzinkúton. Okostelefon- és tablettartóból, 12 voltos kávéfőzőből, valamint drónokból óriás választék volt, de ablaktörlő, na, az nem volt egy sem, így csak tankoltunk, és mentünk tovább. Az eső miatt nem is bántuk a 100-120 közötti sebességünket - ha mehettünk volna, se lehetett volna gyorsabban az esőtől. Szerencsénkre a következő kút egy nagy kamionparkolós, Autohof-monstrum volt, ahol még válogathattunk is a különböző lapátok közt, és az újak felszerelése után nyugodtan mehettünk tovább.


Én vettem át a volánt, az első fékezésig minden úgy tűnt, rendben van, de lassításra az autó elkezdett erősen jobbra húzni – mint kiderült ez csak nekem volt új, a többiek már meg is szokták. Kikövetkeztettük, hogy valószínű a baloldali ökölfej (amiben a gömbcsukló van a merev tengely végén) elkezdhette elengedni a zsírt, és ez rontja annak az oldalnak a fékhatását. Így még óvatosabban vezettem tovább. Onnantól eseménytelenül telt az út, s este 10 óra környékén léptük át a határt. Kicsit aggódtunk, nehogy a Tatabányától elképesztően gödrös-göröngyössé váló autópályán valami leessen-lelazuljon, de az autó végül a sebességünk miatt külső sávba száműzve is remekül vette az akadályokat, nemhiába terepjáró.


Aztán Bicske magasságában egyszer csak kiírta a rádió, hogy Code In, mivel Mikinek eszébe jutott, hogy mi van, ha a 60 percet úgy kell érteni, hogy ez alatt végig be kell kapcsolva legyen a rádió, így bekapcsolta egy órával korábban. Jó volt a megérzése. Így az út alatt még a hifit is ki tudtuk próbálni, le is játszattam Grammatiktól a Victory-t, (https://www.youtube.com/watch?v=EOr2gOS5-kQ ), az passzolt a legjobban ahhoz a pillanathoz, amikor az utolsó, nem működő része is életre kelt az autónak. Úgy tűnt, tetszik neki az új hazája...

(Ui.: Azóta Miki szétszedette a Range-et, persze kiderült, hogy van több baja is, mint gondoltuk, de melyik öreg autóval nincs ilyen? Például a rozsdahiány nem egészen igaz, mert a taposót már most látjuk, hogy minkét oldalon lakatolni kell. Sebaj, itthon van.)

Drága a szociató - de ki is fizetik?

2018. január 28., 12:55 Módosítva: 2018.02.01 06:32
76

Olvasónk, András az ingatlanszektorban dolgozik, és elgondolkodtatta Csikós cikke az egekbe szökő szociautó-árakról. Azt mondja: az eladók viselkedése a használtautó-piacon is hasonló. Abban mindenképpen igaza van, hogy a hirdetésben szereplő ár nem azt jelenti, hogy az adott autó annyiért is cserél gazdát. Kategorizálta a hirdetőket.

lada2101-1200

Feladó András

Címzett Csikós Zsolt

Dátum 2018. január 25. 18:32

Tárgy Egekben a szociautók árai - kínálati ár vs. szerződött ár!?

 

Tisztelt Csikós Úr!

A felettébb magas áron hirdetett szocialista autók kapcsán tennék egy fontos észrevételt. Az ingatlanszektorban dolgozom, ahol a termékek tulajdonságai szinte mindenben eltérnek a veteránautó-piactól, azonban az eladói viselkedésminták feltehetően hasonlóak mindkét területen az alábbiak szerint:

1 - Realista: Tájékozódik az általa árult termék piacáról és a kínálattal összehasonlítva áraz, finom alkulehetőséget biztosítva a potenciális vevőknek. Ez természetesen az itthoni piacon nehéz, mert mindenki - főleg az autópiacon - elhallgatja a terméke hibáit, de a szabadpiacon a többség így gondolkodik. Ebben az esetben az értékesítési idő átlagos, persze típustól függően széles sávban szórhat.

2 - Pánikszerűen értékesítő: Szintén tájékozódik, de - mivel sürgősen pénzre van szüksége, vagy csak meg akar szabadulni a kolonctól - szándékosan az állapot által indokolt alá lövi be az kínálati árat. Ez az átlagosnál gyorsabb értékesítést tesz lehetővé.

3 - A kalandor Lehetséges, hogy tájékozódik, de alapvetően a piaci árakra fittyet hányva, hasraütéses módszerrel hirdet - messze piaci sáv felett. Ez olyan, mint bekötött szemmel lövöldözni, vagy eltalál valami balekot, vagy nem. Célja minél több pénzt kihozni az áruból, amiért várni is hajlandó, persze lehet, hogy idővel egyre olcsóbban hirdeti. Az ilyen eladó nem eladni akar, hanem árulni, ami nagy különbség.

Tehát kérésem a következő volna: ne kezeljük a hirdetett árakat úgy, mintha már aláírták volna az adásvételit, mert következik még az alku, vagy az árleszállítás. Az Oldtimer Markt ellenben nagy valószínűséggel valós adásvételek alapján állítja össze a katalógusát, valószínű azok az értékek közelebb állnak a valósághoz.

Üdv, András

Igazságot a CVT-váltónak!

2018. január 23., 16:02 Módosítva: 2018.01.29 06:17
344

Csaba elégedett CVT-váltó használó, és ezt nem félt elmondani. És milyen jól tette, hiszen valóban van jó pár szempont, ami alapján a CVT jó választás lehet. Az autózást, vezetési élményt szerető, és az autókban ilyesmit kereső emberként az újságírók általában nem kedvelik ezt a megoldást: elveszi a motor felpörgésének élményét, a történésekben való részvétel semmihez sem hasonlítható hangulatát és a váltó és a kuplung összehangolt működtetéséből fakadó örömöt. De Csabának is vannak érvei, nem is rosszak, olvassák csak.

IMG 0732

Feladó Csaba

Címzett Tóth Zoltán

Dátum 2018. január 13. 12:00

Tárgy Igazságot a CVT váltónak!

 

Kedves Zoltán!

Rendszeresen találok a Totalcaron CVT-vel kapcsolatos megjegyzéseket, véleményeket. Általában nem túl jókat. Legutóbb a Honda HRV-t bemutató cikkedben akadtam ilyenre. Ezt kompenzálnám egy rövidke írással: Igazságot a CVT-váltónak!

Hogy jut az ember egyáltalán oda, hogy fokozatmentes váltóval szerelt autót vásárol? Nem úgy ébred fel reggel, hogy kell nekem egy CVT-vel szerelt autó. Sok évnyi dízelezés után benzines Avensist kerestem évi 40 ezer km futáshoz. Először kézi váltós Avensist próbáltam ki. Az elektromos fojtószelepnek köszönhetően lassan és kelletlenül pörgött fel a motor, míg a váltó nehezen vette az egyes és hatos fokozatokat a kifejezetten alacsony futásteljesítmény ellenére. Tehát próbálsz elindulni, de sem a fordulatot nem tudod kellően szabályozni, sem a sebességbe rakást nem tudod kellően időzíteni. Ezzel a kombinációval szenvedés volt minden elindulás, és vezetési élményről sem lehetett beszélni. A random tengelytörésről ne is beszéljünk, amit a hatsebességes Toyota váltó - a váltószerelő ismerősöm szerint - elő tud adni.

Eljött hát a CVT ideje. A hátrányait anno Papp Tibi leírta a tesztben. Kimaradt viszont, hogy használhatóvá teszi a modern autókhoz szokott emberek számára a szívómotort. Aki hozzászokott a turbós nyomatékhoz, az az európai méretű szívó benzinmotort gyengének fogja érezni, mivel nem pörgeti. A CVT ezt a háttérben megoldja, ezért erősnek tűnik az autó szívómotorral is.

Elcsépelt, hogy az optimális fordulatszám miatt jó a fogyasztás. Amire kevesen gondolnak, az az ebből adódó menetkomfort. Városban el lehet járkálni ezres fordulaton, autópályán óra szerinti 140km/h-nál pedig 2500 alatt marad a fordulatszámmérő. Nem egy turbós benzines illetve dízel ennél sokkal többet forog, és ebből adódóan lényegesen hangosabb. Kézi váltóval ráadásul túl lennénk a 4000-es fordulaton.

Tehát a CVT-nek köszönhetően halk és kényelmes utazóautót kapunk. Ha megindulni támad kedvünk, akkor azonnal, de rántás nélkül felugrik a fordulat, és rendelkezésünkre áll az erő. Te döntesz: halkan, kulturáltan siklasz, vagy üvöltve sprintelsz. Időben mindez lényegesen rövidebb, mint a turbólyuk kivárása.

Meg kell érteni, hogy nem gázpedál van az ilyen autóban, hanem lineáris teljesítménypedál minden előnyével és hátrányával. Ha valaki viszonylag modern, de szívó benzines autó szeretne, annak a CVT valós alternatíva lehet. A hipokrácia elkerülése végett hozzáteszem, hogy könnyen beszélek, hisz bármikor csapathatok egyet a 30 éves, kéziváltós Corollámmal.


Üdv,

Csabi

Te se szoktad levenni a tetőcsomagtartót?

2018. január 22., 15:38 Módosítva: 2018.01.26 06:24
74
26 hozzászólás

Kaptunk egy érdekes kiegészítést a hétvégi tetőcsomagtartós poszthoz, egy szempontot, ami talán jobban fáj az érintett felhasználóknak, mint a fogyasztásnövekedés. Te is fent hagytad a csomagtartót állandóra? Akkor vedd elő az autód használati utasítását, lehet, hogy meglepődsz majd. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Ilyen az igazán korrekt autóhirdetés

2018. január 16., 14:39 Módosítva: 2018.01.18 09:27
298

Amikor néhány napja megjelent a 6+1 ok amiért elegem van a primkó autóhirdetésekből című cikkem, biztos voltam benne, hogy eladók és vevők is hallatni fogják a szavukat és az érdekesebb levelek után még árnyaltabb képet kapok a használtautó-piac működési logikájával kapcsolatban.

Örülök az enyémtől eltérő véleményeknek és jó, ha sikerül értelmes gondolatokat felsorakoztatni a meglévők mellé. Bár sok levelet kaptam, hármat választottam ki. Az egyik írója megmutatja, mi mindent ír bele eladó Opel Astrája hirdetésébe, másvalaki már megpróbált őszinte lenni, de nem jött a vevő, míg egy harmadik olvasónk reményt vesztve keres egy nem szétberhelt, vagy korábbi balesetekből helyretákolt Lexus IS200-at. Egyelőre sikertelenül.

Azt érdemes felfogni a mostani, hazugságokra és illúziókra épülő helyzetben, hogy mindezt magunknak csináljuk és a részleges vagy teljes őszintétlenség elsősorban a következmények hiánya miatt vált általánossá. Azért tehát, mert tömegek nincsenek tisztában a vásárlói jogaikkal, vagy az eladói kötelezettségeikkel. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Nagyon szerettem volna jó szerelő lenni, de a körülmények...

2018. január 8., 17:51 Módosítva: 2018.01.12 17:44
896

Meglehetősen nagy érdeklődés, és annál is nagyobb kommentcunami övezte a vasárnap megjelent, "Nincs autószerelőd? Nem is lesz" című posztunkat. Én csak hátradőltem, és néztem, ahogy a kommentelők szépen még jobban kibontják a témát (nem volt miért beleszólnom, mert 99%-ban értelmes és nagyrészt bölcs hozzászólások születtek, ezért csak jobban hozzáadott mindenki a topikhoz). Ez jó összmunka volt, a TC olvasói még mindig klassz és gondolkodó közösséget alkotnak. Hozzáteszem - nem volt moderálás, minden komment ott van, ami született (még a pocsék blogmotor miatti tévesek is - ezért elnézést kérek, nálunk is nagy hiány van IT-sekből).

