RSVPTC

Milyen mély vízbe mehetsz hibriddel?

2017. június 6., 17:17 Módosítva: 2017.06.09 10:57
264

Olvasói leveleink között a legutóbbi nagy vihar után a következő kérdés landolt:

Feladó Lehel

Címzett Totalcar

Dátum 2017. május 24.

Tárgy Autók a vízben

Tisztelt Szerkesztőség!


A tegnapi vihar kapcsán az a kérdés ütött szöget e fejemben – miközben hatalmas pocsolyákat kerülgettem, vagy éppen hajtottam át rajtuk hibrid Aurisommal -, hogy milyen mély víztócsába, milyen következményekkel lehet belehajtani benzines, hibrid, ill. „full” elektromos autóval? Van-e valamilyen rálátásuk, vagy tesztjük ez ügyben?


Üdv:

Lehel

Távolról sincs vége, olvasson még

Kegyetlen az élet kínai autóval Magyarországon. Segítsetek

2017. június 6., 15:53 Módosítva: 2017.06.08 16:13
153

Feladó Barnabás

Címzett Totalcar

Dátum 2017. június 6. 14:08

Tárgy Érdeklődés

Tisztelt Cím!


Segítséget szeretnék kérni, Brilliance BS4 alkatrészt keresek, de sajnos Magyarországon sikeresen nem találtam. Bízok benne, hogy önök tudnak nekem segíteni.


Köszönöm

Sajnos nem tudunk. Ha valami okból van az olvasók közt valaki, aki tudja, hol elérhető bármi Magyarországon a BMW-klónoktól induló márkához, ami egy katasztrófális ADAC-törésteszttel robbant be az európai köztudatba, a gazdasági világválság kezdetén próbált meg befutni itt, majd 2010-re fel is adta a nyugati terjeszkedést, írjon nekünk (ide), és mi összekötjük Barnabással. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Olvasó jelenti: máig tökéletes a nálunk járt Prelude

2017. május 26., 11:19 Módosítva: 2017.05.31 07:01
202

Furcsán ért körbe a történet, de végül megtudtuk: meg szabad venni az öreg Honda Prelude-öket, hát még azt, amelyik nálunk járt tíz éve egy használtteszten. Úgy indult, hogy a neppernél tegnap a négykerék-kormányzásra parázott rá az érdeklődő, mire a Becsületes megnyugtatta, én kerestem a levelezéshez egy illusztrációt és megszületett a csütörtöki nepperűzőnk. Illusztrációt egy 2007-es használttesztünkből szereztem, így került elő a tesztben szereplő fehér Prelude tulaja, aki szerint máig minden rendben a géppel. 

Feladó Bence

Címzett Becsületesnepper

Dátum 2017. május 25. 17:47

Tárgy Prelude-öt még szabad?

 

Kedves Becsületnepper!


Általánosságban nagyon tetszik a rovat, a mai vételi tanácsadással kapcsolatban lenne észrevételem: a Prelude valóban szuper, megbízható autó. A 2007-es Totalcar cikkben szereplő kocsi a mai napig kitűnő állapotnak örvend, és mint az a csatolt képen is látszik (1 hete készült), a 4WS is tökéletesen működik, nem kell tőle félni. Bár az autó idén 18 éves lesz, semmilyen egyéb rendellenességet nem tapasztaltam az elmúlt 3 évben.

prelude

Üdv,

Bence

Három gyerekhez nehéz a választás

2017. május 1., 11:52 Módosítva: 2017.05.03 13:56
182

Nepperűzőnk pár napja kapott egy levelet, amelyben egy háromgyermekes családapa kért segítséget. A dilemma elsősorban az volt, hogy egy nullkilométeres Daciát vagy pár éves Citroënt válasszon, olvasónk, Imre viszont egy másik fontos szempontra világít rá. Ha már családi autóról van szó, nem árt, ha tényleg el is fér benne minden.

Feladó Imre

Címzett Becsületesnepper

Dátum 2017. április 29. 20:32

Tárgy Észrevétel a "Franciát vagy románt" című kérdéshez

 

Tisztelt Uram!

A fenti című nepperűzős kérdésben a kérdező a Citroën C4 Picasso és a Dacia Lodgy között hezitál három gyerekhez. Kérem juttassa el hozzá - ha lehetséges - az észrevételemet. Gyakorló háromgyerekes apukaként már végigjártam elég alaposan a "Kocsit három gyerekhez" témát. Szerintem tévúton jár a kocsi kiválasztásában a kérdező, ez egyik sem igazi háromgyerekes autó.

Nem csak azt kell nézni, hogy hátul három ülés van. Végig kell gondolni, hogy az évek során mikor milyen gyerekülésekre lesz szükség, és azokat belepróbálni a kiszemelt autóba. De nem elég, hogy elférjenek egymás mellett, az is fontos hogy a biztonsági öv csatjához hozzá lehessen férni az ülések között (négyéves kor után már használjuk a kocsi saját biztonsági övét a gyereküléssel). Az én próbáimnál a Dacia Lodgyba szélesebb ülésből be sem fért szabályosan egymás mellé a három, a Picassóba meg képtelenség volt benyúlni a két ülés közé.


Tapasztalatom alapján a kérdező által megcélzott ársávban csak a használt nagy egyterűekben fér el használhatóan a három gyerekülés a második sorban:

- VW Sharan/ Seat Alhambra

- Ford Galaxy/ S-Max

- Renault Espace

- Citroën C8/ Peugeot 807


Persze három gyereknél már ezek csomagtartója is könnyen telepakolható egy kirándulás alkalmával. Én például következő járműnek egy Ford Transitot fogok venni, így mehet majd bele kisbicikli, nagybicikli, fél lakás.

Üdvözlettel: Imre

Távolról sincs vége, olvasson még

Kell-e cserélni olajat az új autóban?

2017. április 23., 13:47 Módosítva: 2017.04.26 12:48
280

Feladó Gábor

Címzett Motordoktor

Dátum 2017. április 21. 9:46

Tárgy Kell-e cserélni olajat új autóban?

Tisztelt Motordoktor!


Informális segítségét szeretném kérni. Új autót vásároltam, de még nem vettem át, éppen az autó üzembe helyezése történik a kereskedő által. Az autó egy Mitsubishi Lancer, ami 2015-ös gyártású, 1,6-os, benzines.

Illusztráció egy 2015-ös Lancerről
Illusztráció egy 2015-ös Lancerről

A napokban, személyesen beszéltem az értékesítővel, kérdeztem, hogy mivel 2 éves az autó, kell-e olajat cserélni, illetve egyéb, a garanciához kötött szervizelést nem kellene-e elvégeznie a szalonnak, mielőtt átadja nekem az autót? Az értékesítő azt válaszolta, hogy mivel 0 km-es az autó, így nem kell, ráér majd az első 20.000 km-es, vagy 1 éves szerviz alkalmával. Azért feltételezem, nem véletlen, hogy a szerviz kitalálta az 1 év időintervallumot, de én nem értek hozzá. Ön szerint sem okoz ez semmilyen problémát?


Még egy, az autóhoz kapcsolódó kérdést engedjen meg: Korábban, (14 évvel ezelőtt) az új autómnál (Toyota Yaris) az első 1.000 km után teljes motorolaj cserét javasolt a szalon, most viszont a kereskedő szerint erre sincs szükség. Erről mit gondol?


Válaszát előre is köszönöm,

Tisztelettel:

K. Gábor

Távolról sincs vége, olvasson még

Felfestettük, megszüntették

2017. március 18., 17:18 Módosítva: 2017.03.22 06:20
143

Feladó Olvasó

Címzett Perkó Rudolf/Totalcar

Dátum 2016.02.16.

Tárgy Parkoló

Tisztelt Perkó Rudolf!