Egy levél - és valamennyi közül a legakkurátusabban kifejtett - privátban érkezett, eredetileg nem is publikálásra, csak amolyan rezonálásként. Most, a szerző utólagos engedelmével közzétesszük, mert elképesztő részletességgel tárja fel a témát egy bennfentes szemszögéből.

Távolról sincs vége, olvasson még

Miért nem megyünk már a fenébe?

2017. december 31., 13:28 Módosítva: 2018.01.03 06:22
4

Autós újságírónak lenni jó. Nemcsak azért, mert olyan autókat vezetünk, és olyan helyekre jutunk el, amire másképp talán esélyünk sem lenne, hanem az olvasók miatt is. Egy-egy Parkoló Parádén, vagy bármilyen más rendezvényen rengetegen jönnek oda cimbizni, kérdezik, hogy az adott tesztautó tényleg olyan borzasztó volt-e, vagy éppen miért fürödtünk be a Rulettkerék-autóval. Az internet viszont nagyon más: sokan véres szájjal támadnak a szeretett márkájukat ért kritika miatt, vagy csak mert nem szimpi nekik a szerző. Meg amúgy is, a Totalcar régen sokkal jobb volt, az újságírókban még ott volt a rakendroll. Ha már itt tartunk, a gyűlöletlevelekben is több anyag volt régen, idén már sehol mívesen elhelyezett egy tót szarputtony, csak az általános szidalmak jöttek. Azért mutatunk belőlük egy csokorral.

6294567679 e81798740c b
Távolról sincs vége, olvasson még

Te melyik vagy: a konzervatív, a felvilágosult és az elmebajos autós?

2017. december 12., 16:05 Módosítva: 2017.12.15 10:36
481

Feladó Balázs

Címzett Tóth Zoltán

Dátum 2017. december 9. 15:51

Tárgy Valami elindult, ez már félsiker!

Tisztelt Tóth Zoltán Úr!


Kellemes meglepetés számomra a ma megjelent átfogó gumiabroncs teszt. Persze, nem az eredménye miatt, mert azzal már évek óta tisztában vagyok (korábban írtam is önöknek a témával kapcsolatban, de nem reagáltak rá), hanem hogy elvégezték és dokumentálták ezt az összehasonlítást. A végkövetkeztetést (záró gondolatokat) mondjuk nem értem, de erre majd a levelem közepén visszatérek.


Bármely feladatra egy ideális eszköz megtalálása minimum két részfeladatra bontható:


 1. Az eszköz(ök) paramétereinek felmérése: ezt most elvégezték a Nokian termékcsaládra korlátozva (nagyjából ugyanilyen eredmények születnének a Good Year, Michelin, Vredestein termékcsaládokat összehasonlítva). Száraz útviszonyok között fékútban a nyári a nyerő, még nulla fokban is (ezt 15 évvel ezelőtt is olvastam már igazságügyi szakértői mérésekben). A nyirkos, jeges, hókásás úton, enyhén fagypont alatt a téli csak alig észrevehető előnyre tesz szert a négyévszakossal szemben, a nyári viszont már nem ajánlott. A mély havas és/vagy mínusz 10 fokos méréseket gondolom, még nem tudták elvégezni, de remélem, hamarosan sor kerül rá! (Nagy titkot nem árulok el, a téli gumi növelni fogja előnyét, de a négyévszakos is bőven hozni fogja egy olcsóbb vagy kicsit használt téli gumi paramétereit. A nyári pedig természetesen sehol sem lesz, bár megnéznék egy mérési eredményt mínusz 6-8 fokos, de száraz aszfalton, ami idehaza egy nagyon gyakori körülmény.)
 2. A felhasználás körülményeinek definiálása: az önökéhez hasonló összehasonlításokat már nagyon régóta végeznek (külföldi autós magazinok, autóklubok), melyek egytől egyig mindig arra a következtetésre jutnak, amire önök is: télre (=téli útviszonyokra) télit, nyárra (=nyári útviszonyokra) nyárit. :-) Ez így megcáfolhatatlan, nincs is vele probléma (főleg német magazinoknál), de idehaza azért érdemes lenne megvizsgálni, hogyan alakulnak a hőmérsékleti és útviszonyok november 1-től március 31-ig. (Nem számolva azzal, hogy láttunk már idehaza enyhe havazást októberben és áprilisban (talán májusban) is.) Nos, én ezt már korábban megtettem, minden reggel és délután rögzítettem a levegő hőmérsékletét (az aszfaltét eszköz hiányában nem tudtam), valamint az útviszonyokat (hókásás, nedves, száraz), a fővárosra korlátozva (mivel itt élek), de még nem lövöm le a poént!

Szerintem csak és kizárólag a fenti két körülmény együttes(!) kiértékelésével lehet megalapozott véleményt, döntést hozni. Ha kiegészítenék a módszertanukat a havas mérések eredményeivel, valamint az ősztől tavaszig terjedő időszak hőmérsékleti és útviszonyaival, akkor valószínűleg arra az eredményre jutnának, amire én is:


 • az esetek (~150 nap reggel és délutánja, vagyis kb. 300 alkalom) kb. 30%-ban a nyári gumi jó választás lenne (beleértve a holtversenyt is a négyévszakossal), mely eredmény elsősorban az őszi és tavaszi időszaknak köszönhető (de akadt közte december is, elvégre a magyarországi téli átlaghőmérséklet 0 celsis fok, vagyis akadnak szép számmal meleg napok is, olyankor láthatunk motorosokat, robogósokat is az utakon).
 • a négyévszakos gumi kb. 80%-ban lenne a nyerő választások egyike (hol a télivel, hol a nyárival holtversenyben, de gyakran abszolút befutóként: például mínusz 5-10 fokban, de száraz aszfalton).
 • a téli gumi pedig a vizsgált időszak maximum 50%-ában lenne jó választás (különösen a januári és februári időszakban nyerő, de ősszel és tavasszal inkább csak kényszerből van az autón (már akinek nincs gumiszerelő műhelye vagy négyévszakos abroncsa).

A fenti, összesen 160% nem elírás, hanem ennyi átfedés van a háromféle gumiabroncs és a meglehetősen enyhe magyarországi ősz-"tél"-tavasz útviszonyai között. És akkor visszatérve cikkének egyik záró gondolatára:


"Aki ennél többet autózik, vagy fontos számára a maximális tapadás minden körülmények között, cserélgesse az abroncsokat – én is így teszek, és továbbra sem érzem magam hülyének."


Elnézést, amiért most kicsit kötekedő leszek, de építő jelleggel teszem:


 • Milyen gyakran cserélgeti ezeket az abroncsokat? Mindig, amikor változnak a körülmények? (Vagy csak úgy, kétszer egy évben, amikor van szabad időpont a gumisnál?)
 • Konkrétan melyik garnitúra volt fent az előző hétvégén, amikor fagypont környékén voltunk és enyhe havazás, havas eső volt? (Remélem, nem a nyári!)
 • Milyen abroncsok vannak fent most? Plusz néhány fok, tegnap eső, ma és holnap szárazság. (Ez az az időszak, amikor a három fajta közül bármelyik megfelel.)
 • Milyen abroncsokkal vág majd neki a jövő hétre ígért +12-14 fokos, csont száraz vagy enyhén nedves utaknak? (Remélem, nem a télivel, látva a saját tesztje eredményét!)

És ez a lényeg, ami miatt írtam önnek! Hogy a "téli gumis időszakban" folyamatosan változnak a hőmérsékleti és útviszonyok, nem csak hétről hétre, hanem napon belül is (pl. reggel -3 és nyirkos, délután +8 és száraz).


Véleményem szerint az alábbiak szerint lehetne tipizálni a "felhasználókat":


 1. a konzervatív autós: van téli és nyári gumija, amiket évente 1-1 alkalommal megcserél. Mint az egyszeri panelház fűtése, ami ősszel bekapcsolnak, tavasszal pedig le, függetlenül az időjárási körülményektől. Alapvetően nincs ezzel semmi baj, csak az bosszant nagyon, hogy azt hiszik (és hangoztatják), hogy ők a maximalisták. Szó nincs róla, talán az egyik legnagyobb kompromisszumot kötik: jeges, havas utakra és röpködő mínuszokra tervezett abroncsokkal járnak a plusz 5-10-15, gyakran 20 fokban, száraz és nedves utakon, egy olyan szituációra készülve (rendes hó, jég, farkasordító hideg), amely szinte soha nem jön el (amikor pedig igen, akkor a közúti balesetek és hófúvások miatt nem fog tudni közlekedni, lásd: ~15 centi havazás március 15-én, amikből csak az olvadás és az osztrákok tudtak kiszabadítani bennünket).
 2. a felvilágosult, új utakat kereső: ő tudja, hogy a négyévszakos abroncs (amit hívhatnánk intermediate-nek is, mint a Forma-1-ben, ami "sem esőben, sem szárazon nem jó", aztán mégis használják) nem egy kompromisszum, hanem egy tudatosan létrehozott termék, amit pont a magyarországihoz hasonló éghajlatra terveztek. (Pont úgy, ahogy a félmagas szárú túracipőt: nem azért gyártanak olyat, mert nem tudnának szandált készíteni vagy mert nem maradt már nyersanyag a gyárban a magasszárúhoz. Hanem mert az a lényege, a funkciója, hogy félmagas szárú.) Aztán, hogy a négyévszakos mellé vesz-e még külön nyárit (vagy január-februárra még télit is!), az már csak pénztárca és igényesség kérdése. (Meg persze az éves futásteljesítményé, de erről majd a legvégén.)
 3. az elmebajos (fiktív kategória): "felelős" családapa, aki két kisgyerekével és feleségével vidéken laknak egy családi házban, és egy E-osztályos kombi Mercivel jár. Garázsában minden útviszonyhoz tárol megfelelő abroncsot: szöges téli gumi, sima téli gumi (és hólánc), vizes nyári gumi, semi-slick, és murvára való gumi. Autóján mindig az adott pillanatra megfelelő gumi van, csomagtartójában pedig mindig van további egy-két garnitúra gumi a várható körülmények függvényében, plusz akkus csavarozó, emelő, kesztyű, esőkabát, stb. Kora reggel indul a fővárosba, és mivel az előző napi csapadék és olvadék hajnalra ráfagyott az útra (jégpályává változtatva azt), a szöges téli gumikkal indul útnak. Egy óra, mire a mellékutakon eléri az autópályát, ahol a melegebb hőmérséklet és a sűrű forgalom miatt már nem jég, hanem csak víz borítja az aszfaltot. Hamar félre is áll egy pihenőben és gyorsan átcseréli a szöges gumikat hagyományos téliekre (Continental, mi más!). Gyorsan megy neki, hiszen rendszeresen csinálja. A fővárosban hamar elintézi a dolgait, ebéd után már indulhat is hazafelé. Időközben már kisütött a nap, mire eléri az autópályát már plusz 9 fok van és teljesen száraz az egész. Tudja, hogy a nyári gumi mennyivel jobban tapad ilyenkor, ezért félreáll egy parkolóba és átrakja a nyári gumikat. Világosban és melegben még gyorsabban megy neki. Sajnos, nincs szerencséje, mert vidéken továbbra is hideg van, valamint elkezd esni a havas eső is. Nincs más sok hátra hazáig, de a völgyben ahol lakik, hidegebb van és az utakat sem takarítják annyira, ezért kénytelen még egyszer megállni és visszarakni a téli gumikat. Nem semmi nap volt! Még szerencse, hogy a kombi Merciben elfér a sok felnire szerelt gumi. Utoljára nyáron kellett napon belül ennyiszer gumit cserélnie. A terepjárós barátai hívták meg hétvégére, éppen akkor volt a Somogybabodon a fesztivál. Onnan nem messze volt a nyaraló, azonban nyomvályús, homokos dűlőút visz a házhoz, ezért a főútról letérve felrakta a mély profilú murva gumikat. Nem volt egyszerű a Mercire való váltóméretben szereznie, és hozzávaló felniből nem is talált gyárit, de tudjuk, milyen találékony a magyar! Máris megérte a befektetést, hiszen egész hétvégén jöttek-mentek a dűlőutakon a ház és a verseny között (igen, lecsúszott néhány sör is, de a rendőr itt úgysem szondáztat). Szóval kellemes hétvége volt a régi barátokkal, de vasárnap ebéd után már el kellett indulnia hazafelé. A főutat elérve visszatette a jó kis semi-slick gumikat (Toyo R888, korábban Michelin nyáriakkal járt, de ezek sokkal jobban tapadnak, meg persze kopnak is), azonban Siófok magasságában olyan zivatarba került, hogy félre kellett állnia felrakni az Uniroyal esőgumikat. (Korábban nem volt ilyenje, csak a Michelin nyáriak, de a semi-slick mellé kellett valami.) Velence után már nyoma sem volt a zivatarnak, ezért egy pihenőben gyorsan visszarakta a semi-slickeket. Nappal, jó időben nem nagy fáradtság, bár még gyorsabban szokott neki menni, amikor nem másnapos.