A február 13-i Indexben megjelent "Mekkora egy rokkantparkoló" cikk a mai napon az alábbiak szerint "folytatódott". A cikk "hatására" az alábbi események történtek: Ma fél egy magasságában megjelent egy "forgalomszervezés" feliratú furgon a Bocskai út 2. előtt és egy rövid nyelű, vegyszerbe mártott súrolókefével a cég munkatársai lemosták a mozgássérült parkolóban az aszfaltra - igaz, hogy valaki által magánakcióban felfestett - mozgássérült jelet. Naívan azt gondoltam, hogy majd felfestik a szabályos jelet, de nem!! Kivettek a kisteherautóból egy hosszú létrát és leszerelték a villanyoszlopra kihelyezett kressztáblát is, amely jelezte, hogy mozgássérült parkoló van egy autó számára!! Miért tették ezt?? Nem jól láthatóan felfestették a jelet, hanem leszedték a felfestést és a parkolót is megszüntették! A Bocskai út 7. előtt is szintén nem szabályos piktogrammal fel van festve a jel, de a forgalomszervező furgon, ami ezen az oldalon jött vissza, elegánsan kikerülte, elment előtte. És kb. 10 perc múlva ismét megérkezett az autó a Bocskai út 2. elé, kiszállt az egyik "forgalomszervező", megtekintette a művet és az Allénél megfordulva, a Bocskai u. 7. előtt elmenve, eltávoztak. Majd egyszer csak visszajönnek ide is??? Itt is megszüntetik?? Azért, mert valakik képtelenek szabályosan, nem átverős módon jelezni a parkolót? Mert így nem lehet naponta rengeteg büntetést kiosztani? Egyszerűen felháborító! Sajnos én is mozgássérült vagyok és a Bocskai út ezen szakaszán lakom. Addig azért nem tudtam parkolni a mozgássérült parkolóban, mert a felfestés hiányzott és hárman is beálltak a kialakított helyre. Aztán valaki, hogy ne verjenek át egy csomó embert, aki nem látta a táblát és a festés jelzés hiánya miatt beállt erre a helyre és fizette a magas büntetést, felfestette a jelet, jelezve, hogy ez más parkoló. Most pedig majd azért nem tudok parkolni, mert egy súrolókefével és egy hosszú létra alkalmazásával megszüntetik a lehetőséget is! Szélmalom harc ez, jól tudom, de bizonyára vannak valamiféle szabályok, amelyek előírják, hogy pl. hány mozgássérült parkolónak kell lenni ezen a felújított szakaszon. Vajon van valaki, aki ezt tudja? Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, akinek az ilyen lehetőségre szüksége lenne. Volna még persze ezer kérdés, pl., hogy a Bocskai út 7. előtt is lemossák a jelet és megszüntetik a parkolót? Valószínűleg majd egy másik fuvar keretében?

rokiparkolo.gif

Köszönöm türelmét. Üdvözlettel!

Válasz a dízelellenes képviselőtől

2017. március 2., 12:52 Módosítva: 2017.03.04 12:26
512

Sallai Róbert Benedek, az LMP képviselője részletes indítványt nyújtott be az országgyűlésnek, mert kiszorítaná a mai dízel és benzines autókat a magyar utakról. A javaslat nagyon vad dátumokat és szigorú intézkedéseket tartalmaz: így, ha bármi valóra válna a leírtakból, néhány éven belül csak elektromos autókat vagy bringát használhatnánk. A képviselő radikalizmusa visszaverődött a tudatomról, ezért cikket írtam a magyarok autóvásárlási szokásairól, a nagy dízellázról és arról, mennyi esélye van a tömegeknek, bármilyen új autóra, manapság. Sallai képviselő írt nekem, változtatás nélkül olvashatják a levelét de ígérem, nem csinálunk ebből rendszert. 

Feladó Sallai Róbert Benedek

Címzett Zách Dániel

Dátum 2017.03.01.

Tárgy dízelek kitiltása

 

Tisztelt Zách Dániel!

Sok dologgal foglalkoztam az elmúlt három éves politikai ténykedésem alatt, amelyek többnyire az emberek életét érintő ügyek. Kedvelem a szimbolikus politizálást. Ügynöktörvénytől kezdve több jelképes kérdésbe álltam bele, de leginkább azokat az ügyeket szeretem, amelyek az emberek életével vannak szoros összefüggésben. Most újra egy szimbolikus ügyhöz nyúltam, amit még az év eleji szmog helyzet inspirált. Gondoltam, hátha nem baj, ha egy zöld politikus egy zöld ügyet érdemben felvállal, és a közbeszéd tárgyává teszi.

Az ország siralmas helyzetének csak egy apró problémája, de jelentős problémája az ország gépjárműállományának helyzete és struktúrája is. Nekem, mint vidéki lakosnak, egy olyan kisváros lakójaként, ami lassan a közszolgáltatások eléréséhez is kocsit igényel, nyilván napi kérdés a közlekedés és az autóhasználat. Amíg a fővárosban és a megyei jogú városokban elképesztő lehetőség lenne a közösségi közlekedés fejlesztésére, addig a legkisebb települések vonatkozásában igenis érdemben kell foglalkozni az ország gépjárműparkjának jövőjével.

Az LMP elkötelezett egy jobb országstruktúra kialakítása mellett, mely csökkenti a mobilitási igényt, fejleszti a közösségi közlekedést, élhetőbbé teszi a városokat a kerékpáros közlekedés és a vasúti áruszállítás fejlesztésével, és a reálisabb, hatékonyabb, jobb légiközlekedés-szervezéssel, környezetkímélőbb, valamint emberbarátabb közúti gépjármű közlekedéssel, tehát egy zöldebb autóhasználati gyakorlattal. Most csak erről az utolsóról kívánok szólni, miután országos publicitást kaptam egy szaksajtó jóvoltából: http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2017/03/01/kitiltanak_a_dizeleket_magyarorszagrol/ Ezt hálásan köszönöm, mert örülök, hogy a közbeszéd tárgya lehet ez a fontos kérdés.


Nagyon rövid összefoglalással a mérlegelésünk lényege:

- a hazai gépjárműállomány elöregedő (13 év körüli);

- arányaiban az elmúlt 15 évben nagyon megnőtt a dízel gépjárművek aránya;

- szintén érdemben nőtt a gépjárműhasználat, és ez már érdemben hozzájárul környezet-egészségügyi problémákhoz néhány más társadalmi probléma mellett.


Lényegében elmondható: a közlekedésszervezési alapvetéseken túl (kevesebb mobilizációra lenne szükség, több, jobb közösségi közlekedésre stb.) az öregedő, korszerűtlen technológiával rendelkező gépjármű állomány egy valós probléma, amit kezelni kell.

Mi történik most?

A Totalcar cikke is rámutat: jelenleg is érdemi jövedéki adó sújtja az üzemagyagokat, amit azonban a kormány majdnem teljesen „lenyúl“, mindössze harmadnyi összeget fordít abból közútfenntartásra, azt sem közvetlenül. Az országban uniós támogatásokkal mai napig a dízel technológia beszerzése a támogatott és sem a közbeszerzési rendszerekben, sem a kormányzati szektorban nem jelenik meg a zöldítés igénye. Ellenben van egy támogatási rendszer, ami kb. csak a budai milliomosok számára elérhető, hiszen azoknak ad támogatást, akik tudnak adni 9-10 millió forintot egy új elektromos gépjárműért. A beszerzések során mai napig előnyt élveznek a dízel gépjárművek (Áfa-visszaigénylés a beszerzésre és gázolajra egyaránt, sőt a mezőgazdasági támogatási rendszer még tovább erősíti ezt), és a kormányzat nem is igyekszik sem adó- sem támogatáspolitikával segíteni a gépjárműpark fiatalítását, sem a korszerűsítést, sem a zöldülést.


Ezek a tények, amelyek a kedvezőtlen tendenciát tovább erősítik, és a problémát évtizedekre kitolják.


Mit kínálna az LMP?

Ennek a folyamatnak a jelentős megváltozását. A strukturális átalakításokon túl a gépjárműpark-változás vonatkozásában nyilvánvalóan a zéró emisszióval rendelkező, korszerű állomány megteremtése a helyes irány. A XXI. század pártjaként az LMP csak ilyen irányba gondolkodhat, minden normális irány erre is mutat nemzetközi szinten is. Új, korszerű, szennyeződések csökkentését segítő gépjárműpark megteremtése a cél. Ehhez mi kell? Hathatós változások: más támogatáspolitika, más adópolitika, más szabályozás. Mit tennénk?

Első lépésben lecserélnénk a közhasználatban lévő gépjárműparkot: a közösségi közlekedés járműveit, a rendőrkocsikat, a kormányzati gépjárműparkot, a közüzemi gépjárműparkot. Ez az első lépés,mivel a kormányzatnak kell élen járnia az ilyen törekvésekben. Majd jönnek a nagy cégek, gépjárműhasználatban érdemi szerepléssel bírók, majd a gazdaság többi szerelője. Ezzel párhuzamos lépés a jövedéki adók és járulékok bevételeiből támogatási rendszer létrehozása a társadalmi igazságosság figyelembevételével: a közös háztartásban élők egy főre eső jövedelmének figyelembevételével minél szélesebb teret engedni a támogatásoknak, és a rászorultsággal nem rendelkezőknél a kisebb arányú sávos „több kulcsos“ támogatással segíteni a cserét. Nyilván nem lehet egy átfogó átalakítási koncepciót pár ezer karakterben leírni, de nagyon röviden a recept ennyi. Ebbe az irányba kell tartani. Mindehhez talán nem másodlagos: nyilván az lenne jó, ha az olyan technológiának a piaci javításáról beszélhetnénk, ami magyar ipart erősít, ami magyar munkahelyeket hoz létre.