Ezt az utolsó kis történetet azért írtam csak meg, hogy lássuk, mint jelent az a mondat, hogy:"fontos számára a maximális tapadás minden körülmények között, cserélgesse az abroncsokat" Ezek után remélem, már látszódik, hogy mennyire komolytalan maximalizmusról beszélni akkor, amikor egyetlen abronccsal akarjuk lefedni a jeges, a havas, a vizes, a száraz utakat -15 és plusz 25 fok között, vagy éppen a sarasat, vizeset, szárazat, homokosat +10 és +40 fok között! :-) Kompromisszumokról van itt szó, kérem szépen, az egyetlen kérdés csupán az, hogy mit áldozunk fel és miért cserébe. Ennek eldöntéséhez pedig nagyon hasznos az önök által is elvégzett teszt, melyhez őszintén gratulálok (a 7 fokos bullshit ledöntéséhez szintén)!


Végezetül három gondolattal szeretnék még hozzájárulni a munkásságához (ezekből az első kettő annyira saját, hogy sem itthoni, sem külföldi írásokban nem találkoztam még vele):


 1. Néha előfordul, hogy egy átfogó gumiabroncs tesztbe beraknak egy használt abroncsot is. Ezek eredményéből azt lehet leszűrni, hogy egy prémium kategóriás használt abroncs 4 éves korára (akár 70%-os állapotban is) annyit veszít a képességeiből, hogy már csak egy középkategóriás új abroncs teljesítményét hozza. Nyári gumiról lévén szó, itt nem a profil kopása, hanem az öregedése az elsődleges probléma (motorosként is tapasztaltam már, hogy 2-3 év után mennyire megkeményedik az új korában puha abroncs). Ha valaki két garnitúra (mondjuk téli és nyári) gumival jár, akkor évi 15-20 ezres futásteljesítmény mellett 6-8 évig használ egy-egy garnitúrát, mire lecseréli azokat. Ha ugyanez az autós ugyanilyen futásteljesítmény mellett csak egy garnitúra négyévszakost használ, akkor 3-4 évente le fogja cserélni. Ezáltal nem csak, hogy mindig újszerű (=nem rugalmasságát vesztett) gumikkal fog közlekedni, hanem ráadásul folyamatosan a legújabb generációs, legújabb fejlesztésű abroncsok lesznek az autóján (ez szintén nagyon fontos dolog!).
 2. A mostani autókat nem ismerem, de nem is olyan régen még gyakori volt, hogy nyáron szélesebb (pl. 205-ös) kerekek voltak egy autón (jellemzően könnyűfém felnin), míg télen valamivel keskenyebbek (pl. 185-ös). Ilyen felállás mellett egyik téli-nyári-négyévszakos összehasonlító teszt eredménye sem mérvadó, ugyanis mindig azonos méretű gumikat tesztelnek, pedig a keskenyebb téli máris egy jelentős hátránnyal indul! Akkorával, ami gyakorlatilag le is nullázza a négyévszakossal szembeni előnyét, ha ez utóbbi szélesebb méretben van az autón. (Ilyen összehasonlítást még én sem láttam, ezt is érdekes lenne egyszer megmérni.) Az már csak egy plusz hozadék, hogy a négyévszakos gumink felmehet az alufelnire (a nyári helyett), így télen sem kell a dísztárcsa nélküli, fekete felni-gumi torzókon szörnyülködnünk. :-)
 3. Ha valaki nem saját maga cseréli át otthon a kerekeit, akkor az évente kétszer 4-5 ezer forintot hagy ott a gumisnál, ami 6-8 év alatt 48-80 ezer forint! Ha vett hozzá plusz felniket is, mert különben még többe kerül az átszerelés (amit hosszú távon a gumiabroncs sem szeret). Ennyiből majdnem kijön egy garnitúra új abroncs (kis méretből akár két garnitúra is). Ha lenne ennek egyértelmű hozománya, akkor ez természetesen egy szükséges fenntartási költség, de mi van, ha egyáltalán nem is indokolt. (Cserélgetni két közepes minőségű télit és nyárit, miközben ennek a pénznek a feléből folyamatosan egy prémium kategóriás, újszerű négyévszakos abroncs lehetne mindig az autón).

További eredményes munkát és balesetmentes közlekedést kívánok! (Az irányjelzők használata, a folyamatos jobbra tartás, valamint a követési távolság betartása talán még a helyes gumiválasztásnál is fontosabb!)

Üdvözlettel: Balázs

Távolról sincs vége, olvasson még

Olvasói Lada 6500 km-rel: osztómű- és váltócsere meg a többi

2017. december 6., 13:32 Módosítva: 2017.12.11 00:05
1209

Nem akartam elhinni, hogy Andris, hétfői cikkemben részletesen bemutatott, másfél éves autója tipikus példa arra, hogy az oroszok milyen minőségben gyártják manapság a Lada Nivát, vagyis 4x4-et. Pechje van egy hétfői példánnyal, reménykedtem, aztán kaptam két olvasói levelet, és most már nem reménykedem.

Az elsőt Zoltán írta, aki egy 2001-es Lada terepjárót használ, mely gyakorlatilag teljesen azonos a most kaphatóval. Tizenkét éve hajtja kisebb-nagyobb megszakításokkal, elsősorban közúton, és bár a Lada motorja és váltója rendesen működik, korábban egymás után három kuplungkiemelő-villa tört el a gyenge anyagminőség miatt. Végül előre megerősítettek egy cserealkatrészt, azóta legalább ezzel nincs gond, igaz, a villacserék közt egy kuplungra is szükség volt.

Amúgy Zoltán Ladája bizonyos pontokon annyira rohad, hogy 2-3 évente lehetne lakatoltatni. Az ajtókárpitok és a műszerfalborítás kivételével a beltér pontosan ugyanolyan katasztrofális, mint Andris fiatal autójában, az ülések is hamar szétestek, ezért azokat két BMW-székre cseréltette. Zoltán úgy látja, a Lada egyszerű személyautóként katasztrófa, munkagépként és terepjáróként viszont jó és minden faluban van hozzá szerelő, illetve alkatrész, szemben a G-Mercedesszel...

A második levelet Jánostól kaptam, ezt teljes egészében közöljük, mert egyrészt egy nagyon fiatal Lada 4x4-ről szól, másrészt Nagy Bandó András stílusát kár lenne megcsonkítani. A következő napokban megpróbálok utánajárni, hogy milyen feltételekkel kaphat magyar, illetve bármilyen uniós rendszámot egy ilyen színvonalú új autó, miközben például a Dacia Dustertől a Range Rover Discovery-ig minden modell fejlesztésére és tesztelésére eurómilliókat költenek gyártók, hogy az autók ne akadjanak fenn a fejlett Európa fogyasztóvédelmi kerítésein. Amint megtudom a szokatlan keleti nyitás okát, megosztom a titkot. Addig önfeledt perceket kívánok János és "Negro" kalandjaihoz.

Távolról sincs vége, olvasson még

Az olvasó kiakadt a BMW-s cikktől

2017. november 17., 11:15 Módosítva: 2017.11.21 07:02
1076

Az alábbiak megértéséhez érdemes elolvasni a levélváltást kiváltó cikket.

Feladó K. Tamás

Címzett Zách Dániel

Dátum 2017. november 16.

Tárgy BMW E34 cikkel kapcsolatos jogi és morális problémák 

Tisztelt Zách Dániel!

Engedje meg, hogy egy pár észrevétellel rávilágítsak a mai főcímben szereplő E34 BMW guru-s cikk problémáira:

 1. Érthetetlen számomra, hogy hogyan lehet reklámozni az embereknek, hogy vehetnek egy 25 éves EURO2 es, környezetszennyező, füstölő vacakot 2017-ben. Ez szerintem felelőtlenség egy akkora társadalmi megítélést befolyásoló médiumnál mint a TC.
 2. Miért kell bemutatni egy olyan "mestert" aki össze vissza berheli és cserélgeti az alkatrészeket autókban? Rendelkezik képesítéssel ehhez? Betartja a munkaügyi előírásokat? Ki végzi az üzletszerű tevékenységet Ő mint egyéni vállalkozó? vagy cég? Ki az eladó? Külföldi eladó aláírja az adásvételit az okmányirodai ügyintézéshez? (nyilván nem valószínű, költői kérdés csupán).
 3. Hogyan adózik a jövedelme után? Ki az eladó, vevő ezekben az ügyletekben? Honnan származnak az alkatrészek? Csupa homályos és kizárólag a szürke/fekete gazdaságot erősítő tevékenység amit végez. Számla nélküli pénzmozgást bemutató logikai sor mindenütt. Nehogy már ez ámulatba ejtsen bárkit. Az embereknek azt sugallni, hogy egy ilyen szakiban bízzanak meg, ahelyett, hogy jogi garanciát keressenek autóvásárlásnál?
 4. Általánosságban rém kellemetlen olvasni olyat, hogy "ha bejutsz a bizalmi körbe" akkor vehetsz bármit tőle....Ez mindenki számára nyilvánvaló, hogy azért kell, nehogy adóellenőr, vagy rendőr, esetleg nyomozó legyen a vevő, mert akkor gáz lehet.
 5. Ezen cikkek totálisan még messzebb visznek minket európától, ahol azt mutatja be ámulattal, hogy valaki hogy tákolja össze a nyugatról hozott szemetet és adja el ellenőrzött! embereknek. Ha én odamegyek 8 kilóval akkor szó nélkül kell tudnom vásárolni bármit. Ez lenne a minimális alaphelyzet és nemhogy még ajánlásokat gyűjteni, meg kuncsorogni, hogy jaj hadd költsem már el a pénzem nála. Ez annyira kommunizmus, hogy az már fáj.
 6. Ne reklámozzuk már azt, hogy a sok nyugati szemetet elhozzuk és itt kendácsolunk belőle valamit.
 7. A baj az üzletszerűség nyílt feltüntetésévél van jogilag és azzal a társadalmi felelősséggel, hogy ámulattal mutatja be a cikk a népnek ezt a mestert. Ha otthon szerelgetné magának a meglévő 5 autóját, akkor azt mondom oké, de eladásra? Soha nem jut sehova ez az ország amíg ilyen "ellenőrzött" üzletmeneteket láttatunk rendben valónak.
 8. Amikor abba az irányba halad a világ, hogy ellenőrzött kilométerrel vegyünk autót, akkor az itt hogyan van garantálva? Nyilván sehogy.