Ami valós kritika lehet: az ütemezés sebessége. Itt mindössze arról van szó, hogy megnéztük, mi az az ambiciózus terv, amire van nemzetközi gyakorlat - és valóban, a norvég példa volt az, amiből kiindultunk. De ha nem ilyen ütemezést választunk, ma nem lenne senki, aki megkérdezze, hogy miért fontos ez a kérdés. Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi kormányzati rendszerben ennek a tervnek az esélyei 2200-ra sem valósulhatnak meg, de egy normálisabb kormányzat esetén - amit az LMP kínálna - igenis érdemi hatásokkal megvalósítható lenne a terv, ha nem is 2025-re de alig több, mint egy évtizeden belül.


Az autósok a barátaink, a szmog az ellenségünk, és az üzenet mindössze a sok ostoba kormányzati irány helyett egy valós alternatívát mutathat, ambiciózus célkitűzéssel. Hiba az, ha valaki nem mer hinni az országban: jó vezetéssel az ország lényegesen többre lenne képes.


Üdvözlettel: Sallai Róbert Benedek, országgyűlési képviselő, LMP

Ön mit tenne a dízel autókkal?

  • 5980
    Kukába az összeset, utálom őket
  • 4714
    Maradjanak, füstben az erő
  • 852
    A benzineseket tiltanám ki

Szmogriadó: ha jó, ha nem, így kell csinálni

2017. január 27., 16:50 Módosítva: 2017.01.29 11:42
94

Csütörtökön este megérkezett Budapest önkormányzatának a válasza a szmogriadós kérdéseimre. A válasz egyébként Molnár Zsolt szakmai főtanácsadótól érkezett, őt láttam valamelyik tévé híradójában nyilatkozni pont arról, hogy (akkor még) valószínűleg péntektől feloldják a korlátozásokat. Így is lett.

A kérdés a következő volt:

Tisztelt Kommunikációs Osztály,
a most bevezetett szmogriadóval kapcsolatban van kérdésem.
Ha a finompor koncentrációjának magas szintje miatt rendelik el a szmogriadót, továbbá a mérőállomások adatai alapján még a nitrogén-oxidok szintje magasabb, akkor miért nem a (részecskeszűrő nélküli) dízelek közlekedését korlátozzák?
(Mivel ezt egy fővárosi rendelet szabályozza, értelemszerűen az a kérdés, hogy a rendelet miért nem a határértéket meghaladó komponens alapján határozza meg a kitiltandó járművek körét.)
Köszönöm gyors válaszukat, stb.

A válasz szövege nem könnyű, mert szakember írta, a lényege az, hogy:

- az önkormányzat, mindenféle kormányrendeletek és törvények miatt csak úgy rendelhet el szmogriadót, ahogy történt (nevezetesen a forgalmi  V9 rovatában a 0-4 közötti besorolású autók).
Ezt szomorúnak találom, mert elég kristálytisztán szerepel a forgalmiban, hogy a jármű mivel üzemel (P3 rovat, hajtóanyag), tehát nem jelentene gondot, ha nagyon meg szeretnék javítani a vonatkozó kormányrendeletet/törvényt, hogy ezt is figyelembe vegye. Egyébként a V9 rovatban az 5 (hibrid, villany, teljesen gázüzemű), a 14 és 15 kategóriák (euro 5 és 6) kivételével amúgy is egyértelmű, hogy dízel-e vagy benzines az adott jármű.

- A nitrogénoxid-szint miatt most nem lett volna szükség szmogriadóra.
Ezekkel kapcsolatban csak megemlítettem, hogy ez is a dízelek terméke, ha tehát tényleg a szennyezés jellegéhez akarnánk igazítani egy szmogriadót, egyértelmű, hogy most a dízelek szélesebb körű kitiltása enyhítette volna a helyzetet jobban. 

- A részecskeszűrő meglétét nem tartalmazza a forgalmi engedély.
Ez tény, de tipikusan az euro 5-ös és 6-os autók ilyenek, tehát egy PM10 miatti szmogriadónál pontosan meghatározhatók lennének azok a V9 kategóriák, akik nem mehetnének. Az utólagos részecskeszűrő lehet, hogy probléma, nem tudom, hogy itthon szereltet-e fel bárki, de biztosan kevesebben vannak, mint akiknek elírták a V9 rovatban a besorolását. Ezek egy része úgy született,  hogy anno nem alkotta meg az illetékes hivatal időben a legújabb besorolást, így forgalomba helyezéskor mondjuk csak euro 4-et tudtak beírni euro 5 helyett.

A választ mindenesetre köszönjük, íme teljes terjedelmében:

Távolról sincs vége, olvasson még

Nem szűnik meg az alternatív hajtású autók adómentessége

2017. január 13., 13:59 Módosítva: 2017.01.18 06:34
19

A 2017-es autós változásokat közlő cikkünkben említettünk egy törvényjavaslatot, amely alapján úgy tűnhetett, megszűnik az elektromos autók nemrégiben bevezetett adókedvezménye. Most a Nemzetgazdasági Minisztérium segít tisztábban látni az ügyben.

Távolról sincs vége, olvasson még

Akkor most bokszer vagy V-motor?

2017. január 6., 13:52 Módosítva: 2017.01.10 06:35
298

Tegnap reggel írta meg hírszerkesztőnk, Assur a Miami Vice-ban is látott Ferrari Testarossa sztoriját. Az autó most éppen eladó, és minden bizonnyal egy komolyabb vagyont fognak érte leszurkolni. Olvasónk, Sándor viszont úgy vélte, a Testarossa V12-esével kapcsolatban tévedtünk.

Feladó Sándor

Címzett Hibát találtam, jelentenék!

Dátum 2017. január 6. 7:55

Tárgy Hibajelentés

Tisztelt Andróczi Balázs!

Az "Eladó a Miami Vice Ferrarija" című cikkben szerepel az alábbi mondat, ami nálam kiverte a biztosítékot egy vezető autós portálon publikálva:

"Az egytükrös, amerikai kivitelű autóban egyébként egy 4,9 literes 180 fokos hengerszögű V12-es középmotor dolgozik, amely 390 lóerős, és ötfokozatú váltón keresztül hajtja a két hátsó kereket."

Hogyan lehet egy V-motornak 180 fokos hengerszöge?

A HVG is lehozta ezt a cikket, de náluk nem szerepel ez az érdekes megállapítás. :)


Üdvözlettel,

Sándor

Pedig a hírben nem szerepelt tévedés. Hogy miért nem, azt Csikós fejtette ki:

Kedves Sándor!

Nem olvastam még a kollégám cikkét, de mielőtt kiverődnek további biztosítékai, hadd gyarapítsam a tudását egy szilánknyival.

A 180 fokos hengerszögű motorokat elvileg bokszernek nevezi a köznép, de ez nem mindre igaz, ugyanis a bokszermotorban minden hajtórúd a következőhöz képest 180 fokkal eltolt (azaz pont szemben levő) csapra kapcsolódik a főtengelyen, tehát amúgy légbokszol működés közben. Bokszer a Bogár motorja, a Citroën 2CV-é, az Alfasudé, de a Ferrarié nem az.

Fent látható egy igazi bokszermotor (feltehetőleg Porschéé)

Ebben ugyanis két-két hajtórúd közös csapon forog el a főtengelyen, akárcsak a V-motorokban, ezért a terminológia a mechanikai megoldás miatt V-motornak nevezi ezeket - hivatalosan. Csak a hengerszög itt nem 45, nem 60, nem is 42,5 vagy 90 fok, hanem 180.

És a fenti illusztrációban a lapos V motor, tehát ilyen a Ferrarié is (ami nem bokszer)

Amit röviden érdemes megjegyezni a két megoldás közti különbségből:
- a bokszer bokszol
- a V párosával közös hajtórúd-csapot használ.

Aztán vannak még elfajzott V motorok, amelyeknél kissé eltolják a csapokat, de azzal most itt nem foglalkozunk - de azok is V motorok.

Üdvözlettel,
Csikós Zsolt

Távolról sincs vége, olvasson még

Heti két baleset az átlag

2017. január 3., 17:35 Módosítva: 2017.01.05 17:00
53

Tegnap jelent meg a második cikkem a budapesti Újlipótváros közlekedési katasztrófájáról, amelynek áldozatai gyalogosok, akiket a járdán gázolnak el a kereszteződésben karambolozó autók, áldozatok a bringások is, akik hiányos felfestések mellett kénytelenek végigtekerni ezen a szakaszon, de épp ilyen áldozat az a hölgy is, akit a mentők vittek el a legutóbbi, december közepén történt súlyos baleset után, a Gogol utca és a Hegedűs Gyula utca találkozásánál szétszóródott autómaradványok közül. Remélem, ő azóta jobban van. Ma jártam kint a helyszínen mert a Music FM élő műsorát is érdekelte az ügy. Amíg kint jártunk, mást sem láttunk, mint a stoptáblát értelmezni képtelen autósokat és néhány majdnem balesetet is.