Szóval véleményem szerint nem kellene ilyen homályos hátterű, okosba seftelő és építgető, bizonytalan autókat összerakó gurukat bemutatni, mert ezek az autók 15 éve is régiek voltak és ha valaki utánanézne az alváz és motorszámoknak, alkatrészeknek, adózásnak, eladó és vevők között létrejövő kapcsolatoknak tuti oltári borulás lenne. Érdekes lenne megnézni, hogy mennyi járulékot, jövedelem és nyereségadót fizet a mester, mondjuk egy átlag dolgozó emberhez képest.

Személyesen pedig én ilyen légzsákok nélküli romba nem ülnék be soha és felelősséggel a gyerekeimet sem ültetném bele, mert nem biztonságos.

Üdvözlettel:

K. Tamás

Távolról sincs vége, olvasson még

1,4 milliót költöttem rá, 700-ért sem jön a vevő. Mi a baj?

2017. október 15., 13:17 Módosítva: 2017.10.18 14:28
612
Nem a hirdetés és nem az 1994-es, képek alapján korrekt, de nem tökéletes állapotú Toyota érdekes most, hanem a csapba, melybe Zoltán boldogan lépett bele, amikor megvette álmai V6-os Camryét. Veteránnak szánta, jó sokat költött rá, két éve nap mint nap használja, most mégis el kell adnia. Mivel egyelőre senki nem vinné a mifelénk ritka Toyotát, elmondjuk mi lehet a probléma, hogy neked ne legyenek ilyen kijózanító kalandjaid.

Tegye fel a kezét, aki még sosem riadt arra, hogy egyszer neki is kell egy nagy, benzines, japán szedán! A Toyota Camry 1991. és 1996. közt gyártott XV10 kódjelű harmadik generációja itthon szinte nemlétező autó. Európa fejlettebb vidékén sem sokkal jobb a helyzet, mert ezt a szép nagy tepsit az Egyesült-Államok és Ausztrália piacaira szánta a Toyota és csak mellesleg Európába, hozzánk meg sehogy.

Mindez lényegtelen, amikor valaki az álmait kergeti, ugyanis az álmok szövete az emlékeinkből, az személyiségünkből és az érzelmeinkből áll, nem a piaci racionalitásból. László sem kanyarított nagy ideológiát döntése köré, amikor vásárolt magának egy ilyen Camry-t, majd bátran költeni kezdett rá, mert ilyenkor ez is örömöt okoz, hiszen aktívan kapcsolódsz a tárgyhoz, amelyért szinte megvesztél és most végre a birtokodba került. Lengéscsillapítók, futómű-alkatrészek, teljes kipufogórendszer, új katalizátor, persze mindez számlával és nem az alsó polcról. 

László Toyotájának életútja a rendszeres városi és elővárosi és autópályás hömpölygés után, valamikor a belátható jövőben az oldtimer-vizsga és rendszám felé vezetett volna, de olvasónk élete épp az ellenkező irányba tart: lakásra kell a pénz, az autónak mennie kell. Jöjjön a dráma összes felvonása a főszereplő tolmácsolásában, majd a Csikóssal közös megfejtésünk a kialakult helyzetre. Olvassátok és okuljatok!

Távolról sincs vége, olvasson még

Megszüntetni az óratekerést? Íme az ötletem!

2017. október 12., 17:32 Módosítva: 2017.10.16 06:41
431

Ha minden héten kapnék egy értelmes és közlésre alkalmas olvasói levelet, minden héten megjelenne egy ilyen az aktuális közéleti cikkem visszhangjaként. Legutóbb egy BMW 530d Gran Turismo ügyéről írtam, természetesen ezt az autót is megfiatalították, így teljesen bizonytalanná vált, hogy mire és mikor kell vagyonokat költenie annak, aki majd megveszi. A cikk nyomán írt Mihály, aki szinte mindent másként lát mint én. Nagyon jó, amikor előáll valaki az ellenvéleményével, feltéve, hogy az állításai nem kizárólag a velem kapcsolatos szimpátiára vagy antipátiára korlátozódnak, mert a cikk szerzője sosem lényeges, csak az ügy számít. Olvasónk megfejtette a magyar használtautó-piac egyik nagy problémáját, persze én is kapok a fejemre a levélben, így válaszoltam a levélre.

Távolról sincs vége, olvasson még

Éhen hal a szerviz a nyolcezres óradíjból

2017. szeptember 27., 14:45 Módosítva: 2017.10.02 06:21
5187

Hétfői cikkünkben fontos kérdésekre kerestük a választ. Miért lesz egy 150 ezer forintos autójavításból 250 ezres és miért nem fogadja el az autószerviz a hozott alkatrészt? Kiderült, hogy hiába keresed meg a legjobb árú alkatrészeket az autódhoz és hiába találod meg hozzá a korrekt műhelyt, így nem vállalják el a munkát. A cikkre reagált olvasónk, aki huszonöt éve saját szervizt működtet. Nem ért egyet a cikk állításaival, ezért igazán érdekes amit ír. Mielőtt elolvassátok a levelet, szavazzatok!

Ennyiért javítják az autómat

 • 4507
  6000 forint/óra
 • 2855
  8000 forint/óra
 • 1681
  12000 forint/óra
 • 677
  Több mint 15000 forint/óra
 • 421
  15000 forint/óra
Távolról sincs vége, olvasson még

Meddig maradnak a kiégett kamion romjai?

2017. augusztus 11., 17:09 Módosítva: 2017.08.15 06:22
282

Éppen egy hónapja írta meg az Index, hogy  kiégett egy kamion az M5-ös autópályán. A tűzoltók megtették, amit kellett, eloltották a lángokat, a jelek szerint azonban még mindig nem állt helyre a rend az érintett szakaszon. Olvasónk, László friss képpel jelentkezett a helyszínről.

Feladó László

Címzett Papp Tibor

Dátum 2017. augusztus 11. 14:11

Tárgy kiégett kamion

 

Kedves Tibor!

A mellékelt cikkben lehetett olvasni pont egy hónappal ezelőtt a Kecskemétnél kiégett kamionról. Az autópálya-kezelőnek az eltelt idő nem volt elég ahhoz, hogy a maradványokat eltakarítsa. A mellékelt fényképeken látható, hogy azok a mai napig is ott vannak a MOL kútról kihajtó sáv végén.

M5 autópálya Szeged felé, kecskeméti MOL kút gyorsító sáv 2.jpg

Arra azonban találtak alkalmat, hogy az autópálya ezen részére 80-as sebességkorlátozást vezessenek be, amit a rendőrség szinte állandóan ellenőriz is a MOL-nál parkoló autóiból. A kútról kihajtóknak a fennálló helyzet folyamatos balesetveszélyt jelent.


Üdvözlettel:

László

Távolról sincs vége, olvasson még

Autónevek magyarul II.

2017. július 19., 17:42 Módosítva: 2017.07.21 06:07
134

Ha az első epizód agydaráló listáját sikerült kipihenni, van egy jó hírünk: itt a második, befejező rész Patak Henrik autóitól a svéd Gördülökig. Autónevek magyarul, avagy elborult listát szült a szakíró olvasó.

Feladó Dániel

Címzett Totalcar

Dátum 2017. július 5. 18:36

Tárgy Autónevek magyarra fordítása

Üdv!


Lefordítottam egy autószimulátor játékban szereplő járművek nevét magyarra, mégpedig gyakorlatilag tükörfordítással. Az eredmény helyenként elég vicces, illetve rávilágít, hogy gyakran tulajdonképpen még autórajongóknak sincs róla fogalma, hogy mit jelentenek az egyes nevek, rövidítések és számok.


Bár műszaki szakszöveg íróként persze eléggé más elvek szerint dolgozok, itt a következő elveket követtem:


- Csak azokat a neveket nem fordítottam, amiket nem találtam fordíthatónak.

- A legvégső magyar fordításig mentem (Pl. Aston Martin = Aston Tavi, Diablo = Ördög, Ninja = Lopakodó)

- A rövidítésket kibontottam, pl. ALFA, SEAT, SVT, AMG. Néhányat nem tudtam fellelni.

- Ahol hozzáadott a név érthetőségéhez, beraktam egy kevés plusz infót: Zonda = egy szél, Wangan = Vangan autópálya, Hemi = Félgömb alakú égéstér.

- Sokszor nem volt egyértelmű, hogy főnevet vagy melléknevet írjak, pl. 8 Henger v. 8 Hengeres.

- Az egyedi írásmódokat igyekeztem átvinni: Infiniti = Végtelen, STi = Fiastyúk Teknika nemzetközi, Acura = Ponto.

- A Roadster, Cabriolet, Convertible mind Nyitható Tető/Tetejű lett.

- Spyder/Spider = rakoncás szekér.

- AMG = Aufrecht Melcher Großaspach = Egyenes-Melcher-Nagyaspach

- Brabus = Brackman Buschmann = Bra-Bok

- Audi: nem egyértelmű, hogy tárgyi ragozás (Hallgasd!) vagy alanyi (Hallgass!), így a durvaságként értelmezhetőség elkerülése végett az előbbit választottam.

- A Fordot inkább pataknak fordítottam, mint gázlónak.

- Camaro: kitalált szó, leginkább társ, partner.

- A Koenigsegg maradt így, mert nem tudom, mi az a segg.


                                                És akkor a lista (Ford-Wiesmann):


Ford F-150 SVT Raptor R - Patak F-150 Különleges Járművek Csoportja Ragadozó Verseny

Ford Focus RS500 - Patak Fókusz Verseny Sport 500

Ford Fusion NASCAR - Patak Fúzió Gyári Autó Autóverseny Nemzeti Szövetsége

Ford GT40 Mark II - Patak Nagy Túraautó 40 Hüvelyk Magas II. Változat

Ford GTX1 - Patak Nagy Túraautó X1

Ford Mustang Boss 302 - Patak Musztáng Főnök 302 Köbhüvelyk

mustang boss

Ford Mustang GT-R Concept - Patak Musztáng Nagy Túraautó Verseny Koncepció

Ford Mustang Roush Stage 3 Aluminator - Patak Musztáng Roush 3. Fokozat Alumíniátor

Ford Mustang Shelby GT500 - Patak Musztáng Shelby Nagy Túraautó 500

Ford Mustang SVT Cobra R - Patak Musztáng Különleges Járművek Csoportja Kobra Verseny

Ford Saleen S331 Supercab VR14 - Patak Saleen Saleen 331 Köbhüvelyk Szuperfülke VR14

Ford Shelby Cobra Concept - Patak Shelby Kobra Koncepció

Ford Shelby GR-1 Concept - Patak Shelby GR-1 Koncepció

Ford Transit 2.4 TDCi Durashift - Patak Átvisz 2,4 Liter Turbófeltöltő Dízel Közösnyomócső Üzemanyag Befecskendező Tartósváltó

Gumpert Apollo - Gumpert Apolló

Hennessey Venom GT Spyder - Hennessey Méreg Nagy Túraautó Rakonca

Holden Efijy - Igaz Képmás

Honda Civic Type-R Mugen - Honda Városi R-Típus Korlátlan

Horch 853 - Horch 853

Hummer H1 Alpha - Hümmögő Hümmögő 1 Alfa

Hummer M1025 - Hümmögő Model 1025

Jaguar Type E Coupe - Jaguár E Típus Kupé

Jaguar XJ220 - Jaguár XJ 220 Mérföld Óránként

Jaguar XK Convertible - Jaguár XK Nyitható Tető

Jaguar XKR GT2 - Jaguár XKR Nagy Túraautó 2

Joss JT1 - Szerencse JT1

Kawasaki Ninja ZX-12R - Kavaszaki Lopakodó ZX-12R

Kawasaki Z1000 - Kavaszaki Z 1000 Köbcentiméter

Koenigsegg Agera - Koenigsegg Tenni

3

Koenigsegg CC8S - Koenigsegg Kupé Levehető Tető 8 Henger Kompresszor

Koenigsegg CCR - Koenigsegg Kupé Levehető Tető Forgókirály

Lada 2107 Safari - Ladik 2107 Utazás

Lamborghini Aventador J - Lamborghini Fújtató J Függelék

Lamborghini Aventador LP 700-4 - Lamborghini Fújtató Hosszában Hátul 700 Lóerő 4 Kerék Hajtás

Lamborghini Countach 25th Anniversary - Lamborghini Tyű 25. Évforduló

Lamborghini Diablo GTR - Lamborghini Ördög Nagy Túraautó Verseny

Lamborghini Diablo SV - Lamborghini Ördög SzuperGyors

Lamborghini Gallardo LP 570-4 Spyder Performante - Lamborghini Erős Hosszában Hátul 570 Lóerő 4 Kerék Hajtás Rakonca Nagyteljesítményű

Lamborghini Gallardo LP 570-4 Super Trofeo Stradale - Lamborghini Erős Hosszában Hátul 570 Lóerő 4 Kerék Hajtás Szuper Közúti Trófea

Lamborghini Gallardo SE - Lamborghini Erős Különleges Kiadás

Lamborghini Gallardo Sesto Elemento - Lamborghini Erős Hatodik Elem

Lamborghini Gallardo Supperleggera - Lamborghini Erős Szuperkönnyű

Lamborghini Miura P400SV - Lamborghini Miura Hátul 400 Tízköbcentiméter SzuperGyors

Lamborghini Murciélago LP 670-4 SuperVeloce - Lamborghini Denevér Hosszában Hátul 670 Lóerő 4 Kerék Hajtás SzuperGyors

Lamborghini Murciélago Reventón - Lamborghini Denevér Kitörő

Lexus GS 450h - Lexus Nagy Szedán 450 Tízköbcentiméter hibrid

Lexus IS 350 - Lexus Intelligens Sport 350 Tízköbcentiméter

Lexus LS 460 L - Lexus Luxus Szedán 460 Tízköbcentiméter Hosszított

Lexus LS 600h L - Lexus Luxus Szedán 600 Tízköbcentiméter hibrid Hosszított

Lexus SC 430 - Lexus Sport Kupé 430 Tízköbcentiméter

Lotus Elise R - Lótusz Eliza Verseny

Lotus Esprit V8 - Lótusz Spiritusz V Elrendezés 8 Henger

lotus-esprit

Lotus GT1 Street - Lótusz Nagy Túraautó 1 Utcai

Lotus Sport Exige 240R - Lótusz Sport Véghezviszel 240 Lóerő Verseny

Maserati 3500 GT - Maserati 3500 Köbcentiméter Nagy Túraautó

Maserati Gransport - Maserati Nagysport

Maserati GranTurismo S Hamann - Maserati NagyTúraautó Sport Hamann

Maserati MC12 - Maserati Maserati Verseny 12 Henger

Maserati Quattroporte Sport GT S - Maserati Négyajtós Sport Nagy Túraautó Sport

Maserati Spyder 90th Anniversary - Maserati Rakonca 90. Évforduló

Maserati Spyder Cambiocorsa - Maserati Rakonca Nyithatóverseny

Maybach 57 S - Maybach 57 Deciméter Hosszú Speciális

Mazda 6 2.0 MZR Exclusive - Hatalmas Bölcs 6 2,0 Liter MZR Kizárólagos

McLaren F1 - Laren Fia Formula-1

McLaren F1 GTR - Laren Fia Formula-1 Nagy Túraautó Verseny

McLaren F1 LM - Laren Fia Formula-1 A Mans

McLaren MP4-12C - Laren Fia McLaren Projekt 4 12-es Teljesítmény Szint Szén

McLaren MP4-25 - Laren Fia Marlboro Projekt 4-25

McLaren P1 - Laren Fia Első Hely

Mercedes-Benz 300 SL Gullwing - Mercédesz-Benz 300 Tízköbcentiméter Sportos Könnyű Sirályszárny

Mercedes-Benz C-Class DTM - Mercédesz-Benz C-Osztály Német Túraautó Mesterek

Mercedes-Benz CL 65 AMG Brabus 900 - Mercédesz-Benz Kupé Luxusosztály 65 Százköbcentiméter Egyenes-Melcher-Nagyaspach Bra-Bok 900 Lóerő

Mercedes-Benz CLK 63 Black Series - Mercédesz-Benz Kupé Könnyű Kompakt 63 Százköbcentiméter Fekete Sorozat

Mercedes-Benz CLK DTM AMG - Mercédesz-Benz Kupé Könnyű Kompakt Német Túraautó Mesterek Egyenes-Melcher-Nagyaspach

Mercedes-Benz CLK GTR Super Sport - Mercédesz-Benz Kupé Könnyű Kompakt Nagy Túraautó Verseny Szuper Sport

Mercedes-Benz CLS 55 AMG - Mercédesz-Benz Kupé Hosszú Különleges 55 Százköbcentiméter Egyenes-Melcher-Nagyaspach

Mercedes-Benz E 63 AMG - Mercédesz-Benz E 63 Százköbcentiméter Egyenes-Melcher-Nagyaspach

Mercedes-Benz SL 65 AMG Black Series - Mercédesz-Benz Sport Könnyű 65 Százköbcentiméter Egyenes-Melcher-Nagyaspach Fekete Sorozat

Mercedes-Benz SLK 55 AMG Performance Package - Mercédesz-Benz Sportos Könnyű Kupé 55 Százköbcentiméter Egyenes-Melcher-Nagyaspach Teljesítmény Csomag

Mercedes-Benz SLR 722 McLaren - Mercédesz-Benz Sport Könnyű Verseny 7 óra 22 Perc Laren Fia

Messerschmitt TG500 Tiger - Késes Tigris 500 Köbcentiméter Tigris

Mitsubishi 3000GT VR-4 - Három Gyémánt 3000 Köbcentiméter Nagy Túraautó VR-4 Kerék Hajtás

Mitsubishi Lancer Evo IX MR - Három Gyémánt Lándzsás IX. Fejlesztés MR

Mosler MT900S - Mosler Mosler Trenne 900 Kilogramm Utcai

MV Agusta F4 Brutale 910S - Írni Fog Szerkezet Formula 4 Henger Brutális 910 Köbcentiméter Utcai

MV Agusta F4 Tamburini - Írni Fog Szerkezet Formula 4 Henger Dobosok

tc 08 350Z (7)

Nissan 350Z - Japán Gépgyár 350 Tízköbcentiméter Z

Nissan 350Z Nismo R Tune Power - Japán Gépgyár 350 Tízköbcentiméter Z Japán Gépgyár Motorsport Verseny Tuning Teljesítmény

Nissan 350Z Nismo S Tune - Japán Gépgyár 350 Tízköbcentiméter Z Japán Gépgyár Motorsport Sport Tuning

Nissan Fairlady Z 432 Wangan - Japán Gépgyár Szőkehölgy Z 432 Vangan Autópálya

Nissan GT-R GT500 - Japán Gépgyár Nagy Túraautó Verseny Nagy Túraautó 500 Lóerő

Nissan Infiniti G35 Coupe - Japán Gépgyár Végteleny G 35 Százköbcentiméter Kupé

Nissan Skyline GT-R R34 V-Spec II - Japán Gépgyár Városi Látkép Nagy Túraautó-Verseny R34 V-Specifikáció II

Noble M12 GTO-3R - Nemes Model 12 Homológizált Nagy Túraautó 3R

Noble M14 - Nemes Model 14

Noble M600 - Nemes Model 600

Opel Astra V8 DTM - Opel Csillagok V Elrendezés 8 Henger Német Túraautó Mesterek

Pagani Huayra - Pogány Vajra-Tata

Pagani Zonda C12S Roadster - Pogány Zonda Szél Szénszál 12 Henger Sport Nyitható Tető

Pagani Zonda F Roadster - Pogány Zonda Szél Fangio Nyitható Tető

Peugeot 406 Taxi - Peugeot 406 Taxi

Peugeot 905 Evo 1C - Peugeot 905 Fejlesztés 1C

Pontiac Firebird Trans Am - Pontják Tűzmadár Össz Am

Pontiac GTO - Pontják Homologizált Nagy Túraautó

Porsche 911 (901) RS 2.7 Lightweight - Porsche 911-es Terv (901-es generáció) Verseny Sport 2,7 Liter Könnyűsúlyú

Porsche 911 (930) RSR 3.3 - Porsche 911-es Terv (930-as generáció) Verseny Sport Verseny 3,3 Liter

Porsche 911 (930) Turbo - Porsche 911-es Terv (930-as generáció) Turbófeltöltő

Porsche 911 (993) GT1 Evo S - Porsche 911-es Terv (993-as generáció) Nagy Túraautó 1 Fejlesztés Utca

Porsche 911 (997) GT2 - Porsche 911-es Terv (997-es generáció) Nagy Túraautó 2

Porsche 911 (997) GT3 RS - Porsche 911-es Terv (997-es generáció) Nagy Túraautó 3 Verseny Sport

Porsche 911 (997) Sport Classic - Porsche 911-es Terv (997-es generáció) Sport Klasszikus

Porsche 911 (997) Turbo - Porsche 911-es Terv (997-es generáció) Turbófeltöltő

Porsche 918 Spyder - Porsche 918-as Terv Rakoncás

Porsche 962 C - Porsche 962-es Terv C Csoport

Porsche 962 LM Dauer - Porsche 962-es Terv A Mans Kitart

Porsche Carrera GT edo competition - Porsche Verseny Nagy Túraautó eduárd verseny

Porsche Cayenne Gemballa GT600 AERO 3 - Porsche Cayenne Pásztor Nagy Túraautó 600 LÉG 3

Porsche Cayenne Hamann Cyclone - Porsche Cayenne Hamann Ciklon

Porsche Panamera Gemballa Mistrale - Porsche Pánameri Pásztor Misztrál

Radical SR8 LM - Radikális SR8 A Mans

Rolls-Royce Phantom - Forgó-Rózsa Fantom

Ruf RGT - Ruf Ruf Nagy Túraautó

ruf

Ruf RK Spyder - Ruf RK Nyitható Tető

Ruf Rt12 - Ruf Rt12

Ruf Rturbo - Ruf Rufturbófeltöltő

Saleen S281 3-valve Coupe - Saleen Saleen 281 Köbhüvelyk 3 Szelepes Kupé

Saleen S281 Supercharged Convertible - Saleen Saleen 281 Köbhüvelyk Kompresszoros Nyitható Tető

Saleen S281 Supercharged Coupe - Saleen Saleen 281 Köbhüvelyk Kompresszoros Kupé

Saleen S281 Supercharged Speedster - Saleen Saleen 281 Köbhüvelyk Kompresszoros Gyorskocsi

Saleen S7 Twin-Turbo Competition - Saleen Saleen 7 Liter Iker Turbófeltöltő Verseny

Saturn Curve - Szaturnusz Ív

Saturn Sky - Szaturnusz Ég

SEAT Leon Supercopa - Spanyol Túrautó Társaság Oroszlán Szuperkupa

Shelby Cobra 427 SC - Shelby Kobra 427 Köbhüvelyk Félverseny

Shelby Cobra Daytona Coupe - Shelby Kobra Daytona Kupé

Spyker C8 Aileron Coupe - Szög C 8 Henger Csűrő Kupé

Spyker C8 Laviolette - Szög C 8 AzIbolya

Spyker C8 Spyder T - Szög C 8 Henger Rakonca Turbófeltöltő

Spyker D12 Peking-to-Paris - Szög D 12 Henger Pekingből Párizsba

SSC Ultimate Aero TT - Shelby Szuper Autók Végső Lég Iker Turbófeltöltő

Subaru Impreza WRX STi - Fiastyúk Lenyűgöző Ralli Világ X Fiastyúk Teknika nemzetközi

Suzuki Liana 1.6 GLX - Szuzuki Élet Egy Új Korszakban 1,6 Liter GLX

Toyota Celica SS-I ViS Racing Techno R1 - Tojoda Mennyei SzuperSport-1 ViS Verseny Technó R1

Triumph Speed Triple - Győzelem Sebesség Tripla

TVR Sagaris - Trevor Szagarisz

TVR T440R - Trevor T 440 Lóerő R

TVR Tuscan S - Trevor Etruszk Sport

Ultima GTR - Végső Nagy Túraautó Verseny

Volkswagen Beetle - Népautó Bogár

Volkswagen Golf R32 - Népautó Ütő R 32 Századliter

volkswagen-scirocco

Volkswagen Scirocco 2.0TSI - Népautó Sirokkó 2,0 Liter Turbófeltöltős Nagynyomású Közvetlen Üzemanyag Befecskendező

Volkswagen W12 Nardo - Népautó W Elrendezés 12 Henger Nardò

Volkswagen W12 Roadster - Népautó W Elrendezés 12 Henger Nyitható Tető

Volvo S60R - Gördülök S60R

Weineck Cobra 780 cui Limited Edition - Weineck Kobra 780 köbhüvelyk Korlátozott Kiadás

Wiesmann Roadster MF3 - Bölcs Nyitható Tető Fecske Békesisak 3

Távolról sincs vége, olvasson még

Autónevek magyarul I.