20161214 145021

Legalább nyolc veszélyes kereszteződés van ebben a városnegyedben, de ami itt zajlik az országos érvényű: sok a bunkó az utakon és erre nincs felkészülve egyetlen hatóság sem. Az alábbi levél egy helyben dolgozó olvasótól érkezett. Hangvétele és tartalma kifejezi a helyzet komolyságát, de ezen kívül további tíz levelet is kaptam, amelyben szörnyű képest festenek az olvasók Budapest belvárosának közlekedési helyzetéről. Ha valaki most Prágából vagy Kecskemétről olvas, nyilván azt mormolja, miért tolom az orra alá újra és újra ezt a helyi érdekű témát. Válaszom, röviden: mert a jobbkéz-szabály, és az elsőbbségadási kötelezettségre figyelmeztető jelzések a világon majdnem mindenhol azonosak. Legyenek óvatosak, az ég szerelmére!

Távolról sincs vége, olvasson még

Százezres csekk egy kupica pálinkáért?

2017. január 1., 11:27 Módosítva: 2017.01.04 11:08
398

Mivel a magyar életérzés kötelező tartozéka, a sosem volt rendkívüli képesség amit az autósok maguknak tulajdonítanak, és az érzés csak erősödik, ha vezetés előtt legurítanak némi alkoholt, elkészítettük az ország első ittas vezetési emberkísérletét. Még most is érdemes megnézni, és bár a decemberi baleseti statisztikákra egy hónapot várnunk kell, olvasói reakciókat azért kaptunk. Emese a további kísérletezés felé lököd, így:

"Az ittasan vezetős videóra reflektálva: jó volt és hasznos lenne megcsinálni ugyanezt alvásmegvont/alvás hiányos emberekkel is. Általánosságban véve nagyobb rizikófaktor a lakosságra nézve, mint az ittas vezetés. Érdekes lenne megfigyelni az alváshiány következményeit vezetés közben."

Elgondolkodom az ötleten, de közben azt is emésztgetem, amit Tamás írt. Szerinte a mindenkori kormánypropagandát követtük, amikor elmondtunk néhány fontos dolgot a piás autózás veszélyességéről és a 2008-ban bevezetett, magyarországi zéró tolerancia következményeiről. Önök szerint is engedni kéne egy pohár bort vagy sört autóvezetés előtt? Írják meg kommentben, ha már kijózanodtak! 

Tamás szerint nem hangsúlyoztuk ki eléggé azt sem, hogy mekkora eltérés lehet az egyének alkoholtoleranciájában, és elmondhattuk volna, hogy bizonyos országokban jobb a rendszer. A részletek alább.

Feladó Tamás

Címzett Zách Dániel

Dátum 2016. december 30. 22:37

Tárgy Ittas vezetés videó

Kedves Dániel!

A mai "Vezetni részegen? Kipróbáltuk – az eredmény sokkoló" nevezetű cikk, illetve videó végignézése közben sajnálattal vettem tudomásul, hogy a Totalcar is beleállt a mindenkori kormányok népbutító kommunikációs propagandájába. Először is szögezzük le, én sem akarok ittas embereket látni a volán mögött, mert nem ott a helyük! Aki úgy ül akárcsak biciklire, az más életét is veszélyezteti, nem csak a sajátját.

Ami az ittasságot illeti, ma Magyarországon a 0.00 mg/l az "elfogadott", ez fölött bárki megüti a bokáját, remélhetőleg a csókosok is. DE: ember és ember között is óriási különbség van, ahogy ital és ital, illetve ittasság és ittasság között is. Elég csak megnézni a videót: ugyanannyi (fél üveg???) pezsgő elfogyasztása után a hölgy véralkoholszintje közel 3-szorosa a fiatalemberének, és ha képletesen is, de átcsúszott a bűncselekmény kategóriába. Csak mellesleg megjegyzem, fél üveg pezsgő már Magyarországon sem számít a "kulturált alkoholfogyasztás" kategóriába. Kíváncsi lennék, egy pezsgős poháros koccintás után mi lett volna a végeredmény. Gondolom megcsináltátok, csak ki kellett vágni mert túl unalmas volt.

Kulturált alkoholfogyasztóként a mérték és az önismeret kellene hogy az emberek tudatába ivódjon, nem a kupica pálinka utáni százezres csekk. Ha tudom hogy ennyi meg ennyi alkohol ilyen és ilyen hatással van rám, akkor nem kezdek el driftelni a körforgalomban. Meg amúgy se. Természetesen kell egy határ ami fölött még "jóérzéssel" sem lehet senkit volán/biciklikormány mögé engedni, de valami azt súgja, a kérdést eldöntő, megbízható pontosságú műszerek beszerzése (== nincs a csókosok közt olyan aki éppen ilyet forgalmaz, aranyáron) jelenti a rendőrség legnagyobb problémáját. A drákói szigor két dologhoz vezet. Először is, árt a turizmusnak, nem vehetek részt a borkóstolón, pálinkakóstolón, stb. A másik hogy aki egy sör után, bár csekély lelkifurdalással is de kocsiba ül, az beül kettő-három sör után is, "úgyis mindegy" alapon. A már említett mérték és önismeret teljes hiánya, ami a magyarokból hiányzik. A magyar hatóságok fekete-fehér megközelítése (0.0001 ezrelék = ittas) biztosan nem ezt a célt szolgálja.

Zárásként, nem akarom (persze nem is tudom) megmondani a döntéshozóknak, hogy mi lenne a jó megoldás ami elég szigorú ahhoz hogy a saturészegeket távol tartja bármilyen közlekedési eszköztől, ugyanakkor a mértékkel fogyasztó óvatos vezetőket békén hagyja. Más országokban sikerült, nálunk miért ne lehetne? Miért csak a "szívatós" szabályozásokat kell majmolni?

üdv: Tamás

A fantomcég, amelytől nem szabad autót venni

2016. december 16., 15:14 Módosítva: 2016.12.20 00:48
1036

Egyetlen év alatt több mint ezer autót adhattak el a Szigeti Car Kft. nevére kiállított biankó adásvételi szerződéssel, ezért az egész országban ismerik a fantomcég nevét az okmányirodákban és autókereskedésekben, állítja egy kis autókölcsönző vezetője, aki a tegnapi cikkem után jelentkezett.

A recept egyszerű: a céget eleve a gyors haszonszerzésre és még gyorsabb eltűnésre alapították, hogy ne lehessen megtalálni, miután átfolyatnak rajta több ezer használt autót. Az alábbi levél érdekes képet fest arról, hogy mennyire könnyű dolga van ma Magyarországon bárkinek, aki át akar verni egy csomó használtautó-vásárlót és szeretné megúszni a csalást.

Várom azon olvasóink jelentkezését, akik Norbertnél is többet tudnak a rejtélyes cégről, autót vásároltak tőle (legalábbis papíron tőle), vagy olyan vevő jelentkezett az eladó autójukra, aki Szigeti-s pecséttel ellátott szerződést lobogtatott. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Miért irreálisan drága a külföldön tört autó javítása?

2016. november 22., 15:48 Módosítva: 2016.11.24 14:26
0

A múlt héten jelent meg a cikkünk, amely azzal foglalkozott, hogyan ellenőrizhetjük a külföldről behozni szándékozott autó előéletét alvázszám alapján. Két weboldal szolgáltatását próbáltuk ki és az derült ki, hogy ritkán van kapás, de akkor nagyon hasznos a tudás. Olvasóink is megkerestek saját lekérdezéseinkkel és még egy ilyen érdekes kérdés is érkezett:

Távolról sincs vége, olvasson még

Olvasó képein a lengyel feltámadás

2016. szeptember 24., 11:06 Módosítva: 2016.09.28 06:48
57

Feladó Norbert

Címzett Totalcar

Dátum 2016. szeptember 23.

Tárgy Lengyel autókuriózum

Tisztelt Totalcar szerkesztőség!


A múlt héten a dél-lengyelországi Wisła-ban jártam egy konferencián. Az egyik nap reggelén arra lettem figyelmes, hogy a konferencia helyszínéül szolgáló hotel halljában kiállítottak egy számomra még ismeretlen és meglehetősen érdekes formai adottságokkal rendelkező járművet.

Készítettem róla néhány képet, és videóra vettem egy monitoron folyamatosan futó promóciós anyagot is. Egy kevés információt is sikerült megtudnom róla. Az 1950-1960-as években Lengyelországban nagy népszerűségnek örvendő Syrena típusú gépjármű, ma népszerű szófordulattal kifejezve, rebootolása a kiállított modell. Mindössze négy darab prototípus (amit nem győztek hangsúlyozni) készült belőle.

Az nem derült ki, hogy milyen márkák típusainak alkatrészeiből építkeztek, de ránézésre Opelre (oldalsó index) és Fiatra (külső tükör, műszerfal, kormánykerék?) is gyanakszom. A motor egy 90 lóerős, 1,4 literes, négy hengeres benzines erőforrás. A promóciós videóban látható még egy hátsó kerék meghajtású GT verzió is, de sajnos arról nem sikerült többet megtudnom. Elárulták még, hogy egyelőre befektetőket keresnek egy későbbi sorozatgyártás beindításához.

Remélem, hogy Ti is érdekesnek találjátok.


Üdvözlettel,


Norbert

Távolról sincs vége, olvasson még

Ezért olcsó kint a használt autó

2016. augusztus 13., 09:48 Módosítva: 2018.01.09 15:30
1028

Önfeledt perceiben értelmes és tartalmas író-olvasó párbeszédként képzelem el a munkámat. A szerdai Rulettkerék cikkben elmeséltem, hogyan kutattuk fel a neten a megfelelő autót, hogyan tipródtunk a kiutazás részletein és végül arról is olvashattak, mivel fogunk legózni a következő három hónapban.

A cikk után jelentkezett olvasónk, aki elég sokat tud a kinti használtautó-vásárlás gyönyöreiről. Róbert alanyi autóbolond, másoknak is segít vásárolni. Levelében nagyon részletesen leírta, hogy mire kell számítania annak, aki Magyarországon éjszakákon át nézegeti a kinti hirdetéseket, majd lecsap egy kinti használt autóra. Nem rövid írás következik, de ennél életszagúbb összefoglalót soha nem kaptunk még a témában.

Zárójeles megjegyzés és egyben spoiler, hogy a német kereskedő még mindig nem küldte el nekem az Audira kiváltott kiviteli rendszám számláit. Mióta hazakocsikáztunk az A6-tal, kétszer beszéltünk telefonon, de csak az ígéretekig jutottunk. Drukkoljanak, most pedig olvassák Róbert levelét.

Távolról sincs vége, olvasson még

Egy bűnbánó autós vallomása

2016. augusztus 12., 11:05 Módosítva: 2016.08.16 06:30
371

Feladó Dani 

Címzett A Totalcar szerkesztősége

Dátum 2016. 08. 11

Tárgy Sajnálom

 

Tisztelt Címzett!

A mai napon olyan szituációba keveredtem vezetés közben amire egyáltalán nem vagyok büszke. Ráadásul úgy reagáltam le, amivel saját magamat is megijesztettem. Szeretném kiönteni a szívem, jól esik "beszélni" róla, ezért írok nektek.

Hazafele tartottam Buda irányából Pest fele a Megyeri hídon egy fehér Ford Focus-al. A híd felhajtóján a külső sávban haladt egy Kawasaki ER-5N. Mivel elég lassan és bizonytalanul vette a felmart úton a kanyart, besoroltam a belső sávba és megelőztem. Mögöttem érkezett egy másik autó, így szerettem volna minél előbb visszatérni a külső sávba, hogy elengedjem.

Elkezdtem visszahúzódni a külső sávba, amikor hallom hogy rám dudál valaki. A motoros volt, aki úgy gondolta, hogy már felérve a hídra jobbról visszaelőz az egyenes részen és elkezdett elhúzni mellettem jobbról. Szerencsére nem löktem fel.

Magam is motoros vagyok, így ezt még betudtam volna a tapasztalatlanságának vagy túl nagy önbizalmának, tudom is én. Engem is elkap néha a "harci láz" az R6-osomon. Azonban ahelyett, hogy "tova szállt" volna békében, ő a bal kezét felemelve bemutatta nekem a középső ujját, majd kigyorsított. Ez volt az a pont, amit rosszul reagáltam le és ha tehetném visszacsinálnám.

Nagyon felbosszantott és utána mentem. De úgy igazi marha módjára, mint akinek az anyját ölik. Kb. 1 km után értem utol és szorosan követve igyekeztem meggyőzni, hogy húzódjon félre előlem. Ő rám fék-tesztelt, amivel még jobban felbosszantott. Végül lement jobbra és amikor mellé értem elkezdett mutogatni, amolyan gyere ide kicsinállak stílusban.

A nagy egymásnak magyarázásban és mutogatásban, mivel épp kanyarban voltunk, egy pillanatra kicsúszott a kezemből az egy kézzel fogott kormány és hirtelen áttértem az ő sávjába. Konkrétan majdnem fellöktem. Na most ezzel azt hiszem ki is merítettem a közúti veszélyeztetés esetét. Állati, hogy ez velem megtörtént.

Órákkal később kezdtem csak kockáról kockára összerakni magamban a történteket. Futás közben volt időm gondolkodni. Egyértelmű, hogy ő sem viselkedett civilizált ember módjára, én viszont átléptem egy határt, amikor majdnem ráestem autóstól a kanyarban. Mivel semmi módja nincs a kapcsolatfelvételnek, legalább itt szeretnék elnézést kérni tőle. SAJNÁLOM!

Elgondolkodtam rajta, hogy vajon hogy tudta így kihozni belőlem az állatot, mikor valójában egy békés, két gyermekes apuka vagyok. Még nem történt velem hasonló. Nagyon megijesztettem magamat a hülyeségemmel. Felelőtlen és marha voltam. Tanultam belőle és remélem soha többet nem kerülök ilyen helyzetbe. Ha esetleg más is olvasná ezt a levelet, vagy hasonló szituációba keveredne üzenem, hogy inkább legyinteni kell és mosolyogni egyet még ha akkor és ott nehéz is. Nem éri meg más életével játszani. Köszönöm, hogy elolvastátok! Jó volt leírni.

Üdv!

Távolról sincs vége, olvasson még

Drótkorong vagy kromofág?

2016. augusztus 2., 10:45 Módosítva: 2016.08.05 15:46
99

Feladó Balázs

Címzett Sipos Zoltán

Dátum 2016.07.26.

Tárgy Acélfelni festése

Üdvözlöm Sipos Úr,

A napokban bukkantam rá az egyik videójára, amiben bemutatja, hogy hogyan lehet a felnifestés előtt a gumit egyszerűen és gyorsan maszkolni kártyalapokkal.

Szeretném kérdezni, hogy mit javasolna az alábbiakra, Önnek valószínűleg már van tapasztalata, nekem még nincs. Tehát, adott 4 darab gyári lemezfelni, jelenleg szerencsére nincsenek felgumizva. Nincs rettenetes állapotban, de az összesen körben megjelent a rozsda, szeretném egy pár évre letudni a problémát, gondoltam kompletten újrafestem az összeset, úgy, hogy a régi festéket eltávolítom, alapozóval lefújom, majd színnel.

Magamtól úgy álltam volna neki, hogy nekiesek a sarokcsiszoló + drótkorong kombóval, és addig nyúzom amíg szép fémtiszta nem lesz - erre azonban az ismeretségi körben felhorkantak néhányan, hogy miért nem marom le egyszerűen a régi festéket kromofággal. Ön mit javasolna? Drótkorong, kromofág, esetleg a kettő együtt?

Köszönöm szépen ha tud 1 percet szánni a válaszra,

Üdv,.

Balázs

Távolról sincs vége, olvasson még

Mindent tudni akarsz a Rav4-esről?

2016. július 21., 13:06 Módosítva: 2016.07.23 15:53
56

Bármennyire igyekszünk, egy-egy cikkbe becsúszik néha egy-két tévedés, emberek vagyunk, na. Ilyenkor általában jelez az importőr, a tulajdonos, a szakértő, az olvasók, többnyire egyszerre; amennyiben tárgyi tévedésről van szó, azonnal javítjuk. Rav4-es páros tesztünkre is kaptunk egy levelet a Toyotától, annak ellenére, hogy úgy érzem, alapvetően megdicsértem az autót (10-ből 8 pontot kapott). Bár én többszöri olvasás után sem látom a tárgyi tévedéseket.

Minden teszt szubjektív, mondjon bárki bármit, a Totalcarnál ezt nem is titkoljuk. A levélben leírtak ugyanígy vélemények, egy másik szemszögből. Mondjuk ha ilyen részletességgel írnánk le minden funkciót, egy Rav4-tesztből Háború és Béke válna, de ha nem is írunk róla, többnyire tisztában vagyunk a háttérrel, például hogyan működik egy hibrid fékpedálja, sőt, felfedeztem azt is, hogy a Rav4-ben a kameránál létezik a funkció, amely 10 km/h alatt automatikusan bekapcsolja a felülnézetet.

Csakhogy ez szerintem nem jó. Én legalábbis nem szeretem a térkép helyett az autó kétméteres környezetét nézegetni minden piros lámpánál. Nem szeretem a Toyota-hibridek fékpedálját sem, és mindkettőt meg lehet oldani jobban, van rá példa. Mi ilyenkor megpróbáljuk kifejezetten a vásárló szemszögéből nézni az autót, őt sem érdekli a magyarázat.