2017. július 17., 17:21 Módosítva: 2017.07.21 06:11
277

Dániel, az olvasó nekiült és végigszaladt az autóipari típusnevek javán kőkemény fordítói szándékkal. Nincs kompromisszum a művészneveknek; csak a nyers jelentés maradt jó levegővel, szuper méhvel és sok más fülpiszkáló szópárral. Autónevek eredeti jelentése a névtelen lombardi autóitól a kovács összes legendájáig. 

Feladó Dániel

Címzett Totalcar

Dátum 2017. július 5. 18:36

Tárgy Autónevek magyarra fordítása

Üdv!


Lefordítottam egy autószimulátor játékban szereplő járművek nevét magyarra, mégpedig gyakorlatilag tükörfordítással. Az eredmény helyenként elég vicces, illetve rávilágít, hogy gyakran tulajdonképpen még autórajongóknak sincs róla fogalma, hogy mit jelentenek az egyes nevek, rövidítések és számok.


Bár műszaki szakszöveg íróként persze eléggé más elvek szerint dolgozok, itt a következő elveket követtem:


- Csak azokat a neveket nem fordítottam, amiket nem találtam fordíthatónak.

- A legvégső magyar fordításig mentem (Pl. Aston Martin = Aston Tavi, Diablo = Ördög, Ninja = Lopakodó)

- A rövidítésket kibontottam, pl. ALFA, SEAT, SVT, AMG. Néhányat nem tudtam fellelni.

- Ahol hozzáadott a név érthetőségéhez, beraktam egy kevés plusz infót: Zonda = egy szél, Wangan = Vangan autópálya, Hemi = Félgömb alakú égéstér.

- Sokszor nem volt egyértelmű, hogy főnevet vagy melléknevet írjak, pl. 8 Henger v. 8 Hengeres.

- Az egyedi írásmódokat igyekeztem átvinni: Infiniti = Végtelen, STi = Fiastyúk Teknika nemzetközi, Acura = Ponto.

- A Roadster, Cabriolet, Convertible mind Nyitható Tető/Tetejű lett.

- Spyder/Spider = rakoncás szekér.

- AMG = Aufrecht Melcher Großaspach = Egyenes-Melcher-Nagyaspach

- Brabus = Brackman Buschmann = Bra-Bok

- Audi: nem egyértelmű, hogy tárgyi ragozás (Hallgasd!) vagy alanyi (Hallgass!), így a durvaságként értelmezhetőség elkerülése végett az előbbit választottam.

- A Fordot inkább pataknak fordítottam, mint gázlónak.

- Camaro: kitalált szó, leginkább társ, partner.

- A Koenigsegg maradt így, mert nem tudom, mi az a segg.                                                         És akkor a lista (AC-Ferrari):


AC 289 - Autószállító 289 Köbhüvelyk

Acura NSX-R GT - Ponto Új Sportkocsi Kísérleti - Verseny Nagy Túraautó

Alfa Romeo 8C Competizione - Névtelen Lombard Autógyár Romeo 8 Henger Verseny

Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4 Sky View - Névtelen Lombard Autógyár Romeo Brera 3,2 Liter V Elrendezés 6 Henger JTS 4 Kerék Hajtás Ég Látvány

Alfa Romeo GT V6 3.2 24v Sport Technical Kit 3 - Névtelen Lombard Autógyár Romeo Nagy Túraautó V Elrendezés 6 Henger 3,2 Liter 24 Szelep Sport Technikai Csomag 3

Ascari KZ1 - Ascari Fekete Miklós 1

2006-Ascari-KZ1

Aston Martin DB4 GT Zagato - Aston Tavi Barna Dávid 4 Nagy Túraautó Zagato

Aston Martin DB7 Zagato - Aston Tavi Barna Dávid 7 Zagato

Aston Martin DB9 Volante - Aston Tavi Barna Dávid 9 Szárnyaló

Aston Martin DBR9 - Aston Tavi Barna Dávid Verseny 9

Aston Martin DBS - Aston Tavi Barna Dávid Sport

Aston Martin V8 Vantage - Aston Tavi V Elrendezés 8 Henger Fölény

Aston Martin Vanquish S - Aston Tavi Legyőz Sport

Audi A3 3.2 quattro DSG - Hallgasd A3 3,2 Liter négyes Közvetlen Váltású Sebességváltó

Audi Q7 V12 TDI JE Design - Hallgasd Q7 V Elrendezés 12 Henger Turbódízel Üzemanyag Befecskendező JS Tervezés

Audi R10 V12 TDI - Hallgasd Verseny 10 V Elrendezés 12 Henger Turbófeltöltő Dízel Üzemanyag Befecskendező

Audi R8 5.2 V10 - Hallgasd Verseny 8 5,2 Liter V Elrendezés 10 Henger

Audi R8 LMS - Hallgasd Verseny 8 A Mans Sorozat

Audi R8 Spyder 5.2 FSI Quattro R-Tronic - Hallgasd Verseny 8 Rakonca 5,2 Liter Nagynyomású Közvetlen Üzemanyag Befecskendező Négyes R-Tronikus

Audi RS4 MTM - Hallgasd Versenysport 4 Motor Technika Világító

Audi RS4 quattro Saloon - Hallgasd Versenysport 4 négyes Szedán

Audi RS7 Sportback - Hallgasd Versenysport 7 Sporthát

Audi S4 Cabriolet - Hallgasd Sport 4 Nyitható Tető

Audi S5 Coupe - Hallgasd Sport 5 Kupé

Audi S6 5.2 FSI quattro - Hallgasd Sport 6 5,2 Liter Nagynyomású Közvetlen Üzemanyag Befecskendező

Audi TT quattro sport - Hallgasd Turista Trófea négyes sport

auditt

B Engineering Edonis - Bugatti Mérnökség Edónia

Bentley Continental Supersports - Lankamezei Kontinentális Szupersportok

Bertone Mantide - Robertfi Sáska

BMW M1 - Bajor Motor Művek M1

BMW M3 GT2 - Bajor Motor Művek M3 Nagy Túraautó 2

BMW M5 E92 - Bajor Motor Művek M5 E92

BMW M6 E60 AC Schnitzer ACS6 - Bajor Motor Művek M6 E60 AC Faragó AC Faragó 6

BMW Nazca C2 - Bajor Motor Művek Nazca C2

BMW V12 LMR - Bajor Motor Művek V Elrendezés 12 Henger A Mans Verseny

BMW X5 xDrive48i Hamann - Bajor Motor Művek Terep 5 xHajtás 48 Százköbcentiméter Üzemanyag Befecskendező Hamann

BMW X6M - Bajor Motor Művek Terep 6 M

Bugatti EB110 Super Sport - Bugatti Ettore Arco Isidoro Bugatti Születésének 110. Évfordulója Szuper Sport

Bugatti Veyron 16.4 - Bugatti Veyron 16 Henger 4 Turbófeltöltő

Bugatti Veyron 16.4 pur Sang - Bugatti Veyron 16 Henger 4 Turbófeltöltő Telivér

Bugatti Veyron 16.4 Super Sport - Bugatti Veyron 16 Henger 4 Turbófeltöltő Szuper Sport

Buick GSX Dragster - Buick Nagy Sport Extra Légellenállás-versenyautó

Cadillac Cien - Cadillac Századik Évforduló

Cadillac Eldorado Biarritz - Cadillac Aranyhal Biarritz

Cadillac Escalade ESV Platinum - Cadillac Falostrom ESV Platinum

Caterham CSR 260 - Bevásárló Cosworth Hét Út és Verseny 260 Lóerő

Chevrolet Bel Air Custom - Chevrolet Jó Levegő Egyedi

Egy Jó Levegő a Chevrolettől
Egy Jó Levegő a Chevrolettől

Chevrolet Camaro Z-28 - Chevrolet Társ Z-28

Chevrolet Camaro ZL1 - Chevrolet Társ ZL1

Chevrolet Corvette C1 - Chevrolet Korvett Korvett 1

Chevrolet Corvette C3 Stingray Speedster - Chevrolet Korvett Korvett 3. Generáció Mérgesrája Gyorskocsi

Chevrolet Corvette C6 Convertible - Chevrolet Korvett Korvett 6. Generáció Nyitható Tető

Chevrolet Corvette C6 Coupe Z51 - Chevrolet Korvett Korvett 6. Generáció Kupé Z51

Chevrolet Corvette C6 ZR1 Blue Devil - Chevrolet Korvett Korvett 6. Generáció ZR1 Kék Ördög

Chevrolet Corvette C6.R - Chevrolet Korvett Korvett 6. Generáció Verseny

Chevrolet SSR - Chevrolet Szuper Sport Nyitható Tető

Chrysler 300C SRT-8 - Chrysler 300 Lóerő Chrysler Utca Közút Pálya 8 Henger

Chrysler Crossfire SRT6 Roadster - Chrysler Kereszttűz Utca Közút Pálya 6 Henger Nyitható Tető

Chrysler Defense M1A2 Abrams - Chrysler Védelem Model 1A2 Abrams

Chrysler Firepower Concept car - Chrysler Tűzerő Koncepció autó

Chrysler ME Four-Twelve - Chrysler Közép Motor Négy Turbófeltöltő - Tizenkét Henger

Citroën C4 WRC - Citrom C4 Rali Világbajnokság

Dodge Challenger R/T drag - Szökken Kihívó Utca/Pálya légellenállás

Dodge Challenger SRT 8 - Szökken Kihívó Utca Közút Pálya 8 Henger

Dodge Charger Daytona Hemi - Szökken Rohamozó Daytona Félgömb

Dodge Charger SRT 8 Super Bee - Szökken Rohamozó Utca Közút Pálya 8 Henger Szuper Méh

Dodge Ram SRT-10 - Szökken Kos Utca Közút Pálya 10 Henger

Dodge Viper ACR - Szökken Vipera Légkondicionáló Rádió

Dodge Viper Competition Coupe - Szökken Vipera Verseny Kupé

Dodge Viper SRT 10 Coupe - Szökken Vipera Utca Közút Pálya 10 Henger Kupé

srt

Ducati 999 R - Érmék 999 Köbcentiméter Verseny

Ducati Monster S4R - Érmék Szörny S4R

Ducati Supersport 1000DS - Érmék Szupersport 1000 Köbcentiméter Kényszermozgatású