És ha már hónapok óta van egy szoftverfrissítés, könyörgöm, miért nem töltik fel a tesztautóra? Ja, a Rav4-et, mint a Minit és minden más feltűnésre vágyó nagybetűs, illetve aposztrófos (Ceed), idióta típusnevet mi kisbetűvel, illetve olvasható alakban írunk a Totalcarnál, ez céges policy (még ha nem is mindig sikerül a betartása). Különben a Fiatot, az Alfát meg egy csomó mindent csupa nagybetűvel írhatnánk, de nem akarjuk.

Távolról sincs vége, olvasson még

Legyen műszakija vagy ne?

2016. július 16., 06:32 Módosítva: 2016.07.19 16:05
246

Feladó Gábor

Címzett A Totalcar szerkesztősége

Dátum 2016. július 6.

Tárgy Utcai autóval pályanapozni

Sziasztok!


Már a tárgyból látszik gondolom, hogy elsősorban Stump Andrisnak és Sipos Úrnak intézném a kérdéseimet, de megköszönöm bárki segítségét.


Szóval, hozzátok hasonlóan én is tervezek egy játszós autó beszerzését és pályanapokon történő nyúzását. Mindenképpen hátsókerekesben, és a néhányszázezres kategóriában gondolkodok, így számomra a Sierrák vagy a régi hármas BMW-k jöhetnek szóba.


A legfontosabb kérdés, hogy legyen műszakija vagy ne. Nyilván mindegyik megoldásnak van előnye is hátránya is bőven. A műszaki nélküliség legnagyobb hátránya, hogy mindenhova trélerezni kell. SipiÚr, te hogyan oldod meg a Sierra eljuttatását a pályanapokra/szerelőhöz/bárhova? És egyáltalán hogyan kivitelezhető akár egy szerelés után tesztvezetés?


Illetve tudtok olyan pályáról ahol a használhatóság feltétele a meglévő műszaki?


A másik kérdés a költségek: Nektek már van annyi tapasztalatotok, hogy meg tudjátok mondani, mennyire eszi a pályázás a kopó alkatrészeket? Szeretnék erős maradni, és minden alkatrésznél az alsó árkategóriából válogatni, de akkor sem mindegy mennyit bír ki egy fékbetét ill. féktárcsa, vagy mennyire kopnak a gumik, és a futómű alkatrészek. Illetve van-e olyan része a kocsinak, amire egy hozzám hasonló átlag autós nem is gondol, de mégis jelentősen amortizálja a pálya?


Köszönöm ha sikerül időt szakítani a levelemre, és néhány jótanáccsal el tudtok látni:


Üdv:

Gábor

Távolról sincs vége, olvasson még

Nincs kegyelem, gigabüntetést kapott az OT-rendszámos Csepel

2016. július 11., 16:37 Módosítva: 2016.07.14 10:37
5822

Hibázott, rátévedt egy útdíjas útra, közel egy átlag havi magyar nettó bért fizethet érte. Pedig Áron nem fuvarozó, utast sem szállított és trükközni sem akart, csupán egy traktoros találkozóra kullogott, hogy eldicsekedhessen veterán Csepeljével, amikor a nagy kavarodásban bemérték. Hiába váltott jegyet utólag, hiába írja leveleit az illetékeseknek, nem talált rést a rendszeren. 

Feladó Áron

Címzett Totalcar

Dátum 2016. július 5.

Tárgy Csepel D 344 OT-rendszámos /útdíj bírság

Tisztelt Totalcar!


Gyakorló veteránautós vagyok, szeretem használni és másoknak is megmutatni a sok év munkájával felújított veterán járművemet. Jelen esetben ez egy OT rendszámos 1972-es platós ponyvás Csepel D344 teherautó. 2016 május 14-én meghívtak a Kiskőrösi Dutra találkozóra, ami évek óta igen szépen fejlődik és mára komoly közönségsikert ért el.


Mivel autómban alig 1000 km van a motorgenerál óta, ezért egy alsóbbrendű úton kívántam odaautózni, ahol az 50-60 km/h tempó nem tart fel senkit. A kiszemelt útvonal a Kiskunfélegyháza-Apaj-Kunszentmiklós-Szabadszállás stb. lett volna. Mivel Kiskunfélegyházánál egy frissen kihelyezett 3,5 T táblát találtam, ezért kényszerből az 51-es úton akartam kerülni és Apajnál újra visszatérni a mellékútra. Azonban egy útdíj ellenőrző autó állt az egyik parkolóban, ami be is mért. Ekkor már derengett, hogy az 51-es út csak néhol ingyenes, vannak beleiktatva néhány kilométeres díjfizetős szakaszok is. Azonnal vettem egy útdíj jegyet, de persze a bírság megérkezett. Az összege 140.000 ft, azaz száznegyvenezer forint!


A helyzet az, hogy a Nemzeti Útdijfizetési Zrt. az ellenőrző, de a behajtást már a vásárosnaményi rendőrség végzi. A levélben külön kihangsúlyozták, hogy méltányossági alapon nincs lehetőség a büntetés mérséklésére vagy elengedésére. Elektronikus kapcsolattartásra szintén nincs lehetőség. Ezért ajánlott levélben megírtam kis történetemet, valamint hogy a jármű mivel OT-rendszámos sem áru, sem utas szállítást, sem semmilyen jövedelemszerző munkát nem végez és nem is végezhet. Valamint, hogy eddig minden esetben előre megváltott viszonylati jeggyel közlekedett. Ez őket nem hatotta meg, egy kalap alá lettem véve a trükközős fuvarozókkal.


Nagyon szeretek találkozókra járni, de ezzel egy jó időre elment a kedvem tőle. Most 5600 forintért újra fellebbezhetnék, de „A fellebbezésben nem lehet olyan új tényre hivatkozni, amelyről az ügyfélnek a döntés meghozatala előtt tudomása volt." Bízom a nyilvánosság erejében, kérem tegyék közzé levelemet, valamint intem a hozzám hasonló - bár csekély számú - veterán haszonjárműves sorstársamat, hogy nagyon figyeljenek oda, mert egy pillanat alatt egy havi fizetéssel lehetnek szegényebbek.


Mellékelek két képet is, hogy lássátok, miről van szó.


Tisztelettel: Áron

Szeretnénk mi a Grantát, csak azok a zsidók...

2016. május 17., 15:18 Módosítva: 2016.05.18 14:25
19

Feladó Egy autórajongó

Címzett Vályi István

Dátum 2016.05.17 - 11:12

Tárgy Kritikai észrevétel

Kedves Totalcar!


Indulásuktól kezdve nagy rajongójuk vagyok, de amit bújtatott politizálás címen művelnek, az elszomorító.


Miért van szükség egy autós szakportálon az állandó politikai tartalmú megnyilvánulásukra, elejtett félmondatokra? pl. orosz embargó, orosz autóipar folyamatos kritikái- összhangban az Index globalista retorikájával.


A Lada esete is tipikus. Minden szempontból leírják ezt a szerencsétlen orosz márkát, hogy megvesse a lábát a piacon. "Szakértői elemzéseket" végeznek "mérnök szemmel", folyamatos negatív kampányt folytatnak. A konszerntestvér Daciát újkori indulásakor is ennyire kritizálták? Mindeki tudja, hogy olcsó autó, kevés pénzért. Számtalan autóm volt már és megtanultam, hogy mindet kategóriájához mérten-helyén kell kezelni.


A fenti észrevételek csak cseppek a tengerben. Ide lehetne sorolni pl. a sorozatos karácsonyi "ünnepgyalázó" stílusú bejegyzéseiket, Winkler és Vályi urak elejtett megjegyzéseit, stb.


Sajnálatos és autóbuziként nagyon szomorú, hogy a hazai autórajongók ilyen fontos médiumának kommunikációjába ennyire beszivárog az a gyökértelen, ócska, liberális, globalista szenny, ami az egész Indexet jellemzi.


Tisztelettel,


Egy autórajongó

Kedves autórajongó!

"Mindeki tudja, hogy olcsó autó, kevés pénzért."

És pocsék is.

Vályi István

Távolról sincs vége, olvasson még

A garancia lejárt, de kilakatolták a Fiatot

2016. április 14., 06:33 Módosítva: 2016.04.18 13:32
255

Április 13-án megjelent, A Mercedes rohad, a kereskedés hárít című cikkünkben részletesen bemutatjuk olvasónk esetét, aki négy Mercedes Sprinter kisteherautót vásárolt és mind a négy elkezdett rohadni hat éves kora körül. Arra kértem olvasóinkat, hogy írják meg saját tapasztalataikat a Mercedes átrozsdásodás elleni garanciájának kezelési módjáról.

Egyelőre várjuk a mercis beszámolókat, jött viszont egy csokornyi élményanyag Lászlótól, más márkájú autókról és kaptunk egy képet is valaki mástól, aki lefotózta az előtte haladó Mercedes Vitót, amelyen sajnos ugyanúgy láthatóak a bomlás jelei, mint a mai cikkben szereplő Sprinteren.