Farboud Supercharged GTS Prototype - Farboud Kompresszoros Nagy Túraautó Sport Prototípus

Ferrari 246 Dino GT - Kovács 24 Százköbcentiméter 6 Henger Frédi Nagy Túraautó

Ferrari 250 GTO - Kovács Hengerenként 250 Köbcentiméter Homologizált Nagy Túraautó

Ferrari 250 Testa Rossa - Kovács Hengerenként 250 Köbcentiméter Piros Fej

Ferrari 288 GTO - Kovács 28 Százköbcentiméter 8 Henger Homologizált Nagy Túraautó

Ferrari 308 GTS Quattrovalvole - Kovács 30 Százköbcentiméter 8 Henger Nagy Túraautó Rakonca Négyszelepes

Ferrari 312 P - Kovács 3 Liter 12 Henger Prototípus

Ferrari 330 P4 - Kovács Hengerenként 330 Köbcentiméter Prototípus 4

Ferrari 360 Challenge Stradale - Kovács 360 Tízköbcentiméter Közúti Kihívás

Ferrari 458 GTB Italia - Kovács 45 Százköbcentiméter 8 Henger Nagy Túraautó Berlinetta Olaszország

Ferrari 512 TR - Kovács 5 Liter 12 Henger Pirosfej

Ferrari 575M Maranello - Kovács 575 Tízköbcentiméter Módosított Maranello

Ferrari 599 GTB - Kovács 599 Tízköbcentiméter Nagy Túraautó Berlinetta

Ferrari 599XX - Kovács 599 Tízköbcentiméter XX

Ferrari Enzo Ferrari - Kovács Kovács Enzo Anselmo

Ferrari F2002 - Kovács Formula2002

Ferrari F355 F1 Berlinetta - Kovács Kovács 35 Százköbcentiméter 5 Szelepes Berlinetta

Ferrari F40 LM - Kovács Kovács 40. Évforduló A Mans

Ferrari F430 Spider - Kovács Kovács 430 Tízköbcentiméter Rakonca

Ferrari F50 GT - Kovács Kovács 50. Évforduló Nagy Túraautó

Ferrari FXX - Kovács Kovács XX


Bírod még? Tessék a második rész.
Távolról sincs vége, olvasson még

Te majom, úgy látom, tolatnál még

2017. július 10., 10:47 Módosítva: 2017.07.13 17:54
128

Feladó Gergely

Címzett Papp Tibor

Dátum 2017. július 10. 9:22

Tárgy 540i tesz

Szia,


A ma reggel kikerült 540i teszt olvasása közben kialakult kíváncsiságom enyhítése végett írok. Tényleg érdekelne, hogy mi miatt kapott 3 bekezdést a “nem tolat be akárhova” jelenség, hogy miért ez ihlette az alcímet és még magát a cikk címét is? Mikor mindössze az “Automata fékezés tolatáskor” menüpont mellől kellett volna csak kivenni a pipát.

420A6376

Cinikusnak tűnhet a levelem - és valószínű sosem kapok rá érdemi választ -, de tényleg és őszintén érdekelne, hogy


- időhiány

- felületesség

- clickbait tartalom

- egyéb..?


vagy mi más állhat amögött, hogy 2017-ben a totalcar így tesztel és egy nem létező - ámbár kétségkívül hangzatos - “problémára” fűz fel egy teljes cikket. Annál is inkább, hogy feltehetően pontosan tudjátok(?), hogy kikapcsolható a funkció. A “rakjuk üresbe és toljuk be” résznél váltottam emailra, most megyek továbbolvasom...:)


Bízva válaszodban,

Üdvözlettel:

Gergely

- egy rendszeres olvasótok

Távolról sincs vége, olvasson még

Engem is megtaláltak a csaló nepperek

2017. július 9., 15:39 Módosítva: 2017.07.12 14:01
192
Elképesztő, hogy mi megy Magyarországon, de ennél is durvább, hogy mennyire magára hagyatott bárki, aki becsületes keretek közt adná el az autóját, vagy tiszta üzletet remél, amikor venne egyet. Az alábbiakban olvasóink tapasztalatait olvashatják, nem is tennék hozzá túl sokat, csak annyit, hogy legyenek éberek és tájékozódjanak több forrásból, mielőtt aláírnak egy adásvételi szerződést.

A héten hosszú cikket írtam egy különös esetről, amelyben olvasónk vásárolt egy használt autót egy budapesti benzinkúton egy kereskedőtől, majd hamar kiderült, hogy az autót nem lehet átíratni. Azóta kiderült, a Billeg Argon Trade és a hozzá hasonló álkereskedések üzleti modellje sokkal elterjedtebb, mint gondoltam. Az eredeti cikk itt olvasható, benne a módszer, amellyel elkerülhetik az átverést.   Utána pedig három olvasói levél következik küldőik nevének, illetve néhány, az azonosításukra alkalmas részlet elhagyásával.

1. "Eladtam nekik az autót, majd felhívtak, hogy vegyek bele motort" 


"Tőlük inkább ne vegyél autót" címmel, július 6-án publikált cikkedhez szólnék hozzá, hátha lesz még folytatása az ügynek. Inkább csak adalék információ, vagy érdekesség amit leírok, a Citroenhez és "reménybeli" új tulajdonosához nincs köze. Ellenben a Billeg Argon Trade-hez igen; ez a cég vette meg ugyanis az előző autómat. Készpénzzel fizettek, házhoz jöttek, s bár a két fiatalember nem volt túl bizalomgerjesztő, végül nyélbe ütöttük az üzletet. Előre töltött adásvételijük volt cégbélyegzővel, stb.

Én utána törvényi kötelezettségeimnek eleget téve - még aznap - lejelentettem az adásvételt. Két nappal később hívott az egyik srác azzal, hogy baj van, nem tudják átíratni az autót, mert a motorszám ki van csiszolva. Elképedtem, mondtam neki, hogy ez lehetetlen, hogy történhet ilyen. Erre bizonygatta, hogy szervizekben, ha nem figyelnek oda, hengerfej felújításnál, stb.

Az autóról tudni kell, hogy családi cégből vásároltam ki, ahol 0 kilométerrel került forgalomba. Előélet, szervizkönyv végig vezetett és tiszta, saját tulajként szintén, így hiába volt benne 350e+ km, mivel mindig szakszervizt kapott, világos volt hogy semmifajta motorszámos babrálás nem történhetett. Addigra tovább jutott a mondandójában, hogy ebbe most kéne egy új motor, de, hogy az bontottan is X ezer forint, és erről meg kéne egyeznünk.

Na itt felvetettem, hogy mivel én nem voltam tudomással a hibáról, és ezt az adásvételin aláírásommal hitelesítettem is, menjünk el a rendőrségre és tegyünk feljelentést ismeretlen tettes ellen. A szervizkönyv vezetett, ki tudják nyomozni hol történhetett esetleg valami hiba. Erre persze már nem volt olyan magabiztos, majd két három mondat után valami olyasmivel tette le, hogy akkor majd még jelentkezik.

Eltelt 1-1,5 hónap, gondoltam akkor ezen túl vagyunk. Ekkor kezdtek jönni az autópályás büntetések. Rendszeres időpontokról, kora reggeli és késő délutáni le- és felhajtások, mindig ugyanott. Persze én az adásvételivel és az önkormányzati papírral igazoltam, hogy nem vagyok már tulajdonos, elég kellemetlen napok voltak, amíg ezt le tudtam "zongorázni". Hiszen sokszor olvas, hall olyat az ember, hogy ezek a hivatalok nem feltétlenül vizsgálnak minden aspektust, van hogy fizetni kell, és utólag ügyintéznek, amihez nekem nem lett volna sok kedvem. De szerencsére ez is tisztázódott. Aztán már nem hallottam felőlük, de mikor a cikkedben "felcsendült" ez a fura cégnév, eszembe jutott a történet.

Nem ez az első eset, amikor kiderül, a gépjármű-nyilvántartás sajátos működése szerint egy eladott autó mindaddig a nevünkön marad, amíg át nem íratja a vevő a sajátjára. Az alábbi esetben nem ez az egyetlen válságtünet.

2. Eladtam nekik egy roncsot, átvertek vele valakit


Megdöbbenve olvastam a "Tőlük inkább ne vegyél autót" című cikkét. Volt egy 18 éves Ford Ka típusú autónk, amit második autóként használtunk, és mikor lejárt a forgalmija, egy berohadt fék miatt szervizbe vittem, ahol vicces módon nem sikerült megcsinálni, sőt első fék nélkül hoztam el az autót.

Ekkor már nem volt érvényes a forgalmija. Pár nap sikertelen alkatrész-keresgélés után úgy döntöttünk, hogy eladjuk az autót, mert se időm, se energiám nem volt akkor erre, illetve nem is használtuk az autót hónapok óta. Nem volt rá szükségünk. Meghirdettem fékhibásan és lejárt műszakival, hamar jelentkezett valaki, aki nagyon sürgősen meg akarta venni, azzal a szöveggel, hogy a feleségének vett egy ilyen autót és valami probléma van vele, így kéne neki egy donor autó. Itt már december közepét írtunk. Mikor találkoztunk, az autóért 20 ezer forintot ajánlott, mondván, hogy ki kell vonni a forgalomból és ez neki költség. A kocsi gyakorlatilag egy roncs volt, én is elborzadtam amikor felhajtottuk az első ülés alatti kárpitot és gyakorlatilag lyukas volt az autó. Nagyon sajnáltam, mert a szívünk csücske volt, de ebből már nem lesz autó, gondoltam. Mondtam nekik, hogy 20 ezer forint nem fog menni, mert az autóhoz volt gyári alufelni jó nyári gumikkal, a téli kerekek gyakorlatilag újak voltak, tele volt a tank, teljesen új akksi volt benne, friss olaj, szűrők (vizsgára készült). Addig erősködtek míg megegyeztünk, hogy a kerekek nem kellenek nekik egyáltalán, de mivel az autót ki kell vonatni a forgalomból, és én még csak el sem tudtam volna vinni leadni az autót, mert nem volt rajta fék, csak a kézi és a hátsó, mégis odaadom 20 ezer forintért. A feleségem majdnem megölt mikor megtudta. Bár akkor ez tűnt a legkézenfekvőbbnek.

Szóval ott helyben 1-2 telefon 5 perc múlva ott voltak a kerekek, amiket ők hoztak, és egy ember aki lekapta az én kerekeim és felrakta az övéket. Kitalálhatja, hogy a Billeg Argon Trade Kft. vette meg. Én másnap leadtam az okmányirodában, hogy eladtam az autót, és elmentem a biztosítóhoz, szintén bejelenteni. A gyanú ott kezdődött, hogy valami nincs rendben, amikor megkaptuk az gépjárműadó papírokat, és a kisautó még rajta volt, igaz 0 Forint volt rá az adó, de sejtettem, hogy még a nevünkön van.

Majd májusban kaptunk egy levelet a VI. kerületi kormányhivataltól, hogy az autó többszöri felszólításra sem lett átíratva, azzal a kifogással, hogy a leveleket ahova küldték, onnan a cég elköltözött. És ideiglenesen bevonják az autó rendszámát. Nekem szerencsére csak tájékoztatásul küldték a levelet, mivel hivatalosan még mindig az én nevemen volt.