Távolról sincs vége, olvasson még

A magyar használtautó-nepper hülye? Vagy annak néz

2016. február 19., 15:20 Módosítva: 2019.01.24 23:43
647

A Magyar használtautó-vásárló hülye című cikkünk hatására megírta nekünk Tamás, hogy milyen az szerinte, amikor nem a vásárló, hanem az eladó nehéz eset. Fogadják szeretettel!

Feladó Tamás

Címzett Totalcar szerkesztőség

Dátum 2016. 02. 18.

Tárgy Nem minden használtautó-vásárló hülye :)

Nem vagyok autószerelő,

nem vagyok nepper, nem vagyok autóvillamossági szerelő, sem mérnök, csak egy ember vagyok aki szeretne vásárolni egy használtautót, mely megfelelne az elvárásoknak. Mik is ezek?! Családi autó, 450l+ csomagtérrel , vállalható fogyasztás, főként városi használatban megfelelő dinamizmus. Tehát semmi extra. Mindez férjen bele egy 2 milliós keretbe. Álmokat, illúziókat kergetek..?! Talán igen,de a remény hal meg utoljára.

Nézzük mi is történt itt:

1. gép:

Alaphelyzetben adott volt egy 2004-es Golf V benzin, mely új korától a saját tulajdonomban volt. Akkor, amire vettük (1-2 max 3 fő) jó volt. Telt az idő 2-3 gyerkőc előbújt, növögettek, a kocsi pedig egyre jobban összement. Mivel a fogyasztási adatok már gyárilag sem voltak szépek , az azóta eltelt évek sokszorosára nőtt benzinára nem tett jót a pénztárcának. A családi költségvetésben egyre nagyobb terhet jelentett ez a tétel, plusz az autó 9. életévét tapossa... Eljött az idő váltsunk!

Tájékozottam az aktuális piaci árakról, az alá belőve az irányárat gondoltam, ez így gyorsan el fog menni, hiszen az autót nem akartam eladni, rendszeresen szervizeltem, ha valami előjött másnap(!) az autószerelőnél voltam. Magamat gondos, törődő gazdának gondolom, ehhez képest hibátlan műszaki állapotban volt az autó. Esztétikailag igaz ami igaz, már voltak rajta utcai harc, és egyéb nyomok, melyekből Horáció (CSI-Helyszínelők) percek alatt felsorolta volna a főbb bevásárlóközpontok neveit..:-)

Ez ilyen, 9 éves autótól szerintem normális, és ezt nem csak a sajátomra értem. Magam a műszaki tartalomban hiszek inkább, azzal pedig semmi gond nem volt. Szervizkönyv?! Az nincs! Miért nincs? Az élet úgy hozta, hogy az autó 9 éves élettartama alatt 8*(!) kellett költöznöm. Az első szervizkönyv elvesztése után még pótoltam, de utána feladtam, hiszen meg sem fordult a fejemben, hogy eladom, annyira szerettem. Így ezzel később nem foglalkoztam, volt épp elég más. Lényeg tehát, hogy adott egy szervizkönyv nélküli, rendszeresen szervizelt autó. Az óratekergetés meg sem fordult a fejemben, illetőleg nekem ehhez nincs lelkiismeretem, hogy akárkinek is eladjam így az autót, lehet, hogy évek óta erre spórol... hát én nem vágok át senkit, az biztos! Némi szervizszámlát sikerült azért előkotornom, így valamelyest hitelesen látszott a km, ami 156.000 volt egyébként a valóságban is!

Az autó fenn az összes népszerű portálon, a telefon kezdetekben meg sem csörren, később 1-2 kevés olvasási és értelmezési tudással rendelkező egyed felhív, udvariasan tájékoztatok mindent korrekten semmi... Megunom, akkor nézzük a beszámítást, bár az eleve sejthető volt, hogy nem az lesz az évszázad üzlete számomra... Találok is gyorsan egy jó kiállású autót, abba nézzük meg hogy számítanák a Golfot . Letelefonálok mindent, mondom kereskedőnknek, hogy vinném a kiszemelt autót márkaszervizbe is átvizsgáltatni, ha minden más rendben. -Jó rendben,természetesen!-adja a választ telefonon. Megjelenek a vassal, mutatom a Golfot, beleül, indítsuk be, nézi-nézi,jó 1,1 millióba beszámolja...Huuk',nyelek egy nagyon, jó, hát valami hasonlóra számítottam, rendben.

Nézzük a kiszemelt autót. Előzőekben már kinéztem, kipróbáltam a típust, jónak tűnt minden szempontból és megfizethetőnek a számomra. Előveszem a kinyomtatott hirdetést, amit azért szoktam vinni, hogy egyrészt én se kérdezzek hülyeséget, másrészt lássam, hogy mi az eredeti szövegezés.

Nézzük a felsoroltakat:”fényszórómosó” ..hát ez mégis hol van kérem mutassa már meg, mert én nem látom - kérem meg a kereskedő urat a telephelyen, az autó mellett állva. Válasza rövid tömör: - Az nincs! -Ö..öö izé itt az áll,hogy van.. –mutatom a kinyomtatott hirdetést neki. - Akkor a kollégám biztos elírta!- jön a válasz (jó...biztos elírta) Haladok tovább:

Kérdezem: -”könnyűfém felni” Az esetleg a másik garnitúra gumin van, vagy mi a helyzet, mert szerintem ez csak egy dísztárcsa...kérdezem a következő tételt - Ezek szerint azt is elírta a kollégám. - hangzik a válasz kereskedői részről.

Közben megfordul a fejemben, hogy ez a kollégát, vagy kurv@ gyorsan ki kéne rúgni, vagy ő is csak olyan mint Colombó felesége, akit sosem látni.

Nézzük tovább: 1 kiesett(?!) belső világítás.- hmm ezzel mi történ?!-Nem tudom,így hozták!..aham jó.. Nyitom a csomagtartót: 0-ra(!) lerabolva, kérdezem innen hol van a beltartalom?! (gondolok itt pótkerék, elakadásjelző,elsősegély,miegymás..) –Nincs hozzá,de lehet venni a boltban!- jön a válasz a kereskedőtől. - ŐŐ..MI?! - lepődöm meg ismét.

Tehát eddig mintegy 500 ezres felszereltség tétel nincs meg a hirdetéshez képest,de alsó hangon is 250 ezer.

Haladunk tovább, érdekes rozsdafolt a csomagtartó illesztésnél .. hmm..jó ez egy kicsit érdekes, de végül is meg kell méretni rétegvastagság mérővel, jó hagyjuk későbbre.. Bejutunk a vezérlőhöz, gyújtást adunk, és látjuk, hogy mintegy 30 000 km-el nagyobb óraállást mutat, mint ahogy az a hirdetésben feltüntetésre került. Ez már kicsit jobban szíven üt, tekintve hogy magam ~ 16.000-ket megyek évente, ergo nekem ez az autó +2évvel "idősebb" így. Erre már rá sem kérdezek, biztos a rejtélyes betyár kollega műve ez is..

Kicsit röfögtetjük, aztán rátérek az átvizsgáltatás kérdésére: - Hát azt nem lehet!- mondja a kereskedő Úr -Már elnézést de megbeszéltük telefonon, hogy ezt én szeretném! Kereskedői válasz: - De mi lesz ha az oda úton karambolozunk, vagy (ránk esik egy meteorit) baja lesz az autónak..Innen nem lehet kivinni a telepről, csak ha kifizeti!!! (Megjegyzem a konkrét telephelytől 2 km-re volt a márkaszerviz.) HUUK..próbálkozom még kicsit ész érvekkel, majd támadásba lendül azzal, hogy mi lenne, ha ő is átvizsgáltatná az autómat, NA AHHOZ ÉN mit szólnék?!- mondja fenyegetően. Válaszom nyugodt és készséges:- Azt mondanám,hogy egész nyugodtan, és elviszem oda az autót, ahová mondja, ettől én nem félek! Ettől a választól erősen meglepődik, és mivel több érv nincs is a tarsolyában, így csak ismételgeti az eddig elhangzottakat....Jó ebből üzlet nem lesz, elköszönök udvariasan azért. Később kíváncsiságból figyelemmel kísérem a hirdetést, 1-2 hét múlva valaki elvitte az autót...

2. gép:

Kiszemelt vas cc. 200km-re van, ami alapvetően nem gond, ha autóvásárlásról van szó, mégis potya út, kidobott pénz, ha értelmetlen az út, ezért igyekszem telefonon minél több infót beszedni. Egy autókereskedésről van szó, ahol állításuk szerint 200 db fölötti autó van. Az első 4-5 próbálkozásom teljesen sikertelen, mert vagy nem illetékes az ügyben a személy akivel beszélek, vagy épp mással beszél telefonon aki tudna segíteni, vagy egyszerűen csak fel sem veszik a telefont. Végre sikerül egy emberrel beszélnem, aki „illetékes” mondom neki a vasat, hát neki ahhoz elő kell vennie az autó mappáját'- mondja nekem.