Június elején egy kora reggeli napon kifordultam az utcánkból a Nagykőrösi útra és egy sárga Ford Ka ment előttem. Majd mikor utolértük, hát nem a mi autónk volt? Felmatricázva szépen. Egy fiatal srác vezette, még egy hölgy ült mellette, nem tűntek "csalóknak". Valószínű ők is inkább "áldozatok". Mikor a pirosnál megálltunk mellette, a feleségem mondta, hogy szóljak nekik, hogy be van vonva a rendszám, de nem vagyok önjelölt rendőr, illetve reggel ezt a forgalom sem nagyon engedi, így nem szálltam ki. Pár napra rá megint láttam őket, kb. ugyanakkor, de akkor nem volt lehetőségem szólni. Múlt héten jött a levél a kormányhivataltól, hogy az autót átírták a Kft. nevére és lezárják az ügyet. A bökkenő az, hogy ők valószínű továbbadtak egy gyakorlatilag életveszélyesen rozsdás autót valakinek, aki semmit sem sejtve használja a kocsit. Nem véletlenül beszéltem meg velük, hogy kivonatják a forgalomból.

Az alábbi levél írója különösen szerencsés ember, hisz olyan eladótól vett autót, aki megengedte, hogy fizetés előtt a nevére írassa azt. A héten megjelent cikkben vázolt csalással szemben ez is hatékony védekezés lehet, de az is, ha egyszerűen rákeresünk valamelyik cégnyilvántartásban a kereskedő nevére, illetve az is, ha ügyvédi letétbe tesszük a vételárat, és az eladó csak akkor juthat hozzá, ha az autót rendben átírattuk. Az utóbbi módszer macerás és pénzbe kerül, ezért csak értékesebb autóknál reális megoldás.

3. Autóvásárlás az okmányirodában? Nekem bejött

A cikkben olvasott Oldsmobile Cartrade cégnév ismerősnek tűnik. Májusban vettem egy autót, aminek még jobban tele volt a forgalmiján a "feljegyzések" rovat, és azt hiszem, az Oldsmobile is köztük volt, nyilván mindegyik felszámolt vagy felszámolás alatt lévő cég volt, kivéve az aktuális "tulajdonost".

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Én körbejártam a témát, cégadatbázis áttúrása, jogász ismerősök véleményének kikérése, aztán közöltem az eladóval (akiről kb. azt sem tudtam, kicsoda a láncolatban), hogy csak átírás után fizetem ki a kocsit. Ő ebbe belement, úgyhogy minden rendelkezésre álló papírral bementünk az okmányirodába, ahol a pult mögött ülő hölgy mindent rendben talált. Kértem rá azonnal új rendszámot (nehogy valakinek szemet szúrjon a városban, bár ebből a típusból és színből kb. ez az egy lehet Bp. környékén).

Ahogy a nevemen volt a kocsi, mentünk a bankba, aztán átadtam a borítékot, egymás kezébe csaptunk, és elköszöntünk. Azóta nem merült fel semmilyen megkeresés semmilyen hatóság vagy mérges és kopasz-kigyúrt urak részéről, remélem, ez így is marad.

Újszerűként árulták, korábban 1,7 milliós kár volt rajta

2017. június 25., 17:25 Módosítva: 2017.06.27 14:47
357

A héten jelent meg új, DAS Jogvédelmi biztosítóval közös sorozatunk első epizódja arról, hogy miért fontos lementeni egy autó hirdetését a vásárlás előtt. Olvasónkat becsapták egy kereskedésben, ahol eladtak neki egy Opel Zafirát, amelyről később, nagy nehezen derült csak ki, hogy az előző tulajdonosnál gazdasági totálkárosra tört.

Nagy probléma a magyar biztosítási kártörténeti nyilvántartással, hogy egyelőre részleteket sem ismerhetnek meg belőle az autósok. Ezen az sem fog sokat változtatni, ha jövőre valóban lekérdezhetővé teszi az állam, hogy az autónkon volt-e korábban kötelező biztosítási káresemény.

Nem mindegy ugyanis, hogy csak egy lámpatörésre, vagy valamilyen súlyos karambol után térített-e valamely társaság. A most következő történet nagyon tanulságos, de számomra az a legfőbb üzenete, hogy rá kell szánni az időt egy alapos állapotfelmérésre. Az csak 15-20 ezer forintunkba kerül, cserébe kiderül, hogy mire költjük el éppen a milliós megtakarításainkat. Továbbra is várom megtörtént eseteik hiteles, bizonyítékokkal alátámasztott leírását. Tanuljunk együtt autót venni!

Kedves Dániel!

2012 augusztusában eldöntöttük, hogy szeretnénk egy Opel B-Zafira típusú gépkocsit. A mérete és praktikussága volt az egyik fő szempont. A Használtautó.hu-n fiatal autókra kerestem és 3 egyforma, 2010-es évjáratút találtam, szinte ugyan annyi kilométerrel. Kettő egy márkakereskedésben állt, a harmadik egy független kereskedésben, és utóbbi 300 ezer forinttal olcsóbb is volt. 

A független kereskedő is „újszerűnek” hirdette az Opelt és még érdekes volt, hogy „A tévedés joga nincs fenntartva, a hirdetés valós évjáratot illetve adatokat tartalmaz”. Gondoltam, hogy ezek flottás autók és utána érdeklődtem a márkakereskedőnél. A náluk lévő kettőről kaptam információt, valóban flottás és elérte az maximált év/km futást, ezért adták el. A harmadik is tőlük volt, de arról nem adtak információt.

Elmentem a kereskedőhöz. Ő is ugyanazt a hátteret mondta el, és a kérdésre, hogy miért olcsóbb náluk ez az autó, van-e esetleg valami baja, azonnal készséggel válaszoltak. Elmondták, hogy az egyik hátsó elem horpadásos sérült volt és az kellett újrafényezni.

A feleségemmel körbejártuk az autót, megnéztük kívül-belül, valóban szép, újszerű benyomást keltett. Készségesen mindent kinyitottak, és megmutatták a jobb hátsó sárvédőn a fényezés nyomait (az oldalablak alatt egy kicsit megfolyt a fényezés). A motor szépen járt, minden berendezés működött, ezért döntöttünk, hogy megvesszük. Ez 2012. augusztus végén történt.

Az autó napi használatban volt. Napi 100 kilométert mentem vele Budapest és az M0 körzetében. A kormányon éreztem egy kis remegést 100-120 kilométeres sebesség közt, de nem gyanakodtam, mert alig lehetett észrevenni. Gondoltam, a gumik már kopnak, és ki kell majd centríroztatni a kerekeket is.

Valamikor télen a bal fényszóróizzó kiégett. Gondoltam, gyorsan kicserélem, de a sárvédőben lévő szervizablakon keresztül nem sikerült elérni az izzót. Elvittem szégyenemre az Opel Dunába, hogy cseréljék ki. Amikor átadtam az autót, azt mondták, tíz percen belül kész is lesz a csere, de nemsokára jött a műhelyvezető, hogy valami gyenge minőségű után gyártott kínai fényszóró van az Opelben, amelyet csak úgy lehet megközelíteni, ha a lökhárítót lebontják. Megdöbbentem.

Levették a lökhárítót és jelezték, hogy látnak sérülésre utaló nyomot, biztos törött volt az autó, azért is került bele ez a fényszóró. Újra megdöbbentem. Sajnos nem mentem a dolog után, mert nagyon sok munka volt, gondoltam majd visszamegyek és alaposan átnézetem.

2013 márciusában egy szokásos nagy dugóban álltam a Hungária körúton a Rákóczi híd felé. Araszoltunk. Nem tudom mi történt, de amikor az előttem guruló autó fékezett, én nem tettem, és csúnyán nekimentem. Egy Kangoo volt. A hátsó lökhárítót felnyomtam, az ajtót se lehetett kinyitni. A Zafirán a lökhárító letört és a fényszórók is, illetve a motorháztető gyűrődött, illetve a klímahűtő is kilyukadt. Sok javítani való volt, kicsit több mint egymillió forint lett a számla végösszege.

A szervizben a mostani baleset javítása során előjöttek a korábbi sérülések szakszerűtlen javításának nyomai is. Többet közt még húzópadra is kellett tenni az autót, mert körülbelül egy centi eltolódás volt a gyári méretekhez képest. A balesetem után cserélendő motorház tetőről kiderült, hogy eleve bontott volt, több egyéb alkatrésszel együtt. Természetesen én gyári alkatrészekkel állíttattam helyre a sérüléseket.

Amíg szervizben volt a Zafira, elmentem a márkakereskedőhöz, aki annak idején eladta a független kereskedőnek, és érdeklődtem az autóm múltjáról. Elmondták, hogy flottás ügyfél elöl, hátul és oldalt is megtörte egy körforgalomban, így gazdasági totálkáros lett, ezért törötten adták el. Megkaptam a fotókat is a törött állapotról.

Nos, ezen a ponton fordultam ügyvédhez. Az ügyvezető ellen átverés miatt feljelentést tettünk a rendőrségen. A kereskedő ellen végrehajtási eljárást kezdeményeztünk a kárösszeg erejéig. A cégről gyorsan kiderült, hogy a NAV már ott áll a követelők sorában, mi voltunk a másodikak, ezért erről a pénzről le is mondtam idővel. Az ügyvezető papíron állítólag egy hajléktalan volt, akit nem is talált a rendőrség. Aztán megtalálták, de érdemben nem tudott semmit sem mondani az ügyről. A kereskedésben én nem is találkoztam vele, ugyanakkor az ő nevében írták a számlát és adásvételit. Ott és akkor nem tudtam megállapítani, hogy ki az eladó cég képviselője. Még az átírást is elintézték valahogy.

A rendőrség ezen a vonalon továbbment és innentől a „szokásos” dolgok derültek ki. Liciten megvette egy cég a törött autót, homályos körülmények között kijavította, eladta egy másik cégnek, amely egy hajléktalané, majd jön a balek és megveszi.

Az autót a rendőrség által kirendelt igazságügyi szakértő csak valamikor talán 2014-ben nézte meg. Addigra eladtam egy barátomnak, akit előtte mindenről alaposan tájékoztattam. Az ügyészség végül 2016 nyarán megszüntette az eljárást, mivel nem talált bűncselekményt. Bár a leírásban elismerik, hogy csalás történt és azt is, hogy szakszerűtlenül lett kijavítva az autóm, de ennek ellenére az ügyvezető bűnössége nem állapítható meg.

A feltöltött hirdetésben szerepel a kereskedő neve, címe és telefonszáma, de a hivatalos indokolás szerint mégsem állapítható meg, hogy ki töltötte fel. Természetesen kifogást emeltünk vagy 9-10 pontban, de nem volt értelme.

Érdekes, hogy az ügy során egyszer sem merült fel, hogy aki „kijavította” az autót, az egyáltalán rendelkezett-e ehhez szükséges engedélyekkel. Végül is a fék, futómű, karosszéria nyúlványok mind sérültek az eltitkolt balesetben. Ez a mai magyar valóság és a mai magyar igazságszolgáltatás. Nem adtam fel. Az ügyvédemmel gondolkodunk, hogy milyen lehetőség lehet még a kereskedővel szemben.

Saját magamnak azóta felállítottam a szabályokat: független, murvás udvaron árusító kereskedőtől autót soha. Használt autót csak márkakereskedőtől és szakszervizben történt átvizsgálás után fogok vásárolni.


Üdvözlettel: Márton
Távolról sincs vége, olvasson még

Milyen mély vízbe mehetsz hibriddel?

2017. június 6., 17:17 Módosítva: 2017.06.09 10:57
264

Olvasói leveleink között a legutóbbi nagy vihar után a következő kérdés landolt:

Feladó Lehel

Címzett Totalcar

Dátum 2017. május 24.

Tárgy Autók a vízben

Tisztelt Szerkesztőség!


A tegnapi vihar kapcsán az a kérdés ütött szöget e fejemben – miközben hatalmas pocsolyákat kerülgettem, vagy éppen hajtottam át rajtuk hibrid Aurisommal -, hogy milyen mély víztócsába, milyen következményekkel lehet belehajtani benzines, hibrid, ill. „full” elektromos autóval? Van-e valamilyen rálátásuk, vagy tesztjük ez ügyben?


Üdv:

Lehel

Távolról sincs vége, olvasson még