Akkor hajrá! – válaszolom . Ezt telefonon át is érezhető sértettséggel fogadja. Nagy nehezen előcibálja, én elkezdek kérdezgetni, előéletről, ilyesmi. 4-5 kérdésem után a hangtónusa kezd emelkedni, érezhetően kezd felmenni a vérnyomása. Végül egy mintegy 2-3 perces monológban foglalja össze igen nehéz munkáját, a sok-sok-sok-sok autót amivel neki foglalkozni kell, és azzal a konklúzióval zárja le előadását, hogy tulajdonképpen nekik nincs is szükségük ilyen „szőrszálhasogató” vevőre, ne vegyek náluk autót! Azzal rámteszi a telefont!

Kicsit meglepődöm a reakcióján,de gondolom nem az első lehettem aznap, akit nem sikerült még csak a kereskedésbe sem elcsábítani. Beszélgetés közben nyilván rájött, hogy nem a bármit megvevő vevő jelölt vagyok, és az neki inkább nem hiányzik, amíg van elég másik...

3. gép:

Emberünk fél éve árul egy hirdetés alapján jónak tűnő autót. Nézegettem sokáig a hirdetést, de eleddig meg nem néztem személyesen, mert hiányzott belőle egy számomra fontos extra a navi. Mivel már én is jó régóta keresgetek, kezdem unni a hazug csalókat, így rábeszélem magam az ésszerű kompromisszumra. Előzőleg már beszéltem vele, telefonon puhatolóztam a gépről, kiderült, hogy majdnem szomszédok vagyunk. Próbáltam kicsit nyomni a komázós vonalat, gondolván így engem hátha nem akar (annyira) átverni. Végül is a saját házánál árul, így meg földik' is vagyunk, vagy mi.

Betérek hozzá egy hazafelé menetben, előzetesen egyeztetve persze. Rögtön kiszúrom,hogy a leírásban szereplő xenon, biztos nem gyári (más a fényszóró kialakítása).Rá is kérdezek, de ő állítja hogy az az bizony gyári! Gondolom jó,legfeljebb utólagos, ami azért nem ugyan az, de valami..haladjunk tovább..kérdezem van e valami ismert hiba, válasza- Nincs semmi! Nézegetés közben véletlenül(!) kiderül, hogy a jobb első ajtót csak belülről lehet nyitni...hoppá.. nepperünk próbálja elterelni a témát, hogy „ez ilyen” , de én udvariasan csak faggatom róla ..végül színt vall, hogy: -Igen tényleg sz@r, de megcsináltatja..! Ezzel együtt azonnal pszichológiai támadást indít téma terelés kép:”-Te PIÁZTÁL? Olyan piás szagod van”- mondja nekem. Hát ez a nepper nem semmi, el kell ismerni, végül is a célját eléri vele, eltereli a témáról a szót! Ügyes, ilyennel még nem találkoztam, látszik, hogy nem ma kezdte ezt a szakmát'! (természetesen nem iszom semmit,ha vezetek, vagy arra készülök, a jogsim nekem többet ér)

Visszaterelem a szót a kocsira.

Beröffentünk, lámpát kapcsolunk, hát látom, hogy a lámba még csak nem is utólagos xenon, hanem egy sima halogén. Ismét előveszem a xenon-témát és kérdezgetem, mondom neki, hogy - én úgy tudom, hogy a xenon nem ilyen, mint ahogy a leírásban szerepelteti, hogy „gyári xenon”....-De de de ...hajtogatja hosszú percekig, majd végül itt is vall:”-Na jó : ez csak parasztvakítás, tényleg nem az!” hmm.. -Ühüm értem. Közben fáraszt az ügyfelekkel kapcsolatos nyavajgásával, hogy ez a „típusú” meg az a „típusú” vevő ilyen meg amolyan hülye, mert ő aztán már „mindet” ismeri. Sőt, igazából majd mindegyik egy idióta..stb. Ha már itt vagyok a szemle végén teszek az autóra egy ajánlatot, már csak kíváncsiságból, lássuk mit szól hozzá. Természetesen halálra sértődik az ajánlatomon! Tájékoztatom az ajánlat mibenlétéről: - Ember: Az ajánlatom éppen annyival kevesebbet a kiírt árnál, amennyivel lényegében csak az eddig kiderült behazudott gyári-xenon+ajtóhibát vontam le a kiírt árból! Tehát igazából 1ft-ot nem alkudtam !:-)

Itt már látja,hogy nem tud hülyére venni. Párbeszédünk tónusa alapvetően megváltozik ettől a ponttól. Erősen ideges lesz , és felfokozott undorral kezd fröcsögni a vevőkről. Ekkor már persze én is az idióta vevők táborába kerülök azonnal. Ő egy Igazi-Vér-Nepper! Ő az, akinek mindenre, bármire van válasza! Azonnal látom, hogy vele értelmetlen szájkaratéba bocsátkoznom, és udvariasan távozásra fokom. Kifelé menet nepperünk még próbál egy-két odavetett megjegyzéssel belém rúgni , de szerencséjére nem vagyok ennyire érzelgős, csak mosolygok rajta.. Utána néztem a cégének is. Az ezen tevékenysége mögé állított cégének előző évi forgalma meghaladta az 50 milliót a nyilvánosan elérhető adatok alapján! Azt nem tudom, hogy ebből a számból mennyi lehet a valós nettó nyeresége, de eleve ez a szám elképesztett! Eléggé meglepő volt ez az adat, mivel a saját értékrendemben az ilyen embernek 1ft-ot sem lenne szabad keresnie ebben a metódusban...Hmm lehet, hogy mégiscsak hülyék vagyunk, mi használtautó vásárlók..?!

Nyilván bennem van a hiba, amikor azt gondolom, hogy mégsem egy csomag cukrot akarok venni, hanem egy olyan gépet, amit talán sok-sok évig használok a családommal, ezért alapos vagyok. Így hát engem utálnak a nepperek! Utálnak, mert nem az a könnyű palimadár' típus vagyok, aki egy hétvégi ebéd után bebattyog a lakhelyéhez legközelebb eső, nyitva lévő kereskedésbe, és a színe miatt megveszi az eredetileg még csak gondolati szinten sem tervezett autót, próba és átvizsgálás nélkül. Számukra én a legutálatosabb „típus” vagyok: Az aki tudja mit akar, kérdez, megnéz, utána jár, kipróbál..

Utóélet:

Végül a saját eladásra kínált autómat mintegy 10perc(!) utcai szemle után megvette egy igazi „palimadár” és ez alatt most azt értem, hogy gyakorlatilag egy eredetileg zsebkendőre tört autót is eladhattam volna neki, annyira felületes volt az ügyben. Persze ez esetben inkább szerencséje volt, hogy belém botlott, mert valóban pontosan azt vette meg amit árultam, semmiben nem sumákoltam. Sőt: Végül még olyanokat is adtam az autóval pluszban, amit eredetileg nem is akartam. A hitelesség kedvéért ez volt az az autó:

http://nepitelet.hu/autok/volkswagen/golf_2003/ehenkorasz_kanyarvirtuoz/

5hónap keresgélés, és megszámlálhatatlan lyukra futás után megtaláltam az autónkat, amiről el tudom mondani , hogy ~ 40.000 általam megtett km után is maximálisan teljesít, csak időszakos, és kopó tételek(olaj, fékek..) költségeit kérte el eddig. Ez az:

http://nepitelet.hu/autok/renault/laguna_2007/veretlen_fel_eves/

Legfontosabb tanács használtautó vásárlóknak:

A kiszemelt típust, vagy típusokat ismerd meg olyan alaposan (felszereltségek, ismert típushibák, stb), hogy álmodból felébresztve is jobban tudd, mint maga tulajdonosa!

Távolról sincs vége, olvasson még

Egy jó dologról beszélitek le az embereket

2016. február 13., 07:14 Módosítva: 2016.02.16 06:27
141

Feladó András

Címzett Máth Dávid és Sipos Zoltán

Dátum 2016. február 12. 11:12

Tárgy Kia Soul EV

Sziasztok!


Szomorúan olvastam a Kia Soul EV-s szenvedéseteket, leginkább azért, mert egy jó dologról beszélitek le vele az embereket.


Lehet ezt pozitívan is:

https://electricroadmovie.atavist.com/en


Persze tudom, ott tuti jobb a töltőhálózat lefedettség. De kifogásokkal tele a magyar polc, pozitív hozzáállás nélkül meg nincs előre.


Egy Teslás adalék: a Tesla töltőhálózatért felelős holland embere a Milenárison az E-Mobility konferencián elmondta, hogy az autóikat használók 95%-ban otthon és munkahelyen töltik az autóikat. A Tesla éppen ezért vállalta be full ingyen a superchargeres töltést.


Üdv:

András

Távolról sincs vége, olvasson még